Sulihírek 2010-2011

Sulihírek 2007-2008

Sulihírek 2008-2009

Sulihírek 2009-2010

Sulihírek 2010-2011

Sulihírek 2011-2012

Sulihírek 2012-2013

Sulihírek 2013-2014

Sulihírek 2014-2015

Arany- és ezüstérmes virágkötők

 

 

Október 15-16-17-én, Budapesten, a Corvinus Egyetemen rendezték meg a XV. Országos Ifjúsági Őszi Virágkötészeti Versenyt. A nívós megmérettetésen ebben az évben is remekeltek tanulóink.

A Környezetbarát virágkötészet egyéni kategóriában Papp Mária Renáta (1/11/F) első helyezést ért el, míg a csapatversenyben, a Bogdán Ivett, Kányási Norbert, Papp Renáta és Sági Judit (2/12/F) alkotta csapatunk a második helyezést szerezte meg. Felkészítő tanáruk Szabó Emese volt.

A környezetbarát virágkötészet kategória célja az volt, hogy a versenyzők azt mutassák be alkotásaikkal, hogy ők hogyan védenék a természet világát, rendjét, míg a csapatversenyben kegyeleti díszeket, urna fali díszt, vagy urna sírdíszt és egy térbeli kompozíciót kellett készíteni a megújuló gyűjteményes növénykerteket, azok hangulatát különleges formákkal és növényanyaggal szimbolizálva.

Gratulálunk tanulóink kiváló teljesítményéhez, hiszen eredményükkel tovább öregbítették iskolánk jó hírnevét.

 

Dr. Czirok Sándor

 

 

Nagyszerű cukrászaink

Október 19-22. között  vettünk  részt  a nagy szakmai tekintélynek örvendő versenyen. „Az év junior cukrásza” versenyen Chlebnyiczki Erzsébet az ötödik helyen végzett úgy, hogy a legfiatalabb volt a versenyzők között. Doktor Zoltán tanár úr „Az év cukrásza” versenyben a második helyezést szerezte meg. Az isklánkban folyó szakmai munka magas színvonalát bizonyítja, hogy a junior versenyben második helyezést a 2007-ben végzett tanukónk, Kiss Roland szerezte meg, akinek a szakoktatója Doktor Zoltán volt. Büszkék vagyunk mindannyiukra!

 

 

 

 

Kiváló diákok

 

A napokban jó híreket kaptunk. Több, a nyáron lezárult országos internetes verseny eredményét küldték meg iskolánknak. Német tantárgyból négy tanulónk szerzett első helyet, míg egy-egy diákunk angol, illetve matematika tantárgyból lett harmadik.

 

Az új eredményeket is beszámítva, az elmúlt tanévben, csak az országos versenyeken, 31 diákunk szerzett dobogós helyezést;

 

Országos I. helyezést 12 tanulónk,

Országos II. helyezést 13 tanulónk,

Országos III. helyezést 6 tanulónk ért el.

 

Minden diákunkra büszkék vagyunk!

 

Dr. Czirok Sándor

 

 

Sport és tanulás

 

 

Pedagógiai programunkban fontos szerepet tölt be testmozgás, a sportolás elősegítése. Az elmúlt években a szabadidős események mellett, több olyan rendezvényünk is volt, amelyeken összességében több ezer diák versenyzett az érmekért és a helyezésekért.

Tanulóink évek óta kiválóan szerepelnek számos győzelmet ée értékes helyezést elérve a különböző országos, regionális és városi versenyeken.

Nagy erőfeszítéseket tettünk a magasabb szintű sportolás feltételeinek megteremtése érdekében. Az új és minden igényt kielégítő sportcsarnokunk különösen a labdás sportágak tekintetében jelent nagyfokú előrelépést. A sporttagozatos szakközépiskolai osztályainkban, a délutáni edzések mellett, délelőttönként emelt óraszámban vesznek tanulóink a testnevelés órákon. Ettől a tanévtől kezdve iskolánkban nyertek elhelyezést a Grosics Gyula Labdarúgó Akadémián sportoló kollégisták is. A nálunk tanuló akadémiás diákok számára – a kiemelkedő szintű labdarúgó tudás elérése érdekében – biztosítjuk a délelőtti edzéseken való részvételt.

Különösen büszkék vagyunk a kiváló atlétikai eredmények mellett a fiú- és leány focistáinkra, a kézilabdásainkra, de megmutatták már oroszlánkörmeiket a kosarasaink is.

A labdarúgás mellett kiemelten támogatjuk a kézilabdát is. Leány kézilabdásaink több alkalommal bekerültek az amatőr bajnokság országos döntőjébe és a fiú kéziseink is jól szerepelnek az országos serdülő bajnokságban. Labdarúgóink mellett a jövőben kézilabdásaink számára is biztosítani fogjuk a magas szintű sportolás lehetőségét azzal, hogy a délutáni foglalkozásokon túl délelőttönként is edzhetnek és számos versenyen vehetnek majd részt.

Természetesen a tanulásról sem feledkezünk meg. Elvárjuk diákjainktól, hogy a sport mellett képezzék magukat, a tanulásban is jeleskedjenek, érettségit, vagy szakképesítést szerezzenek és törekedjenek a továbbtanulásra. Iskolánk ehhez minden támogatást megad kiváló pedagógusainkkal és a remek tárgyi feltételeinkkel.

Dr. Czirok Sándor, igazgató

 

 

Bronzérmes diákok

Harmadik helyen végzett csapatunk a megyében meghirdetett Erkel-versenyen, amelyen német nyelven kellett számot adni az Erkel Ferenccel kapcsolatos tudásukról.

A magyar Himnusz megzenésítője, a magyar opera megteremtője, Erkel Ferenc kétszáz évvel ezelőtt,1810. november 7-én született Gyulán. Ebből az alkalomból rendezte meg a Békés-Csongrád Megyei Német Iskolaegyesület a Városi Könyvtár Konferenciatermében, október 20-án a versenyt.

Gratulálunk a harmadik helyezéshez Petneházi Lillának (10/B), Thorday Brúnónak (11/C) és Búzás Tündének (1/13/K). Felkészítő tanáruk Mittag Roland Úr volt.

