Sulihírek 2009-2010

Sulihírek 2007-2008

Sulihírek 2008-2009

Sulihírek 2009-2010

Sulihírek 2010-2011

Sulihírek 2011-2012

Sulihírek 2012-2013

Sulihírek 2013-2014

Sulihírek 2014-2015

Kiváló eredmények a Culinary Expón

 

Iskolánk eredményesen vett részt a Budapeseten, október 6-án megrendezett, magas színvonalú, országos Culinary Expo Magyar Kupa Gasztronómiai Versenyen, amelyről minden versenyzőnk éremmel tért haza.

Arany fokozatot (aranyérmet) nyert a cukrász tanuló kategóriában Chlebnyiczky Erzsébet és Miklós Renáta (felkészítő tanáruk Doktor Zoltán volt). Remekműveik a Teakrémes capucchino, a Málna alagút és a Yin-Yan – Ellentétek egysége dísztorta voltak. Ugyancsak arany fokozatot kapott a cukrász artisztika kategóriában a TRAFALGAR 1805 (XVIII. századi, csokoládéból készült csatahajó) nagyszerű munkájával Doktor Zoltán szakoktatónk is. A Mojito varázs, az Édes Pillanat elnevezésű napi készítményével és a Menyasszonyi álom dísztortájával bronz fokozatot ért el a zsüri döntése alapján Bartucz Szimonetta és Lázár Edina (felkészítő tanáruk Reck Szabolcs volt).

Gratulálunk versenyzőinknek és felkészítőiknek!

Dr. Czirok Sándor igazgató

 

 

Jó szereplés Budapesten

 

Október 16-án, Budapesten, a Corvinus Egyetem Kertészeti Karán rendezték meg a XIV. Országos Ifjúsági Őszi Virágkötészeti Versenyt. A versenyen több, mint diák vett részt, köztük egyetemisták és főiskolások is, akik az ország különböző részeiről utaztak a versenyre.

 

A nívós megmérettetésen jó szerepeltünk, hiszen a csapatversenyben az országos második helyezést értük el. A csapat tagjai Hermeczi Szilvia, Legény Ivett, Molnár Zsófia, Papp Renáta és Tót Anett voltak. A versenyre Szabó Emese tanárnő készített bennünket. Tót Anett egyéniben és a kegyeleti kategóriában is az országos második helyezést szerezte meg. Egy különleges, a „Ráadás: Már ilyet is tudok” kategóriában a Hermeczi Szilvia az országos  harmadik helyezést érte el. Emellett több kategóriában is értékes helyezéseket vívtunk ki magunknak és iskolánknak.

 

Köszönjük mindenkinek a segítségét, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen jó eredményeket érjünk el.

 

Hermeczi Szilvia, Molnár Zsófia

 

 

Nyári éremeső

 

 

2009. augusztus 22-én került megrendezésre az I. Tiszaföldvári Artisztika Kupa és Grillázsverseny. A kiírás szerinti négy kategóriában 57 versenyző adott számot tudásáról, és mérettette meg magát a neves szakemberekből álló szűrik előtt. Iskolánkból ezen a megmérettetésen szakoktatóink közül Doktor Zoltán hideg konyhai és cukrászati artisztikában öt versenymunkával, míg Reck Szabolcs cukrászati artisztikában egy versenymunkával indult.

A résztvevők munkáit látva remélni sem mertük, hogy ilyen jó eredményekkel térünk majd haza. Az országos versenyen ugyanis Doktor Zoltán három arany és kettő bronzérmet nyert, amellyel a legeredményesebb versenyző lett. Reck Szabolcs munkáját a zsűri egy ezüst éremmel és három közönségdíjjal jutalmazta. Boldogan és sok tapasztalattal tértünk haza a sikeres nap után.

 

 

Gasztronómiai bemutató

 

„Meglepetés a családban” címmel október 8-án gasztronómiai bemutatót tartottak pedagógusaink – Tóth Károlyné, Krajcsiné Sócó Edit, Doktor Zoltán és Fodor Imre – az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat egyik gyulai programjaként a Városi Könyvtár előadótermében.

A szépszámú érdeklődő előtt megtartott programon először Krajcsiné Sócó Edit tanárnő  prezentációját láthattuk a gasztronómia trendjeiről, majd a résztvevők gyakorlati fogásokat is elleshettek szakembereinktől. Az érdekes és látványos bemutatón kiállításra kerültek tanulóinknak és Doktor Zoltán tanár úrnak a budapesti Culinary Expo Magyar Kupa Országos Gasztronómiai Versenyen arany fokozatot elért, illetve Reck Szabolcs tanár úrnak a korábbi versenyeken díjazott cukrászati remekművei is.

Dr. Czirok Sándor

 

 

Szegedi kirándulás

 

Szép ajándékot kaptunk az őszi szünetet megelőző napon iskolánktól, Szegedre mehettünk egy egész napos kirándulásra. A csapat a Don Bosco Kollégium elől indult. Itt is gondoskodás várt bennünket iskolánk részéről. Úti csomagunkba előre elkészített szendvicsek, csokik, alma, és ivóvíz is került. A program jól előkészített volt, mint azt már többször tapasztaltuk.            Úti célunk a Móra Ferenc Múzeum és a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Múzeum Kincstárának a megtekintése volt.

A Múzeumok nagyszerű kiállítási anyagainak megtekintése után megcsodáltuk a Dóm impozáns épületét is. A gyönyörű napsütés tovább fokozta csapatunk jó hangulatát. Áldás kísérte utunkat.

Délután vidám hangulatban érkeztünk meg Gyulára. Köszönjük mindenkinek ezt a szép kirándulást.

Barcsay – Kakas (11/Sz)

 

 

Osztálytalálkozó

/1996-ban végzett cukrászok szervezésében/

 

Tavasszal telefonhívást kaptam egy régi diákomtól, aki azt kérdezte tőlem, lenne-e időm július hónapban a régi osztályomra egy találkozó erejéig. Válaszom természetesen igen volt. A telefon letétele után megrohantak az emlékek. A volt osztályomban 1996-ban 16 fő tanuló végzett cukrászként. Hosszas egyeztetések után végül kilencen tudtak eljönni a a július 18-ai találkozóra, amely egy olyan osztályban, ahol csak egy fő volt gyulai, míg a többiek távolabb laktak, Budapesten, Jászárokszálláson, Kabán, Cserkeszőlőnstb., tisztes létszám.

Amikor mindannyian egybe gyűltünk, megtekintettük a sándorhegyi iskolát és tornacsarnokot. A volt diákok elcsodálkoztak a látottakon, a felszereltségen, a tisztaságon, a méreteken és sajnálták, hogy nem most középiskolások. Az intézmény megtekintése után a várost vettük a nyakunkba. Az őszinte csodálat itt sem maradt el. Másnap reggel, mikor meglátogattam őket, mondták, hogy 2-3órát aludtak, annyi élmény, esemény történt már az évek alatt velük, hogy kevés volt egy éjszaka a kibeszélésére.

Büszkeséggel töltött el, hogy egzisztenciával, biztonságos háttérrel rendelkező, életvidám és boldog fiatalok csoportjával tölthettem a hétvégémet, akik életük egy részét iskolánkban töltötték el.

Tóth Károlyné, volt osztályfőnök

 

 

Göndöcs Napok

 

Régen érlelődő elhatározás eredményeként idén szeptember 2-3-án tartottuk meg az iskolai diáknapokat. Az első napon az osztályok osztályfőnökeik által szervezet programokon vettek részt, csütörtökön pedig a klasszikusnak számító sok-sok gyakorlati és elméleti feladatot tartalmazó körversenyre valamint a szintén klasszikusnak számító tanár-diák mérkőzésekre került sor.

A viszonylag korai időpont ellenére a rendezvény jól sikerült, pozitív visszhangja volt a diákok és a pedagógusok részéről egyaránt. A sok-sok ötletes feladat megmozgatta-összefogta a diákokat. Különösen igaz volt ez a tanár-diák meccsekre.  Az estet az eredményhirdetés után a kilencedikesek bemutatkozó műsorai követték, majd pedig disco zárta az eseményt.

Mindenki fogadkozott, hogy majd a tavasszal  megmutatják, hogy mit is tudnak, amit már  kíváncsian várunk.

Barcsai – Kakas (11/Sz)

 

 

Egy nap a Szanazugban

 

A tanév első hete és ezzel a Göndöcs Napok első napja kirándulással kezdődött. A mi osztályunk az osztályfőnök és a kísérőtanárok irányításával Városerdőre kirándult. A nyári meleg kedvezett a fürdőzésnek, a napozásnak és a sportolásnak.

Ebédre szalonnát sütöttünk az iskolánktól kapott alapanyagokból. Az egész nap nagyon jó hangulatban telt, jókat nevettünk, ami még jobban összekovácsolta az osztályt. Köszönjük iskolánknak és a kísérő tanároknak a kötetlen vidám napot. 10/c

 

 

Megnéztük új városunkat

Már hagyománnyá vált, hogy városnézéssel kezdődött az idei tanév az elsős, illetve az újonnan érkezett kollégista diákok számára. Igaz, csak a belvárost sikerült megnéznünk, de ez is olyan élményt nyújtott a város szépségéből adódóan, ami nagyban megkönnyíti az új környezet megszokását, megszeretését. Sétánk során megnéztük a Kossuth teret, mely szökőkútjaival elkáprázatta a fiúkat. Következett a mozi, az Erkel Ferenc Művelődési Központ, a belvárosi katolikus templom, a könyvtár, a városháza, majd befejezésül a vár. A város nagyon tetszett a diákoknak, mindenki nyugtázta, hogy jól döntött mikor iskolánkat és városunkat választotta.

N.B.

 

 

Tárlatokon jártunk

 

Szeptember 2-án, gyulai kiránduláson vett részt a 2/12/G osztály. Célunk a Németváros megismerése volt.

Első állomásunk az Apor Vilmos téren található Szent József templom megtekintése volt, majd a a Mária Kegytárgymúzeumot néztük meg. Újabb állomásunk Erkel Ferenc szülőháza volt, ahol Erkel Ferenc életét, legsikeresebb műveit és kortársait ismerhettük meg.

Végül Schriffert Mihály fafaragó népi iparművész nyáron megnyílt kiállítását látogattuk meg. A nap befejezéseként közösen visszasétáltunk a találkozó helyünkre, és rengeteg élménnyel gazdagodva tértünk haza. Köszönjük a kirándulást.

 

 

Kereskedelmi gyakorlatok

 

Az iskolánkban tanuló kerekedő és bolti eladó szakos diákok az elméletben tanultakat a CO-OP STAR Zrt. gyulai boltjaiban alkalmazzák. A kihelyezett bolti gyakorlatok jó hangulatban telnek és tanulóink is szívesen végzik az áruforgalmi munka folyamatait. Megszervezzük az áruátvételt, mennyiségileg és minőségileg átvesszük az árut. Az átvett áruk nagy részét az eladótérbe helyezzük el, a többit a megfelelő raktárban szakosítva tároljuk. Rendszeres feladataink között szerepel a termékek minőség-megőrzési idejének az ellenőrzése. A kiszolgálás a csemegepultnál is fontos része a gyakorlati munkának.  A vásárlói magatartások megfigyelése, az eladó és vevők közötti kapcsolat kialakítása a mai kereskedelemben a vevőelégedettségnek az egyik legfontosabb szempontja. Az elvárások a kereskedelmi dolgozókkal szemben itt tudatosulnak a diákjainkban. A gyakorlati vizsga lebonyolítása szintén ezekben a boltokban történik, ami a tanulás eredményes befejezésének a fokmérője. Célunk a jó szakemberképzés, hogy magabiztos fiatalok, „igazi kereskedők” kerüljenek ki az iskolából.

Vassné Dobra Julianna

 

 

Rózsafüzér imádságon voltunk

 


 

Október 6-án, egy szép keddi délutánon a csoportom (5-ös) és a 3-as csoport négy nevelő kíséretével indult a Nádi Boldogasszony Nagytemplomba rózsafüzért imádkozni.

A templomban találkoztunk több tanárunkkal, mint Karsai Károllyal és feleségével, Gyöngyi tanárnővel, valamint Regele Piroska nénivel.

Az imák mondása jó érzésekkel töltött el, bízom benne, hogy a többieket is. Az imának ereje van. Köszönöm iskolánknak a lehetőséget. Boldog vagyok, hogy ebbe az iskolába járhatok. Remélem, hogy lesz még ilyen alkalom máskor is.

Zsurkán Rozália (12/Sz)


 

 

Focibajnokság

 

Az idei tanévben is megrendezésre került a „C” kollégiumban a csoportok közötti focimérkőzés. A szép, napsütéses őszi délutánon,, október 13-án, mérték össze tudásukat a leány-kollégium lakói. Igazán jó hangulat, izgalom jellemezte a mérkőzéseket. A délután során kiderült, hogy többen nagyon eredményes sportolók lehetnének, akár a leány labdarúgás területén is. A dobogó legfelső fokára az 1-es csoport tagjai állhattak fel, majd őket követték másodikként a 2-es, és harmadik helyezést pedig a 3-as csoport tagjai értek el.

Mindenkinek gratulálunk!

 

 

Bob herceg

 


 

A Soproni Petőfi Színház előadásában tekintettük meg a három felvonásos, kitűnő szórakozást nyújtó nagyoperettet, a Bob herceget.

„ Londonban, hej, van számos utca…” – és ezeket az utcákat járja éjjelente álruhában mandolinját pengetve, kísérőjével mulatozva György herceg, az angol trón várományosa. Szerelme, a szegény, de annál gyönyörűbb Annie és az utca népe csak Bobnak szólítja. Az anyakirálynő már kiszemelte György számára a leendő feleséget az udvarban – Annie kezére pedig a bugyuta borbély ácsingózik. „Te más világban, én más világban” – szárnyal a szomorú dallam Huszka Jenő operettjében, s mire a függöny legördül, kiderül: legyőzi-e a rangkülönbséget a „minden akadályt legyőző szerelem”?

Nagyon szórakoztató, vidám, zenés darab volt. Igazán jól éreztük magunkat.

Köszönjük a lehetőséget!

T.E.


 

Erdélytől Gyuláig

 

 

2009. november 3-án csoportunk ellátogatott az Erkel Ferenc Művelődési Házba, Szép Zoltán és felesége Erdélytől Alföldig című festménykiállítás megnyitójára. Szép Mária festményein kívül, saját költeményeiből adott elő néhány verset és egy rövid élménybeszámolót tartott saját életútjából. Ezt követően megtekintettük a kiállított képeket, gyönyörködtünk a szebbnél-szebb alkotásokban.

                                                                                                 Szegvári Zsuzsanna (11/A)

 

 

 

Külföldi gyakorlatok a Göndöcsben

 

 

Iskolánk két szakács tanulója – Lukács Sándor és Kiss Péter - nyári szakmai gyakorlatát, egy nemzetközi program keretében Németországban töltötte.

 

Hol voltatok pontosan és mennyi időt töltöttetek el?

 Hat hetet töltöttünk el Németország északi részében, a tengertől nem messze, egy gyönyörű fürdővárosban, egy négycsillagos szálloda éttermében.

 

Hogyan boldogultatok a nyelvvel és voltak-e nehézségeitek a beilleszkedés terén?

Az első hét nem volt könnyű, de a második héttől kezdve napról-napra jobban beszéltünk németül, a Göndöcs Benedek Középiskolában tanultakat a gyakorlatban könnyen alkalmaztuk. A megszerzett nyelvtudás a jövőben is nagy segítségemre lesz. Az ott kapott bizonyítvánnyal együtt a munkaerő piacon jobban tudok majd érvényesülni.

 

Szerepel a terveitekben külföldi munkavállalás?

Igen, mert visszavárnak, de gondolkodunk azon, hogy előtte iskolánkban leérettségizünk, mert a mai világban nagyon fontos az érettségi.

 

Szakmailag fejlődtetek –e?

Nagyon sokat jelentett a számunkra ez a külföldi tapasztalatszerzés, sok újdonsággal ismerkedtünk meg.  A németországi tanáraink nagyon segítőkészek voltak, ugyanakkor precíz, pontos munkát vártak el tőlünk. De nemcsak mi tanultunk, hanem mi is megmutathattuk tudásunkat, ugyanis minden héten egyszer magyar ételeket főztünk a szálloda vendégeinek, amelyek nagy sikert arattak.

Szeretnénk megköszönni iskolánknak, tanárainknak, hogy olyan élményeket szerezhettünk, melyet soha nem fogunk elfelejteni, és hogy olyan felkészülten mehettünk ki, hogy büszkén képviselhettük iskolánkat, országunkat.

 

 

Különdíjat hoztunk Budapestről

 


 

2009.  november 20-22-én rendezte meg a Magyar Virágkötők, Virágkereskedők Szakmai Egyesülete és a Néprajzi Múzeum a már hagyományos adventi kiállítást és vásárt. Ez az eseményen  a virágkötő, -berendező és virágkereskedő tanulók számára adventi koszorúkészítő versenyt is meghirdettek, melyen az első évfolyamos tanulóknak minimum 50 cm átmérőjű adventi koszorút, a második évfolyamos diákoknak pedig minimum 70 cm átmérőjű koszorút kellett készíteni különféle anyagokból. Összesen 80 koszorú készült el erre a versenyfelhívásra.

A Néprajzi Múzeum aulájában nagyon sok érdekes, kreatív technikát, ötletet láthattunk. A mi iskolánk öt tanulóval Sági Judit és Kányási Norbert (1/11/E), valamint Legény Ivett, Horváth Erzsébet, Molnár Zsófia (2/12/E) vett részt a megmérettetésen. Legeredményesebben Molnár Zsófia szerepelt, aki ezüstös színű vesszőkből készült, saját maga öntötte, a koszorúhoz illő gyertyákkal, orchideával díszített, felszerelt koszorújával különdíjat kapott.  Koszorúinkat nagyon sok munka árán sikerült elkészíteni és igen sok szakmai tapasztalatra tettünk szert.

Köszönjük az iskola vezetésének, hogy részt vehettünk ezen a versenyen. Köszönjük az asztalos és lakatos munkákat is az iskola munkatársainak, továbbá a felkészítést Szabó Emese és Rokszin Ilona tanárnőknek. Reméljük, hogy az ott szerzett tudásunkat a jövőben jól tudjuk hasznosítani a szakmánkban.

