Sulihírek 2008-2009

Sulihírek 2007-2008

Sulihírek 2008-2009

Sulihírek 2009-2010

Sulihírek 2010-2011

Sulihírek 2011-2012

Sulihírek 2012-2013

Sulihírek 2013-2014

Sulihírek 2014-2015

Győztek virágkötőink

 

2008. október 17-én Budapesten, a Corvinus Egyetemen rendezték meg a XIII. Országos Ifjúsági Őszi Virágkötészeti Versenyt, amelyre az ország minden részéből érkeztek versenyzők, köztük egyetemisták és főiskolások is. A színvonalas versenyen kiválóan szerepeltek diákjaink. A versenyre több hétig készültünk, de meg lett az eredménye, hiszen csapatunk (Bagó Katalin, Medve Beáta, Nagy Andrea, Tót Anett) a csapatversenyben győzött, míg az egyéni összetett versenyben Tót Anett a harmadik lett. Az egyes részkategóriákban Nagy Andrea második, Tót Anett második és harmadik helyezést ért el. Az oklevelek, serlegek mellett értékes könyvjutalmakat, könyvutalványokat is kaptunk. Felkészítő tanárunk Szabó Emese tanárnő volt, de sok segítséget kaptunk a kertészeti munkaközösség tagjaitól is.

Bagó Katalin, Medve Bea, Nagy Andrea, Tót Anett (2/14/G)

 

Első lett énekkarunk

 

 

Október 18-án rendezték meg Gyulán a VIII. Simonyi Imre Szavaló-, Versillusztrációs és Versmegzenésítő  országos versenyt, melyen iskolánk  képviseletében énekkarunk kvartettje (Deák Orsolya, Marján Noémi, Petrovszki Tímea és Vámos Tímea), szép közönségsikert is aratva, első helyezést ért el. A tanulóink által előadott verseket énektanárunk, Juhász Mária zenésítette meg, aki zongorán is kísérte a kvartettünket a versenyen.

 

Nevet kapott az új sportcsarnokunk

 

2008. IX. 29-én névadó ünnepséget tartottunk, melynek során Dr. Kiss-Rigó László püspök úr megáldotta, megszentelte a minden igényt kielégítő, impozáns  sportcsarnokunkat, a Don Bosco Sportcsarnokot és leleplezte Bosco Szent János domborművét is, mely Kiss László szobrászművész alkotása. Az ünnepség során felléptek diákjaink, énekkarunk, de volt táncbemutató és rövid koncertet adtak a zeneiskola pedagógusai is. A rendezvény végén még nagysikerű büntető párbajt is vívott a püspök úr és Dr. Czirok Sándor, iskolánk igazgatója. Az ünnepség állófogadással zárult.

 

Osztrák Képzési Centrum iskolánkban

 

Intézményünket nagy megtiszteltetés érte, hiszen szeptember 19-én, a Kossuth L. u. 26. sz. alatti épületünkben került átadásra – több hónapi előkészítő munka után – az osztrák kultúra és nyelv ápolását segítő Osztrák Képzési Centrum (Österrechische Bildungs Zentrum - ÖBZ) több országot átfogó központja. Az átadó ünnepségen részt vett Dr. Heinz Bernart, az Osztrák Kultúrális Minisztérium képviselője és Helmut Loicht, az Österreichische Landsmannschaft elnöke is.

A Mediatek célja az osztrák kultúra sokszínű bemutatásán és megismertetésén keresztül a megvalósítás koordinációja, összehangolása és a kapcsolatok erősítése négy országban; Magyarországon, Romániában, Szerbiában, és Ausztriában.

A központot Mittag Roland, iskolánk osztrák származású pedagógusa vezeti.

 

Tanévkezdő grillparty

 

2008. VIII. 29-én, délelőtt tanévkezdő közösségi napot szerveztünk az iskolánkban dolgozó pedagógusainknak és családtagjaiknak. Intézményünk hangulatos udvarán sportoltunk, jókat beszélgettünk és munkatársaink jóvoltából, finomabbnál finomabb falatokat fogyaszthattunk. A délután befejeződött redezvényünkön kipróbáltuk az új sportcsarnokunk által nyújtott, a regenerálódást szolgáló szolgáltatásokat, a hidromasszázs kádat és a finn szaunát is.

 

Tanévnyitó

 

2008. IX. 11-én rendeztük meg a belvárosi katolikus templomban az iskolai tanévnyitó szentmisénket, melyet Kovács Péter esperes-plébános celebrált.

Ugyanezen a napon délután Dr. Kiss-Rigó László püspök úr tartott ünnepi szentmisét, majd adott állófogadást a gyönyörűen felújított püspöki palotában a Szeged-Csanádi Egyházmegye pedagógusainak a tanév megkezdése alkalmából, melyen tanáraink és az igazgató úr képviselte iskolánkat.

 

Győztek kézilabdásaink

 

2008. IX. 18-án sporttörténeti jelentőségű összecsapásra került sor iskolánk új sportcsarnokában. Ebben a tanévben először indultunk el a fiú kézilabda Országos Serdülő Bajnokságban. Csapatunk az első mérkőzésén mindjárt győzelemmel mutatkozott be, hiszen meglepetésre, nagy csatában, szinte végig vezetve, Pataki Ferenc edző irányításával, 34-32-re legyőztük a nagy múltú és korábban sok kiváló eredményt elérő békéscsabai Belvárosi DSK együttesét. Góljainkat Bartóki Attila (8), Makay Csaba (8), Gerebenics Márk (6), Makay Sándor (6), Csordás Tamás (4) és Kiri Csaba (2) szerezték. Gratulálunk a Csapatnak!

 

Osztálykirándulás a Városerdőbe

 

 

A hosszú nyári szünet élményei után a 11/A és a 11/Sz osztály tanulóiban megfogalmazódott az igény egy közös program iránt. Ennek eredményeként mentünk el a Városerdőbe szeptember 2-án, ahol egy mindenki számára izgalmas napot töltöttünk el. A 11/A osztály paprikás krumpli készített ebédre, míg  a társaság futballkedvelő fele két csapatba rendeződve megcsillogtatta futballtudományát. Néhány bátor jelentkező a tanárok vezetésével fürdőt is vett. Egy lelkes kis csapat a pedagógusok szakszerű vezetésével végigjárta a közeli természetismereti tanösvényt is, ahol az órákon szerzett elméleti tudást a gyakorlatban kamatoztatták. A kezdődő tanévhez szükséges energiával és élményekkel érkeztünk vissza Gyulára.

Gila Csaba és Németh Tamás

 

Városerdői kirándulás

 

Szeptember 3-án a 10/C osztályban úgy döntöttünk, hogy a tanévet egy jókedvű és az osztályközösséget építő rövid kirándulással kezdjük. Vasúton, majd egy rövid sétával érkeztünk meg az erdő közepén lévő pihenőhöz, ahol három csoportot alakítottunk.  Minden csapat kapott egy térképet és egy hozzá tartozó leírást. A 15 megállóhelyen növény(eke)t, vagy földrajzi képződmény kellett  megfigyelni, amit a diákok nagyon élveztek. Ezt követően a kijelölt strandrészen fürödtünk, napoztunk és sportoltunk a remek időben. Kicsit fáradtan, de élményekben gazdagon tértünk haza.

Fekete Szabolcs

 

 

Szalonnasütés

 

 

A jó időt kihasználva szeptember 3-án szalonnasütést szerveztünk a 9/C és 9/F osztályoknak a leány kollégium udvarán, amit közös tornával kezdtünk és sportjátékokkal folytattunk. Még foci bajnokságot is szerveztünk, melyben 5 vegyes csapat vett részt.  Közben folyamatosan folyt a szalonnasütés is a csapatok számára. Nagyon jól éreztük magunkat, sikeres és közösségformáló programot tartottunk.