 

 

Bajnokok kézilabdásaink

 

 

Nagy csatában megnyerte a csapatunk, a Göndöcs Benedek KDSK-Gyulai SE, a 2010-es év Békés megyei férfi felnőtt strandkézilabda bajnokságát, melyet Pósteleken rendeztek meg. Együttesünk kiemelkedően szerepelve előzte meg az NB II-es Békéscsabai DKSE csapatát. Iskolánk serdülő csapata (Göndöcs Benedek KDSK) is részt vett a felnőttek bajnokságában és jó játékkal a negyedik helyet szerezte meg. A bajnokcsapat játékosai: Veres Zsolt (kapus), Gróf Ferenc(kapus), Mészáros György, Kiri Csaba, Miskolczi Péter, Kiu Gábor, Mezei Zoltán, Jánk Balázs voltak. A játékosok egymás segítéséből és küzdeni tudásból is jelesre vizsgáztak.

 

A gyulai férfi kézilabdások - a gyermekektől a felnőtt korosztályig - is megkezdték a felkészülésüket intézményünk támogatásával iskolánk sportcsarnokában a következő szezon bajnokságaira. A gyermekek az Adidas Kézilabda Bajnokságban és a diákolimpián fognak részt venni. A serdülőkorúak az Országos Serdülő Bajnokságban, valamint a megyei felnőtt bajnokságban versenyeznek majd. A felnőtt csapat a megyei bajnokságban fog indulni, ahol a minél sikeresebb szereplés a cél. A felkészülés első állomásaként vettünk részt a Megyei Strandkézilabda Bajnokságban, amelyet megnyertünk.

 

 Pataki Ferenc

 

 

Vidám tanévkezdés iskolánkban

 

Az idén is igyekeztük jó hangulattal megalapozni az új tanévet. Már másodikán zsúfolt programokat nyújtottak a Göndöcs Diáknapok. A délelőtt folyamán mintegy 20 helyszínen különböző ügyességi, kreatív és sport feladatokkal mérték össze ügyességüket a csapatok. Az állomások hangzatos nevei nagyon sok kreatív feladatot takartak. A csapatoknak délutáni  műsorként egy kedvenc filmjük részletét kellett előadniuk. Az esti programot idén a csillagos ég alatt rendeztük, mintegy búcsúztatva a nyarat. Lampionok, mécsesek fénye tette hangulatosabbá az esti bulit. Mindenki nagyon jól érezte magát. A hangulatos este összehozta a fiatalokat.

Másnap az osztályok egyéni programokat szerveztek. A kilencedikesek Gyulával ismerkedtek meg, mások iskolánk kertjében grilleztek és bográcsoztak. Akiknek még maradt ereje, focizhatott, sportolhatott.

A vidám, laza napok után hétfőtől kezdődtek el a munkás hétköznapok.

Szász András

 

 

Turistaként Gyulán

Kirándulás a 9/A osztállyal

 

 

Szeptember 3-án felfedezőútra indultunk az osztályommal, és Gera Andrea tanárnővel. A kirándulás célja a város megismerése, a műemlékek felfedezése volt. A túra előtt két nappal párokra, négyes csoportokra bontottam az osztályt, és minden csoport kapott egy-egy műemléket, neves épületet.

A kirándulás első állomásaként a Gyulai Húskombinátot mutatták be a diákok, majd a Szentháromság-kápolnáról tartottak referátumot. A sétánk során megismerhettük a belváros látványosságait: Dürer Ádám és Éva anamorfózisát, a szökőkutakat és a Világórát, ahol elkészült az első osztályképünk is. Az utunk a Nagyboldogasszony templomhoz vezetett, majd a Százéves cukrászdáról és az Erkel-szoborról számoltak be diákjaim. A Petőfi téren időztünk az oroszlános kútnál, majd irodalmi kitérőt tettünk a Petőfi szobornál, ahol elhangzott néhány vers.

   A Polgármesteri Hivatal megtekintése után rendhagyó könyvtárismereti órán vettünk részt. A könyvtár-túra után a város ismert cukrászdájában pihentünk meg, ahonnan a végállomásra, azaz a várhoz és a Gyulai Várfürdőhöz mentünk.

A kirándulás élményéről a kilencedikesek így számoltak be:

„Gyula nagyon szép város, és szép helyek vannak itt.”, „Pénteken nagyon jó volt, sok helyen jártunk, nagyon sok érdekességet láttunk, és hallottunk.”, „Nagyon jól éreztem magam, és remélem, hogy még sok ilyen kirándulás lesz!”, „Szerintem mindenki jól érezte magát!”, „Nekem a pénteki nap iszonyúan tetszett, amit a tanárnőnek nagyon köszönök!”, „Nekem nagyon tetszett az iskola és a tanárok, és az osztályközösség is nagyon jó.”

Tóth Kata

 

 

Fotókiállítás

 

 

Szeptember 3-án a Művelődési Házban megtekintettük a gyulai Székely Aladár Fotóklub kiállítását. Sok érdekes, elgondolkodtató képet állítottak ki a szervezők, főleg a székelyföldi pillanatképek ragadták meg a látogatók fantáziáját.

A kiállítás megtekintése után sétáltunk egyet a gyulai belvárosban, és megnéztük a nevezetesebb épületeket is. Élményekkel gazdagon, a sétától elfáradva tért haza mindenki.

 

 

Közösségi nap

Iskolánk egyedülálló módon biztosította osztályunk számára, hogy ezen a napon az ismert gyulai cukrászdában fogyasszunk a süteményekből, a sokféle fagylaltból. A finomságok elfogyasztása közben beszélgettünk a nyári élményeinkről, terveinkről, a ballagásról, az előttünk álló feladatokról, az új tanévről. Jó volt ily módon felkészülni az iskolakezdésre, hiszen mindenkinek volt mesélnivalója és ez a közösségi nap remek alkalmat adott arra, hogy megosszuk egymással gondolatainkat. A nap további része frissítő sétával telt, majd a parkban pihentük ki fáradalmainkat. Sokkal felszabadultabbak és vidámabbak lettünk, jó volt ismét közelebb kerülni egymáshoz.

 Köszönjük a szép élményeket és a kellemes időtöltést.

2/12/E

 

 

Lelkes és talpraesett?

„Rátermetségi Túra”

 

 

A Göndöcs Diáknapok programjában szerepelt ez az új kezdeményezés. Lelkes, kreatív, talpraesett diákok jelentkezését vártuk, akik ezen a túrán bizonyíthatták rátermettségüket. 16 lány és 19 fiú tanuló vállalkozott a feladatok teljesítésére. Először a fiúk, majd a lányok vágtak neki a több km–es távnak, amit gyalog kellett teljesíteni. A megérkezés után csapatokat alakítottunk, majd hat feladat várt a résztvevőkre. A csapatok sátorállításban, építésben, versírásban, rendgyakorlatokban és különböző ügyességi feladatokban versenyeztek. Ezek teljesítése után, visszagyalogolva ismét megtették a túra útvonalát.