Kányási Norbert (1/11/E)

 

 

 

 

 

Első hely az Ady–Bay Kupán

 


 

A hagyományokhoz híven ebben a tanévben is meghívást kaptunk november 17-én Sarkadra, az Ady-Bay Középiskola által szervezett Kupára.

Leány kézilabda csapatunk Muszkáné Fekete Szilvia tanárnő vezetésével először az Erkel Ferenc Gimnázium csapatával játszott és szenvedett vereséget, majd a házigazdák csapatával, dicséretesen helyt állva, hatalmas csatában döntetlent értek el.

Fiú labdarúgó csapatunknak viszont nem volt ellenfele a pályán, hiszen az Erkel Ferenc Gimnáziumot 5-2-re, a házigazdákat 11-4-re páholtuk el, győztünk és vettük ismét birtokba az Ady-Bay Kupát. Ellenállhatatlanul játszott csapatunk, szebbnél-szebb gólokat szereztünk és még a hazaiak is bennünket tapsoltak. Rostás Peti kiemelkedőt nyújtott, az Erkelnek négy gólt rúgott.

Gratulálunk a nagyszerű eredményhez, amellyel bebizonyították, hogy megéri kitartóan dolgozni a sikerért. Sarkadon csodálatos érzés volt Göndöcsös tanárnak lenni és érezni a szakmai munka értelmét.

Csapatunk tagjai Domokos László, Bakk Ádám, Bajnók Imre, Berta Sándor , Gorzsás Lajos, Fógel Róbert ( mind 11/B), Turcsek Szilveszter (10. C), Rostás Péter (1/11/ G), Patkás Gergő (9/C), Frányó István (3/13/ H), Urbán Sándor            (10/Sz) voltak.

Muszka Attila

 

 

Göndöcs Kupa

 

 

 

Remek hangulatot és hatalmas csatákat hozott az immár harmadik alkalommal megrendezett leány torna. Öt csapat részvételével nagyon színvonalas és minden igényt kielégítő tornát sikerült szerveznünk. A csapatok tagjai tájékoztatókat, édességet kaptak, a torna végén szendvicsekkel pótolhatták az energiát és nagyon szép okleveleket és értékes kupákat vehettek át. Ezúton köszönjük minden kedves munkatársunknak és vezetőnknek a segítségét, akik hozzájárultak ehhez a nagyszerűen sikerült tornához.

Leányaink nagyon jól kezdtek: legyőzték a Karácsonyi János Római Katolikus Gimnáziumot, döntetlent játszottunk a későbbi második helyezett Pusztaföldvári NSC csapatával. Az utolsó két mérkőzésünket sajnos elvesztettük, így a negyedik helyezést értük el. A sorrend a következő volt: 1. Lőkösháza, 2. Pusztaföldvár NSC, 3. Boros Sámuel Szakiskola. Szentes, 4. Göndöcs Benedek Középiskola, 5. Karácsonyi János Római Katolikus Gimnázium

Csapatunk tagjai voltak: Pauló Rita, Szarka Debora, Beinschróth Kitti, Ungor Ildikó, Mihoc Tímea, Hack Gabriella, Kotroczó Barbara, Márta Rebeka, Kiss Brigitta, Varga Vivien,

Hunyh Lyly, Hegyesi Edina, Bereczki Dorina, Oláh Mária.

                                                                                                                Muszka Attila

 

 

Második hely a Kölyök Kupán

 

November 28-29-én, tizenkettedik alkalommal került megrendezésre a Városi Tornacsarnokban, valamennyi korcsoport számára a kupa.

Az V-VI. korcsoportban „A”-csapatunk remekül kezdett, hiszen a Karácsonyi János Gimnázium „B”-csapatát 3-0-ra, a Román Gimnáziumot 9-3-ra győztük le és továbbjutott az elődöntőbe. „B”- csapatunk hatalmas küzdelemben két vereséget szenvedett, így sajnos nem jutott csapatunk az elődöntőbe. Az elődöntőben ezután „A”-csapatunk könnyed és látványos játékkal 4-1-re megverte a Karácsonyi János Gimnázium „A”-csapatát is, bejutott a döntőbe, ahol az Erkel Ferenc Gimnáziummal játszottunk.

Az utóbbi időben többször is találkozott a két csapat és mindig nagy küzdelmet hozott a játék. Így volt ez most is. A félidő 0-0-s döntetlent hozott. A második félidőben egy kavarodás után az Erkel gólt szerzett, majd az utolsó percben, szép góllal, Rostás Peti egyenlített. Hétméteres rúgások következtek és óriási izgalmak. Az első 3-3 rúgás nem hozott döntést, majd felváltva rúgtak tovább a játékosok, de a hetedik után sajnos megremegett csatárunk lába, másodikak lettünk, csak hajszálon múlott, hogy nem hódíthattuk el első alkalommal a Kölyök Kupát!

Ezzel együtt csapatunkat csak dicsérni lehet, hiszen az utolsó energiáikat is bevetették a sikerért, nagyon sportszerűen és látványos gólokkal győztük le ellenfeleinket.  Egy ilyen teljesítménnyel pedig ki lehetne csalódott.

Kiváló csapatunk névsora: Rostás Péter (1/11/ G), Bajnók Imre, Fógel Róbert, Domokos László (11/B), Turcsek Szilveszter,  Mohácsi Ádám (10/ C), Patkás Gergő (9/ C).     

Minden játékosunknak gratulálunk a sportszerű és odaadó játékáért és a szép sikerekért.

Muszka Attila testnevelő

 

 

Ezüstérem a Városi Labdarúgó Bajnokságban

 

A Don Bosco Sportcsarnok nagyon sok rendezvénynek adott otthont ebben a tanévben is. Csarnokunkban zajlott az V. korcsoportos Városi Labdarúgó Bajnokság két alkalommal, a fiú kézilabda Városi Bajnokság két alkalommal, illetve a VI. kcs. labdarúgó Városi Bajnokság három alkalommal. Decemberben két alkalommal a kézilabdás lányok vehetik majd birtokukba a létesítményt. A tavalyi évhez hasonlóan, amikor 12 alkalommal bocsátotta a középiskolások rendelkezésére iskolánk sportcsarnokot a Polgármesteri Hivatal által szervezett versenyekre, ebben a tanévben is minden igényt kielégítő, remek körülmények között kerültek megrendezésre a bajnokságok.

A november végi labdarúgó VI. korcsoportos „nagyfiúk” küzdelmei igen magas színvonalúak voltak. Iskolánk csapata három győzelemmel és egy vereséggel a második helyezést szerezte meg a vetélkedőben. Eredményeink:  Göndöcs - Román Gimnázium 7-2, Göndöcs – Harruckern Középiskola  3-2, Göndöcs – Karácsonyi Gimnázium 1-0, Göndöcs – Erkel Gimnázium 2-6

Nagy csatákat vívtunk ellenfeleinkkel. A Román Gimivel 0-1, 1-2 után 2-2-es félidő volt, majd 7-2! A Harruckern ellen már 3-0 is volt. A Karácsonyi ellen végig támadtuk a mérkőzést. Kapusunknak szinte nem is volt dolga. Óriási helyzetek és három kapufa után az utolsó előtti percben rúgta győztes gólunkat „Kusza”. Az Erkellel a félidő 0-0, akár vezethettünk is volna, aztán 0-2, onnan pedig minden mindegy alapon rohamoztunk, aminek sajnos 2-6 lett a vége!

Csapatunk remekül küzdött, szebbnél szebb gólokat rúgtak játékosaink. Igazi csapat kovácsolódott, amelyben a fiatalok is bizonyították a helyüket a nagyok között. Csapatunk tagjai: Domokos László, Fógel Róbert, Gorzsás Lajos, Bakk Ádám, Bajnók Imre, Berta Sándor      (11/B), Patkás Gergő, Tóth Dániel      (9/C), Urbán Sándor    (10/Sz), Rostás Péter            (11/G), Turcsek Szilveszter, Zsömbörgi Richárd          (10/ C)

Csapatunknak további sikeres szereplést kívánunk!

                                                                                                                Muszka Attila

 

 

ADVENTI  LELKINAP

A hivatások éve

 

Az idei lelkinap a „Papság évének” mottója alatt zajlott, és mivel a papság is az egyik nagyon fontos hivatás, a hivatások témakörét jártuk körül a diákokkal ezen a szép napon. Hozzáértő kezek vezetésével szépséges adventi és karácsonyi díszeket készítettek tanulóink, miközben a második „félidőben” a tehetségről- adottságokról- hivatásról beszélgettek az előadók a diákokkal. Idén is jelen voltak a szegedi Ifjúmunkás Mozgalom (Joc) képviselői, előadásokat tartott Péntek Zsolt eleki plébános, Nagy Róbert kunágotai plébános, Andrási Elemér gyulai káplán és az ő táborukat gyarapították a hitoktatók is. A pedagógusok számára Dlubala Róbert szalvatoriánus szerzetes nyújtott gazdag csokrot a nevelői hivatás szépségeiről és nehézségeiről előadásában.

A lelkinap fénypontja, mint mindig, a szentmise volt, amelyet Kovács Péter plébános celebrált. Felhívta a figyelmüket, hogy mindegyiküknek van küldetése, hivatása az életben és hogy ezt komolyan is kell venni. Ezen a szentmisén mutatkozott be iskolánk új, nagyobb létszámú énekkara, Czeglédi Katalin tanárnő vezetésével.

Karsai Gyöngyi, hittanár

 
 

 

 

Ismét járt nálunk a Mikulás

 


 

December 3-án este iskolánk munkatársainak gyermekeihez is ellátogatott a Mikulás. Mindenki izgatottan várta érkezését, s hogy minél hamarabb megtalálja Don Bosco Kollégiumunkat, énekszóval hívogattuk körünkbe. A várakozás perceit kollégista lányaink kedves kis műsora és saját kezűleg készített mézeskalács figurák ajándékozása tette színesebbé. Diákjaink egy téli mesét játszottak el a gyerekeknek, melyben az erdő kis lakói, a nyuszik is olyan kíváncsian várták már a jóságos Mikulás bácsi meglepetéseit, mint ők.

Már nagyon közel volt a várva várt Mikulás, énekkel köszöntöttük vendégünket, aki örült a kedves fogadtatásnak, s viszonzásul tömött csomagokkal ajándékozta meg a gyermekeket, akik versekkel, dalokkal, s kiváltképp őszinte mosollyal köszönték meg neki, hogy eljött hozzájuk.

Köszönet ezért az estéért iskolánk vezetőségének, a szervező pedagógusoknak és végül, a szereplő tanulóinknak (Buzás Tünde, Víg Zsófia, Tárnyik Réka, Szendrei Erzsébet, Poroszlai Barbara, Poroszlai Hajnalka, Bali Szandra, Faragó Nikolett, Kiss Eszte), s végül, de nem utolsó sorban a Mikulásnak (Szilágyi Tibor).

Marschal Nikolett, Eszenyi Hajnalka

 

 

 

 

Kitűnő szerepeltek diákjaink

 


 

2009. december 5-én rendezték meg Kunhegyesen a II. Rózsakert Kupát szakács, cukrász, felszolgáló tanulók számára. Az ország minden részéből érkeztek versenyzők. A felkészülés fáradalmait, a versenyzés izgalmát szép eredményeink feledtették.

Cukrász kategóriában aranyérmet szerzett Chlebnyiczki Erzsébet Kitti és Miklós Renáta a mákos és diós beigli, a Százszorszép szelet nevű napi készítménnyel és a Virágvarázs című díszmunkával. Felkészítő tanáruk Doktor Zoltán volt. Felszolgáló kategóriában ezüstérmet kapott Vincze Jenő felkészítő tanár vezetésével Molnár Máté Márk két személyre szóló díszterítésével. Szakács kategóriában bronzérmes lett négyszemélyes hidegtál és három féle előételével az Erdei Erika Regina, Fekete Richárd, Nagy Renátó alkotta csapat. A versenyzőket Krajcsiné Socó Edit, Fodor Imre készítette fel.

Ezúton mondunk köszönetet iskolánk vezetésének, Szabó Emese virágkötő szakoktatónak, Kiss Teréznek, Király Lászlónénak és Szilágyi Sándornak, akik a sikeres szereplésünkhöz munkájukkal hozzájárultak.

A felszolgáló tanulók versenyzését segítette még a Békési Ágyas Zrt. és a gyulai Zsolnai Porcelán Márkabolt.

            Vendéglátó munkaközösség


 

 

Második helyezést értünk el a Göndöcs Kupán

 

 


 
 

 

2009. december 5-én nagysikerű kézilabda tornának adott otthont a Sportcsarnokunk, melyet első alkalommal rendeztünk meg NB-s utánpótláscsapatok részére. A versenyen az 1993. január 1. után született fiúk vehettek részt.

A tornára a meghívást örömmel fogadta el a Békéscsabai DKSE, az Erste Békési FKC, a Törökszentmiklósi Székács KE és az Újkígyósi KC. Iskolánk két csapattal képviseltette magát. A színvonalas mérkőzések után az első hely sorsa nagy csatában dőlt el, melyet a Békéscsabai DKSE szerzett meg. A döntőben mindössze 2 góllal győzték le jobbik csapatunkat, a  Göndöcs Benedek KDSK „A” csapatát, így a második helyezést szereztük meg. Harmadik helyen az Erste Békési FKC végzett. A „B”-csapatunk is meglepően jól szerepelt, hiszen a negyedik helyet érték el. Ötödik a Törökszentmiklósi Székács KE, míg hatodik az Újkígyósi KC lett.

Az „A”-csapatban remek teljesítményt nyújtott Bartóki Attila, aki a torna gólkirálya lett, Pelleg Balázs, akit a legjobb legjobb kapusnak választották meg, de nagyszerűen játszott Kiri Csaba is. Az „A”-csapatban szerepelt még Kneijfel József, Gulyás Erik, Tótka Bence, Nemesi Alex, Lapis Péter, Képíró Bence, Kurpé Levente, Felczán Olivér és Anderlicht Csaba. A „B”-csapatból kiemelkedett játékával Fészki Barnabás és Szabó Zoltán. A „B”-csapatban játszott még Gógh István, Kis-deák Alfréd, Schriffert Zoltán, Moldován Tamás, Árgyelán Péter, Kővári Richárd, Balogh Richárd, Gergely Dávid és Verebélyi Gergely.

Gratulálunk a remek eredményekhez!


 

 

Hogy is írjam?

 

Az év utolsó hónapjában helyesírási versenyt rendeztünk a leány-kollégium tanulóinak. A verseny kétfordulós volt, kezdetnek egy feladatlapot kellett kitölteniük a jelentkezőknek, ahonnan az első tíz legjobb eredményt elérő tanuló jutott tovább. A második fordulóban már csak tízen versenyeztek, akik közül egy tollbamondással döntöttük el az első három helyezést.

Harmadik helyen Breznyik Katalin (12/A) végzett. Juhász Anett (9/A) lett a második, a legjobb eredményt pedig Szegvári Zsuzsanna (11/A)  érte el, így ő lett a verseny nyertese, első helyezettje. Gratulálunk!

                                                                                                  Remeczki Andrea, Tóth Emese

 

 

Bronzérem a Városi Leány Kézilabda Bajnokságban

 

Iskolánk Don Bosco Sportcsarnoka adott helyett a Városi Középiskolák Kézilabda Bajnokságainak. A lányok versenyét két alkalommal, 2009. december 1-jén és 8-án rendezték meg a négy középiskolai csapatnak. Első mérkőzésünkön 11-9-re kikaptunk, majd izgalmas mérkőzésen 11-11-es döntetlent játszottunk. A pihenten érkezett és igazolt játékosokból álló Erkel Ferenc Gimnázium csapata  ellen már nem sok esélyünk volt  és a lányok  hősies küzdelemben 16-8-ra kikaptak. A bajnokságban végül is a harmadik helyet sikerült megszerezni, ami szép eredménynek számít, tekintettel arra, hogy mi voltunk az egyetlen olyan csapat, melynek nem volt igazolt versenyzője. Köszönjük a lelkes szurkolóinknak a buzdítást, legközelebb is számítunk rájuk.

Muszkáné Fekete Szilvia

 

 

Nagy sikert aratott az

I. Göndöcs Benedek Országos Gasztronómiai Emlékverseny

 

Iskolánk első alkalommal rendezte meg, december 12-én, a Göndöcs Benedek Országos Gasztronómiai Emlékversenyt vendéglátó (szakács, cukrász, felszolgáló) szakmákat oktató iskoláknak, valamint felnőtt cukrász és grillázskészítőknek. Rendezvényünk célja az volt, hogy hagyományt teremtsünk, a megmérettetésünket az elkövetkező években országosan is elismert versenyként tartsák számon, mellyel tisztelegni kívánunk iskolánk méltán híres névadójának emléke előtt.

Az országos versenyt nyolc kategóriában hirdettük meg és annak ellenére, hogy viszonylag kevés idő állt a versenyre való jelentkezésre, 60 versenyző jelentkezett 21 településről, az ország minden részéből (Komárom, Budapest, Debrecen, Szeged, Nyíregyháza, Eger, Szolnok, Kecskemét, Gyula, Kiskunfélegyháza, Nádudvar, Sajószöged, Gyomaendrőd, Békéscsaba stb.).

A verseny ünnepélyes megnyitóján megtisztelte rendezvényünket Dr. Perjési Klára polgármester, Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke és Dr. Fábián Mihály, a Nemzetközi Méz- és Mézeskalács Fesztivál főszervezője is. A megnyitót követően kezdődött el a zsűrizés, elismert magyarországi szakemberek részvételével. A szakács zsűri tagjai Zoboki Zoltán, a Francia Gasztronómia Lovagja és Mile József, világbajnok, a cukrász, grillázs zsűri tagjai Rimóczi László, a Magyar Grillázsszövetség elnöke és Gara Gyula, Venesz-díjas mestercukrász, a felszolgáló zsűri tagjai Ferenci Dezső, a szegedi Halászcsárda tulajdonosa és Nagy István, Schnitta-díjas éttermi mester voltak.