                                                                                              Antal Zsolt

 

Gyulai városnézés

 

Szeptember 4-én városnézést szerveztünk a leány kollégium II. csoportjának. A gyönyörű délutánon megtekintettük városunk nevezetes épületeit és helyeit. Nagyon jól éreztük magunkat. Örültünk a napsütésnek és a közös együttlétnek is.

 

Leány foci a kollégiumban

 

 

2008. IX 4-én délután rendeztük meg a tanév első közös szabadidős programját, a leány kollégium előtti játszótéren. A versenyen mindegyik csoport képviseltette magát, egyaránt játszottak kilencedikes, illetve felsőbb éves tanulók is. A közel kétórás, mozgalmas program jó hangulatban telt, a versenyzőkön túl a csoporttársak is szurkoltak, biztatták csapatukat.

                                                                                                            Tóth Emese

 

A BNV-n jártunk

 

 

Szeptember 10-én a 2/14/K kereskedő tanulói szakmai tanulmányi kiránduláson voltak  a Budapesti Nemzetközi Vásáron. Az idei vásáron sok ország kiállítói vettek részt; főszereplői a bútor, a gasztronómia, az egészséges életmód, a könyv és kultúra, a ház és kert, a divat és stílus voltak. Sok érdekességet – termékeket, marketing fogásokat - láttunk, melyeket a diákok jól tudnak majd felhasználni a tanulmányaik során. Az osztály visszajelzése alapján, mindenki hasznos tapasztalatokkal gyarapodott.

                                                                           Zombainé Tarnótzky Krisztina

 

Tatárjárás Békéscsabán

2008. IX. 17-én tekintettük meg a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum tatárjárással kapcsolatos tárlatát. A kiállítás megtekintése előtt a festő saját műveit néztük meg több termen keresztül, majd átmentünk az első tatárjárással összefüggő terembe, ahol egy korabeli jurtát állítottak ki, melybe be is lehetett menni. Folytattuk utunkat egy sötét terembe, ahol a magyarok veszedelmes nyílzáporából kaptunk ízelítőt, egy illusztráció formájában. Tovább menve fegyvereket néztünk meg, mongol és magyar katonák mellett elhaladva. Ezután vívtunk korabeli kardokkal, és a tradicionális sodronypáncélzatot is fel próbáltunk.

Érdemes volt megnézni a kiállítást, hiszen belecsöppenhettünk az elmúlt évszázadok történéseibe is. 

                           Gregus Dávid, Gál Ferenc, Szabó Tamás, Tomcsenkó Tibor

 

Burgenlandi tanulmányút

 

 

Az idei őszi nevelőtestületi tanulmányi kirándulásunk (2008. IX. 20-25.) Ausztria Burgenland tartományába vezetett. A Trianon előtti Magyarország neves történelmi településeit, kastélyait, várait, kolostorait néztük meg. Tarcsafürdőn szálltunk meg, amely Gyulához hasonlóan gyógyászati fürdőhely.

Ellátogattunk többek között  Irottkőre,  Németújvárra,  a Szalónaki várba, a hármas határhoz, a Lékai várba, Fraknó várába, a borostyánkői kőfejtőbe és múzeumba, a tarcsafürdői skanzenba,  a kismartoni Eszterházi-kastélyba, a Haydn-házba, Liszt Ferenc szülőházába és zenei centrumba, Rusztba, Fertőmeggyesbe. Hajókáztunk a Fertő-tavon, voltunk Boldogasszony gyönyörűen felújított zarándok templomában, Máriafalva épített dombon lévő kilátójába, ahonnan ellátni a Fertő-tóig, a magyar és az osztrák környező településekig. 

A tartalmas, tanulságos kiránduláson sok élménnyel gazdagodva tértünk haza.

Regele Piroska

 

Szent Gellért Találkozó

 

„ÚTON-ÚTFÉLEN” címmel, gazdag programokkal tartotta meg szeptember 27-én a Szeged-Csanádi Egyházmegye az ifjúsági Szent Gellért találkozót.

Iskolánk „csapata” a reggeli szentmisét követően ügyességi játékokban, szellemi totóban vett részt. Délelőtt előadásokon is részt vettünk, majd ebéd után folytatódott a játékos délután. 17 órakor, a Dómban Dr. Kiss-Rigó László püspök úr celebrált szentmisét, majd vacsora és táncház volt.

Diákjaink nagy sikerrel teljesítették a játékos megmérettetéseket és külön dicséretet is kaptak ügyességükért, összeszokott közös munkájukért. Igazi örömmel mesélték élményeiket hazafele a vonaton.

                                                                                                  Karsai Károly, katekéta

 

Kirándulás Ópusztaszerre

 

2008. október 1-én Ópusztaszeren és Szegeden járt a 10/D és az 1/11H osztály. A Nemzeti Történeti Emlékparkban megtekintettük a Feszty - körképet, ellátogattunk a Promenádra, ahol különböző városrészleteket tekinthettünk meg, majd néprajzi, biológiai, illetve a nagy szegedi árvizet bemutató kiállítást tekintettük meg. Sok időt töltöttünk a szabadban lévő emlékművek és a nomád élet megtekintésére is. Néhányan még az íjászatot is kipróbálták.

A Szegedi Vadasparkban nagyon aranyos és különleges állatokkal ismerkedtünk meg (szurikáta, teve, láma, emu, strucc, selyemmajom, teknősök, víziló, oroszlán, párduc, jaguár). A hazafelé tartó úton sokat beszélgettünk és énekeltünk.

                                          Bereczki Veronika, Tikász Réka, Tóth Tamás (10/D)

 

 

Jól szerepeltek atlétáink

 

Október 3-án, Békéscsabán rendezték meg a Katex-Rucanor Kupa atléikai versenyt, melyen Papp Renáta tanulónk az első lett, Takács József 400 m-en pedig harmadik helyezést ért el.

A hagyományos gyulai ünnepi futóversenyen (Kegyeleti Váltófutás), október 7-én szintén  jól szerepeltek amatőr diáksportolóink, hiszen a sok résztvevővel megrendezett futóversenyen, a rendszeresen edző sportolókkal is felvették a versenyt és a lányok (Pauló Rita, Behan Mária, Nagy Laura, Horváth Erzsébet, Kotroczó Barbara) kis különbséggel harmadik, míg a fiú csapatunk ötödik helyezést ért el. Mindenki jól küzdött és megtette a magáét.

         Muszka Attila

 

Tanulmányi séta a duzzasztóhoz 

 

                             2008.X. 8-án a több kollégista diák is tanulmányi sétát tett a Fehér-körösi duzzasztóhoz Bereczki Veronika tanárnő és Gémes Róbert kollégiumi nevelőtanár kíséretében. Utunk során a diákok megismerték a város, a Fehér-Körös vonala és az Élővíz-csatorna medre által lehatárolt terület természeti értékeit. A duzzasztóhoz érve megnéztük magát a duzzasztót és gyönyörködtünk a környék természet által nyújtott szépségeiben.

                                                                                   Gémes Róbert

 

Ismerkedési est

 

 

Október 11-én került megrendezésre az Ismerkedési est. Ilyenkor az új osztályoknak lehetőségük van arra, hogy diáktársaik és tanáraik előtt bemutatkozzanak és bemutassák leendő szakmájukat. A zsűri örömmel értékelte az osztályok sokszínű műsorát és a szereplők lelkesedését. A bemutatott előadások után a zsűri értékelt és iskolánk által felajánlott, tekintélyes mennyiségű süteménnyel jutalmazta a három legjobb osztályt (9/B, 9/A, 10/Sz), amit ezúton köszönünk meg iskolánk vezetésének. Reméljük, hogy jövőre is hasonló színvonalú, eredeti és ötletes produkciókat láthatunk. A műsort követően Oláh Viktor (12.Sz) vezetésével disco volt.