A délelőtt jó hangulatban és versenyszellemben telt el. Sok olyan diákunkkal találkoztunk, akik kiemelkedően oldották meg a feladatokat. A jövőben szeretnénk még több hasonló túrát szervezni.  

Fekete Szabolcs

 

 

Tanévnyitó Szegeden

 

 

 

Tanévnyitó ünnepség

Az ünnepséget a gyulai belvárosi katolikus templomban tartottuk meg. A Szentmise hallgatásakor minden kedves résztvevő lelki útravalót kaphatott az új kihívások és feladatok előtt.

A misét követően az iskolai ünnepség kezdetekor közösen énekeltük el himnuszunkat az énekkar és Czeglédi Katalin tanárnő közreműködésével. Székely Dóra 11. SZ osztályos tanuló konferálása folytán Nagy Laura 12. B osztályos tanuló lépett az emelvényre, Juhász Gyula: Ó, ifjúság!... című versével. Ezt követően a tisztelt Igazgató Úr ünnepélyes keretek között nyitotta meg a 2010/2011-es tanévet és jelképesen az iskola kapuit. Igazgató Úr a beszédében összefogásra sarkallta a tanulókat és a szeretet erejére hívta fel a figyelmünket.

Az énekkar szép dalai tették még színesebbé a műsort a Valahol Európában musicalből vett ismert részletekkel: Nem szabad félni, Talán. Németh Mariann, 9. A osztályos tanuló gyönyörű hangjával emelte az ünnepélyes hangulatot. Ezt követően egy nagyon értékes művet hallgathattunk meg: Assisi Szent Ferenc imája a keresztény közösségünknek szólt, amely Csatlós Mátyás 12. B osztályos tanuló előadásában hangzott el.

Az ünnepélyes tanévnyitó műsor zárásaként elénekeltük a Szózatot, hazafias költészetünk egyik remekét, magyarságunk kifejezőjét. Elkezdődött az új tanév!

Jenei Mária

 

 

 

 

Minden tetszik

Idén is megkérdezünk egy tanulót, hogy miért választotta a Göndöcsöt. Körmendi János volt az interjúalanyom, aki idén első éves iskolánkban és ápolási asszisztensnek tanul.

Miért választottad a Göndöcsöt?

Mindig is szerettem Gyulát, mert nagyon hangulatos és sok érdekes dolog van itt.

Másrészt a Göndöcsben sok jó szakképzés indul, és az ismerőseim közül többen tanultak már itt. Ők pedig tudásukat kiválóan tudták kamatoztatni belföldön és külföldön egyaránt. De, amúgy sok információhoz jutottam az interneten is.  

Még alig egy pár hete kezdődött el az iskola, milyen tapasztalataid vannak eddig?

Nagyon tetszik az iskola sándorhegyi főépülete. Nagyon korszerű és a termek is jól felszereltek. A tanárok nagyon türelmesek és segítőkészek nemcsak az iskolában, hanem a kollégiumban is.

Melyik kollégiumban vagy és hogy tetszik?

A Don Bosco Kollégiumban lakom, és nagyon tetszik. Sok zöld terület körülötte. Majdnem a város szívében van. Közel van a vár, a fürdő, a sétálóutca a csigakert és még ki tudja mi minden.

Még nem voltál kollégista. Hogy sikerült a beilleszkedés? Segítőkészek-e a tanárok és a diákok?

Azt hiszem, nem lehet okom panaszra. A koleszban sok jó arc van és mindenki segítőkész. Biztos vagyok benne, hogy szeretni fogom ezt a helyet. És legalább nem fogok ellustulni sem, mert kötelező szilenciumok vannak délutánonként, ilyenkor pedig mindenkinek tanulnia kell.

A kollégium milyen programokat biztosít még, hogy színesebbé varázsolja hétköznapokat?

Nos, azt tudom, hogy egész évben vannak programok. Múzeumokba, színházba, rendezvényekre megyünk. Én, most a Don Bosco futball kupát várom, amit ősszel rendeznek meg. Remélem jó lesz az idő…

 

PF

 

 

Törődünk a múltunkkal is

 

Szeptemberben felkerestük Göndöcs Benedek sírját a Szent Kereszt Temetőben. Nem először tesszük ezt, hisz osztályfőnökünkkel, Széll János tanár úrral évente koszorút helyezünk nyughelyére.

Megdöbbentő volt azonban a környék elhanyagoltsága. A Wenckheim-família, Mogyoróssy János, a Ladics-család és az Erkelek sírjainak állapota mindnyájunkat meglepett. Városunk neves személyiségeinek elhanyagolt nyughelyei lehangoltak bennünket. A rendben tartott Göndöcs-obeliszk szinte kiáltott a környék rendbetétele után. Az osztály nem vállalkozhatott kevés eszközével a terep átfogó rendezésére, mert az meghaladta erejét.

Dr. Czirok Sándor úr igazgató úr miután tájékozódott a helyzetről azonnal intézkedett, hogy a sírok környékét és magukat a nyughelyeket is elfogadható állapotba hozzák. Iskolánk munkatársainak több napba telt a környék feltakarítása és a sírok megtisztítása.

Ma már jó érzés szétnézni a temető azon részén, amely a legnagyobb gyulaiaknak ad nyughelyet.

Barcsai Rózsa, Kakas Ilona (12/SZ)

 

 

Újra túráztak tanulóink

 

Szeptember 17-18-án ismét túrát szerveztünk diákjainknak, amelynek célja a cserkész élet közelebbi megismerése volt. A tábor helyszínéül a gyulai városerdő erdei iskoláját választottuk. Csapatunkat Bereczki Veronika, Mittag Mónika, Fekete Szabolcs és Mittag Roland vezette. Megérkezésünk után azonnal belevetettük magunkat a tábori életbe. Négy csoportot, két fiú és két leány őrsöt alakítottunk, amelyek a két nap során saját nevet adtak maguknak és kialakították zászlójukat is.  A sok kalandos feladat segítségével megtanultak együtt gondolkodni és egymásért felelősséget vállalni.

A legizgalmasabb feladat az éjszakai bátorság túra volt, melyet Fekete Szabolcs tanár úr térképismereti oktatása és az erdei iskola tanárának tanösvény túrája készített elő, sok hasznos ismeret átadásával. A legszebb momentum mégis az esti tábortűzrakás és szalonnasütés volt, melyet a közös játék, ének és persze a finom ételek tettek felejthetetlenné. Karsai Károly tanár úr, csapatunk lelki vezetője segítségével lelkileg is feltöltődtünk. Köszönjük iskolánknak ezt a két nagyon tartalmas, élményekben gazdag napot.