Amíg a zsűri bírált a versenyzőknek, a kísérő tanároknak és az érdeklődőknek szakmai előadásokat szerveztünk iskolánk zsúfolásig megtelt Don Bosco Kápolnájában. Az előadóink Prohászka Béla (Új trendek a gasztronómiában), Erdős Hanna, olimpiai bajnok mestercukrász (Méz és a gasztronómia), Békési Zoltán, a Békési Pálinka Zrt. elnöke (A méz és a pálinka) és Rimóczi László (Grillázs a XXI. században) voltak.

Sportcsarnokunkban, a szakmai előadások kezdetétől a rendezvény zárásáig iskolánk szakoktatói és diákjai munkáiból tartottunk ugyancsak magas színvonalú, csodálatos adventi virágkötészeti bemutatót és kiállítást.

Az előadásokat és a buszos városnézést követően megkoszorúztuk Göndöcs Benedek szobrát a róla elnevezett Göndöcs-kertben. A koszorúzás után következett az ünnepélyes eredményhirdetés az Erkel Ferenc Művelődési Házban. Szép számú közönség előtt történt meg a zsűri értékelése után a verseny végeredményének kihirdetése, majd következett az arany-, az ezüst-, a bronzérmek, a kupák, az oklevelek, valamint a különdíjak átadása.

A versenyen is jól szerepeltünk, hiszen a felnőtt cukrász kategóriában Doktor Zoltán szakoktatónk  és a cukrász tanuló csapatunk (Mishak Edina és Szpisjak Julianna, felkészítő tanár Reck Szabolcs) is aranyérmet szerzett, míg szakács tanuló csapatunk (Erdei Erika Regina és Fekete Richárd) különdíjat kapott (felkészítő tanár Krajcsiné Sócó Edit és Fodor Imre).

A szakmai és közönségsikert aratott rendezvényünk előkészítéséből és megrendezéséből nagyon sok munkatársunk vette ki a részét, melyet ezúton is megköszönünk. Külön köszönjük a  munkáját a vendéglátó munkaközösségnek, Erdős Hanna olimpiai bajnok mestercukrásznak, aki néhány évvel ezelőtt még iskolánk tanulója volt és segítsége, versenyszervezői tapasztalatai nélkül nem tudtuk volna az I. Göndöcs Benedek Országos Gasztronómiai Emlékversenyt ilyen magas színvonalon megrendezni.

Dr. Czirok Sándor, igazgató

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Állandó diakónussá szentelték munkatársunkat

 

2009. december 13-án, Advent harmadik vasárnapján, a zsúfolásig - köztük sok pedagógusunkkal és diákunkkal - megtelt Nádi Boldogasszony Templomban, felemelő szentmisén állandó diakónussá szentelte Dr. Kiss-Rigó László püspök úr, iskolánk hittan tanárát, Karsai Károly akolitust, aki már több, mint tíz éve nevel és tanít iskolánkban.

Városunkban Karsai Károly személyében először szenteltek állandó, nős diakónust. Munkájához, életéhez Isten áldását kérjük!

Dr. Czirok Sándor


 

 

Pasztoráció a kollégiumban

 

Szeptemberben pasztoráció kezdődött a fiú és a leány kollégiumban. Nagyon örültünk neki. A vezetője Andrásy Elemér, gyulai káplán. A pasztoráció szó lelkészi, pásztori tevékenységet, lelki gondozást jelent. Sokan kérdezik tőlem, hogy tulajdonképpen mi ez? Erre a válaszom: „Meg kell tapasztalni, ezt szavakkal nem lehet elmondani”. Egy lelki feltöltődést ad az embereknek. Eddig sokat beszélgettünk, filmet néztünk vallásos témában. Bízok benne, hogy egyre többen vesznek majd részt a pasztoráción, mert abban biztos vagyok, hogy senki nem fog csalódni. Őszintén remélem, hogy sok mindenkinek erőt, lelki nyugalmat ad.

                                                                                      Zsurkán Rozália  (12/Sz)

 

 

Kiváló diákok köszöntése

 

Ebben az esztendőben az arra érdemes diákokhoz előbb érkezett a Jézuska. Ez alkalommal fordult elő először, hogy iskolánk vezetése ünnepélyes keretek között köszönte meg azon diákok munkáját, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. December 15-én olyan tanulóknak a köszöntésére került sor, akik ebben az évben valamely országos versenyen az első tíz hely valamelyikén végeztek, illetve a sport területén nyújtottak kiemelkedőt.

A díjazott diák iskolánktól, eredményének megfelelően, annak elismeréseként, bronz, ezüst, vagy arany oklevelet és egy kis jutalmat kapott. A diákokat Karsai Károly diakónus, iskolánk hittanára köszöntötte, majd Dr. Czirok Sándor igazgató úr méltatta a tanulóink és felkészítő tanárok munkáját. Külön kiemelte, hogy milyen sok diákunk ért el jó helyezéseket a különböző versenyeken. A díjazottak között nagy számban fordultak elő sportolók is (22 fő). Igazgató úr hangsúlyozta, hogy sportoló diákjaink közül sokan nem csak a sport, hanem a tanulás terén is jó eredményeket értek el. Ma  9 tanulónk (Mishak Edina, Miklós Renáta, Chlebnyiczky Erzsébet Kitti, Baksa Tamás, Kovács Károly, Papp Renáta, Bajnók Imre, Kocsis Alexandra, Rostás Péter) arany oklevelet, 38 tanulónk ezüst oklevelet, míg 28 diákunk bronz oklevelet kapott. A kiváló eredményeket elért diákjainkat 21 fő felkészítő tanár segítette. Az ünnepség végén Karsai Örs 9. évfolyamos tanuló verssel köszöntötte idősebb társait.

Ezzel azonban nem ért véget diákjaink ünneplése. Zárásként az iskola aulájában megterített asztalokhoz invitálták mindnyájukat egy állófogadásra. A diáksereg vidáman vette birtokba az asztalokon lévő finomságokat. Jó volt látni diákjaink örömét. Reméljük e nagyszerű kezdeményezésnek minden évben lehet folytatása, mert mindig lesznek olyan diákjaink, akiket lehet köszönteni, egyben példaként állítani többi diáktársa elé.

Gratulálunk minden kitüntetettnek és kívánjuk, hogy a jövőben hasonló, vagy még jobb eredményeket érjenek el.

SzJ

   

 

 

 

 

Bronzérem a megyei döntőn

 

Békéscsaba  adott helyt az V-VI. korcsoportos megyei teremlabdarúgó bajnokság döntőjének 2009. december 15-én, melyen remekül szerepelt iskolánk. Egyetlen vereséget szenvedtünk el a későbbi második helyezett Békéscsabai Központi Szakképzőiskola „A”-csapatától. Győztünk viszont 4-3-ra a gyomaendrődi Bethlen Gábor Szakközépiskola és 8-3-re a Békéscsabai Központi Szakképzőiskola „B” csapatai ellen. És ami még nagyobb siker, hogy 0-0-s döntetlen után legyőztük a megyei bajnok gyulai Erkel Ferenc Gimnázium csapatát. Ezért a győzelemért „csak” 2 pont járt nekünk és 1 pont a veszteseknek. Csapatunk bronzérme nagyon jó teljesítmény, hiszen labdajátékokban profi szinten még nem jutottunk el érmes helyezésig a megyei döntőben. Csapatunk tagjai Domokos László, Bakk Ádám, Fógel Róbert, Bajnók Imre (11/ B), Vincze Gyula, Patkás Gergő (9/C), Turcsek Szilveszter, Zsömbörgi Richárd (10/C), Rostás Péter (1/1111/ G) voltak.

Ezúton kíván a testnevelői munkaközösség iskolánk valamennyi sportolójának és diákjának, valamint minden kollégánknak és vezetőnknek, akik segítették csapataink eredményes szereplését a különböző rendezvényeken, áldott Karácsonyt és sikerekben gazdag Boldog Új Esztendőt!

Muszka Attila munkaközösség vezető

 

 

„Ilyen tavasz csak egy volt életemben”

A tavaszi hadjárat 160. évfordulója alkalmából rendeztek kiállítást a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban

 

2009. december 15-én a fiú-kollégiumok diákjai közül többen is megtekintették iskolánk támogatásával a dicsőséges tavaszi hadjárat 160. évfordulója előtt tisztelgő időszaki kiállítást a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban.

A kiállításon az 1848/49-es forradalom és szabadságharc volt látható, melyet egy tárlatvezető mutatott be nekünk. A szabadság, melyért ’48 hősei akár az életüket is hajlandóak voltak feláldozni, két erős pilléren nyugszik. Az első a rend, mely nélkül minden szabadság szabadosságba, káoszba fordul át, és a felelősség, amely figyelmeztet bennünket arra, hogy a szabadság a legtörékenyebb nemzeti kincsünk, melyet óvni, ápolni, becsülni kell.

A kiállítás egyediségét a látvány-és interaktív elemeivel érte el. Interaktivitással, európai szintű eszközökkel, újfajta múzeumi látvánnyal keltette fel érdeklődésünket.

G.R.


 

 

Nyolc nő

 

Az Erkel-bérletes előadások harmadik darabjaként nézhettük meg Robert Thomas:Nyolc nő című bűnügyi komédiát a Turay Ida Színház előadásában.

Furmányos kis komédia a „Nyolc nő". A hó elzárta a külvilágtól a hegyvidéki házat, ahol a karácsonyi készülődés közben holtan találják Marcelt. A házban lévő nyolc nő az áldozat anyja, felesége, húga, sógornője, két lánya és két háztartási alkalmazottja. A gyilkos köztük van, de ki lehet az? Marcelt felesége csalta üzlettársával, egyik lánya terhes, a másik féktelen kamaszként krimikkel köti le energiáit. Anyósa kicsit alkoholfüggő, sógornője plátói szerelmet táplált a ház ura iránt. Nővére ugyanazzal a férfival volt, mint akivel Marcel feleségén osztozott. De azért Marcelt sem kell félteni. A szobalányt azért hozta házába, mert már öt éve titkos szeretője. A darab nemcsak e bonyodalmaktól fénylik, hanem attól a dramaturgiai leleménytől, hogy Marcelt egy pillanatra sem látjuk a színen, csak portréja díszeleg a nappali falán. Marad csak a nyolc nő.  

 

 

Karácsonyi készülődés

A négyhetes adventi várakozást követően Karácsonykor ünnepeljük Jézus születését, keresztény hitünk szerint. Karácsonykor újra felfedezzük a szeretet fontosságát és erejét. A szeretetteljes készülődés és közös ünneplés jegyében iskolánk karácsonyi ünnepséget tartott 2009. december 17-én , melyen először Kovács Péter atya mondott emlékezetes gondolatokat az egybegyűlteknek. A karácsonyi műsorban felléptek: Békési Sándor, Kiss Julianna, Kovács Alexandra, Zsurkán Rozália a 12/SZ osztályból, Beinschróth Kitti (11/A), Csatlós Mátyás és Nagy Laura a 11/B-ből, Czirbus Krisztián (10/A), Komáromi Ágnes (12/Sz) és Széll János tanár úr vezetésével a 11/Sz osztály tanulói: Barcsai Rózsa, Kakas Ilona, Balog Anikó, Böjthe Csaba Nyitrai Ágnes, Csikós Marianna, és Czirják Anita. Az ünnepségen Czeglédi Katalin tanárnő és Óré Angéla énekelt.

A műsort követően Dr. Czirok Sándor igazgató úr jutalomkönyveket adott át legjobb diákjainknak.

Isten úgy szerette a világot, hogy egyszülött Fiát, Jézust küldte el hozzánk. Emlékezzünk Krisztus szeretetére és merítsünk erőt belőle, mutassuk meg szeretetünk fényét, erejét egész évben.

Mindenkinek áldott, boldog Karácsonyt kívánunk!

Jenei Mária


 

 

 

Karácsony a Don Bosco Kollégiumban

 


 

A fiú-kollégiumok közös karácsonyi ünnepséget tartottak december 16-án a díszteremben. A karácsonyi köszöntő szavakat Andrási Elemér káplán atya mondta el, majd mindenki édességet kapott és beindult ismét a16-os mozi. Egy igazi szép karácsonyi filmet néztünk meg. Valódi ünnepi mozi élmény volt. Az atya szavait is idézve mindenkinek kívánok ÁLDOTT, BOLDOG KARÁCSONYT és, hogy szülessék meg a szívetekben Karácsony szent éjszakáján a KISJÉZUS!

HA


 

Tanonc Rádió

 

Karácsonyi műsorral jelentkezett iskolánk kollégiumi rádiója, a Tanonc Rádió.

A főszerkesztő Gémes Róbert tanár úr és a diákok lelkesen vágtak bele az új feladatba. Nagy kihívást jelentett a műsor megszerkesztése, de a sok munka meghozta a gyümölcsét és egy nagyszerű rádióműsort sikerült létrehozni, hála a modern technikának.

További jó munkát kívánunk nekik és izgatottan várjuk a következő adást.

S.G.

Kézilabda évadzáró

 


 

Iskolánk december 18-án évadzáró vacsorán látta vendégül fiú kézilabdásait. Csapatunk az NB II-es ifjúsági bajnokságban jelenleg az ötödik helyen áll, míg az Országos Serdülő Bajnokságban a középmezőnyben van.

A gazdag és igen színvonalas vacsorán sportolóink közül Gróf Ferenc, Gógh István, Gulyás Erik, Kneijfel József, Gerebenics Márk, Bartóki Attila, Csordás Tamás, Árgyelán Péter, Fészki Barnabás, Schriffert Zoltán, Szabó Zoltán, Nemesi Alex, Sztanojev Máté, Hack Norbert, Tótka Bence, Képíró Bence, Vajer Ákos, Felczán Olivér, Kiri Csaba és Pataki Ferenc edző vett részt. Megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt Dr. Czirok Sándor igazgató úr mellett az iskola vezetésének tagjai, testnevelő tanárai, továbbá Székely Árpád, a GySE Kézilabda szakosztályának vezetője, Máté István technikai vezető, Veres Zsolt intéző és Felczán Olivér szülő.

Az évadzárón a rövid üdvözlő, illetve évértékelő beszédek után elismerésünkként oklevelet és egy kupát nyújtottuk át a csapatban, illetve a csapatért nyújtott sportteljesítményért Gróf Ferencnek, Gerebenics Márknak, Csordás Tamásnak, Bartóki Attilának és Kiri Csabának.

Gratulálunk a csapatnak az eredményeiért és sikeres szereplést kívánunk az új idényben is!

 

 

Horgas Eszter  Márai–estje Gyulán

 

 

Január 14-én 19-órától vettünk részt  a fiú- és leány-kollégiumi diákokkal Horgas Eszter új alkotótársakkal készített Márai-estjén. Az író bölcsességeit tartalmazó novelláskötet 1938-ban jelent meg először A négy évszak címmel. Ebből a kötetből válogattak az alkotók.

A szövegeket Mertz Tibor tolmácsolta, Horgas Eszter fuvolán kísérte, és mindezt Pál Zsuzsanna képzőművész vetített képsorai tették még teljesebbé. Az előadás különlegessége, hogy a színész, a zenész és a képzőművész egyszerre improvizált a színpadon. Így minden este egy másik előadás születik, amelyben a három művész egymásra hatása jelenik meg.

Nagyon szép és élvezetes előadásban volt részünk.

Remeczki Andrea

 

 

Ladics Házban jártunk

 

2010. január 21-én a Ladics család rendkívüli érdekes, a polgári életmódot bemutató  történeti kiállításon vettünk részt Gyulán. A Jókai utcán elhelyezkedő ház 1801-ben épült, földszintes copf-épület, Cziller Antal tervezése alapján. 1849-ben egy örmény család vásárolta meg, majd az új tulajdonos veje dr. Ladics György és utódainak a lakása volt éveken át. A család generációkon át megőrizte a polgári életmód korabeli tárgyait, ennek gyűjteményét mutatja be a ma múzeumként működő hat szobás lakóház. A helységeket a következő beosztással helyezték el: kapualj, férfi-női szoba, szalon-ebédlő, szülői szoba, fiú háló, lány háló, fürdőszoba, konyha, kamra-pince, padláslépcső, kocsiszín, istálló. A Ladics család 3500 tárgyból álló gyűjteményének darabjai közül a legértékesebbek: a biedermeier és historizáló szobabútorok, a meisseni és más porcelán tárgyak. A kiállítást nagy érdeklődéssel néztük végig, sok szép dolgot láthattunk.

Köszönjük, hogy betekintést nyerhettünk a polgári élet egy részletébe.

Kovács Bettina, Tóth Anita (10/A)

 

 

Riddim Colony koncert

 

 

2010. január 21-én a legkedveltebb jamaicai zenei stílusba, a reggae-be hallgathattunk bele. Bob Marley nevéhez kapcsolódik, az 1970-es évek óta van jelen. Magyarországon pedig a Riddim Colony zenekart tartják e műfaj legjobbjának. Ők 2005-ben 10 fővel alakultak. A reggae a zene szeretetét adja át, és azt, hogy: SOHA NE ADD FEL!

Lassú számokkal kezdték és ritmusosabb zenével fejezték be. Másfél órás volt a műsor, amit filmvetítéssel kezdtek, utána következett a műsor, amit nagyon élveztünk. Aki elég bátor volt, még táncolhatott is.

Kepenyes Anita (9/F), Tóth Vivien Mónika (9/G)

 

 

Farsangi bál

 

2010. január 30-án, tizenharmadik alkalommal rendezte meg iskolánk vezetése munkatársainknak a hagyományos  farsangi bálunkat.

Gedeon Éva igazgató-helyettes asszony, mint főszervező és segítőtársai ismét kitettek magukért. A színvonalas műsor és a Park Hotel által készített ételek minden igényt kielégítettek. Emellett kiváló zenére lehetett táncolni és a tombola sem maradt el. Nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük ezt a szép estét.

 

 

 

Szalagavató

 


 

Február 12-én tartottuk meg iskolánk egyik legfelemelőbb ünnepségét, a Szalagavatót. Az Erkel Ferenc Művelődési Ház zsúfolásig megtelt színháztermében több száz hozzátartozó előtt vonult fel a végzősök serege. Megtisztelte ünnepségünket jelenlétével Dr. Kovács József a gyulai római katoli-kus egyházközség képviselőtestületének alelnöke, a megyei kórház főigazgató főorvosa is.