                                                                                     Sz.I., P.M.

 

Természetvédelmi vetélkedő

 

 

Iskolánk a 11. évfolyamos szakközépiskolás tanulóival benevezett a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület által szervezett, több fordulós környezet és természetvédelmi vetélkedőre, amelynek első eseménye volt október 14-én a békéscsabai Körösök Völgye Natúrpark bemutatóházában megrendezett, a szelektív szemétgyűjtés és a komposztálás témakörét bemutató tematikus kiállítás megtekintése, majd az ezzel kapcsolatos tesztfeladat megoldása. A szakszerű és lelkes vezetés segítségével a kiállításon, a hulladékkezelés számos problémáját és a lehetséges megoldásokat is megismertük.  

                                                                  Gila Csaba, Németh Tamás

 

 

Arany és ezüstérem Szegeden

Nagyszerűen szerepeltünk a szakács és cukrász tanulók számára 2008. november 21-én, Szegeden  megrendezésre került Hansági Ferenc Emlékversenyen. Szakács tanulóink kiválóan versenyeztek és Gál Zoltán, valamint Pálfi Zoltán (3/13/D) munkáját a neves szakemberekből álló zsűri első hellyel díjazta. Felkészülésüket Krajcsiné Sócó Edit és Parászka Tivadar szaktanárok segítették.A cukrász tanulónk, Szemők Szabolcs (3/13/E) a süteményeiért  a  kiváló második helyet szerezte meg. Felkészülését Reck Szabolcs szakoktató és Tóth Károlyné szaktanár segítette. Szeretnénk köszönetet mondani iskolánk vezetőségének, minden kollegánknak, akik munkájukkal segítették tanulóink felkészítését és eredményes szereplését.

Vendéglátó munkaközösség

 

Különdíjak Kunhegyesről

2008. december 6-án Kunhegyesen, első alkalommal  került megrendezésre a cukrász, a szakács és a felszolgáló tanulók részére a Bejgli Fesztivál elnevezésű országos verseny, melyen rendkívül nagy és erős mezőny gyűlt össze. A zsűri is olimpiai és világbajnok szakács és cukrász szakemberekből tevődött össze.

A várakozásainkat siker koronázta, hiszen kiváló eredménnyel szerepeltek tanulóink, a cukrászaink negyedik helyezést értek el és a zsűri különdíját is megkapták. A csapat tagjai Miklós Renáta és Misák Edina (2/12/F) voltak, felkészítő tanáruk Doktor Zoltán szakoktató volt.

Szakács tanulóink szintén negyedik helyezést értek el és a zsűri különdíjjal jutalmazta munkájukat. A csapat tagjai Nagy Dávid és Petneházi Gábor (3/13/D) voltak, felkészülésüket Krajcsiné Sócó Edit szaktanár segítette.

A pincérek versenyében iskolánkat Ráfi Zsolt (1/11/G) képviselte, egyedüli tizenegyedik évfolyamos tanulóként a népes, aki szponzori díjazásban részesült.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani iskolánknak és munkatársainknak aki lehetővé tették, illetve segítették eredményes szereplésünket.

Vendéglátó munkaközösség

 

 

Siker Nagykőrösön

November  27-28-án, magas színvonalú cukrász országos versenyen Nagykőrösön. A versenyzőknek a gyakorlati és az elméleti ismereteikről kellett számot adniuk. A zsűri nagyon nehéz helyzetben volt a döntéskor, hiszen a diákok rendkívül erős gyakorlati munkákat és elméleti feleleteket mutattak be.

Csapatunk a versenyben végül az előkelő ötödik helyezést érte el. A verseny eredménye is mutatja, hogy cukrász tanulóink magas színvonalú munkákat adnak ki a kezükből, ismerik az elméleti vonatkozásokat is és eredményesen tudnak helyt állni a versenyhelyzetben is. Csapatunk tagjai Hangya Zsuzsanna és Benyovszki Éva (3/13/E) voltak.  Felkészítő tanáruk Doktor Zoltán szakoktató volt.

Vendéglátó munkaközöség

 

 

Iskolánk első

OLIMPIAI BAJNOKA

 

A kunhegyesi országos versenyen az egyik különdíjat iskolánk volt tanulója, Erdős Hanna mestercukrász ajánlotta fel az arra érdemes versenyzőnek. Büszkeséggel töltött el bennünket, hogy egykori diákunk szakmai tudását mennyi díjjal és szakmai elismeréssel értékelték a különböző megmérettetéseken.

A versenyzést 1998-ban kezdte meg, szinte minden hazai versenyen elindult, amelyek 90%-áról éremmel tért haza. Legjelentősebb sikerét 2008. október 12-én, érte el az erfurti IKA Szakácsolimpián, amelyen olimpiai aranyérmet szerzett. 2008. május 26-án a Magyar Gasztronómiáért Érdemérem kitüntetésben részesült. Különösen is értékes, hogy szponzora, támogatója sohasem volt, mindent önerőből ért el. 2006-óta gasztronómiai versenyek szervezésével is foglalkozik, eredményesen.

Nagyon büszkék vagyunk Hannára és kívánjuk, hogy további sikerekben, elismerésekben gazdag, boldog életet éljen.

Dr. Czirok Sándor igazgató

 

KÖSZÖNÖM ISKOLÁMNAK!

 

Iskolánk volt diákját, Stefula Györgyöt kérdezem, aki másodéves főiskolai hallgató.

Kedves Gyuri, hogyan érzi magát a főiskolán, tanulmányai hogyan alakulnak?

A főiskolán nagyon jól érzem magam, úgy gondolom, helyemen vagyok.

Hogyan emlékszik vissza iskolánkban töltött éveire?

Visszaülnék még egy-két évet a padokba, nagyon boldog éveket töltöttem el a Göndöcsben, amúgy is mindent az iskolának köszönhetek, hogy megváltoztam, hogy bejutottam a főiskolára, hogy igazi értékrendet tudok magaménak vallani.

Mit ért a változás fogalmán, kedves Gyuri?

Hát teljes életvitel-váltásról beszélek, amit csakis a Göndöcs Benedek Középiskola tanárainak köszönhetek. Nem bántam meg, hogy Göndöcsös diák voltam, sőt, büszke vagyok rá, évfolyamtársaim közül bárki bárhonnan is jött, semmivel sincs előnyben hozzám képest, tehát csak javasolni tudom a mostani Göndöcsös diákoknak, hogy tanuljanak, mert nagyon jó tanáraik vannak! Mindig éltetnek azok a jó emlékek, amiket a Göndöcsben szereztem és mindenre szükségem van, amit ott tanultam, irodalomra, történelemre, nyelvekre, a hittanra.

Mit üzen a mai Göndöcsös diákoknak?

Elsősorban legyenek büszkék, hogy Göndöcsösek, bárhol járnak az országban, ilyen jól felszerelt iskola nem sok akad, és amit igen kiemelnék az az, hogy figyeljenek a tanáraikra, mert ebben az iskolában tényleg a diák a fontos, hogy tanuljon és haladhasson előre.

Köszönjük, és további sikereket kívánunk, Isten áldásával tanulmányain!

Karsai Károly

 

Újabb osztálykirándulások

 

Októberben újabb nyolc osztályunk kirándult iskolánk támogatásával az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba és Szegedre, ahonnan fáradtan, de élményekben gazdagon tértek vissza tanulóink.