Mittag Mónika

 

 

Brüsszeli hétvége

az Erkel Bicentenárium és a Kohán Centenárium jegyében

 

Az a megtiszteltetés ért kolléganőmmel, Krajcsiné Sócó Edittel, hogy részt vehettünk az Európa Unió fővárosában a híres gyulaiak megünneplésén 2010. szeptember 8 és 12 között. Az igen fárasztó 23 órás utazás után nagyon sok élményben volt részünk. Az első napon idegenvezető segítségével tartalmas városnézésben volt részünk. Szeptember 10-én Waterlóba utaztunk a Camp de Bataille de Waterló látogatási központba, mely 20 km-re volt Brüsszeltől. Nagy élmény volt ez is számunkra, 220 lépcsőn jutottunk fel az emlékműhöz, ahol csodálatos kilátás tárult elénk. Következő programunk az Atomium megnézése volt. Nagyon örültünk, hogy végre belülről is megnéztük ezt a grandiózus épületet, mely az 1958-as Világkiállítás alkalmából épült. Innen is nagyon szép kilátás tárult elénk. Este 19 órakor kezdődött a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben az Erkel Ferenc Ünnepi Emlékhangverseny a zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából. Előtte még a Kohán György képeiből nyílt kiállítás. A megnyitón ott volt Deutsch Tamás Európai Parlamenti képviselő, Dr. Perjési Klára Gyula város polgármestere, Havassy Péter a kiállítás kurátora, múzeumigazgató. A nyitó beszédek után békéscsabai Bartók Béla Vegyeskar előadásában Erkel Ferenc művek hangoztak el. Nagyon nagy sikert arattak, felemelően szép volt a műsor. A műsor végén a Dél-Alföld gasztronómiai finomságaiból egy szerény állófogadást rendeztek számunkra.

A hosszú hazautazás előtt még volt egy kis időnk és ismételten rövid sétát tettünk a Grand-Place-re. A főtéren szerencsénk volt betekintést nyerni a város hétvégi nyüzsgő életébe. Fáradtan, de élményekkel gazdagon tértünk haza. Köszönjük a lehetőséget.

 

Szabóné Erdődi Mária

 

 

Leány foci

 

Immáron harmadik alkalommal rendeztük meg a leányok részére a kollégiumi foci bajnokságot. Az időjárás is kegyes volt hozzánk, nagyon szép, kora őszi napsütéses délutánt töltöttünk el. Minden csoport benevezte a csapatát a bajnokságra, amelyen a lányok keményen és kitartóan küzdöttek a győzelemért. A döntőbe a legügyesebb és legtöbb gólt szerző csapatok jutottak be. Nagyon szoros volt versenyben, a kettes  csoport focistái győztek.

Reméljük, hogy a jövőben még több ilyen jó hangulatú rendezvénynek lehetünk szemtanúi!

 

Kollégiumi nevelőtanárok

 

 

Összejövetel a Német Kklubban

 

Szeptember 22-én, ezen a szép őszi délutánon, családias keretek között zajló rendezvénynek adott helyet a Német Klub., amelynek vezetői Mittag Mónika és Mittag Roland volta, akik iskolánk tanárai is. A Göndöcsön kívül több német nemzetiségi intézmény képviseltette magát, így például az Implom József Általános Iskola és a Németvárosi Óvoda is.

A rendezvény célja, hogy megismertesse a résztvevőket a mezőgazdaság fontos elemével, a különféle termények szüretelésével és a hálaadás szokásaival. A játékos feladatok során számos történettel, közmondással és dallal ismerkedtek meg a jelenlévők és nem utolsó sorban gyakorolhatták az „élő” német nyelv használatát.  

PF

 

 

Boros Lajos kiállítása

 

Boros Lajos Természetes torzítások című kiállítását nézte meg a lánykollégium több csoportja szeptember 23-án, az Elizabeth Hotelben. A négycsillagos, nagyon elegáns szálloda egyik előadótermében tekinthettük meg a képeket. Boros Lajost új oldaláról ismerhettük meg. Rádió- és műsorvezetése mellett igen érdekes, látványos képeket készít, különböző számítógépes programok segítségével. A selyemre vitt alkotásokban fellelhető a természet közelsége, valamint közismert emberek alakja.

Ebben a szép környezetben igazán érdekes kiállítás részesei lehettünk!

 

 

„Itt van, az ősz süssünk újra”

 

Szeptember végén az utolsó szabadtéri programok ideje is elérkezett. Kaptunk az alkalmon és kihasználva a jó időt, egy barátias szalonnasütést rendeztünk. Nagy örömünkre, Baracsi István tanár úr és zenekara (Pernahajder Campbell) felejthetetlen koncerttel tette színesebbé az esténket.

A rendezvény közelebb hozta egymáshoz a fiú kollégium lakóit, és hogy ezt ilyen formában tölthettük, felidézte bennünk az otthoni szalonnasütések hangulatát. Reméljük, hogy ilyen élményben máskor is részesülhetünk!

 

A kollégium nevelői és diákjai

Kiválóan szerepeltek kollégistáink

 

Szeptember 30-án, második alkalommal és 18 fővel vettünk részt a Puliczer József Kollégiumi Bajnokságon, Makón.

Sok szép eredménnyel és hat oklevéllel tértünk haza.

A fiú labdarúgó tornát a hazaiak előtt sikerült megnyernünk, akik a vereséget igen nehezen viselték el.

A lányok is nagyon közel álltak a győzelemhez és másodikak lettek. A kötélhúzásban viszont beerősítettek a lányok mindenkit elhúztak és győztek! Asztaliteniszben Pauló Rita harmadik lett. Activityben a négyfős csapatunk szintén harmadik lett.

Az eredményhirdetés után a  hazautazás is jó hangulatban zajlott és fáradtan ugyan, de jó kedvvel érkeztünk haza.

Tanulóink nagyon jól érezték magukat, teljesítményeikhez pedig gratulálunk!

Muszka Attila

 

 

Don Bosco Kollégiumi Labdarúgó Kupa

 

Október első hetében rendeztük meg a II. Don Bosco Labdarúgó Kupát. A fiú kollégiumaink bajnokságán összesen hét csapat vett részt.

Az izgalmas selejtezők után, amelyeken csak minimális különbség volt a csapatok között, jöttek a helyosztó mérkőzések. Az első helyért járó kupáért az R. B. FC a Na  látod! FC-vel mérkőzött. Mivel a rendes játékidőben nem született gól, a büntetőpárbaj következett, melyben az R. B. FC volt a jobb és nyert 2-0-ra.