A búcsúzó nyolc osztályt először Karsai Örs Juhász Gyula „Himnusz az emberhez” című versével köszöntötte, majd a végzősök nevében Juhász Miklós (12/B) búcsúzott. A Czeglédi Katalin karvezető által vezetett énekkarunk után az alsóbb évfolyamosokat képviselő Keresztes Mária (10/A) búcsúztatta végzőseinket. Énekkarunk után Dr. Perjési Klára polgármester asszony városunk nevében köszöntötte diákjainkat. Horváth Anett fuvola szólója után Kovács Péter esperes-plébános úr szívhez szólóan kívánt minden jót tanulóinknak, majd az énekkarunkat követően Dr. Czirok Sándor igazgató úr látta el jótanácsokkal a búcsúzókat. Ezt követően osztályaink ismét felvonultak a színpadra, ahol Kovács Péter esperes-plébános úr megáldotta a szalagokat és elkövetkezett a délután legünnepélyesebb pillanata, a szalagtűzés. A Szózat eléneklése után a 12/A, a 12/B, a 12/Sz és a 2/12/E osztályoknak az iskolai élményeikről szóló remek filmösszeállítását néztük. Ezután Nagy Balázs és Kovács Gyula dobokon és ütőhangszereken játszott. A Körös Néptáncegyüttes (amely egy régi magyar táncot, a palotás mutatta be) után Óré Angéla és Domokos László duettjét hallgattuk meg, majd ismét a Körös Néptáncegyüttes következett dinamikus és sodró lendületű néptáncbemutatójával. A nagyszerű hangulatot Czeglédi Katalin és Óré Angéla gyönyörű éneke, illetve a végzős tanulóink lenyűgöző keringője fokozta. Ünnepségünk állófogadással zárult.

 

 

 

 

Amatőr Megyei Fiú Kosárlabda Bajnokság Elődöntő

 

Iskolánk az idén is benevezett az amatőr férfi kosárlabda versenyrendszerbe. Tavaly a döntőbe jutottunk, így az elvárás magas volt.  

Február  9-én Szarvasra utaztunk, hogy eleget együnk az elvárásoknak. Az első mérkőzésünk a házigazdák  ellen volt. Nagyon izgalmas mérkőzést játszottunk. A végére kicsit elfáradva sajnos lemaradtunk és így a végeredmény 38:32 lett. Öt perc pihenő után a második mérkőzést is el kellett kezdenünk. Fáradtan és kissé csalódottan fogadtuk a békéscsabai Gépészeti Középiskolát. Szép játékkal tartottuk magunkat, de lassan felőröltek minket.

Külön kiemelném, hogy a csapat tagjai gyönyörűen és higgadtan játszottak.  Érdemes volt elutaznunk, hisz rengeteget tanultunk ellenfeleinktől. Emellett barátságok is alakultak. A csapat tagjai:  Ancsin Attila, Kerekes István    (9/C), Dudás Mihály     (10/F), Mikes Tibor (11/A), Kiss György, Hack Norbert, Hovanyecz Tibor (1/11/F), Hajdú Zoltán, Gál Ferenc (1/11/G), Szabó Tamás (12/A).

Fekete Szabolcs

 

 

Farsang

 

A farsangi szokások kapcsán iskolánkban minden évben mi is megrendezzük a Télbúcsúztatást. Ebben az évben a Kisze-baba égetés mellett a lakodalom paródiájának szokását elevenítettük fel. A rendezvényen közel háromszáz diák gyülekezett a Don Bosco Kollégium udvarán. Itt került sor a Kisze felöltöztetésére, melyre jelképesen előző évi bűneinket is ráadtuk. Az ifjúság egyhangúlag ítélte tűzhalálra és vízbefojtásra a bűnöst. A menet rendőri biztosítás mellett vonult az Élővíz-csatorna hídjához. A bábut kettős fegyveres fedezet vette körbe. Baksa Tamás csapata napjaink katonai egyenruháiban, „géppisztolyokkal” felszerelve, valamint Török József és csapata hagyományos lovagi fegyverzetben biztosította a bűnös helyszínre juttatását. Itt rövid ítélethirdetés után meggyújtottuk, majd a diáksereg általános ovációja mellett vízbe vetettük. Innen a Várszínházba vonultunk és először Zsurkán Rozália Farsangi népszokásokról tartott rövid tájékoztatóját hallgattuk meg, majd következett a Lakodalom paródiája.

Az idei, február 16-ai farsangi program kiemelkedően sok csoport bemutatkozását hozta magával. A Leány-kollégiumból valamennyi csoport önálló kis műsorral készült. Külön öröm, hogy végre a fiúk is megmozdultak és saját produkcióval, valamint a lányokkal, közös műsorral is készültek. Érdekes egyéni produkció volt a rolleres bemutató, melynek nehézségi foka nem mindennapi szereplőjét a csúszós színpadon.

A zsűri nehéz helyzetben volt a produkciók értékelésekor. Az est hátralévő részében Oláh Viktor barátunk – alias „Csoki” biztosította a disco zenei anyagát. A legnagyobb öröm, hogy közel száz diákot sikerült bevonni a közös rendezvény színesebbé tételére.

Jövőre ismét lesz FARSANG! Minden diákot szeretettel várunk oda is, azokat is akik az idén még nem mertek színpadra lépni!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sz

 

„Magyarország, magyar sorsunk”

 

2010. február 18-án este 18 órától előadást hallgattunk meg a Katolikus Házban, amely a magyarságról, a magyar sorsról szólt, arról, hogy ki kell tartanunk hazánk mellett, védeni, támogatni kell minden erőnkkel!

Nagyon szép, szívbe markoló verseket hallhattunk fiatal előadóktól. A műsor zárásaként a „Boldogasszony Anyánk” ének hangzott el. Nagyon jól éreztük magunkat!

Köszönjük a lehetőséget!

Zsurkán Rozália (12/Sz)

 

 

KERESZTÚT

 

A gyulai egyházközség Hamvazószerdától kezdve a különböző közösségek bevonásával végzi hetente, minden pénteken a keresztúti ájtatosságot. A keresztút egyik legfontosabb népi vallásos hagyományunk, és lényege Krisztus szenvedésének átélése tizennégy stáción, Jézus elítélésétől egészen a sírba helyezéséig, illetve újabban tizenöt stációig, a feltámadásig. Ez a „lánc” egészen Nagypéntekig, Urunk szenvedéseinek megemlékezéséig tart.

Február 19-én a Göndöcs Benedek Középiskola tanárai és diákjai vezették a keresztutat a gyulai Szent József templomban.  A nagyböjt eme fontos, hetente ismétlődő eseménye mindnyájunkat felkészít a Húsvét méltó megünneplésére.

Karsai Károly, állandó diakónus

 

 

Nagy csaták a III. Mészáros Róbert Emléktornán

 

Ebben az évben tíz csapat nevezett, két hármas és egy négyes csoportban folytak a küzdelmek február 20-án. Iskolánk csarnoka, már hagyományosan, adott otthont az egyik hármas csoportnak. Ebben szerepelt iskolánk csapata is. Egy váratlan vereség után, 5-1-re győztünk és továbbjutottunk. A középdöntők két hármas csoportban zajlottak, amelyben első mérkőzésünket nagy küzdelemben nem tudtuk megnyerni. Még 3 perc hiányzott a győzelemhez, hiszen addig mi vezettünk 2-1-re. Másik mérkőzésünkön, a későbbi győztes ellen, 1-0-ra vezettünk a félidőben, de sajnos kikaptunk 2-1-re az utolsó pillanatban. Így holtversenyben az 5-6. helyet szereztük meg.

A tavalyi második hely után nem vagyunk megelégedve ezzel a helyezéssel. Sajnos a szerencse nem kedvezett nekünk, hiszen valamennyi mérkőzésünkön mi játszottuk a focit, de mint tudjuk ezt a sportágat gólra játsszák. Ennek ellenére csapatunkat dicséret illeti, hiszen becsülettel küzdöttek. A csapat névsora: Tokaji Zoltán, Urbán Sándor, Domokos László, Bajnók Imre, Patkás Gergő, Turcsek Szilveszter, Berta Sándor, Gál László.

      Muszka Attila

 

 

Szakoktatónk sikere az UKBA-n

 


 

Az UKBA-n felnőtt cukrászverseny is zajlott, melyen Doktor Zoltán szakoktató kollégánk vett részt. A versenyt a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete hirdette meg, munkatársunk a felnőtt artisztika kategóriában indult a Festett Zsolnai váza virágokkal, illetve Zsolnai Vilmos portréja versenymunkáival.

Alkotásait plasztik csokoládéból és dragant felhasználásával készítette el. A hosszas tervezgetés és aprólékos munkát igénylő megvalósítás meghozta gyümölcsét.  Az 13 fős mezőny versenymunkáit neves szakemberekből álló zsűri értékelte, melynek végeredményekén Doktor Zoltán bronzéremmel tért haza.

A szép eredményhez gratulálunk és további sikeres versenyzést kívánunk.

Vendéglátó munkaközösség

 

 

Ételbemutatók az egészség jegyében

 

Az Egészséges Városok Gyula, a Regionális Wellness Egyesült felkérésére, a Békés Megyei Önkormányzat támogatásával, Gedeon Éva igazgató-helyettes asszony irányításával, iskolánk három alkalommal (február13-án, február 27-én és március 13-án rendhagyó ételbemutatókat szervezett.

Olyan ételek kerültek terítékre, melyek előállításához könnyen beszerezhető, zömében hazánkban megtermelt és előállított alapanyagokat használtunk. A készítésük során olyan eljárásokat alkalmaztunk, melyek megfelelnek az egészséges táplálkozás követelményeinek.

Az első alkalommal 20-25 fő látogatott el a bemutatóra, mely olyan jól sikerült, hogy a harmadik alkalomra már közel 70 főre nőtt a résztvevők száma.

Az ételek, sütemények előállítása a tanműhelyeinkben történt szakoktatóink közre-működésével és az 1/11/E/C esti tagozatos szakács tanulók aktív részvételével. A kulturált fogyasztás körülményeit a pincér tanulóink, szakoktatójuk irányításával biztosították.

A látogatók elismeréssel szóltak a kezdeményezésről, a feltálalt ételekről és örömmel vitték haza a recepteket kipróbálásra.

Krajcsiné Sócó Edit


 

 

Montenegro

 


 

Február 23-án délután, Bauer Márton vendégelőadó jóvoltából beletekinthettünk Montenegro szép-ségeibe.

Leány-kollégiumban tartott előadása során olyan csodálatos képeket mutatott nekünk, amelyeket merész, vállalkozó szellemű fiatalok készítettek egy kirándulásuk alkalmával.

Bemutatta a helyi nevezetességeket, látnivalókat, a kirándulás alatt szerzett élményeiket. Nagyon érdekes dolgokat hallhattunk, szívesen részese lennék én is egy ilyen kirándulásnak!

Novák Viktória (12/Sz)


 

 

Az UKBA-n jártunk

 

2010. február 20-24-én rendezték Budapesten a FOODAPEST Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt, valamint az UKBA Nemzetközi Vendéglátóipari és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásárt, melynek keretei között február 23-24-én a Cukrász Ifjúsági Világbajnokságot szerveztek, ami a cukrász szakma számára komoly megmérettetést jelent.

A világbajnokságon több, mint 10 ország fiataljai tették próbára tudásukat a helyben készített alkotásaikkal elkápráztatva a zsűrit és a nézőket. Megrendezésre került a Bocuse d’Or melegkonyhás szakácsverseny hazai válogatója is, melyen a francia kitaláló Bocuse úr is megjelent. A szervezők a programok széles választékát kínálták a látogatóknak. Szerveztek többek között mozarella bemutatót és kóstolót Campania tartományból, élelmiszeripari technológiai, pék díszmunka, grillázs és mézeskalács, a vendéglátásban használt eszköz, anyag bemutatókat és megtekintettük Kopcsik Lajos olimpiai bajnok Guiness-rekorder kiállítását is.

Köszönetet mondunk az iskola vezetésének, hogy az 1/11/G osztály cukrász és pincér tanulói és a 2/12/G osztály pincérei számára lehetővé tették a kiállítás megtekintését. Bízunk benne, hogy az itt látottakat tanulmányaik során kamatoztatni fogják.

 

 

Made in China

 

A Várszínház kamaratermében a február hónap utolsó előadásaként tekinthettük meg a Made in China című előadást, amely egy kínai nő életéről szólt, aki hazájából Magyarországra jött szerencsét próbálni. A műsor folyamán három hölgy szerepelt: színésznő, Láng Annamária személyében, egy énekes és egy zenész. Különösen elnyerte a tetszésünket a színpad kialakítása és a díszlet, amely tükrözte a kínai hangulatot. Továbbá az a bensőséges, családi hangulat, amelyet a szereplők sugalltak a közönség felé.

Nagyon szórakozató és könnyed este volt!

R. A.

 

 

A „szegények ügyvédje”

 

A kommunizmus áldozatainak emléknapján február 25-én, Gyulán egykori háza helyén állítottak emléktáblát dr. Erdődi Lajosnak, a „szegények ügyvédjének”. Dr. Erdődi Lajos a Bartha Miklós Társaság főtitkára, Budapesten a népi írók barátja, munkatársa, népi baloldali közéleti ember volt.

A megemlékezést versekkel, felolvasásokkal tették még színesebbé. Beszédet mondott dr. Erdmann Gyula, az Október 23. Alapítvány kuratóriumának elnöke. Az emléktáblát dr. Ökrös István, dr. Görgényi Ernő ás Erdődi Levente leplezte le, majd a résztvevők – köztük iskolánk is - elhelyezték a megemlékezés koszorúit.

T. E.

 

 

Cukrász szintvizsga

 


 

A 2/12/H osztály cukrász tanulói számára a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében iskolánk tanműhelyében került lebonyolításra a cukrász szintvizsga.

Ezen a megmérettetésen a tanulóknak önállóan kellett elkészíteni egy tortát és egy fajta napi süteményt, melyet a kihúzott tétel határozott meg.

A termékek előállítására 5 órát kaptak a tanulók, melynek letelte után a kamara által delegált vizsgaelnök, Fehér György aranykoszorús cukrászmester és az iskola képviseletében Doktor Zoltán cukrászmester-szakoktató értékelte a vizsgamunkákat.

A mustra végeredményeként a csoport átlageredménye 4/jó/ lett, a vizsga a szintvizsga bizonyítványok kiosztásával zárult, melyhez az Elnök Úr személyre szabott jó tanácsokat is fűzött.

Ezúton gratulálunk a tanulóknak és felkészítőjüknek Reck Szabolcs szakok-tatónak a jó eredményhez és további sikeres munkát kívánunk.

Vendéglátó munkaközösség


 

 

Ki tud többet Ausztriáról?

 


 

Március 10-én, már nyolcadik alkalommal rendeztük meg a német háziversenyt közel száz diák részvételével, kezdő és haladó kategóriák. A sokszínű segédanyagok segítségével – még az Osztrák Képzési Centrum (ÖBZ) iskolánk kollégiumában található könyvtárából is kaptunk feladatlapokat - minden németet tanuló diák számára lehetőség nyílott arra, hogy Ausztriáról játékos formában szerezzen ismereteket. Eredmények:

A versenyen helyezést értek el:

Kezdő kategória:

1. hely: Hoksza Dániel, Varga Viktória, Szőke Attila (10/B)

2. hely: Kovács Anett, Lipták Renáta (9/A)

3. hely: Kerekes István, Hürkecz Márk, Karsai Örs (9/C)

4. hely: Pardi László, Fekete József Pál, Oláh Klementina, Mohácsi Ádám (10/B-10/C)

Haladó kategória:

1. hely: Tóth Beáta, Kaszba Érika (2/12/H)

2.hely: Szendrei Erzsébet, Aponyi Beatrix, Frank Mónika, Buzás Tünde (12/B)

3. hely: Bondár Zsuzsanna, Varnyu Anita (11/A)

4. hely: Tarsoly József, Szabó Dóra, Győri Nikoletta (1/11/G)

Gratulálunk a nyerteseknek akiket értékes ajándékokkal jutalmaztunk.

Német munkaközösség

 

 

Harmadik hely a megyei döntőben

 

A Megyei Diák Sportszövetség ebben a tanévben a Don Bosco Sportcsarnokban rendezte meg március 4-én a Megyei Lány Kézilabda Bajnokság döntőjét „Amatőr” kategóriában, amelyen három csapat küzdött meg a megyei bajnoki címért. Sajnos csapatunk10:9-re és 11:10-re is kikapott, így a harmadik helyet szerezte meg. A lányok dicséretesen játszottak és  úgy küzdöttek, mint az oroszlánok. Ebben az évben nagyon közel voltunk a továbbjutáshoz, de a bronzéremnek is nagyon örülünk, jövőre pedig újra az országos döntő lesz a cél.

A csapat tagjai Kocsis Alexandra(1/13/K), Ivacska Tünde           (12/B), Varga Vivien, Pauló Rita,  Skorka Lilla, Nagy Laura (11/B), Alexa Anett (10/B), Breznyik Katalin (12/A), Bánhegyi Zita (10/D), Hack Gabriella (10/C), Tobai Barbara (10/E), Oláh Mária (9/C) voltak.

Muszkáné Fekete Szilvia

 

 

Második hely a „Göndöcs” Leány Labdarúgó Kupán

 


 

Március 9-én rendeztük meg a kupát, melyen csapatunk nagyszerű játékkal rukkolt ki, viszont a góllövésben nem jeleskedtünk; mindhárom mérkőzésünk gólnélküli döntetlent hozott. Ezzel a második helyezést sikerült megszerezzük. A legjobb kapus címet  Nagy  Laura  kapta,  hiszen  a tornán egyetlen gólt sem kapott.

Csapatunk névsora: Hack Gabriella (10/ C), Hegyesi Edina         (9/ C), Varga Vivien, Pauló Rita,  Nagy Laura (11/B), Beinschróth Kitti (11/A), Mihoc Timea  (10/B), Kiss Brigitta (11/C), Oláh Mária (9/C).