 

Városi bajnokok labdarúgóink

 

Óriási sikereket értek el labdarúgó csapataink a városi bajnokság különböző korcsoportjaiban. A mérkőzéseket körmérkőzéses formában, több napon keresztül, a Don Bosco Sportcsarnokban bonyolította le a város önkormányzat. Az V. korcsoportos (kcs) „A”-csapatunk három győzelemmel és egy döntetlennel az első helyet szerezte meg. A fiúk remekül küzdöttek, nagy fölénnyel nyerték a mérkőzéseket, esélyt sem adva az ellenfeleknek. Csapatunk tagjai voltak: Bajnók Imre, Bakk Ádám, Fógel Róbert, Gorzsás Lajos, Berta Sándor, Domokos László (mind 10/B), Zsadányi Aba (10/C), Huny Róbert (10/D).

„B”-csapatunk is jól helyt állt.

 

A VI. kcs-ban még ellenállhatatlanabb volt csapatunk, hiszen valamennyi mérkőzését megnyerte. A döntőben nagy csatában sikerült 2-1-re legyőznünk az Erkel Gimnázium csapatát is, így 100%-os teljesítménnyel lettünk elsők.

Eredmények:

Göndöcs KI – Karácsonyi K. G.                    4-0

Göndöcs KI – Román T. G.                 7-1

Göndöcs KI- Harruckern KI                 2-1

Göndöcs KI- Erkel G.                          2-1

A bajnokcsapat tagjai Bajnók Imre, Bakk Ádám, Fógel Róbert, Gorzsás Lajos, Berta Sándor, Domokos László (mind 10/B), Kiss György (10/F), Rostás Péter (10/ G), Tóth Tamás (11/ C), Tokaji Zoltán (12/ A) és Urbán Sándor (3/13/D) voltak.

Csapatunkból különösen Rostás Péter, Tokaji Zoltán, és Urbán Sándor nyújtott kimagasló teljesítményt, végig jó formában és higgadtan oldották meg a feladataikat.

Azok is dicséretet érdemelnek, akik mind a két korcsoportban szerepeltek és jó teljesítményt nyújtottak. Közülük Bajnók Imre nyújtott kiemelkedőt. Persze a többiek is remekül helyt álltak és mindenki teljesítményére szükség volt ezeknek a szép eredményeknek az elérésében. A focisták szájából egyre többet hallani a „Göndöcs Szív” kifejezést, jó lenne, ha ez a fogalom egyre több területen meghonosodna.

 

Muszka Attila testnevelő

Pályaválasztási nap (100 út vár ránk) Békéscsabán

 

 

 

Márton-napi ünnepségen voltunk…

November 11-én a németvárosi Szent József-templom mellett immár tizenhatodik alkalommal, sok száz gyermek részvételével, rendezték meg a lampionos Márton-napi ünnepséget, amelyen mi is szép számban vettünk részt a kollégista lányokkal.        Ezzel Szent Márton püspökre, a mezőgazdasági munkák végére, az állatok istállóba hajtására emlékeztünk - német hagyományokat felelevenítve. A sokszáz gyerek a németvárosi Apor-téren lampionokkal vonulva, német dalokat énekelve idézte fel a Márton-naphoz fűződő néphagyományt.

Jó, hogy mi is részt vettünk ezen a hagyományőrző ünnepségen.

Marschal Nikolett, Rágyanszkiné Harmath Krisztina

 

Teakocsma

 

Október 14-én teakocsmán tartottunk a Lány-kollégiumban. Két előadó érkezett Szegedről, akik már több éve szerveznek ilyen jellegű  rendezvényeket. A teakocsmán nagyon érdekes logikai feladatokat oldottunk meg. Kellemes hangulatban telt az este minden résztvevő számára. A foglalkozás végén finom zsíros kenyeret és citromos teát fogyasztottunk. Izgalommal várjuk a következő alkalmat.

 Győri Gabriella, Kádár Tünde (9/E)

 

Mikulás Ünnepség a gyerekeknek

Don Bosco Kollégium, 2008. december 4.

 

Helyesírási házi verseny

 

A Don Bosco és a „Szívház” fiú-kollégiumainak lakói helyesírási házi versenyen vettek részt  november 6-án. A három oldalas feladatsor különböző nehézségű feladatokból tevődött össze, melyeket a tanulók nagy többsége sikeresen megoldott. A legjobban teljesítő három tanuló díjazásban részesült.

I. helyezést ért el: Erdős Norbert (2/14/G)

II. helyezést ért el: Biri László (12/B)

III .helyezést ért el: Csaba József  (9/B)

Gémes Róbert

 

Városlátogatás

Szeptember 1-jén, a „Szívház” fiú-kollégium lakói meglátogatták városunk nevezetességeit és a diákok számára fontos helyeket. A városnézést Magyarország egyik legjobb állapotában lévő téglavárával kezdtük, amely a csodálatos Harruckern-Wenckheim-Almássy kastély közelében található és Európában is különlegességnek számít. Megtekintettük a gyönyörű park egy részét, majd elsétáltunk a város egyik legszebb épületében található városi könyvtárhoz. Voltunk a szépen felújított Belvárosi Katolikus templomban a kultúrházban, a mellette lévő Kohán Képtárban, a Zöldkereszt épületében és a mozinál is, ahol sok új filmet szoktak vetíteni. A városlátogatás befejezéseként elsétáltunk a Posta épületéhez, és Békés megye legnagyobb kórházához, a Pándy Kálmán Megyei Kórházhoz.

A kollégium lakóinak nagyon megtetszett a város, szép épületei és tisztasága miatt, és szerencsésnek vallják magukat, hogy egy ilyen szép városban tanulhatnak.

 

A fiú kollégisták elfoglalták a gyulai várat

December 4-én a fiúkollégisták megtekintették az Alföld legépebb formában fennmaradt téglavárát. A vár a Fehér-Körös szigeteinek egyikén épült fel. Mivel kő nem volt található a közelben, ezért helyben égetett téglákból rakták fel falait. Hazánkban nem maradt ránk más olyan Zsigmond-kori főúri lakóépület, amely ilyen jelentős XV. századi gótikus belső térrel rendelkezne. Jelenlegi arculatának kialakítása Kóris János és Vizer Balázs építészek munkájának köszönhető. A diákok történelmi emlékeinkkel gazdagodva hagyták el a várat.

Gémes Róbert

 

Ünnepi filmvetítés a Don Bosco Kollégiumban

 

A Don Bosco és a „Szívház” kollégium diákjai december 10-én egy karácsonyi témájú vígjáték vetítésén vettek részt a 16-os tanteremben, ahol igazi mozi hangulat uralkodott.

A rendelkezésünkre álló modern technikai eszközök segítségével sikerült megközelíteni a valódi mozgófilm varázslatos hangulatát.

 

Kosárlabdadobó-verseny a lánykoleszban

 

November 13-án délután rendeztük meg a lányoknak a kosárpalánkra dobó pontszerző versenyt. Hét lánycsoport küzdött meg egymással a győzelemért. Lelkesen dobálták be a kosárlabdát a gyűrűbe, hogy a csoportjuknak, minél több pontot gyűjtsenek.

Az első helyezést az 5-ös csoport (Jordán Erika, Kocsor Ramóna, Körözsi Bianka, Medve Erika Beáta, Mester Andrea) szerezte meg.  Minden résztvevőt dicséretben részesítünk.

Remeczki Andrea, Marschal Nikolett

 

Őszi Mezei Futóverseny

Október 14-én, gyönyörű őszi időben került megrendezésre Gyulán a verseny. Iskolánkat nagy számban képviselték tanulóink, különösen az V. korcsoportban sikerült több csapatot is rajthoz állítanunk.