A győztes csapat tagjai Neibort Attila, Tóth Gergő, Bódi Dániel, Bohák András és Lakatos Lajos (10/SZ) voltak.

Minden résztvevőnek gratulálunk!

 

 

Kegyeleti Váltóverseny

 

Az idei Kegyeleti Váltóversenyen – október 6-án - három – egy leány és két fiúcsapat - csapat képviseltette magát az iskolánkból. A két fiúcsapat szerepelt sikeresebben a várkerti viadalon. Az „A”- csapat (Bajnók Imre, Csatlós Mátyás, Fógel Róbert, Bakk Ádám, Rostás Péter) a második helyet szerezte meg, míg a „B”- csapat az ötödik helyen végzett.

A rendezvény ünnepélyes hangulata ellenére a verseny kiélezetten alakult, amit a szervezők jutalom csokoládéval édesítettek.

 

Antal Zsolt

 

 

Az aradi vértanúk utolsó napjai

 

A leány-kollégiumi 1-es csoport tagjai október 6-án megemlékezést tartottak –csoportfoglalkozás keretében, Nagy Mónika tanárnő vezetésével - az 1848/1849-es Honvédtiszti Emlékhelynél. Hagyománnyá vált, hogy október első napjaiban csoportunk megemlékezik az aradi vértanúkról.

 

 

Szegedi cserkészek portyáztak iskolánkban

 

Az Árpád házi Szent Margit Cserkészcsapatot október15-17-án láttuk vendégül iskolánkban. A Szegedi Piarista és a Karolina Gimnáziumból összesen 55 diák és tanár érkeztek hozzánk, azzal a céllal, közös feladatokon, játékokon keresztül iskolánk alakuló cserkészcsapatának tagjait megismerhessék. A tartalmas három nap alatt sok újat tanulhattunk tőlük, de mi is megmutattuk gyönyörű iskolánkat és városunkat. Szombaton a reggeli zászlófelvonás és ima után varázslatos őszi időben, vidám hangulatban gyalogtúráztunk a városerdőbe, ahol játékos verseny feladatok és műhelyek segítségével szerezhettünk új ismereteket, mint például a rovásírás, népdaltanulás, cserkésztörvények megismerése.

Természetesen az este folyamán nem maradhatott el a tábortűz sem, sok vidám énekkel és érdekes játékokkal. Vasárnap délelőtt a városnézést követően diákmisén vettünk részt a Németvárosi Szent József Templomban ahol iskolánk énekkara közreműködött.

Köszönet Fekete Szabolcs és Mittag Roland rajvezetőknek, akik a tábor ideje alatt végig a csapattal voltak és segítették a hétvége zökkenőmentes lebonyolítását.

 

Mittag Mónika, Cs.cs. vezető

 

 

Meglepetés egy hétköznap esti vacsora után

 

Kollégiumunkban a szokásos esti vacsorához készülődött a foci akadémia minden tagja, s fél hatkor, annak rendje és módja szerint el is fogyasztották azt.

Az U-15-ös csoportot azonban Takács Laci bácsi megbeszélésre hívta össze, bár ez ebben az időpontban nem jellemző. A szokásostól eltérő volt az instrukció is, hiszen nem a focival volt kapcsolatos, hanem Kolada Áron meglepésére készültek fel a fiúk. Áront egy „vezércsellel” a nevelőibe hívták, majd ismét visszamehetett Ő is a megbeszélésre. Ekkor érte a nagy meglepetés. A sötét ebédlőben felhangzott a boldog születésnapot című dal és tűzijáték tette hangulatosabbá ezt a kedves gesztust. A két tortát melyről Áron anyukája gondoskodott, jó ízűen fogyasztottuk el. Ezúton is Isten éltesse Áront!

Nagy Balázs

 

 

Wellness a Várfürdőben

 

 Az egyik októberi hétvégén a Grosicsos akadémiás tanulókkal elmentünk a gyulai strandra. Nagyon jól éreztük magunkat, meglátogattuk az uszodát, ahol úsztunk egy pár hosszt, majd átmentünk a gyógyvizes medencékhez, hogy felmelegedjünk. Ezek után meglátogattuk a Wellness Centrumot is. A tanulók nagyon élvezték a wellness adta lehetőségeket, hiszen a heti 8 kemény edzés után rájuk fért egy kis lazítás. Kipróbáltuk az összes élményelemet ülő-álló pezsgőt, nyakzuhanyt, buzgárt és a sodrófolyosót is. Egy óra kényeztetés után visszamentünk az uszodába egy kis szaunázásra. Meg kell említenem, hogy ez volt a pont az i-re, mert a szauna a jótékony hatásai mellett igencsak „leszívja” az ember energiáját. Ennek és a két és fél órás fürdőzésnek köszönhetően a kollégiumba való visszaérkezés után egy fél órával már minden diákunk aludt, mint a bunda.

Vigh Balázs

 

 

Az 1956-os forradalomra emlékeztünk

 

Október 23. minden jóérzésű magyar állampolgár számára fontos emléknap. Iskolánk tanulóival október 21–én 18 órától emlékeztünk elődeink értünk hozott áldozatára. Az ünnepségre a Várszínház gyönyörű nagytermében került sor.

A megemlékezés elején közösen elénekeltük a Himnuszt. Ezt követően Szabó Ferenc tanár úr mondott személyes hangvételű beszédet az akkori idők emberének életéről, szabadságvágyáról, küzdelmeiről. Az ünnepi beszéd után Czeglédi Katalin tanárnő vezetésével az iskolai énekkar, Tóth Katalin tanárnő vezetésével pedig a 9. osztályosokból alakult csapat adott színvonalas műsort az egybegyűlteknek. A színes műsor pergő tempója, feszes szerkesztettsége mindenkinél tetszést aratott.

A remek műsor valamennyi szereplője dicséretet érdemel. Kívánjuk, hogy a szereplők és a hallgatók is még sok színvonalas megemlékezésen találkozzanak az elkövetkező években.

Az est zárásaként a Szózat eléneklésével közösen tisztelegtünk 56’ hősei előtt.

 

 

Kollégiumi élet a Göndöcsben

 

A kollégiumi élet, a szülői ház részleges elhagyása nagy változást jelent mindenki életében. A diákok esetében nem csak a szülőktől való hosszabb távollétet, hanem rengeteg új ismeret megszerzését, új barátságok megkötését is jelenti, emellett jelentősem hozzájárul a fiatalok önállóságának növeléséhez, a társadalmi kapcsolatok, a beilleszkedés, az alkalmazkodóképesség erősítéséhez.