Muszka Attila


 

 

Pasztoráció a kollégiumban

 

 

         Az idei tanévben is lelkesen vesznek részt a Szív-ház kollégium kilencedik osztályos tanulói a pasztoráción, ami nem mást jelent, mint lelkipásztori gondozást.

A foglakozásokat Andrási Elemér Káplán Atya tartja, aki szívesen törődik a fiatalokkal. A beszélgetések során mindenki nyíltan és bátran tehet fel kérdéseket az adott témában, illetve kezdeményezője lehet a mai tinédzsereket foglalkoztató problémák megbeszélésének. Sokat tanulhat az Egyházról, szokásokról és a modern ember vallási felfogásáról, valamint arról, hogy mennyire fontos kapaszkodó lehet Isten a mai nehéz helyzetben. Jó pár diák azzal az élménnyel is gazdagodik, hogy először találkozhat ilyen közelről egy áldozópappal és barátjának nevezheti őt. 

Elemér Atya által Krisztus szeretete sugárzik be diákotthonunkba.  

                                                                                                          Péter

 

 

1848 emlékére

Iskolánk, mint minden évben idén is méltóan megemlékezett az 1848-as forradalomra és szabadságharcra.

A hagyományokat követve, megemlékezésünket ezúttal is a Gyulai Várszínházban tartottuk március 11-én. Az ünnepi megemlékezésen Petőfi Sándor versei hangoztak el. A Himnusz eléneklése után Frank Mónika köszöntötte az iskola vezetését, tanárait és diáktársait az 1848-as forradalom és szabadságharc ünnepélyes megemlékezésén. Ezt követően Szabó Ferenc tanár úr, mondta el ünnepi beszédét, majd meghallgathattuk a márciusi ifjú Petőfi Sándor verseit Schriffert Adél, Buzás Tünde, Vígh Zsófia, Tárnyik Réka, Tóth Ildikó és Juhász Miklós tolmácsolásában.

Köszönetet kell mondanunk Németh Tamás tanár úrnak, az ünnepség főszervezőjének, az énekkarnak és vezetőjének, Czeglédi Katalinnak a kitűnő előadásukért és a műsor megszervezésében nyújtott segítségűkért, illetve a Tanonc Rádiónak a színes műsorukért.

Németh Tamás

 

 

Újabb ünnepi adás a Tanonc Rádióban


 

Újabb, rendhagyó, március 15-ei műsorral jelentkezett a Tanonc Rádió! Audio-vizuális élményben volt része a hallgatóságnak Gémes Róbert tanár úrnak köszönhetően. A műsor mindenkinek tetszett, egy részletét nagy sikerrel az iskolai március 15-ei ünnepségbe is beépítettük. Létrejöttében nyolc Don Boscos diák vett részt; Neibort Attila, Urbán Sándor, Gorzsás Lajos, Gál Ferenc, Zsadányi Aba, Márkuj Miklós, Kaszai Márk és Hornok László. Köszönjük áldozatos munkájukat!

S.T.


 

 

„Születéstől a gyermekszobáig”  

 

 

 

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a Hagyományok Háza, és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége XII. alkalommal rendezte meg az Országos Textiles Konferenciát és a hozzá kapcsolódó Országos Pályázati Kiállítást. Ennek köszönhetően 2010. március 17-én megnézhettük a „Születéstől a gyermekszobáig” című kiállítást Békéscsabán. Az alkotások- bébi és gyermekruhák, lakástextilek, ágyneműk- ötvözik a jelenkor igényét a régmúlt idők hagyományos kézművességével. Láthattunk hímzést, szövést, csipkét, nemez, és viselt darabokat. Olyan tárgyakat, tárgy-együtteseket mutattak be az alkotók, amelyek a magyar és a Kárpát-medence nemzetiségi textil hagyományainak felhasználásával készültek.

A tárlatvezetőnek köszönhetően rendhagyó népművészet órán is részt vehettünk, aki a népi textíliákkal foglalkozó emberek elmúlt két év alatt született új alkotásait ismertette meg az nagyközönségnek.

Ezek után elsétáltunk a Csaba Centerhez és megtekintettük az Erdélyi festett szőnyegek kiállítását, majd lehetőséget kaptunk egy kis szabadidőre is.

Köszönjük nevelő tanárjainknak ezt a tanulságos „szilenciumot”.

                                                                                   Zsadányi Aba (1/11/C)

 

 

Aranyeső a V. Pelikán Kupán

 

A Szolnoki Főiskolán és annak az impozáns épületében került megrendezésre március 20-án az országos hidegkonyhai, cukrászati és terítési gasztronómiai verseny, melyen 84 tanuló és 39 felnőtt versenyzett. Iskolánk a tanulóknál cukrász kategóriában indult a Miklós Renáta és Chlebnyicki Erzsébet Kitti (3/13/F) alkotta csapattal, akiknek a felkészítő tanára Doktor Zoltán szakoktató volt. A kiírás szerint egy 4 személyes dísztálat és egy díszmunkát kellett elkészíteni, illetve bemutatni. A felnőtt kategóriában, hidegkonyhai artisztikában és a cukrászati artisztika kategóriák-an Doktor Zoltán szakoktatónk indult.

A versenymunkákat neves zsűriből álló szakemberek értékelték és jutalmazták a WACS nemzetközi pontrendszer szerint. A kiváló munkák láttán nem is reméltük, hogy ekkora sikerrel fogunk szerepelni, hiszen tanuló cukrász kategóriában Miklós Renáta és Chlebnyiczki Erzsébet Kitti munkáit a zsűri két aranyéremmel díjazta. Doktor Zoltán szakoktatónk is remekelt, hiszen cukrászati artisztikában két aranyérmet, míg a hidegkonyhai artisztikában ezüstérmet nyert.

Ezúton is köszönetünket szeretnénk kifejezni az iskola vezetőségének az anyagi támogatásért, illetve a vendéglátó munkaközösség tagjainak és Királyné Margónak a felkészítésben vállalt segítségükért, hiszen e segítségnyújtás nélkül mi sem érhettünk volna el ilyen nagy sikert.

Vendéglátó munkaközösség

 

 

A nő és a férfi szerepe az Egyházban

Húsvéti lelkinap iskolánkban

 

Március 23-án került sor a húsvéti lelkinapra iskolánkban. A nap, mint mindig egy meghatározott tematikára épült, ami nem volt más ezúttal, mint a nő és férfi szerepe az egyházban, lévén, hogy még mindig a papság, a hivatás évében vagyunk.

A meghívott előadók tehát ezen témák köré csoportosították a foglalkozásokat, és erről szólt Kovács Péter esperes-plébános előadása a tantestület tagjai számára is. Itt voltak az immár „törzsvendégnek” számító szegediek, akik hosszú évek óta látogatják iskolánkat, ezúttal mintegy tízen jöttek el, közöttük ketten iskolánk tanulói voltak.  Andrási Elemér atya, a gyulai káplán, és Péntek Zsolt atya, az eleki plébános, továbbá Gazdag Mihályné református hitoktató is vezetett csoportokat. Új előadóként eljött hozzánk Eszes Gergely, az Egyházmegyei Kateketikai Iroda vezetője is, aki nagyon jó benyomásokkal távozott iskolánkból.

A második „félidőben” a szokásos kézműves foglalkozásokon vehettek részt a tanulók, a húsvéti ünnepkörnek megfelelő dekorációkat: tojásdíszítést, selyemvirágokat, koszorúkat, nyuszikat készítettek. Igen sikerült, esztétikus munkák kerültek ki kezeik közül, amelyekből a virágokat néhányan még a templomban is a kezükben szorongatták.

 A szentmisét Kovács Péter atya celebrálta, és nagyszerű eseménye volt a szentmisének, hogy tizenöt tanulónk részesült a keresztség szentségében többhavi felkészülés után. A plébános atya prédikációja ezért elsősorban hozzájuk szólt, de természetesen mindenki számára tanulsággal szolgált. Felhívta a figyelmet a lélek megtisztulásának fontosságára, hogy méltóképpen készülhessünk majd fel a kereszténység legnagyobb ünnepére, Húsvétra.

Iskolánk családias szellemét igazolja, hogy több keresztszülő is az iskola tanárai és tanulói közül került ki.

Remélhetőleg mindegyikünk lélekben gazdagodva, hasznos „útravalóval” térhetett haza a napvégén.

                         Karsai Gyöngyi, hittanár

 

 

Reni bronzérmes

(Országos Téli Dobó Bajnokság, 2010. III. 23., Szombarhely))

 

A nehézatléták idei első komoly megmérettetésre Szombathelyen került sor egy hideg és sze-les szombat délután. Sajnos Pardi László a hirtelen rátörő láz miatt nem tudott versenybe szállni.

A lányoknál Papp Renátának diszkoszvetésben az alapos bemelegítés után már az első dobása 32,39 méterre sikerült, amellyel szerezte meg a harmadik helyet a versenyen.

Gratulálunk Reninek a teljesítményéért, és reméljük, hogy a következő versenyen még hozzátesz néhány centimétert, métert. Reninek a versenyben való részvételét iskolánk nagymértékben támogatta, amit ezúton is köszönünk.

                                   Antal Zsolt

 

 

I. Don Bosco Labdarúgó Kupa

 

Első alkalommal  kerül megrendezésre a kollégistáink részére szervezett Don Bosco Labdarúgó Kupa. A fiú kollégiumokból 4+1 fős csapatok vehetnek rajta részt. A győztes csapat az ajándék-csomag mellett megkapja a Don Bosco Vándorkupát és ugyancsak díjazásban részesül a legtöbb gólt rúgó játékos, valamint a legkevesebb gólt kapó kapus is.

Összesen 7 csapat állt rajthoz március 2-án, a „Part utcai stadionban”. Ekkor került sor a sorsolás után a negyeddöntők lebonyolítására. Nagy  volt  a  tét,  hiszen  aki  kikapott, az el is búcsúzott a további szerepléstől. Az eredményekről később számolunk be.

 

 

Böjttől böjtig”

 

Március 1-jén néptánc előadást tekintettünk meg az Erkel Ferenc Művelődési Házban. A Háromszék Táncegyüttes Furik Rita rendezésében a Böjttől böjtig című produkciót mutatta be.

Az egyik lexikon szerint „a böjt a mértékletesség erényének cselekedete: tágabb értelemben minden erkölcsi meggondolásból fakadó önmegtagadás, főként az érzéki élvezetektől való tartózkodás; szoros értelemben az önfenntartási ösztön megfékezése. Célja a lélek fölemelése a testi vágyak megfékezésével, s a bűnbánat kifejezése.”

A darab a férfi és a nő kapcsolatának világába nyújt betekintést. Bár konkrét története nincs, de felfedezhető a szerelem és szeretet születése és elmúlása, a párkapcsolatok alakulása, a közösségek szerepe.

Nagyom érdekes tánckölteményt láthattunk ezen az estén, köszönjük a lehetőséget!

T. E


 

 

Születéstől a gyermekszobáig

 

Március 17-én délután, Hajni néni és Niki néni vezetésével, a leány-kollégium 5-ös és a 6-os csoportjának tagjai buszra szálltak, úti célunk a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum Születéstől a gyermekszobáig című kiállításának megtekintése volt. Szakértőkből álló zsűri válogatta és minősítet-te a népi textíliákkal foglalkozók szebbnél szebb alkotásait, közülük láthattunk nagyon szép bébi és gyermekruhákat, lakástextíliákat, ágyneműket, melyek ötvözték a jelen kor igényeit a régmúlt idők hagyományos kézművességével. Az alkotások között voltak még olyan tárgyak, bútorok, játékok, melyek a magyar és a Kárpát-medence nemzetiségi hagyományainak felhasználásával készültek. Bejártunk mindent, érdeklődve és csodálva nézegettük a művészi igénnyel elkészített darabokat.

Esztétikai élményekkel és nem utolsósorban ötletekkel gazdagodva indultunk vissza, miközben megosztottuk egymással felmerülő gondolatainkat, véleményeinket a bemutatóval kapcsolatban.

M.N

 

 

„A vetélkedő!”

 

Évről évre visszatérő rendezvény a néprajzi vetélkedő, mely köztudottan iskolánk legtöbb diákot megmozgató eseménye. Az idén 13. alkalommal került megrendezésre. 32 csapat 128 versenyzője küzdött a legjobb 12 csapat helyéért.

A március 24-én szerdán délután, Dr. Czirok Sándor igazgató úr nyitotta meg a vetélkedőt. Rövid bevezetőjében elmondta, hogy mennyire fontosnak tartja, hogy diákjaink megismerjék hazánkat, nem csak tájait, hanem annak múltját is. Ezért vállalja iskolánk minden évben – nem kis anyagi áldozattal – hogy tanulóink egy nagyobb csoportja hazánk egy nagy múltú tájegységére látogathasson. Az idén ez Európa magyarországi kulturális fővárosa Pécs és környéke lesz. Egy pillanat szünet nem volt fél háromtól fél ötig.

Az első három helyezet csapat tagjai értékes könyvjutalomban is részesültek, melyet igazgató úrtól vehettek át.

SzJ

 

 

Virágkötő háziverseny

 

Március 22-én és 25-én az első és a második évfolyamos virágkötő-, berendező- virág-kereskedő tanulók húsvéti háziversenyen mérhették össze kreativitásukat, szakmabeli tudásukat. A verseny kiírása szerint húsvéti, tavaszi hangulatú asztaldísz és ajtó- vagy ablakdísz készítése volt a feladat. Nagyon lelkesen készültek a résztvevők. Volt, aki otthon készítette el az alapot, és sok gyűjtött tavaszi növényt is hoztak. Szép, hangulatos alkotások születtek. Eredmények:

1/11. évfolyam: 1. helyezett: Bogdán Ivett, 2. helyezett: Papp Renáta, 3. helyezett: Ádám Máté

2/12. évfolyam: 1. helyezett: Legény Ivett, 2. helyezett: Hermeczi Szilvia, 3. helyezett: Horváth Erzsébet

Két különdíjat is osztott a zsűri Bakos Alexandra és Kányási Norbert részére. Mindenkinek köszönjük a lelkes részvételt, a szép és igényes munkákat.

 

 

Kereskedelmi tanulók csomagoló versenye

 

Már hagyomány iskolánkban a kereskedelmi tanulóink között, a házi csomagoló verseny megrendezése. Március 25-én összesen 18 diákunk vállalkozott a megmérettetésre a résztvevők saját maguk választhatták ki a rendelkezésre álló készletből a csomagolópapírt és a kellékeket. A verseny a közelgő tavasz és a húsvét jegyében zajlott. A tanulóknak egy óra állt rendelkezésre a munkák elkészítésére, a zsűri a tanult technikák és a szabályos csomagolás figyelembe vételével döntött a helyezésekről. A csomagolás a végzős diákok vizsgafeladata is, látványos és ötletes munkák születtek. A versenyt színesítették a DEKOR szakkör tanuló is.

A zsűri tagjai Zombainé Tarnóczky Krisztina, Szász András és Vidó Miklós voltak. Az első helyet Mezei Kitti (1/11/E) szerezte meg. Második Sós Ildikó (2/12/E), harmadik Kovács Alexandra (1/13/K) lett. Kányási Norbert (1/11/E) különdíjat kapott. Gratulálunk minden résztvevőversenyzőnek és a díjazottjainknak!

Szilágyi Lászlóné, Balázsné Czirle Julianna, Vassné Dobra Julianna szakoktatók

 

 

Tesz-vesz tavasz

 

Mint minden évben hosszú ideje, iskolánk idén is részt vett a Tesz-vesz tavasz elnevezésű ifjúsági megmozduláson, amelynek lényege, hogy egy napra, egy hétvégére, de akár csak egy pár órára is kimoz-duljunk a megszokott rutinból, és valami mást csináljunk, olyan valamit, aminek az elsődleges célja a szeretet a Teremtés művei iránt.

Szerte az egyházmegyében a fiatalok szeretet-szolgálatot, környezetvédelmet gyakorolnak, és ehhez kapcsolódtunk mi is: egy csoportunk, nevezetesen a 10/Sz osztály tanulói egyházi nyugdíjasházban takarítottak egy délelőttön át, miközben a 12/Sz-esek megkoszorúzták iskolánk névadójának, Göndöcs Benedeknek a sírját, lévén másnap Benedek napja…

Az iskola szeretetszolgálati csoportja viszont nemcsak egy hétvégére, hanem szinte minden hónapban gyűjti a ruhákat, használati cikkeket a rászoruló tanulók és családjaik számára.

            Karsai Gyöngyi, hittanár


 

 

„Hol múlt és jelen összefut”

Különdíj a megyei diákpályázaton

 

Március 24-én Békéscsabán, a Honismeret napján a Karácsony János Honismereti Egyesület együttműködve a Tudásházzal, a Megyei Levéltárral és a Megyei Múzeumok Igazgatóságával tartotta meg „Hol múlt és jelen összefut” megyei diákpályázat ünnepélyes ered-ményhirdetését. Iskolánkat három diák képviselte: Hornok László (1/11/G), Kovács Károly (3/13/H) és Tóth István (3/13/H) osztályos tanulók.

Kovács Károly (3/13/H) munkáját a zsűri különdíjban részesítette.

Gratulálunk, és további sikereket kívánunk.

Petrás Márta

 

 

I. Don Bosco Kollégiumi Labdarúgó Vándorkupa

A „Deportívó Ny. R.” az első kupagyőztes!

 

Március 30-án került sor a Don Bosco Kupa döntőjére a Deportivo és a Csontdaráló között. Nagy küzdelem alakult ki az első játékrész első felében. A második félidőre a Csontdaráló nem bírta a nyomást az igazolt futballistákból álló Deportivo ellen. A Deportivo 8-2-re legyőzte a Csontdarálót és ezzel ők mondhatják el először magukról, hogy Don Bosco Kupa győztesek. Gratulálunk a nyertes csapat játékosainak, név szerint: Bajnók Imrének, Domokos Lászlónak, Gorzsás Lajosnak, Fógel Róbertnek és Urbán Sándornak. Második lett a Csontdaráló (Mohácsi Ádám, Gál Ferenc, Kapás László, Hajdu Zoltán, Fekete József Pál). A harmadik helyet a No Name (Zsadányi Aba, Lakatos Lajos, Huynh Róbert, Szabó Tamás, Tóth Tamás) szerezte meg. A torna gólkirálya Bajnók Imre lett 14 rúgott góllal (Deportívó), a legjobb kapus: Baksa Tamás Péter (G.G. Fc.), ők külön díjazásban részesültek.