Tanulóink jól helyt álltak. Különösen örülünk Kotroczó Barbara harmadik és Csatlós Mátyás második helyezésének. Reméljük a tavaszi továbbjutásos versenyen is hasonlóan jól szerepelnek csapataink.

    Muszka Attila

 

 

Második hely Sarkadon

 

November 19-én a címvédő esélyével indultunk az Ady-Bay Kupán. Remekül kezdtünk, az Ady-Bay Középiskola csapatát 5-1-re, a gyulai Harruckern Középiskola csapatát 3-1-re győztük le. Már a kezünkben éreztük a kupát, amikor utolsó mérkőzésünkön váratlanul 4-3-ra kikaptunk a békési Farkas Gyula Középiskola csapatától. Körbeverés alakult ki és egyetlen góllal a második helyre szorultunk. Végig kimagaslóan játszott csapatunk, még a vesztes mérkőzésünkön is jobbak voltunk, de a focit, mint tudjuk gólra játsszák.

Muszka Attila

 

Ezüstérem a Kölyök Kupán

Két csapattal neveztünk a december 7-én, a gyulai Tonacsarnokban tartott  V-VI kcs-os kupára. „A”-csapatunk legyőzte a Karácsonyi János Katolikus Gimnázium és a Harrucker Középiskola csapatait, viszont az Erkel Gimnáziumtól kikapott, így bejutottunk az elődöntőbe. A másik csoportban „B”-csapatunk legyőzte a Román Gimnázium csapatát, majd kikapott a Karácsonyi „B”-csapatától, de szintén bejutott az elődöntőbe. Az első elődöntőben „A”-csapatunk magabiztos győzte le a Karácsonyi „B”-csapatát, viszont a „B”-csapatunk kikapott az Erkeltől, majd a harmadik helyért a  Karácsonyitól is. „A”-csapatunk a döntőben kikapott az Erkeltől 2-0-ra és második lett. Gratulálunk csapatainknak és további sok sikereket kívánunk!

                    Muszka Attila

 

Futsaal Megyei Elődöntő

 

Hazai környezetben került megrendezésre a torna. Sajnos első mérkőzésünkön kikaptunk, de utána három magabiztos győzelmet is arattunk, hajszálon múlott a megyei döntőbe jutás. Labdarúgóink remek szezont zártak, igazi csapattá kovácsolódtak össze, és a „Göndöcs Szív” is nagyon jól működött.

Valamennyi tanulónknak gratulálunk, és köszönjük ezeket a szép eredményeket. Nagyon büszkék vagyunk rájuk.

                                                                                                            Muszka Attila

 

Éremeső Szolnokon

 

2009. március 1-jén rendezték meg a Szolnoki Főiskola impozáns épületének aulájában a IV. PELIKÁN KUPA országos gasztronómiai versenyt, amelyen iskolánk szakács és cukrász tanulói, szakoktatói is részt vettek. A neves hazai szakemberekből álló zsűrinek nehéz dolga volt a különböző kategóriában.

A magas színvonalú versenyen nagyszerűen szerepeltünk. Cukrász tanulóink közül Lázár Edina és Miklós Renáta (2/12/F) minyonokból, csemegékből készített dísztála aranyérmet kapott. Chlebnyiczki Erzsébet (2/12/F) eljegyzési dísztortáját a zsüri ezüstéremmel és támogatói különdíjjal jutalmazta (Mindhárom versenyző felkészítő tanára Doktor Zoltán volt). Bartucz Szimonetta és Szebeni Hajnalka (2/12/F) tragantból készített zongorája negyedik helyezést ért el (Felkészítő tanára Reck Szabolcs volt).

A szakács tanulók között Nagy Dávid, Molnár Balázs (3/13/D) és Csóka Gábor (2/12/H) négy személyes dísztálat készített, amely ezüstérmes lett (Felkészítő tanáraik Krajcsiné Sócó Edit és Fodor Imre voltak).

A felnőtt cukrász artisztika kategóriában, iskolánk szakoktatója, Doktor Zoltán rendkívül dekoratív művészeti alkotásai közül a csokoládéból megformázott gyulai vár bronzérmet és támogatói különdíjat, a csokoládéból és tragantból készített 1848-as miniszterelnöki pecsétet diplomával (IV. hely) jutalmazta a zsüri.

Nem csak az értékes díjjakkal, de rengeteg hasznos szakmai tapasztalattal lettünk gazdagabbak ezen a színvonalas versenyen.

Ez úton szeretnénk megköszönni mindazok segítségét, akik munkájukkal, támogatásukkal,   hozzájárultak eredményes szereplésünkhöz.

  Vendéglátó munkaközösség

 

 

Andrea sikere

 

A Dunaújvárosi Főiskola Déri János Kommunikációs Intézete rádiós vagy televíziós műsorterv készítése témakörben hirdetett pályázatot végzős középiskolás diákok számára „A média Rólad szól” címmel, amelyet február 5-én bíráltak el. 

A pályázaton iskolánk tanulójának, Nagy Andreának (12/B)  a „Pole Pozíció” című pályázatát a neves tagokból álló szakmai zsüri (Gönczi Gábor, Ördög Nóra, Müller Attila, Sváby András, Málnay B. Levente, Erdős Gergely) a legjobb három pályamunka közé sorolta. A zsüri értékelése szerint Andrea pályázata olyan alaptulajdonsággal bír, amely egyrészt az egész iparágban ritka, másrészt feltétlenül szükséges ahhoz, hogy az alkotó az elektronikus média- szakmában hosszabb távon is a felszínen maradhasson.

A rendkívül jó minősítés mellett, amennyiben Andrea a Dunaújvárosi Főiskola hallgatója lesz (ide szeretne ugyanis jelentkezni), úgy a pályázati anyaga alapján részt vehet egy kisfilm elkészítésében is, amelyet a Cool Tv fog majd levetíteni.

Gratulálunk Andrea sikerének!

Dr. Czirok Sándor

 

 

A legjobbak között

 

Minden eddiginél nagyobb számban jutottak be tanulóink a Szakiskolások Közismereti Tanulmányi Versenyének regionális döntőjébe  történelem tantárgyból. Nagy öröm számunkra, hogy diákjaink, Győri Nikoletta, Szabó Dóra (10/G), Fekete Rita  (1/11/E), Baksa Tamás Péter, Kovács Károly, Szabó Tamás, Tóth Gergő, Tóth István (2/12/H) magas pontszámokkal, az élmezőnyben szerepelve, valamennyien bejutottak a regionális fordulóba. A regionális döntőt 2009. február 20-án rendezték meg Szegeden, amelynek eredményéről lapzártánkig még nem kaptuk meg a végeredményt.

     Petrás Márta tanárnő

 

 

Köszönjük mindenkinek!

 

2008-ban ismét kiírásra került városunk önkormányzata által a Diáksport Vándorkupa, amely az öt gyulai középiskola sportbeli teljesítményét minősíti. Az iskolákat a különböző szintű versenyeken elért alapján rangsorolják. Ezen a ranglistán tavaly a  harmadik helyet szereztük meg, amellyel  egyúttal 122.580 Ft-ot is kaptunk a diáksport támogatására.

Köszönjük iskolánk valamennyi diákjának, hogy a sportrendezvényeken való részvételükkel közel tízezer pontot szereztünk, amellyel ezt az előkelő helyezést értük el. Ebben a tanévben is azzal bíztatunk minden tanulót, hogy a tőle telhető legjobb eredménnyel járuljanak hozzá iskolánk hírnevének további öregbítéséhez.