Kollégiumainkban, a lehetőségeinket figyelembe véve, a tanulás mellett mindent megteszünk annak érdekében, hogy a nálunk lakó kollégisták minél otthonosabb, barátságosabb környezetben legyenek. Olyan délutáni lehetőségeket biztosítunk, amelyek a kollégiumi életet nem csak színesítik és szórakoztatóbbá teszik, hanem rengeteget lehet közben tanulni és a képességeket fejleszteni.

Már ebben a tanévben is sok szabadidős programban vettek részt kollégistáink. Ezekről a programokról rendszeresen tájékoztatjuk tanulóinkat a fiú- és a leány kollégiumok diák-újságjaiban, a FIRKA Extrában és az IRKA-ban, valamint a kollégiumi rádióban, a Tanonc Rádióban.

Szerveztünk már városnézést, bográcsozást, szalonnasütést, koncertet, esti disco-t, múzeumlátogatásokat, sportprogramokat, bajnokságokat, kirándulásokat és elkezdődnek a szakkörök is kollégistáink örömére.

 

Újabb sportolási lehetőségek a Göndöcsben

 

Iskolánk kiemelt feladatként tekinti a diák- és a versenysport támogatását is. valljuk, hogy a sport remekül hozzájárul a jobb tanulmányi teljesítményekhez, a szakmai sikerekhez, a közösség építéséhez, az etikus magatartáshoz és a későbbi sikeresebb és eredményesebb életút bejárásához is.

A kiválóan felszerelt, impozáns sportcsarnokunkban eddig is otthonra leltek a különböző fiú- és leány labdarúgó, kézilabda, kosárlabda, valamint az atlétikai diáksportkörök. Ezek mellett megteremtettük annak is a lehetőségét, hogy aki versenyszerűen szeretne magasabb szinten sportolni, azt is megtehesse iskolánkban. Ennek eredményeként fiú kézilabdában az országos serdülő bajnokságban játszik csapatunk és a magasabb korosztályokat is segítjük, hogy minél eredményesebbek lehessenek. Reméljük, hogy a jövőben a leány kézilabdát is hasonlóan tudjuk segíteni, támogatni. Labdarúgásban, a Grosics Akadémia iskolánkban tanulói növendékei számára biztosítjuk a magas szintű sportolás lehetőségét. Iskolánk gondoskodik valamennyi akadémista sportoló kollégiumi ellátásáról és az Akadémia európai szintű sporttelepének működtetéséről is.

Az utóbbi időben újabb sportágaknak teremtettük meg a feltételeit. Diákjaink, sőt pedagógusaink között is egyre népszerűbbé váló sportjáték a röplabda. A népszerűség oka, hogy az egyik legkönnyebben játszható csapatjáték, másrészt a szabályok is egyszerűek és viszonylag könnyen lehet sikerélményhez jutni. Az ember szinte észre sem veszi és máris elröppent a sportra szánt idő. A másik sportág, amely hazánkban is egyre ismertebb és népszerűbb, a rögbi. A röplabdához hasonlóan nagyon élvezetes, sokmozgásos, kemény játék, amelyet iskolánkban már több, mint egy tucat fiatal választott sportágának. Diákjaink megszerették a rögbit és iskolánk mindent tőle telhetőt meg fog tenni annak érdekében, hogy versenyszerűen is minél többen, minél magasabb szinten űzhessék ezt a sportágait is.

A jövőben is várjuk iskolánkban a sportolni vágyó továbbtanuló fiatalokat.

 

Tanulva tanítani

 

A Göndöcs Benedek Középiskola mindig nagy gondot fordított pedagógusai képzésére, továbbképzésére. Az itt tanító szakemberek megfelelő végzettségűek, azonban az iskola vezetése nem elégszik meg a munkavégzéshez szükséges végzettséggel, hanem igyekszik az itt dolgozók folyamatos, tudatos továbbképzésére, amely több szinten valósul meg. Az első a már meglévő tudás állami iskolai rendszerű egyetemi, vagy főiskolai szintű fejlesztése. A második szint az országos, és megyei továbbképzéseken való aktív részvétel. A harmadik a helyi továbbképzések szervezése, esetenként külső előadók, szakemberek bevonásával. A negyedik szint, maga a tantestület. A szakmai munkaközösségek tagjai munkavégzésük során folyamatosan együttműködnek. Rendszeresen látogatják egymás óráit és tapasztaltakat beépítik saját pedagógiai eszközrendszerükbe. Az óralátogatások mellett a szaktanárok által megtartott bemutató órák és az egyes témakörökben kifejezetten a kollégák számára megtartott előadások színesítik a palettát.

Az első félévben több általános tetszést kiváltó előadásra, foglalkozásra került sor. Ilyen volt, többek között, Szász András tanár úr kereskedelem – marketing előadása, a „Nők a reklámban” címmel. Ugyancsak elismerést váltott ki Bagosi Róbert tanár úr „A Szemléltetés szerepe a tanítási órán” (kísérletek a mágnesesség témakörből) című bemutató órája. Don Boscóról és a megelőzésen alapuló pedagógiájáról, Karsai Károly, katekéta, állandó diakónus tartott előadást. Az egyes bemutató órákról, előadásokról, feljegyzések, fényképek, videofelvételek is készülnek, így azok a tantestület minden tagja számára elérhetővé válnak.

A jövő generációjának nevelése legfontosabb feladatunk. Ennek csak akkor tudunk megfelelni, ha naponta képesek vagyunk megújulni és példát mutatni fiataljainknak.

 

Doktor Zoltán és a csapat nagy sikere Luxemburgban

 

Luxemburgban rendezték meg a Szakács Világbajnokságot, melyen 65 ország 2500 versenyzője vett részt.

Hazánkat, egyedülálló módon, Békés megyéből két csapat is képviselte. A Culinary Teamek négy szakácsból és egy cukrászból álltak. Az eredményesebb csapatnak, amely a világbajnokságon ezüstérmet nyert, volt a cukrász tagja szakoktatónk, Doktor  Zoltán.

Feladata egy artisztikai díszmunka, 3 prémium bonbon és 5 exklusive tányérdesszert elkészítése és szakszerű, esztétikus tálalása volt. A szakácsokkal elkészített munkákat szépen díszített asztalon kellett bemutatni a zsűri számára. Megérte szakoktatónk több hónapos felkészülése – melyet iskolánk is segített –, a hozott áldozat és a munkatársak együttműködése, melyet a csapattal  elért ezüstérem és a sok-sok dicséret is jutalmazott.