A rendezvény nagyon jól sikerült, színvonalas és sportszerű mérkőzéseket láthattunk, köszönhetően elsősorban Neibort Attila és Harsányi Bence szervező munkájának. A Don Bosco Kupa ezentúl minden évben két alkalommal kerül megrendezésre egy évben, ősszel és tavasszal.

Kusza

 

 

Ezüstös leányok

 

Az Arany-hetek keretén belül, március 22-én, a sarkadi gimnázium kollégiuma kézilabda kupát rendezett.

Az első mérkőzésünket a sarkadi Ady-Bay Gimnázium csapatával vívtuk. A nagyon kemény, durva mérkőzésen 7:7-es eredmény született. Második mérkőzésünket a Harruckern János Középiskolával játszottuk. Ahhoz, hogy a kupa a miénk legyen 17 gólos különbséggel kellett volna nyernünk. Sajnos a sarkadiak mindent bevetettek a pálya széléről, hogy ez ne következzen be, sportszerűtlen magatartásba ment át a szurkolásuk. A lányok ennek ellenére nagyon jól küzdöttek, de sajnos nagyon sok pontatlan lövésünk volt, így „csak” 15:2-re vertük meg a Harruckern csapatát.

Nagyon örültünk a második helyezésnek, legközelebb még jobbak leszünk.

Muszkáné Fekete Szilvia

 

 

Győztünk a nemzetközi kézilabda tornán

 

Nagy sikert ért el iskolánk fiú kézilabda csapata, a Göndöcs Benedek KDSK, május 30-án, az I. VÁLL-KER Kupa Nemzetközi Fiú Utánpótlás Tornán, Makón, amelyen az első helyezést szereztük meg azzal, hogy a döntőben 20:11 arányú győzelmet arattunk a Makó UKC ellenében. A torna gólkirályi címét Gulyás Erik érdemelte ki.

A serdülő csapatunk összeállítása akövetkező volt: Tótka Bence, Kneifel József, Nemesi Alex, Gulyás Erik, Verebélyi Gergő, Sztanojev Máté, Felczán Olivér, Sándor Csaba, Képíró Bence, Lapis Péter, Kovalovszki Tibor. Csapatunk edzője Pataki Ferenc volt.  A tornán a harmadik helyezett a Kisteleki UKC lett.

A színvonalasan megrendezett torna és a vendéglátás dicséri a szervezőket és nagy élményt jelentett a gyerekeknek.

 

 

Német tanártovábbképzés iskolánkban

 

A német munkaközösség ismét továbbképzést szervezett iskolánkban Mittag Roland tanár úr vezetésével. A programra 30 pedagógus érkezett a megye egész területéről. A Hueber Könyvkiadó képviseletében érkezett előadók a legmodernebb tankönyveket mutatták be, a legkorszerűbb multimédiás eszközök felhasználásával.

A vendégeket Dr. Czirok Sándor igazgató úr köszöntötte és röviden bemutatta iskolánkat, mely látogatóinknak nagyon tetszett. Az előadások után bemutatkozott az Osztrák Kulturális és Képzési Centrum színes könyv- és médiatékája, ahonnan az érdeklődők Ausztriával kapcsolatos könyveket már a helyszínen is kölcsönözhettek.

 

 

Siker Nagykőrösön

 

Kiválóan szerepeltünk a VII. Tudományos Diákkonferencián. Schriffert Adél (12/B a második helyezést szerezte meg előadásmódjáért a népes mezőnyben, ahová az ország minden részéből érkeztek versenyzők.

 Adél Gyulához kötődő témát választott, dolgozatának címe: Gyulai sváb hagyományok és ételek egy év tükrében. Április 9-10-én került sor  a dolgozat bemutatására, prezentációjára. A bemutatója lendületes, érdekes volt, lekötötte a zsűrit és a nézőközönséget is. A   pályamunkájában bemutatta a gyulai svábok történetét, szokásait, hagyományait, ételeit  sorba véve egy év jelentős ünnepeit, eseményeit. Ismertette a gyulai svábokhoz szürethez, Márton-naphoz, karácsonyhoz, farsanghoz, húsvéthoz, pünkösdhöz kötődő szokásait, ételeit.  Adél a  dolgozat készítése során alapos helyi  gyűjtőmunkát végzett, hiszen ezek az információk nem találhatóak meg az interneten, hanem gyulai, idősebb sváb emberek elbeszéléseiből ismerte meg. Igen sok utánajárást igényelt a dolgozat megírása, de meg lett az eredménye is.

Nagyon örülünk a jó eredménynek, remélem jövőre is hasonlóképpen fogunk szerepelni.

Gyaraki Szilvia, felkészítő tanár

 

 

Patrióta séf a Göndöcsből

Csiszér Árpád a környék legjobb hagyományaira épít

 

A Göndöcsben megszerzett jó alapokra is szükség volt ahhoz, hogy a Patrióta Gyulai Kisvendéglő séfjeként Csiszér Árpád ma sikeresen működtesse az éttermet. A társ-tulajdonos-ügyvezető szívesen emlékszik az alma materben töltött évekre.

A gimnázium után a Testnevelési Egyetemen folytattam a tanulmányaimat, melyek egy súlyos sportsérülés miatt szakadtak félbe. Ezután döntöttem úgy, hogy hazajövök Gyulára, és valami egészen másba fogok. Érdekelt a szakács-kodás, ezért választásom a Göndöcs Benedek Közép-iskolára esett, ahol két éves képzésben vettem részt.

Mai szemmel hogy látja, mennyire használ-ható az életben az itt megszerzett tudás?

Őszintén mondom, kitűnő alapokat kaptam. Az osztályfőnököm és a gyakorlati oktatásvezetőm Krajcsiné Socó Edit volt. A gyakorlati órák nívósak voltak, szóval az otthonról hozottak mellett nagyon fontos volt az, amit itt tanultam. Tanáraink nemcsak nekem, hanem mindenki számára megtalálták a fejlődéshez leginkább szükséges műveleteket.

Milyen volt a közösség a Göndöcsben, hogy érezte magát?

Sok szempontból is szívesen gondolok vissza az itt töltött időszakra, jó közösséggé kovácsolódtunk össze. Sok foglalkozáson vettünk részt, a közös lelki napok mellett emlékezetesek számomra a kirándulások is.

Volt-e lehetősége szakmai versenyre menni?

Igen, tanáraim javaslatára Szekszárdon vettem részt egy országos versenyen, melyet meg is nyertem. A megmérettetés két részből állt, az esszémben az erdélyi konyha jellegzetes ételein keresztül azt mutattam be, hogy a magyar konyha miként merít az ottani kultúrából. Ezután kolozsvári szalonnába göngyölt nyulat készítettem juhtúrós puliszkával, áfonyamár-tással.

Hogyan sikerült elhelyezkedni a tanulóévek után?

A város egyik, akkor nívós éttermében voltam szakács, majd konyhafőnök, vagyis séf. Ezután családi vállalkozásban nyitottuk meg a Patrióta Gyulai Kisvendéglőt. Az étterem kialakításával az volt a célunk, hogy a magyar konyha remekeit a környék legjobb hagyományaival társítsuk.

Miért pont magyar étterem?

Itt élünk Gyulán, a Körösök vidékén. Ez a térség rengeteg értékkel bír, mely bemutatásra érdemes. Mi Gyulára és környékére jellemző ételeket készítünk. Ezért szerepel az étlapon többek között kolbász-leves, házilag füstölt halakból készült hallé, szarvasvetrece, gyulai kolbásszal töltött szűz-pecsenye. Erkel Ferenc szüle-tésének 200. évfordulója előtt az „Erkel rostélyossal” tisztelgünk. Az étel sült fehérpecsenyéből készül. Ezt gomolyával, posí-rozott erdei gombával, valamint csak kevés zöldséggel tálaljuk, ezeket ugyanis a nagy zeneszerző nem kedvelte túlságosan.

Hogyan tud az étterem talpon maradni a Gyulán szinte példa nélküli, nagy versenyben?

Igyekszünk jók lenni. Sikerként értékeljük, hogy mi vagyunk a Gyulai Várszínház fesztiválétterme. Ezen kívül is számos híresség fordult meg nálunk, többé-kevésbé havi rendszerességgel exkluzív borvacsorákat tartunk, amelyeken az ország legjobb borászatai mutatkoznak be. A viszonylag kis helyre sokminden befér, van egy kisebb könyvtárunk, a kicsiknek gyermeksarkot alakítottunk ki, igényes zene szól. Azt az értékközpontúságot próbáljuk meg képviselni, melyet egykori iskolám is zászlajára tűzött.

Mit üzen iskolája mostani és leendő tanulóinak, a jövő szakácsainak?

Aki odafigyel, és komolyan veszi a tanulást, az sokra viheti. Kitűnő alapokat lehet szerezni a Göndöcsben, ez viszont egy olyan szakma, ahol holtig kell tanulni.

 

 

Aranyérem Komáromból

 

Április 17-én, Komáromban rendezték meg a III. Frigyes Kupát, melyen iskolánk a szakács tanulóinkkal képviseltette magát. A kiírásnak megfelelően egy négyszemélyes dísztálat készítettünk, amely a Viharsarok kincsei nevet viselte. A nyersanyagok kiválasztásánál a környékünkön található alapanyagokat részesítettük előnyben. A dísztálra olyan finomságok kerültek, mint nyúlgerinc borskéregben, a mályvádi erdő gombái tésztakosárban, zöldbabos nyúlpástétom cukkini lepelben, tejszínes répapraliné, márványozott jércemell szezám magvas vadkacsa köntösben, birszselé eperrel és lampiongyümöcssel, lenmagvas pulyka és orosházi diós libamáj találkozója zománcmártásban, fűszeres kecskesajt zellercsónakban, gyömbéres barack kompót, rozéboros csipkebogyómártás pirított mandulával.

Nemhiába utaztunk olyan messzire, hiszen aranyérem került a Neibort Attila, Kiss Péter, Bohák Miklós alkotta csapat tagjainak a nyakába és a versenyt támogató cég különdíját is elhoztuk. A diákokat Krajcsiné Sócó Edit és Fodor Imre szakoktatók készítette fel a versenyre.

 

 

Sikeres cukrász lányok

 

A szakmai vizsga előtt nem sokkal a 3/13/F cukrász osztály három tanulóját Miklós Renátát (Reni), Chlebnyiczki Erzsébetet (Böbi), Myshak Edinát (Edina) kérdeztük, az iskolánkban töltött évekről, további terveikről.

Reni: Battonyán érettségiztem le és időközben a cukrász szakma felé fordult az érdeklődésem. Nem bántam meg a döntésemet, tanáraimtól, szakoktatóimtól elsajátíthattam a szakma alapjait. Lehetőséget kaptam versenyeken való megmérettetésre és az ott elért eredmények, megszerzett tapasztalatok, tovább erősítik a szakma iránti elhivatottságomat. Bízom benne, sikerül a szakmában elhelyezkednem, hogy a mestervizsga letételéhez szükséges gyakorlatot mielőbb megszerezhessem.

Reni fontosabb versenyeredményei: Rózsakert kupa, Kunhegyes, 2008 -  4. hely és különdíj, Rózsakert kupa, Kunhegyes, 2009 - aranyérem, Culinary Expo, Budapest, 2009 - aranyérem, Pelikán Kupa, Szolnok, 2009 aranyérem, Pelikán Kupa, Szolnok, 2010 - aranyérem.

Böbi: A 9. évfolyamtól vagyok Göndöcsös, ismerőseim, rokonaim folytattak nálunk tanulmányokat és a tőlük hallott jó vélemény hatására iskolánkat. Az öt év, ami először borzasztóan soknak tűnt, hamar eltelt, főleg a három szakképző évfolyam. A szakmai képesítés megszerzése után szeretnék érettségi vizsgát tenni, majd a szakmámban elhelyezkedni.

Böbi fontosabb versenyeredményei: Rózsakert kupa, Kunhegyes, 2009 – aranyérem, Culinary Expo, Budapest, 2009 – aranyérem, Pelikán Kupa, Szolnok – 2009 - aranyérem, Pelikán Kupa, Szolnok-  2010 - aranyérem.

Edina: Messziről jöttem ide tanulni az érettségi után. Az iskolát Gyulán élő nagynéném javasolta, nem bántam meg, hogy megfogadtam a tanácsát. A három év alatt sikerült beilleszkednem, jól érzem magam. Úgy gondolom, hogy aki elhivatott a szép, de nehéz cukrász szakma irányába, itt minden lehetőséget megkap, hogy jó alapokkal indulhasson a munkaerő- piacon. Szeretnék a szakmában elhelyezkedni, mestervizsgát tenni, és a későbbiekben akár oktatni is.

Edina fontosabb versenyeredményei: Rózsakert kupa, Kunhegyes, 2008 -  4. hely és különdíj, Süteménykészítő verseny, Bogács, 2009 - aranyérem, Göndöcs Benedek Emlékverseny, Gyula - 2009 aranyérem.

A lányok nem csak gyakorlatban szerepeltek ilyen jól, az elméleti eredményeik is igen kiválóak. A szakmai vizsgához, a kitűzött célok eléréséhez kitartást, sok sikert kívánunk, és büszkék vagyunk Rátok!

 

 

Kiválóan szerepeltünk a Megyei Egyéni

Atlétikai Bajnokságon

 

Az április 20-21-én, Békéscsabán megtartott versenyen tizenegy versenyszámban indultunk és versenyzőink közül többen is kimagaslóan szerepeltek. A VI. korcsoport leány  1500  m-es síkfutásban Horváth Erzsébet  első, a 3000 m-en a harmadik helyen végzett, míg Papp Renáta diszkoszvetésben győzött, a súlylökésben a második lett.  Az V. korcsoportos fiú 100 m-es, valamint a 400 m-es síkfutásban Turcsek Szilveszter az első helyeket hozta el, a leány 1500 m-en  Győri Gabriella második, 3000 m-en a harmadik  helyezéseket érte el.

Születtek még szép és bíztató eredmények a dobogón kívül is magasugrásban, súlylökésben, 3000 méteren és 800 méteren.

                                                                                                                 Antal Zsolt

 

 

ANGOL HÁZIVERSENY

 


 

Ebben a tanévben is megrendeztük az angol házi versenyt, április 14-én. A kezdő és haladó kategóriákban összesen 22 csapat állt rajthoz. A tanulóknak a már megszokott feladattípusokat kellett megoldaniuk: voltak tesztkérdések, képfelismerés, dalszöveg kiegészítés és egyszerű választás.  Az idei verseny középpontjában az Amerikai Egyesült Államok állt, a feladatok megoldásához nemcsak angol nyelvtudás kellett, hanem az ország ismeretben is jártasnak kellett lenni. A csapatok versenyre való felkészülését a Papp Szilvia tanárnő által összeállított segédanyag feldolgozásával segítették a tanárok.

Eredmények: Kezdő csoport: 1. helyezett: 1/11/F (Katona Gábor, Letavecz Lóránt), 2. helyezett: 3/13/H (Kovács Károly, Baksa Tamás), 3. helyezett: 10/D (Ancsin Veronika, Győri Anita, Tyichi János)

Haladó csoport: 1. helyezett:  12/Sz (Oláh Renáta, Hegyesi József, Klepeisz Tibor), 2. helyezett: 12/A (Borbás Eszter, Szász Márta), 3. helyezett: 12/Sz (Béké-si Sándor, Komáromi Ágnes, Kovács Alexandra, Tóth Róbert)

Petrovszki Edit

 

 

Szavalóverseny

 

Április 12-én szavalóversenyt rendeztünk a leánykollégium tanulói számára. A versenyre jelentkezők egy szabadon választott művel készültek, amelyek között szerepelt vers, illetve próza is.  A zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, hiszen igen sokrétű és színvonalas előadásokat hallottak. III. helyezett Fekete Rita (2/12/E) lett Petőfi Sándor: Szeget szeggel című versével. II. helyezést ért el Veres Katalin (10/A), versének címe: Ady Endre: A Duna vallomása. A zsűri az első helyezést Vígh Alexandrának (11/C) ítélte meg, aki Juhász Gyula: Anna örök című versét adta elő. Gratulálunk minden versenyzőnek!

                 Tóth Emese, Remeczki Andrea

 

 

KRESZ vetélkedő

 

A Leány-kollégiumban április közepén meg-rendezésre került a KRESZ-verseny. A lányok szép számmal jelentkeztek, összesen 38-an.

A versenyen egy 21 kérdésből álló tesztlapot kellett kitölteniük. A korosztályukat figyelembe véve állítottam össze a feladatlapot. Leginkább a gyalogos és kerékpáros közlekedés került előtérbe. Az eredményhirdetésen a résztvevők csokoládét kaptak, az első három helyezett pedig értékes könyvet és oklevelet.

Név szerint: 1. helyezett: Kis Julianna, 2. helyezett holtversenyben: Szűcs Ildikó és Szendrei Erzsébet. A jutalmakat köszönjük szépen, a helyezetteknek és a résztvevőknek pedig GRATUÁLOK!

                                                                  b.a.

 

 

Beszélgetés Milecz Mihály, 9/C osztályos tanulóval

 

A Göndöcs Benedek Középiskola délutáni foglalkozásai között megtalálható a fiúk és a lányok részére a pasztoráció. Ezzel kapcsolatban kérdeztem meg Milecz Mihály kilencedik osz-tályos tanulót, aki mindig nagy odafigyeléssel hallgatja az ott elhangzottakat.

Miért fontos a pasztoráció?

Azért fontos a pasztoráció, mert megismerjük az egyház életét és  Jézust, akinek a megismerése azért fontos, mert tudjuk azt, hogy köztünk van és hozzá bármikor lehet fordulni segítségért. Már korábban hallottam Jézus tanításáról, a pasztoráción viszont nagyobb felvilágosítást ka-pok róla.