Testnevelés munkaközösség

 

 

Szalagavató

 


 

A szalagavató ünnepségünkre február 6-án került sor az Erkel Ferenc Művelődési Központban. A nagy számú érdeklődő részvételével megrendezett ünnepségen tíz végzős osztály tanulói emlékeztek az együtt töltött évekre, jó hangulatban készülve tanulmányaik sikeres befejezésére.

Az ünnepségen Dézsi Dóra szavalata után Jónás Erika búcsúzó és Juhász Miklós búcsúztató beszéde hangzott el. Végzőseinket megjelenésével megtisztelte, és rövid beszédet mondott dr. Perjési Klára, városunk polgármestere, Szabó Endre református lelkész úr és Kovács Péter esperes-plébános úr, míg az ünnepi beszédek között énekkarunk, Juhász Mária tanárnő vezetésével, és diákjaink (Fábián Mónika, Petrovszki Tímea) gyönyörű dalokat énekeltek. Dr. Czirok Sándor igazgató úr búcsúztató gondolatait követően az ünnepelt osztályok vonultak a színpadra. A szalagok megáldása után következett a szalagtűzés, majd a végzős osztályok filmösszeállítását láthattuk, amelyben középiskolás éveik legkedvesebb pillanatait gyűjtötték csokorba. A 12/Sz osztályosok közös színpadi éneklése után végzős tanulóink keringője késztette lelkes tapsra a szép számú vendégsereget. Volt tanítványunk, Szalai Adél nagyszerű előadása után az Elekes Band jó humorú zenészei következtek, végül a keringőzők második csoportjának viharos sikerű tánca zárta a programot. A műsor után állófogadás következett.

Szabó Ferenc

 

Farsangi bál

 

Iskolánk, február 14-én a Park Étteremben, immár tizenkettedik alkalommal rendezte meg a már hagyományos farsangi mulatságot. A szervezők, Gedeon Éva igazgatóhelyettes asszony vezetésével ismét kitettek magukért. Kiváló volt a hangulat, melyet csak fokozott a sok finom étel és csemege, a nagyszerű műsor, Széll János tanár úr ízes konferansza, a jó zene és a sok tombolatárgy (melyeket főleg Király Lászlóné protokoll-felelősnek és a támogatóinknak köszönhetünk). Mindenkinek köszönjük e nagyszerű estét!

 

Farsangi mulatság

 

Egész oldalt igényelne, ha be szeretnénk mutatni azt a változatos, színes mulatságot, melyet iskolánk tanulóitól láttunk HÚSHAGYÓKEDDI táncmulatságukon. A színpadra lépő csoportoktól láthattunk osztályfőnöki és néprajz órát, időutazást, érettségi vizsgát, az ezeregy éjszaka meséiből részletet és természetesen a TV-ben futó sorozatok paródiáit.

Az est alkalmával fantasztikus sikert arattak a fiú kollégium break táncosai. A zsűriző tanárok és diákparlamenti képviselők nehéz helyzetben voltak a produkciók értékelésénél. Csak gratulálni lehet minden csoportnak és felkészítő tanáraiknak remek teljesítményükért.

Széll János

 

Városunk  első iskolai break-szakköre!

Iskolánkban a sok szakkör mellett már break-táncot is tanulhatnak diákjaink.

Break-es csapatunk  az év elején indult és az iskolai farsangon már elsöprő sikert arattak, amelyre való tekintettel létrehoztuk iskolánk és Gyula város első iskolai break-szakkörét! A szakkör keretein belül a fiúk és a lányok heti három alkalommal gyakorolnak.

 

Az ősi hangoktól Villonig…

Az elmúlt hetekben kollégista diákjaink  igényes, változatos programokon vehettek részt a Gyulai Várszínház kamaratermében.

Január 29-én Ősi hangok címmel Kanalas Éva koncertjét hallgathattuk meg. A neves népdalénekesnő évtizedek óta kutatja a magyarság ázsiai gyökereit, a sámánok életét. Dél-Szibériai tanulmányútjáról készített filmjében betekintést nyerhettünk a sámánok életébe és zenéjébe. A vetítés után a művésznő bemutatta az ősi torokéneklést, a sámánok és a táltosok jellegzetes énekeit.

Február 5-én, a világirodalom egyik kiválóságának, Francois Villonnak a verseit hallgathattuk meg prózában és dalban, Mácsai Pál színművész és Huzella Péter zenész közös előadásában. Mácsai Pál művészi átéléssel elevenítette fel a francia költő örökérvényű szerzeményeit. A színész szerint minden kamasz, aki találkozik a költő műveivel, úgy érzi, róla szólnak a versek.

Az esten résztvevő kollégistáinkat is megérintette Villon világa. A közel félévezredes távolság ellenére is az érzés változatlan: „befogad és kitaszít a világ”. Köszönjük a lehetőséget.

Marschal Nikolett

Egyiptomi kiállítás

 

A kiállítást február 11-én tekintettük meg a Don Bosco Kollégium kollégistáival a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. A kiállítási anyag összeállításánál fő szempont a rendkívül komplex egyiptomi túlvilághit szinte valamennyi aspektusát érintő műtárgyak kiválasz-tása volt. A mumifikálás jellemzőiről és technikai fejlődéséről, valamint a temetkezési szokásokról, rítusokról tanúskodó sírmellékletek között gazdagon díszített koporsó éppúgy megtalálható volt, mint a balzsamozott testrészek tárolására szolgáló ún. kanopuszedények, a holttestre, illetve a holttest mellé helyezett amulettek, díszek és eszközök.

Külön tárló mutatja be Oziriszt, a holtak birodalmának uralkodóját, akihez a megdicsőült elhunyt csatlakozni vágyott.

A kiállítás célja tehát azoknak a tárgyaknak a bemutatása volt, amelyek az egyiptomi ember számára akkor nyerték el az igazi jelentésüket, amikor teste beköltözött az „örökkévalóság házába”.

Gémes Róbert

 

Rostás Peti

 

Peti Gyulán született, de általános iskolában Kötegyánban, majd Békéscsabán tanult. Nagypapájától két éves korában kapta az első labdáját, azóta szerelmes a fociba.

Korábban Sarkadon focizott a megyei II. osztályú csapatban. A tavaszi szezont azonban már, nagy örömünkre, Gyulán folytatja az MB II-ben. Edzőjét, Papp Károlyt, aki közel állt hozzá, nagyon tiszteli. A korosztályos válogatottba is meghívták, de egyéb okok miatt sajnos nem sikerült bekerülnie.

Iskolánk 10/G osztályába jár és pincér szeretne lenni, majd nálunk leérettségizni. Hosszabb távú tervei között ott szerepel a sport is. Peti nagyon jó természetű, tisztelettudó fiatalember. Jól beilleszkedett a közösségbe, osztályába és a focicsapatba is. Feladatát a pályán higgadtan és magas színvonalon hajtja végre. Megbízható, nagy teherbírású és kitűnő játékintelligenciával rendelkezik. A VI. korcsoportos csapatunk oszlopos tagja, alapemberként szinte valamennyi mérkőzést végigjátszotta. Védőjátékos létére nagyon gól erős, a kapusok réme. Nagy része volt csapata kiemelkedő sikereiben. A pályán és a magánéletben is bizonyítja, hogy szerénységgel is lehet példát mutatni.

Nagyon büszkék vagyunk rá! Csak így tovább Peti!

Muszka Attila

 

II. Göndöcs Labdarúgó Kupa

IV. korcsoport

Hogy telik az idő? Nemrég egy hatalmas, koszos, poros, csúnya valami mellett, nagy tócsákat kerülgetve jártunk be az iskolába. Eltelt egy év és gyönyörű Sportcsarnokunkban, amely a megye egyik legszebbje és legmodernebbje, január 19-én, már a II. Göndöcs Kupát rendeztük meg. Ha minden úgy fejlődne, mint az iskolánk...