Ugyanakkor még egy jó hír érkezett Luxemburgból, hiszen iskolánk volt cukrász tanulója, Erdős Hanna, az egyéni versenyben indulva világbajnok lett és még egy bronzérmet is szerzett.

Gratulálunk mindkettőjüknek!

Dr. Czirok Sándor

 

Göndöcsös siker a nemzetközi szavalóversenyen

November 19-én és 20-án, tizedik alkalommal rendezték meg a Simonyi Imre Szavalóversenyt, amely ebben az évben nemzetközivé nőtte ki magát. A verseny dr. Görgényi Ernőnek polgármester úr köszöntőjével kezdődött, majd elkezdődött a 90 éve született gyulai költő tiszteletére rendezett verseny. Iskolánk három diák képviselte. Az első fordulóban a kötelező Simonyi-versek hangzottak el, majd rövid szünet után a szabadon választott verseket adták elő a versenyzők. A szakmai zsűri döntése alapján a 9-10. osztályosok kategóriájában iskolánk tanulója, Németh Marianna (9/A) első helyezést ért el, Simonyi-díjat kapott, Balázsi János és Oláh Dániel (9/C) emléklapot kapott, és a zsűri dicséretében részesült. A versenyzők felkészítő tanára Tóth Kata volt.

 

Harmadik hely az országos kereskedelmi versenyen

 

Október 29-én, Siófokon rendezték meg az országos pénztárgépkezelő és csomagoló versenyt. Ezen a nívós megmérettetésen első alkalommal vettünk részt és kiválóan szerepeltünk, hiszen a pénztárgépkezelő versenyben a leány csapatunk (Tokaji Katalin, Nagy Adrienn, Kiss Alexandra) az előkelő harmadik helyen végzett, míg a fiúk (Tóth Tamás, Sas Mátyás, Hajdú Zsolt) a hetedikek lettek. 

A csomagoló versenyen, amelyen a feladat egy díszasztal elkészítése volt, a Mezei Kitti, Győri Brigitta, Kocsis Alexandra alkotta csapat szép eredményt elérve az ötödik helyen végzett. Felkészítő tanáraink Balázsné Czirle Julianna és Szabó Emese voltak.

Ez a verseny mindannyiunk számára sok tanulsággal szolgált, emellett barátságok is köttettek a résztvevők között. 

Tokaji Katalin, Nagy Adrienn, Győri Brigitta, Kiss Alexandra

 

Nagyszerűen szerepeltek virágkötőink

 

Az idei XXIV. Flóra Virág Fesztiválon elsöprő sikert ért el virágkötőink.

Az ország minden tájáról, összesen 26 versenyző érkezett e nívós és nagy múltú megmérettetésre. Kányási Norbert első helyezést ért el a karácsonyfa-készítés kategóriában és harmadik helyet az összetett feladatért. Elsők lettünk az ún. meglepetés kategóriában (helyben biztosított alapanyagokból kellett, rögtönözve virágkötészeti alkotásokat készíteni) is. Egyéni feladatait tekintve Papp Mária Renáta második lett. Csapatunk (Papp Mária Renáta, Sági Judit és Kányási Norbert) szintén a második helyet szerezte meg. Felkészítő tanáruk Szabó Emese volt.

Gratulálunk virágkötőinknek.

Dr. Czirok Sándor

 

Gyulai Diáknapok - GYUDIN 2010

 

Október 28-án került megrendezésre a GYUDIN 24 órás vetélkedője, amin iskolánk is elin-dult. A szervezők egy, három és hat-órás feladatokat állítottak össze, melyek megoldá-sához iskolánként 24 fő, illetve 5 csere szolgált. A vetélkedő csütörtök délután háromtól kezdődőtt. Elsőként az iskola indulóját kellett megírni, illetve a címerét kellett megrajzolni, miközben a Csabai Kolbászfesztiválra is el kellett látogatni. A hátralévő idő során részt vettünk az éjféli fociban, éneklésben, táncban, versírásban is. Péntek reggel iskolánk ízletes reggelivel, majd nyírségi paprikás krumplival kínálta a zsűrit.

A verseny során az iskolák fej-fej mellett haladtak. Az esti gálán derült ki, hogy végül a harmadik helyen zártuk a megmérettetést. A végeredménytől függetlenül a résztvevők jól szórakoztak, hiszen nem kimondottan a győzelem volt a lényeg, hanem, hogy a diákok jól érezzék magukat.

Andrew Lang

 

Városi bajnokok labdarúgóink

 

Novemberben rendezték meg labdarúgásban a városi bajnokságot, amelyen először nagy fölénnyel (11-0) nyertünk a Haruckern Középiskola ellen, majd a Karácsonyi János Katolikus Gimnázium csapatát győztük le 5-1-re. A döntőben az Erkel Ferenc Gimnázium ellen 5-3-ra diadalmaskodva lettünk elsők. Minden szempontból felülmúltuk ellenfelünket ezen a felejthetetlen mérkőzésen.

Csapatunk tagjai Hoksza Dániel (11/B), Vincze Gyula, Szarka Levente, Tóth Dániel, Schriffert Bence, Vati Márk (10/C),            Zabari Dávid, Marosvölgyi János, Zabai Dávid (9/B), Rebők Imre (9/C) voltak. A felkészítő tanár Muszka Attila volt és segítette csapatunkat Dlubala Róbert atya is.

 

Újabb németországi kapcsolat

 

Újabb külföldi kapcsolattal bővült iskolánk az elmúlt időszakban. Egy wittenbergi középiskola diákjait és tanárát láttuk vendégül egy héten keresztül.

A német diákoknak nagyon tetszett a modern és otthonos iskolánk, a gyönyörű új sportcsarnokunk, ahol a mieinkkel összemérték erejüket a focitudásukat is. A német munkaközösség tagjai segítségével bemutattuk városunk nevezetességeit, vendégeink még a gyönyörű gyulai fürdőbe is ellátogattak és az iskolánk konyháján készült finom, magyaros ételekkel  is megismerkedhettek.

Sok dicséretet kaptunk, reméljük, hogy ez a kapcsolat is gyümölcsöző lesz mindenki számára.

 

Sikert aratott gasztronómiai versenyek

 

Decemberben több, a gasztronómiához és a mézhez, mint rendkívüli élettani, élvezeti és gazdasági értékkel bíró kincsünkhöz kapcsolódó versenyt is szerveztünk, a résztvevők és a látogatók szerint is sikerrel. Versenyeink a gyulai Nemzetközi Méz- és Mézeskalács Fesztivált is gazdagították, névadónk, Göndöcs Benedek  jelentős szerepet játszott a magyar méhészet felvirágoztatásában és a fiatalok szakképzésében is.