Jézus életének a megismerésén kívül, még miről hallotok a pasztoráción, illetve még mit szoktatok csinálni?

Jézus életének a megismerésén kívül, nagy hangsúlyt fektetünk az egyházi ünnepekre, azok-nak a mélyebb megismerésére. Ezen felül építő jellegű filmeket is szoktunk nézni, például Jézus születéséről, haláláról és feltámadásáról, a Szent-földről és különböző hasznos személyiség építő filmet. Ezek után a saját élményeinket, örömün-ket, bánatunkat is megoszthatjuk az Atyával és egymással is.

Mi az, ami maradandó benned, amely segít az életben?

A legfontosabb dolog, amely megmaradt bennem, hogy amikor elmondjuk élményeinket, akkor mindig levonom a következtetéseket, hogy mennyire fontos az egymásra való odafigyelés és ezt próbáljuk tudatosítani és elmélyíteni önmagunkban.

Andrási Elemér Káplán Atya

 

 

Országos Hittanverseny

A szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskola immár harmadszorra szervezte meg az Országos Hittanversenyt és Hittanári Konferenciát.

Iskolánk másodszor vett részt ezen a megmérettetésen és a verseny népszerűségét bizonyítja, hogy míg előző tanévben öt tanulónk versenyzett az első fordulóban idén ez a szám megháromszorozódott és máris sokan jelezték, hogy jövőre is szeretnének nevezni. Egy tanulónk, Csatlós Mátyás, a 11/B-ből továbbjutott a második fordulóba, amely egy nagy terjedelmű dolgozat elkészítését jelentette. Ezt a dolgozatot tanulónk határidőre, gondos munkával és körültekintéssel megírta, és elküldtük Szegedre a bíráló zsűri elé.

Az országosan több száz jelentkező közül mindössze tizenhét dolgozat került be a második fordulóba. A harmadik fordulóba való bejutáshoz 80 pont volt szükséges. Ezt ezúttal nem sikerült ugyan elérni, de vendégként meghívást kaptunk a Hittanverseny döntőjére. Érdekességként jegyzem meg, hogy a meghívottak közül egyedül csak iskolánk képviseltette magát.

Április 17-én a Hittudományi Főiskola Klebersberg-termében és előadótermeiben tanulságos előadásoknak lehettünk hallgatói, és érdekes programokon, majd közös ebéden vehettünk részt. Már tervezzük tanulóinkkal a jövő évi részvételt is.

                                       Karsai Gyöngyi hittanár

 

 

Szakács, pincér szintvizsga

 

Április 8-án a 2/12/H osztályos szakács és a 2/12/G osztályos pincér tanulók szintvizsga keretében adtak számot az elmúlt 1,5 év alatt szerzett szakmai ismereteikről.

A szakácsoknak két fogásból álló menüt kellett készíteni és tálalni. A pincéreknek egy ötfogásos alkalmi menü összeállítása volt a feladat, melyhez menükártyát is készítettek számítógépen. Az általuk megálmodott étel- és italsornak megfelelően megterített díszasztal mellett a vizsgabizottság kérdéseire is válaszoltak. A vizsga második felében a szakácsok által elkészített menühöz terítettek a pincérek, majd felszolgálták az ételeket, melyhez italt is kellett ajánlaniuk és felszolgálniuk, majd a tanult idegen nyelven bemutatták azt.

A nagy izgalommal várt fárasztó nap végén a Békésmegyei Kereskedelmi és Iparkamara által delegált vizsgabizottság Tóth Mártonné és Jákob István, az iskola képviseletében Gyaraki Szilvia tanárnő - kihirdette az eredményeket. A szakács vizsgázók átlageredménye: 4, a pincér vizsgázók átlageredménye: 3,7 lett.

Mindkét szakma elnöke elismeréssel szólt a vizsga előkészítéséről, lebonyolításáról, kiemelték a vizsgán jól szereplő tanulókat, s összességében elégedettek voltak a tanulók teljesítményével.

Köszönöm Vincze Jenő, Fodor Imre, Doktor Zoltán szakoktatók munkáját és ezúton is köszönöm Király Lászlóné, Rokszin Ilona és Szabó Emese munkatársaink segítségét.

Krajcsiné Sócó Edit gyakorlati oktatás vezető

 

 

A bor dicsérete

 

Április 22-én, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség képviseletében Szikora Zoltán sommelier tartott előadást pincér és szakács tanulóinknak. Előadónk 1974-ben vendéglátóipari szakközépben érettségizett, majd cukrászként dolgozott a Margitszigeti Nagy-szállóban, a Hilton Szállóban, az Európa Szállóban, a Hotel Interkontinentálban. Ezen időszak alatt olyan neves szakemberekkel dolgozhatott együtt mint Mosonyi Pál, Szamosi Ferenc, Lukács Sándor és szerkesztette a Parlament itallapját is.

Magyarországon az elsők között vizsgázott sommelierként, sok hazai és külföldi versenyen mérettette meg magát, ahol dobogós helyezéseket ért el. Ma már a zsűriben ül, részt vesz az Év Borásza választáson is, 1997-óta borász, bor-kereskedő.

A vendéglátó szakterületen tanuló diákok szakmai ismereteinek fontos részét képezi az italismert ezen belül a bor ismerete. Az előadás során a szőlőről, a szüretről, a borvidékekről, a borkészítésről sok olyan információ hangzott el, amelyekre a tankönyvek nem térnek ki. Bemutatásra került néhány olyan, nem mindennapi eszköz is, melyet a profi borkóstolás, felszolgálás során használnak. A beszélgetés második részében a borfogyasztás kultúrájáról, a bor minősítéséről esett szó, illetve a tanúlóknak lehetősége volt kóstolás során felfedezni a borban rejlő íz és zamatanyagokat, értékelhették az italt.

Ez úton is köszönjük az élvezetes bemutatót, és bízunk a mielőbbi folytatásban.

Vendéglátó munkaközösség

 

 

Sport- és egészségügyi nap

 

A tanév eleji Göndöcs-napok után, április 21-én a tavaszi forduló következett a sportvetélkedőkkel és az egészségügyi vetélkedővel.  

A szép, napos időben a csapatok és a nézőközönség egyaránt remekül érezték magukat. Hét különböző játékos sportfeladat (kötélhúzás, akadálypálya, célba lövés stb.) tette próbára a versenyzőket.

Az egészségügyi vetélkedő a zsúfolásig megtelt aulában zajlott. A gyakorlati feladatok sokszor meg is nevettették a szép számú versenyzőt.

A sportcsarnokunkban tanár-diák mérkőzés tartottunk, amelyen a diákok csapata diadalmaskodott.

Este, a Várszínház kamaratermében tartottuk az eredményhirdetését. Az eredményhirdetés után került sor a legjobb házi pályázatok szerzőinek a jutalmazására. Az estet remek hangulatú diszkó zárta.

Szabó Ferenc

 

 

Egészségügyi vetélkedő

 

Április 21-én, a Göndöcs Nap keretében került megrendezésre az egészségügyi vetélkedő, melyen osztályonként 5 fő vett részt, így közel 165-en voltunk.

A feladatok megoldásában minden csapat próbára tehette a szellemi és a fizikai adottságait is. Az előző évekhez hasonlóan az activity és az ügyességi (hordágyon szállítás, járókerettel egy lábon szökdelés) feladatokban jeleskedtettek jobban, ez a pontok összesítése során sokat változtatott egy-egy csapat eredményén.

Az első tíz csapat részesült jutalmazásban az eredményhirdetést követően. Ezek a következő osztályok voltak: I. hely: 1/11/E, II. hely: 11/C, III. hely: 10/A, IV. hely: 9/C, V. hely: 11/B, VI. hely: 9/E, VII. hely: 10/F, VIII. hely: 1/11/F,  IX. hely:  1/11/G,   X. hely:  11/A

Ezúton is gratulálunk a minden osztálynak és megköszönjük aktív részvételeteket. A következő tanévben is mindenkit szeretettel várunk.

Egészségügyi munkaközösség


 

 

Dísznövény kiállításon jártunk…

 

Április 24-én, a Corvinus Egyetemen megrendezett dísznövény-kiállításon jártunk Budapesten. Nagy izgalommal és elvárással készülődtünk erre a napra. A várt hatás nem maradt el, hiszen a nagy színkavalkád, a levegőben keringő finom illatok, a növények szépsége teljesen elvarázsolt minket. E felemelő érzést még fokozta az arborétum felső kertje, ahol teljes pompájukban díszelegtek a tavasszal virágzó fák, cserjék és hagymás növények.

Nagyon hasznos volt számunkra élőben látni azokat a növényeket, amelyekről tanultunk és ezidáig sajnos csak képeken láthattuk. Köszönjük az iskolánknak, hogy megajándékozott minket ezzel a csodálatos élménnyel, amit örökre a szívünkbe zártunk.

Virágkötők

 

 

Ballagás

 


 

Április 30-án került sor a ballagási ünnepségünkre. A hagyományainknak megfelelően a Don Bosco Kollégiumból vonult át 180 végzős diákunk, pedagógusaink és a többszáz hozzátartozó kíséretében a Nádi Boldogasszony-templomba, ünnepségünk helyszínére.

A Szentmisén Bielek Gábor plébános, címzetes gyulamonostori apát úr látta el jótanácsaival, lelki útravalóval ballagó diákjainkat. Ezt követte felemelő ünnepi műsor. A ballagás egyik fénypontjaként kerültek átadásra a legjobban teljesítő diákjainknak, a nevelőtestület által megítélt díjak Iskolánk legnagyobb kitüntetését, a Göndöcs Benedek Díjat Schriffert Adél (12/B) kapta meg. Kollégiumaink legjobb diákjaként, Don Bosco Díjban Chlebnyiszki Erzsébet Kitti (3/13/F) részesült. A hitéleti előmenetel terén nyújtott kiemelkedő teljesítményéért, a Hitéletért Díjat Juhász Miklós (12/B) érdemelte ki. Kiemelt dicséretet Zsurkán Rozália (12/Sz), Myshak Edina 3/13/F), Miklós Renáta (3/13/F), Baksa Tamás Péter (3/13/H) és Bohák András (3/13/H) kapott. Göndöcs Benedek Emlékérem kitüntetésben Bielek Gábor apát-plébános úr részesült. Nyugdíjba vonulásuk alkalmából, munkájuk és iskolánkhoz való hűségük elismeréseként Kurta Jánosné, Kurta János, Miklósné Gróh Erzsébet és Vidó Miklós is kitüntetést és emlékgyűrűt vett át, majd a gyertyás kivonulás zárta ünnepségünket. Sok boldogságot és megbecsülést kívánunk diákjainknak!

 

 

Beszélgetés a Göndöcs Benedek Díjas Schriffert Adéllal

 


 

Gratulálok iskolánk legnagyobb kitüntetéséhez! Számítottál a díjra?

Megmondom őszintén nem számítottam rá, nagyon meglepődtem, amikor meghallottam a nevem és örülök, hogy én kaphattam meg. Egyben köszönöm minden tanáromnak, akik támogattak abban, hogy átvehessem a  díjat. Amikor csak ránézek, eszembe jut megannyi szép pillanat.

Mik a legkedvesebb emlékeid?

Rengeteg pozitív emlékem van. Talán furán hangzik, de sok tanórára szívesen gondolok vissza. Nekünk, 12/B osztályosoknak talán az volt a legnagyobb élmény, amikor megismerkedtünk a „Hefop”-pal, és a magyar, illetve a matematika órákon csoportokban dolgoztunk, bemutató órákat tarthattunk. Nagyon jó visszagondolni arra is, amikor együtt mentünk kirándulni. Az osztálytársaimmal jó kis csapatot alkottunk. Összetartó osztály voltunk, ha valakinek segítségre volt szüksége, akkor igyekeztünk megoldást találni a problémájára. Sok szép pillanatot éltünk át együtt, és szerencsére videofelvételek, fényképek is őrzik ezeket.

Emlékszel még rá, miért választottad annak idején az iskolánkat?

Először is azért választottam ezt az iskolát, mert gyulai vagyok. Másodszor pedig olyan iskolát kerestem, ahol szakmát lehet tanulni. A közeli ismerőseim sokat segítettek az iskolám megválasztásában. Nagyon elnyerte a tetszésemet az iskola rendezett, ápolt környezete, ez még jobban segített a döntésemben.

Mik a terveid a jövőben?

Mindig vannak rövid és hosszú távú céljaim, most inkább csak a közeljövőről beszélnék. Februárban hat helyre is beadtam a jelentkezésemet. Először is Békéscsabára, ahol a gazdasági karon belül a pénzügy és számviteli alapszakot jelöltem be. Ezen kívül beadtam még ugyanezen a szakon Debrecenbe és Szegedre is. Elsősorban jobban szeretném, ha Békéscsabára vennének fel, hiszen Gyulán élek, így közel van a lakóhelyemhez az egyetem. Negyedikként bejelöltem az óvodapedagógus szakot is, hiszen a pénzügy mellett a gyerekek nevelése is foglalkoztat. Sikeres alkalmassági vizsgát tettem le Szarvason.

Mit üzennél az iskolánkban tanulóknak?

Minden egyes diáktársamnak kitartó munkát kívánok a tanulásban. Ha eredményeket érünk el, akkor lesz sikerélményünk. A sikerélmény pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeresen vegyük az akadályokat az életben is.

Köszönöm a beszélgetést. Kívánom, hogy teljesüljenek az álmaid! Örülök, hogy négy évig az osztályfőnököd lehettem.

 

Kónya Margit

 

 

Szerenádozók

 

 

 

Doktor Zoltán válogatott kerettag lett

 

Nagy megtiszteltetés érte munkatársunkat, Doktor Zoltán szakoktatót, aki a magyar nemzeti válogatott cukrász tagjaként készül a következő hónapok nagy versenyeire, különösen a Luxemburgban megrendezésre kerülő gasztronómiai világbajnokságra.

A válogatott keretbe azok kerülhettek be, akik a Magyar Gasztronómiai Szövetség tagjai, aktívan vettek részt a hazai, illetve a nemzetközi megmérettetéseken és azokon jó eredményeket értek el. A kiválasztott nemzeti csapat tagjai szakmailag kellőképpen képzettek, megfelelő versenyrutinnal, jó versenyzői és emberi tulajdonságokkal rendelkeznek.

A nemzeti válogatottnak és munkatársunknak is sok sikert kívánunk

 

 

Kiváló Diákok!

 

Június 7-én, Városháza dísztermében köszöntötte az önkormányzat a Gyulán tanuló kiváló diákokat.

Idén, ismét  kiemelkedő teljesítményt nyújtottunk,  hiszen a középiskolások között 21 diákunk  részesült  az  országos  versenyeken elért remek  eredmények  (hat  első,  öt második, három  harmadik  hely) után elismerésben. Közülük is kiemelkedett Chlebnyiczki Erzsébet Kitti és Miklós  Renáta,  akik  három  országos  versenyt  is  megnyertek, Doktor Zoltán felkészítő tanár úr segítségével. 

 

 

Szakácsok sikere Bogácson

 

Május 14-16. között immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a Vendéglátó Iskolák Tanulóinak Országos Szabadtéri Főzőversenyét a Bükk lábánál fekvő Bogácson.

Az ország szinte minden szegletéből érkeztek versenyzők. Két év kihagyás után iskolánk szakács tanulói is neveztek a versenyre, csapatunk tagjai Erdei Erika Regina, Fekete Richárd, Zám Lorand (2/12/H) és Csomós Róbert (1/11/F) voltak, Tanulóinkat a versenyre Krajcsiné Sócó Edit és Fodor Imre szakoktatók készítették fel.

Tanulóink a következő ételeket készítették el:

Kacsmell szeletek epres salátaágyon, pirított magvakkal

 citrusos, gyömbéres, mézes balzsammal

Ananászos sertés szűz baconhullámban

Pulykamell rolád zöld spárgával és fűszeres májjal bélelve

Illatos zöldségragu

Paradicsom salsa

Versenymunkánkat a zsűri ezüstéremmel és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség különdíjával jutalmazta.

 

 

Don Bosco díjasunk

 

 

Lassan a tanév végéhez közeledünk, magunk után hagyva sok izgalmat, tapasztalatot, tudást, eseményt. Egyik legjelentősebb iskolai eseményünk, ünnepünk a ballagás, amikor is végzős diákjaink búcsút intenek iskolájuknak, tanáraiknak, diáktársaiknak.

A ballagás alkalmával vannak olyan diákok, akik kitüntetésben részesülnek kimagasló szorgalmuk, tanulmányi eredményük, versenyeken való sikeres szereplésük alapján.

Az idei tanévben a kollégiumban nyújtott teljesítményéért a Don Bosco Díjat Chlebnyiczki Erzsébet Kitti (3/13/F kapta meg.

Böbe, ahogyan sokan ismerik, immár öt éve iskolánk tanulója, kollégiumunk lakója. Mindig is meghatározó személye volt a közösségünknek, nemcsak példamutató magatartásával tisztelettudó viselkedésével, hanem tanulmányi eredményével, szakmai tudásával is példát mutatott diáktársai előtt. Lelkes szervezője és résztvevője volt a közösségi programoknak, bátorította a fiatalabb diáktársait. Éveken át részt vett az iskolai, ausztriai kirándulásokon, amelyeken szinte törzstagnak számított. De a szórakozás mellett igen keményen dolgozott a középiskolai évei alatt.  Egyre kitartóbbá, felkészültebbé vált, amely meghozta gyümölcsét. Több országos, szakmai versenyen vett részt az ország különböző területein (Budapesten, Szolnokon, Kunhegyesen), ahonnan négy alkalommal is aranyéremmel tért haza. 

Gratulálunk a jól megérdemelt kitüntetéséhez!

Tóth Emese

 

 

Ahol a virágkötők születnek

 

Már a megalakulás évében (1992) megindult iskolánkban a dísznövénykertész képzés, amely során a tanulók virágkötő vizsgát is tehettek. A virágkötő-berendező szakma oktatását 1999-ben kezdtük meg, azóta a szakmai versenyeken számos kiváló eredményt értünk el, melyek közül különösen büszkék vagyunk az alábbiakra. 