A kupán a kicsik nagyon jól küzdöttek. A sorsdöntő utolsó mérkőzésen „B” csapatunk már 2-0-ra is vezetett, de sajnos 3-2-re a Sarkadi csapat nyert és elhódította a Kupát. „B”-csapatunk a második, „A”-csapatunk a harmadik helyet szerezte meg.

A”-csapatunk tagjai: Szőke Attila, Hoksza Dániel, Pardi László, Vadi Tamás, Fekete József, Fekete József, Gyebnár Krisztián, Botos Arnold (mind 9/B) voltak. A „B”-csapatunkat Moldován Tamás, Szabó Zoltán, Kiss Máté, Molnár Márk, Jankai János (mind 9/C) és Molnár Roland (9/B) alkották.

Fiatal játékosainknak további szép eredményeket kívánunk!

Muszka Attila

 

Ezüstérmesek labdarúgóink

II. Mészáros Róbert Emléktorna

 

Az emléktornát február 21-én Mészáros Róbert, a tragikus körülmények között elhunyt, kiváló sportember emlékére rendezték meg, melyen tizenegy csapat indult.

A „C”-csoport küzdelmei, melyben iskolánk csapata is részt vett, a Don Bosco Sportcsarnokban folytak. Remekül játszottunk, hiszen egy 6:1-es, egy 4:1-es győzelmet és egy 3:3-as döntetlent értünk el és az elődöntőbe jutottunk, ahol, már az Erkel Gimnázium tornatermében, 5:3-as győzelmet arattunk.

A döntő első félidejében jobban kezdett az ellenfél, de a játék kiegyenlítődött és a félidő 0-0 lett. A második félidő még nagyobb küzdelmet hozott, kaptunk két gólt, de feljöttünk 2-1-re és még volt 7-8 perc. Tokaji Zolit ziccerben lerántották és kiállították ellenfelünk egyik játékosát. Hiába támadtunk azonban az utolsó pillanatig, az ellenfél kapusa mindent fogott. 2-1 lett a végeredmény, de mindenki bennünket tapsolt. Így sikerült megszerezzük a második helyet.  A díjakat az elhunyt sportoló Édesanyja adta át.

Kiváló csapatot sikerült összehozni, Tóbiás Sanyi remekül védett, a mezőnyjátékosok gólerősségét bizonyítja, hogy mindenki rúgott átlagban 2-3 gólt. Nagy örömöt okozott az is, hogy csapatunk két játékosa közül kellett a torna legjobbját kiválasztani. Végül Tokaji Zolira esett a választás.

Csapatunk  névsora:  Tóbiás  Sándor, Franyó István (2/12/H), Tokaji Zoltán (12/A), Rostás Péter (10/G), Abrudán Balázs (12/Sz), Gál László (12/Sz), Úrbán Sándor            (3/13/D), Virág Tibor (volt Göndöcsös diákunk).

Gratulálunk a szép teljesítménynek! Mindenki elismeréssel szólt rólunk! Csapatunk játékát látván nagy öröm volt a kispadon ülni!

Muszka Attila

 

A megyei döntőbe jutottunk

A fiú kosárlabda csapatunk február 5-én utazott Szarvasra, hogy megmérkőzzön a szarvasi és a gyomaendrődi csapattal a megyei döntőbe jutásért.    

A csapatunk  a második helyen végzett a szarvasi csapat mögött, így február 19-én ismét Szarvasra utaztunk, hogy megmérkőzzünk a megye bajnoka címért.

 A döntőben mi voltunk az „új csapat” hiszen már évek óta ugyanazon csapatok vívták a döntő mérkőzéseket. A végeredményben a negyedik helyezést értük el, ami nagyon jó eredmény. Sokat tanultunk belőle és jövőre már céltudatosabban veszünk részt a versenyeken. A legfontosabb dolog talán az, hogy a diákjaink is nagyon büszkék erre a címre, hiszen megküzdöttek érte.

A csapat tagjai Taba Márk Balázs (12/B), Gál Ferenc, Szabó Tamás (11/C), Mikes Tibor (10/A), Kiss György, Hack Norbert, Hovanyecz Tibor (10/F) és Dudás Mihály (9/F) voltak.

Fekete Szabolcs

 

Leány „Amatőr” Kézilabda Megyei Elődöntő

V-VI. korcsoport

 

Idén az V-VI. kcs-os leány amatőr kézilabda megyei elődöntőjét február 1-jén a Don Bosco Sportcsarnokban bonyolították le.

A négycsapatos csoportban három meccset kellett játszanunk, amihez minden tartalék energiánkat mozgósítanunk kellett. Az első meccsünket az Ady-Bay Gimnázium ellen 8:7-re megnyertük. A következő összecsapás a Békéscsabai Evangélikus Gimnáziummal volt, amelytől minden odaadásunk ellenére 12:5-re kikaptunk (Sajnos a mérkőzés előtt semmit sem tudtunk pihenni, emellett az ellenfél játékosai is idősebbek és magasabbak voltak nálunk).   A harmadik  mérkőzésen viszont mi voltunk pihentebbek, na meg jobb játékosaink is vannak, így könnyűszerrel 14:2-re vertük a békési Farkas Gyula Közoktatási Intézmény csapatát. A két nyert mérkőzéssel továbbjutottunk a megyei döntőbe, amit Békéscsabán a Mester Klubban rendeznek meg március 10-én.

A csapat tagjai: Mihóc Tímea-kapus (9. B), Kocsis Alexandra   (12/ A), Molnár Zsófia (1/11/E), Kotroczó Barbara            (2/12/ F), Ivacska Tünde         (11/B), Alexa Anett     (10/B), Varga Vivien    (10/C), Lestyán Szabina         (9/A), Skorka Lilla     (10/B), Breznyik Katalin          (11/C), Bánhegyi Zita (9/D), Márta Rebeka, Hack Gabriella   (9/C).

Mindenkinek megköszönjük a lelkes szurkolást!

Muszkáné Fekete Szilvia

 

Rekreáció a Sportcsarnokunkban

 


Kirándulás a Bihar-hegységbe

Március 29-én a Bihar-hegységben télbúcsúztató kiránduláson hat pedagógus és közel negyven diák részvételével.  A szervező Antal Zsolt tanár úr volt. A kirándulás célja a téli sportok megszerettetése és a bihari tájak bemutatása volt. Túránk végső célpontja az 1200 m magasan elhelyezkedő Virtop-hágói síközpont volt. Itt lehetőség volt a síelés, a szánkózás kipróbálására, hócsatákra, illetve egy túrára a Rozsda-szakadékhoz. Fáradtan, vizesen de sok új élménnyel gazdagodva tértünk haza.

Gila Csaba

 

Döntők döntője

A várva várt napon diákok hada gyülekezett az iskola udvarán. A januárban indult néprajzi vetélkedő döntőjéhez érkeztünk. Gila Csaba tanár úr, a zsűri elnöke nyitotta meg a rendezvényt. A rövid bevezető után már indult is a játék, amelyben a diákok számot adhattak tudásukról. A nyolc forduló – köszönhetően a segítőknek és a fegyelmezett gyors munkát végző diákoknak – pillanatok alatt eltelt. Az első három helyezett csapat értékes könyvjutalmakat kapott. A diákok nagy ovációval fogadták, hogy az igazgató úrnak köszönhetően idén is elmehet a legjobb tizenkét csapat egy kirándulásra. Köszönet mindenkinek, aki lehetővé tett, hogy ennyi diáknak tudtunk örömet szerezni, úgy, hogy közben sok-sok ismerettel gazdagodtak.