2002-ben, Budapesten, az első alkalommal megrendezett a virágkötő-berendező Szakma Kiváló Tanulója Versenyen (SzKTV) Erdei Noémi az első, míg Rózsa Edit a második helyezést szerezte meg és elhoztuk a Legjobb Gyakorlati Oktatásért járó vándorserleget is. A felkészítő tanár Postás Lászlóné volt. Noémi ma már okleveles kertész-mérnök.

2003-ban, a soproni SzKTV-n Demcsák Krisztina különdíjas lett. Még ebben az évben, Budapesten, a Kertészeti Egyetemen megrendezett VIII. Őszi Ifjúsági Virágkötészeti Versenyen (ŐIVV) csapatban tanulóink (Pável Rita, Hízó Gabriella, Dohányos Judit) második helyezést értek el. Egyéniben, az egyes kategóriákban két első, egy-egy második és harmadik helyezést szereztünk. Egyéni összetett versenyben Hízó Gabriella a második, Pável Rita a harmadik lett. Decemberben, a FLORA Kecel Versenyen Pável Rita harmadik helyezést ért el, csapatban negyedikek lettünk. Felkészítő tanáruk Debreczeni Szabolcsné volt.  

2004. októberében, csapatunk (Lukács Irma, Toma Claudia, Szőke Edit) negyedik lett az ÖIVV-n, amelyen főiskolások és egyetemisták is indultak. Edit az asztaldíszítés kategóriában első helyezett ért el.

2005. április 5-8. között az iskolánk rendezte meg IV. Virágkötő-berendező SzKTV-t, amelyen Toma Claudia a második helyet szerezte meg, aki jelenleg virágboltot és nagykereskedést vezet. A gyakorlati versenyen Claudia lett az első és iskolánk megkapta a Legjobb Gyakorlati Oktatásért járó vándorkupát, valamint a verseny magas színvonalú megrendezésért a Bosznay László Emlékérmet. Ebben az évben, a CORVINUS Egyetemen csapatunk (Balogh István, Farkas Adrienn, Székely Ildikó) harmadik helyezést ért el. Még egy nagy sikert hozott ez a verseny, hiszen Debreczeni Szabolcsné megkapta „Az év virágkő tanára” címet és ezzel a Kredits József Emlékdíjat is.

2006. őszén az Antal-András Csilla, Hipszki Hajnalka, Kovács Erika, Szebegyinszki Krisztina alkotta csapatunk főlényesen lett első az ÖIVV-n, Budapesten. Az egyéni összetett versenyben Hipszki Hajnalka győzött. Az egyes kategóriákban egy első, két második és egy harmadik helyet szereztünk.

2007-ben ugyanezen a versenyen csapatunk (Antal-András Csilla, Jordán Erika, Kovács Erika Pándi Attila) ismét első lett. Az egyéni összetett versenyben Antal-András Csilla győzött és egyúttal megkapta a verseny legrangosabb díját, a Dr. Radó Dezső Emlékdíjat is. A különböző kategóriákban első, második, harmadik és ötödik helyezéseket szereztünk. A versenyen a gyulai Pándi Attila asztaldíszítés kategóriában harmadik lett, aki jelenleg Gyulán vezet virágboltot.  Antal-András Csilla az Év Legtehetségesebb Gyulai Diákja lett.

2008-ban csapatunk (Bagó Katalin, Medve Beáta, Nagy Andrea, Tót Anett) az őszi megmérettetésen újra első helyezést szerzett. Felkészítő tanáruk Szabó Emese volt. Tót Anett az egyéni összetett versenyben harmadik lett.

2009-ben, az ÖIVV-n csapatversenyben (Hermeczi Szilvia, Legény Ivett, Molnár Zsófia, Papp Renáta, Tót Anett) és az egyéni összetett versenyben Tót Anett is második lett, aki Császi Katalin Emlékdíjat is kapott. Novemberben a Néprajzi Múzeumban megrendezett Adventi Koszorúkészítő Versenyen a nyolcvan versenyző közül Molnár Zsófia különdíjat ért el.

Az eredmények alapján iskolánk egyik sikerszakmája a virágkötészet. Reméljük, egyre többen kedvelik meg ezt a szép szakmát és választják iskolánkat.  

Szabóné Erdődi Mária

 

 

 

 

Kilencedik ausztriai nyelvi tábor

 

Május 28. és június 4. között iskolánk 28 tanulója vett részt a már hagyományos ausztriai nyelvi táborunkban Mittag Roland tanár úr vezetésével.  

A táborban a nyelvi foglalkozások mellett sokat kirándultunk, hogy megismerjük a környék és a főváros nevezetességeit, az itt élők szokásait, életmódját, s közben gyakorolhattuk a német nyelvet is. Kirándultunk a többek között a csehországi Punkva-cseppkőbarlanghoz, Eggenburgba a Nosztalgia Múzeumba, Maissauba az ametiszt lelőhelyre, megtekintettük Bécs nevezetességeit, a cseh-osztrák határnál található szögesdrótós kerítést, a „Vasfüggönyt”, strandoltunk Hornban és rendeztünk grillpartyt is. Pénteken este érkeztünk haza, sokunknak volt az első mondata, hogy „Jövőre is megyek!”. Remélem így lesz és iskolánk ismét lehetőséget biztosít a nagy utazáshoz.

Köszönjük a szervezőknek, a kísérő tanároknak (Doktor Zoltánnak és Fekete Szabolcsnak) a sok szép programot és az iskola vezetésének a lehetőséget!

                                               M.M.

 

 

 

Biológia házi verseny a kollégiumban

 

Don Bosco és a „Szívház” fiú-kollégiumainak lakói közül 42 diákunk biológia házi versenyen vett részt május 19-én. A négyoldalas feladatsor különböző nehézségű feladatokból tevődött össze, melyeket a tanulók nagy többsége sikeresen oldott meg.

A legjobban teljesítő három tanuló értékes könyvjutalomban részesült:

   I. helyezést ért el: Czirbus Krisztián (10/A)                                        

  II. helyezést ért el: Békési Sándor (12/SZ)

III. helyezést ért el: Hornok László (1/11/G)

                                 Gémes Róbert szervező

 

 

Buzás Tünde

 

Buzás Tünde (12/B) érettségiző diákunk a kollégiumi pályázaton első helyezést ért el. Dolgozatában a kollégiumi életet mutatja be humoros, kissé ironikus, rendkívül magával ragadó stílusban. Tünditől nem áll távol ez a fajta stílus, hiszen már voltak korábban is hasonló szárnypróbálgatásai.

Mióta fejezed ki érzéseidet, gondolataidat az írás eszközén keresztül?

Hat éve kezdtem el írogatni, kiírni magamból a problémáimat.

Volt-e ennek a késztetésednek különösebb oka?

Igen, ugyanis az előző iskolámban ért lelki problémáimat, kudarcaimat, az írással próbáltam enyhíteni, orvosolni. Így az akkor született alkotásaim hangulatai, témái is ezt a sötét lelkiállapotot tükrözték.

Minek volt köszönhető a hangulatbeli éles stíluváltásod?

Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy átiratkoztam ebbe az iskolába, ahol a pozitív, családias, befogadó a légkör, az új barátok nagyon jó hatással voltak rám. Az itt ért sikerélmények, lelki támo-gatások következtében egyre felszabadultabb lettem. Korábbi negatív felfogásom, életszemléletem fordulatot vett, átváltozott vidám, komikus életfelfogássá. Mostani alkotásaim már ebből az éréshalmazból táplálkoznak.

Örülünk, hogy itt jól érzed magad. Néhányan tudjuk rólad, hogy saját honlapodon is nagyon jó, komikus előadásmódban boncolgatod a kollégiumi élet mindennapjait. Mi inspirál téged ebben?

Életem nagy része a kollégiumban zajlik, az itt eltöltött évek során rengeteg új élmény, tapasztalat, sikerek, építő jellegű kudarcok értek, amik ihletet adnak az írásra. Így a kollégiumi pályázat megírása /Életképek a kollégiumban címmel/ kézen fekvő volt számomra, így örömmel láttam neki a feladatnak.

Végezetül áruld még el, mik a terveid, céljaid?

Hosszú távra nem szoktam tervezni, csak közeli célokat tűzök ki magamnak. Az biztos, hogy érettségi után természetesen itt szeretném folytatni tanulmányaimat, hisz itt jól érzem magam.

Sok sikert, jó egészséget, és ihletet adó, új élményeket kívánunk neked a jövőben is! Köszönöm a beszélgetést.

Marschal Nikolett

 

 

Jól szerepeltek kéziseink

 

Sikeresen szerepeltünk június 6-án, a Don Bosco Sportcsarnokban megrendezett megyei serdülő fordulóban is, három mérkőzésből három győzelmet arattunk, melyek közül különösen értékes az Újkígyósi KC és a Békési FKC elleni győzelem, mert ebben a korosztályban először győztük le őket, ráadásul magabiztosan. A harmadik mérkőzésen a Békéscsabai DKSE II. csapatát is biztosan győztük le.

Eredmények: Újkígyósi KC – Göndöcs Benedek KDSK: 16:21. Góllövők: Kneifel József 5, Nemesi Alex 5, Gulyás Erik 4, Sztanojev Máté 3, Sándor Csaba 2, Felczán Olivér 1, Verebélyi Gergő 1.

Göndöcs Benedek KDSK – Békéscsabai DKSE II: 19:14. Góllövők: Nemesi Alex 9, Kneifel József 4, Gulyás Erik 2, Felczán Olivér 2, Verebélyi Gergő 2, Sztanojev Máté 1.

Göndöcs Benedek KDSK – Békési FKC: 23:16. Góllövők: Nemesi Alex 8, Verebélyi Gergő 6, Gulyás Erik 4, Kneifel József 3, Sándor Csaba 1, Felczán Olivér 1.

 

 

Budapesti kirándulás

 

Június 14-én több, mint 100 diákunk részére szerveztünk a Renovabis Alapítvány támogatásával budapesti tanulmányi kirándulást.

Annak ellenére, hogy rendkívül változó volt az időjárás, nagyon gazdag programot bonyolítottunk le, hiszen meg tudtuk tekinteni Buda és Pest főbb nevezetességét (Vár, Hősök tere, Halászbástya, Mátyás-templom stb.), történelmi és kulturális emlékeit.

Köszönjük az Alapítványnak és iskolánk vezetésének, ezt a sok élménnyel járó, csodálatos kirándulást.

 

 

Távoli utakon

 

Június 2-a korán kezdődött a néprajzi kirándulás résztvevői számára. Úti célunk Baranya megye néhány településének felkeresése, s az ott található nevezetességek kis szeletének megismerése.

A néprajzi vetélkedő iskolai döntőjének legjobb csapatai - iskolánk nem kis anyagi áldozata árán – minden évben egy egész napos kiránduláson vehetnek részt hazánk valamely kiemelkedően szép vidékén. Az idei év a Dél-Dunántúlra vezetett. Utunk során ellátogattunk Mohácsra, Sátorhelyre, a mohácsi csata színhelyére, Pécsre, az Európai Unió kulturális fővárosába, Siklósra és Villányba.

Köszönet Reméljük jövőre is lesz lehetőség egy szép hazai táj felkeresésére.

Széll János

 

 

Második hely az EDÜ Kupán

 

Az Erkel Diákünnepek alkalmából, május 26-án, hagyományteremtő jelleggel került meg-rendezésre a labdarúgó kupa. A rendezvényen minden olyan tanuló szerepelhetett, aki az illető iskola tanulója, így idősebb diákok is játszhattak nagypályán. Az elődöntőben a Harruckern János Középiskola csapatát győztük le 4-1 arányban. A döntőben az Erkel Ferenc Gimnázium csapatával játszottunk és nagy csatában kaptunk ki 2-1-re és ezzel a második. helyet szereztük meg. Csapatunk teljesítményét dicséret illeti.

A csapat névsora: Rostás Péter, Jankai János, Szarka Levente, Moldován Erik, Kovács Zsolt, Szilágyi Zsolt, Bajnók Imre, Laborczy Balázs, Tóth Dániel, Kolmósi Miklós, Mohácsi Ádám, Bakk Ádám, Vincze Gyula, Jánosi Csaba, Domokos László, Fógel Róbert, Gorzsás Lajos, Patkás Gergő, Urbán Sándor, Berta Sándor.

 

 

Ezüstérem a III. GöndöcsBenedek Labdarúgó Kupán

 

Május 27-én, mivel a nagyszalontaiak nem tudtak részt venni a kupán, ezért három csapat küzdött a helyezésekért a sport-csarnokunkban. Az első mérkőzéseken ritkán látható nagy csatában 0-4-ről és 1-5-ről sikerült 7-5-re legyőznünk a Karácsonyi János Gimnázium csapatát. Óriási iram jellemezte a mérkőzést, amit az eredmény is mutat. Ezután a makói Pulitzer Kollégium csapatával 1-1-es döntetlent játszottunk. Mivel a makóiak három góllal legyőzték a Karácsonyit, jobb gólaránnyal ők lettek a győztesek, együttesünk a második helyen végzett.

A csapat tagjai Rostás Péter, Bajnók Imre, Bakk Ádám, Domokos László, Fógel Róbert (11/B), Urbán Sándor (10/Sz), Patkás Gergő (9/C), Laborczy Balázs (10/C) voltak.

 

 

Dobogón végeztünk  a Karácsonyi János Labdarúgó Tornán

 

Június 1-jén, négy csapat részvételével került megrendezésre a torna a Karácsonyi János Katolikus Gimnázium (KJKG) sportudvarán. Első mérkőzésünkön legyőztük ugyan a sarkadi Ady-Bay Középiskola csapatát, de előbb az Erkel Gimnáziumtól, majd végül nagy küz-delemben a KJKG csapatától is kikaptunk, így a harmadik helyet szereztük meg.

Helyenként nagyon jó játékot mutatott csapatunk, amelynek Vincze Gyula, Patkás Gergő (9/C), Bajnók Imre, Bakk Ádám (11/B), Laborczy Balázs, Turcsek Szilveszter (10/C), Rostás Péter (1/11/G) és Urbán Sándor  (11/Sz) voltak a tagjai.

            Muszka Attila

 

 

Atlétáink a Diákolimpia Országos Döntőjében

 

Az országos diákolimpiai döntőben, Budapesten, május 29-én iskolánkból Turcsek Szilveszter és Papp Renáta kapott meghívást a megyei  szakaszban szerzett aranyérem, valamint a mutatott fizikai teljesítmények alapján.

A rangos versenyen Szilveszter a 100 méteres síkfutás előfutamában 11,6-ot futott. Sajnos ez nem volt elég a döntőbe jutáshoz, így a tizedik helyezéssel kellett megelégednie. Renáta diszkoszvetésben már második dobásával (31.42 m) elérte a legjobb eredményét a versenyen, ami rövidebb volt a vártnál, de így is korcsoportjában országos ötödik helyezést ért el. Bár teljesítményük egy kicsit elmaradt a vártnál, azért méltóképpen helyt álltak az ország többi válogatott atlétái között.

                                                           Antal Zsolt

 

 

Osztálykiránduláson a 10/Sz

 

A 10/Sz osztály első osztálykirándulását Békés-Dánfokon szerveztük meg, az esős május hónap szinte egyetlen esőmentes rövid hétvégéjén. Ottalvós-együttfőzős napokat terveztünk, hiszen az ilyen programok építik legjobban a közösséget, és nem utolsósorban azért, hiszen sorainkban végzett szakácsok is vannak. Az osztályközösség majd mindegyik tagja részt vett a kiránduláson, amelyben helyt kapott a játék, a tréfa, a horgászás, de még az esti táncos buli is. Ám a beszámoló helyett beszéljenek inkább a fotók!

Egyúttal szeretnénk megköszönni az iskola vezetőségének a hozzájárulását az élelmiszer-alapanyagokhoz!

Karsai Károly és a 10/Sz

 

 

A 12SZ Szanazugban

 


 

Kattognak a fényképek, a vidám arcok mögött,

ragyogásunk a Nap alatt, szívünkbe költözött.

Rigófütty száll lombok között,

tollaslabda a fű fölött,

forró láng a bogrács alatt,

hű füstje messzire szaladt.

 

Rúgd meg Krisz a bőrfocit, hasítsa a levegőt!

Dobd a frízbit Terézia, útja már egyre nőtt!

Gyermeki hang apja mellett,

oly boldogan felnevetett,

Körös folyik a gát mögött,

bánata messzire szökött.

 

Forró tüzünk mellett vígan fortyog már a pörkölt,

amibe már Robi, egy csipet borsot őrölt.

Reni, Kati ül egy padon,

műanyag tányér asztalon

régóta várja tartalmát,

csillapítva más étvágyát.

 

Kötélhúzás hevében, verejtékünk csorgott,

húzd meg Ági, húzd meg jól, hisz Krisztián megbotlott.

Magdi újabb képet csinált,

megörökítve az osztályt.

Jövőnk felé ábrándoztunk,

tíz év múlva találkozunk!

Hornya Attila

 

 

 

Szalonnasütés és bográcsozás

 

A tanév végéhez közeledve a Leány-kollégium 4-es csoportjában több szabadidős programot is szerveztünk, hogy még az utolsó napokban is együtt legyünk, emlékezzünk a közös élményekre, hiszen hamarosan csoportunk létszáma lecsökken, végzős diákjaink nagy része felsőfokú tanul-mányit kezdi meg, illetve munkába áll.

Együtt sütöttünk szalonnát, jókat nevettünk, játszottunk, illetve bográcsban főztünk egy igen finomra sikerült paprikás krumplit.

Nagyon jól éreztük magunkat, és reméljük, hogy végzős diákjaink majd meglátogatnak minket egy-egy alkalommal, hogy elmeséljék mi történt velük a nagyvilágban.

Tóth Emese

 

Kajaktúra a Körösön

 

 

 

 

Kollégisták a Várfürdőben

 

 

Sulihírek 2007-2008

Sulihírek 2008-2009

Sulihírek 2009-2010

Sulihírek 2010-2011

Sulihírek 2011-2012

Sulihírek 2012-2013

Sulihírek 2013-2014

Sulihírek 2014-2015

Dr. Czirok Sándor igazgat