Széll János

 

Jó szereplés az országos döntőben

 

Az Országos Szakiskolások Közismereti Tanulmányi Verseny országos döntőjét történelem tantárgyból április 16-17-én Kecskeméten rendezték meg. Iskolánkat, a regionális döntő megnyerése után (az első és a második hely megszerzését követően) két tanuló képviselhette az országos döntőben.

Tanulóink jól szerepeltek, hiszen Kovács Károly a nyolcadik, Baksa Tamás Péter a tizedik helyezést ért el.

Gratulálunk a fiúknak!

Petrás Márta felkészítő tanár

 

 

 

Csomagolási verseny

 

Már hagyomány iskolánkban, a kereskedelmi tanulóink között, a házi csomagoló verseny megrendezése. Minden évfolyamból, összesen 24 diákunk vállalkozott a megmérettetésre. A versenyen látványos és ötletes munkák születtek. Az első helyet Boldog Edit (2/12/D), a második helyet Karácsony Anett (2/12/D), a harmadik helyet Bódis Tímea (1/11/E) szerezte meg, míg Tulkán Ildikó (1/13/K) és Varga Katalin (1/13/K) különdíjat kapott. Gratulálunk minden résztvevőversenyzőnek és a díjazottjainknak!

Vidó Miklósném munkaközösség vezető

 

Szerenádozók

 

Ballagás, 2009

 

2009. április 30-án 10 órakor köszöntünk el végzős diákjainktól egy szép és megható ünnepség keretében. Az ünnepi Szentmisét, melyet Mons. Kovács Péter esperes-plébános úr celebrált, diákjainak ünnepi műsora követte. A ballagókat Dr. Perjési Klára polgármester asszony köszöntötte. Ezt követően Dr. Czirok Sándor igazgató úr mondott néhány szívhez szóló és megfontolandó gondolatot, majd a díjak átadására került sor. A legnagyobb kitüntetést, a Göndöcs Benedek Díjat Nagy Andrea, a kiemelkedő kollégiumi közösségi munkáért járó Don Bosco Díjat Varga Péter, míg a Hitéletért Díjban Csete István, a Legjobb Sportoló Díjat Papp Renáta kapta meg. Kiemelt dicséretben részesült Dézsi Dóra, Perneki Annamária, Tót Anett. A Don Bosco Emlékérem átadásával köszönetünket fejeztük ki iskolánkat segítő tevékenységéért Mons. Kovács Péter esperes-plébános úrnak is. A végzős osztályok nevében Miklósné Gróh Erzsébet tanárnő kötötte fel a szalagot iskolánk zászlajára, majd az ünnepélyes zászlóátadás után következett a gyertyás kivonulás, ahol intézményünk vezetősége és a ballagók egy-egy meggyújtott gyertyával hagyták el az ünnepség színhelyét, jelképezve a búcsúzás pillanatait.

Ezúton is kívánunk minden volt és jelenlegi diákunknak kitartást, álmaik, vágyaik megvalósításához és örömökben és sikerekben gazdag jövőt!

Molnár György

 

 

 

 

Cukrász győzelem

2009. május 15-17-e között rendezték Bogácson a Vendéglátó iskolák VII. Országos Szabadtéri Főzőversenyét.  Ebben az évben a süteménykészítő versenyen indultunk, melyet különböző kategóriákban hirdettek meg. Megérte az odaadó felkészülés, hiszen sok díjjal tértünk haza, egy-egy első és második, két harmadik helyezést értünk el,  továbbá a munkánk külön elismeréseként egy különdíjat is kaptunk. A süteményeket Komróczki Katalin, Portörő Kitti, Misák Edina tanulók készítették.

  Reck Szabolcs és Doktor Zoltán szakoktatók

 

Papp Renáta tárlata

 

A tárlaton május 21-e óta csodálhattuk meg Papp Renáta 11/B osztályos tanulónknak az elmúlt időszakban készült grafikáit. Kissé melankolikus fantáziavilágba terelődünk a paravánok labirintusában. Részleteiben precízen kidolgozott művei magasra teszik a mércét - nem lesz könnyű hasonlóan "ütős" kiállítással meglepni a közönséget. A tárlat a tanév végéig tekinthető meg.

Berg László  

 

Ezüstös fiúk

 

Az V. korcsoportos Nagypályás Labdarúgó Bajnokság megyei döntőjében először 4-0-ra nyertünk, majd a döntőben 2-0-ra kikaptunk és második helyezést értünk el. , A csapat tagjai Domokos László, Turcsek Szilveszter, Nagy Péter, Gorzsás Lajos, Berta Sándor, Fógel Róbert, Mohácsi Ádám, Bakk Ádám, Zsömbörgi Richárd, Bajnók Imre, Krajcsovicz Márkus, Czinczár Viktor, Kiss Máté voltak. Gratulálunk mindenkinek!

 

A Megyei Labdarúgó „Amatőr” Bajnokság döntőjében, Szarvason, az ellenfeleink ellen háromszor győztünk és csak a későbbi győztestől kaptunk ki, így végül a második helyen végeztünk. A csapat tagjai: Jankai János, Berta Sándor, Kapar László, Gorzsás Lajos, Moldován Tamás, Jánosik Csaba, Mohácsi Ádám, Szabó Zoltán voltak. Gratulálunk az egész csapatnak!

Muszka Attila

 

Szakoktatóink sikerei

 

 

2009. VI. 13-án került megrendezésre Debrecenben a gasztronómiai Gál Sándor Emlékverseny. Először vettek részt munkatársaink ezen a versenyen, mégis eredményesen szerepeltek. Doktor Zoltán cukrász artisztikában csokoládé hegedűt készített, melynek összesített bronz, illetve ezüstérem lett a jutalma. Szakoktatónk szakács artisztikában is képviseltette magát, zöldség faragással készített alkotását a neves zsűri ezüstéremmel jutalmazta.  

Reck Szabolcs csokoládé zongorát, Erkel Ferenc arcképet és a himnusz kezdő sorait készítette el a Himnusz megzenésítésének 165. évfordulója alkalmából, melyet a zsűri ezüstéremmel honorált.

Munkatársainknak a versenyre való felkészülését iskolánk támogatta. Gratulálunk az eredményekhez!

Dr. Czirok Sándor, igazgató

 

Ausztriai nyelvi tábor

Június 2-8-ig iskolánk 25 tanulója ausztriai tanulmányúton vett részt Mittag Roland tanár úr vezetésével. Az utazás célja Ausztria kultúrájának és életének közelebbi megismerése és a német nyelv gyakorlása volt. Rendkívül színes és tartalmas programunk volt; felmásztunk Hardegg-várához, a Regina-sziklára, a Thaya Nemzeti Parknál egy függőhídon keresztül Csehországba is átmentünk. A második napon Bécsbe utaztunk, ahol minden jelentős látnivalót megtekintettünk; a császári palotát, a Kincseskamrát, a belvárosi sétálóutcák, a Stephansdomot, a Kocsimúzeumot, a Schönbrunni kastélyt és parkot, a Gloriette-t. A hét folyamán jártunk még Gerasban, a vadasparkban, a csehországi Bitov várában és több helytörténeti múzeumban is. Délutánonként a nyelvtanulás mellett sportversenyek, ausztriai országismeret foglalkozások, grillezés és sok játék színesítette a programot.

   Köszönjük mindenkinek a támogatását, amellyel lehetővé tették számunkra ezt a csodálatos kirándulást. Életre szóló élményben volt részünk.

 

Sulihírek 2007-2008

Sulihírek 2008-2009

Sulihírek 2009-2010

Sulihírek 2010-2011

Sulihírek 2011-2012

Sulihírek 2012-2013

Sulihírek 2013-2014

Sulihírek 2014-2015

Dr. Czirok Sándor igazgató