 A II. Göndöcs Benedek Országos Gasztronómiai Emlékversenyen vendéglátó (szakács, cukrász, felszolgáló) szakmákat oktató iskolák tanulói, valamint felnőtt cukrász és grillázskészítők versenyeztek a kiváló és elismert szakemberekből álló zsűri előtt. A megmérettetésen az egyes kategóriákat budapesti, mosonmagyaróvári és szolnoki iskolák csapatai, illetve diákjai nyerték meg. A versenyen mi is jól szerepeltünk, hiszen a cukrász artisztika kategóriában Doktor Zoltán cukrászmester szakoktatónk nyerte meg, míg cukrász csapatunk a második, a szakács és felszolgáló csapatunk a harmadik lett. A verseny mellett virágkötészeti bemutatót és kiállítást, illetve szakmai előadásokat is szerveztünk, valamint megkoszorúztuk Göndöcs Benedek szobrát. Külön köszönjük a munkáját a vendéglátó munka-közösségnek és Erdős Hanna olimpiai és világbajnok bajnok mestercukrásznak, aki néhány évvel ezelőtt még iskolánk tanulója volt. Versenyünk fővédnökei Dr. Kiss-Rigó László püspök úr és Prohászka Béla a Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke voltak.   

Első alkalommal rendeztük meg a Lovász Rendezvényszervező Kft-vel közösen a Mézes Szeszesitalok és Likőrök Versenyét is, mely szintén magas színvonalú volt, kiváló minőségű italokat neveztek be készítőik.

Aranyérmet és díszoklevelet kapott a Zsindelyes Pálinka Főzde Kft., a Fruktárium Gömör-Tornai Kft., a Szicsek Kft., a Vitális Kft/Márton Pálinkafőzde, Árpád Pálinka Kisrét Manufaktúra Kft., A zsűri hét szeszesitalt, illetve likőrt minősített Ezüstéremmel és díszoklevéllel, valamint hármat Bronzéremmel és díszoklevéllel.

Meghirdettük a háziasszonyok és a sütni szerető urak részére a Mézes Házi Sütemények Versenyét is, melyre szintén sokan jelentkeztek különlegességeikkel. A versenyt Csurgó Lászlóné nyert meg házi készítésű süteményével.

 

 

 

Kiváló diákjainkat köszöntöttük

 

Ünnepélyes keretek között köszöntöttük az országos versenyeken dobogós helyezést elérő tanulóinkat, valamint azokat a diákjainkat, akik a sportban nyújtottak kiemelkedő teljesítményt.

Az országos versenyek között szakmai (szakács, cukrász, pincér, kereskedelmi, virágkötészeti) és közismereti versenyek (német, angol, kémia, biológia matematika) voltak. Az elmúlt esztendőben városunkban, a középiskolák között, intézményünk érte el az országos versenyeken a legtöbb érmes helyezést.

Eredményeiknek megfelelően azok a kiválóan szereplő diákjaink kaptak  arany, ezüst, vagy bronz oklevelet és tárgyjutalmakat a jól végzett munka elismeréséül, akik jelenleg is iskolánk tanulói.

Arany oklevél elismerésben 14 tanulónk részesült. Ezüst, illetve bronz oklevelet 11-11 diákunk kapott.   A díjazottak között 9 fő sportolónk volt. A kiváló eredményeket elért diákjainkat 21 fő felkészítő tanár segítette.

Ezzel azonban nem ért véget diákjaink ünneplése. Zárásként, az iskola aulájában megterített asztalokhoz invitáltuk a díjazottakat egy állófogadásra. Jó volt látni tanulóink örömét.

Reméljük, jövőre még többen lesznek azok, akiket példaképül tudunk társaik elé állítani

 

Göndöcs Kézilabda Kupa

 

Nagy sikerű fiú kézilabda tornát rendezetünk általános iskolásoknak a Don Bosco Sportcsarnokban. Nagy küzdelemben dőltek el a helyezések. A gyerekek nagyon jól érezték magukat, csupa jó véleményt lehetett hallani. A tornán az első helyezést a Göndöcs Benedek KDSK csapata szerezte meg (Pataki Ferenc edző vezetésével), bemutatva a Göndöcs Benedek Középiskolában zajló magas szintű kézilabda oktatást. Második a Köröstarcsa csapata lett, harmadik az Újkígyósi KE, negyedik pedig a Makó csapata. A tornán bemutatkoztak a kezdő kézilabdások is, köztük a Göndöcs Benedek KDSK legfiatalabb sportolói, a 2000-ben születettek, akik tisztességesen helyt álltak a náluk 4-5 évvel idősebbekkel szemben, ezzel is bemutatták azt, hogy megéri minél hamarabb elkezdeni a sportot. Ebben a  csoportban a kétegyháziak nyertek a Makó-Gyula vegyes csapat és a gyomaendrődiek előtt.

A továbbiakban is várjuk minden korosztályban a kézilabdázni vágyók jelentkezését!

 

Adventi Lelkinap

Szegénység és szeretet

 

A fenti címmel szerveztük meg december 2-án az idei adventi lelki napunkat. A téma igencsak aktuális volt és erre az aktualitásra hívták fel a figyelmet az előadók, valamint a szentmisét celebráló Andrási Elemér atya is a prédikációjában.

A tanárok számára tartalmas és tanulságos előadást tartott Dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola rektora, állandó nős diakónus; eközben a diákság lelki beszélgetéseken, játékos foglalkozásokon vett részt, amelyet a szegedi JOC-os, "teakocsmás" fiatalok mellett a környék papjai, illetve hittanárok és teológus hallgatók tartottak számukra. Iskolánkban volt Elemér atya, az újkígyósi plébános mellett Forgó Miklós atya, békéscsabai káplán, Negyela Zoltán, gyulai káplán atya, valamint Dlubala Róbert atya, szalvatoriánus szerzetes.

A második „félidőben” a diákok értő vezetés mellett esztétikus adventi és karácsonyi díszeket készítettek.

A szentmisén, Elemér atya a szeretet, szegénység fogalmak mellé kiemelte a gazdagság fogalmát is; a dúsgazdag emberről és a koldus Lázárról szóló példabeszéd kapcsán felmutatta a gazdagok hatalmas felelősségét a szegények iránt. Iskolánk énekkara fiatalos liturgikus énekekkel gazdagította ezen ünnepi eseményt.

                                     Karsai Gyöngyi, hittanár

 

 

 

Néprajzi kiállítás

Megújult szaktanterem

 

Újabb értékekkel gazdagodott iskolánk diáksága. Megújult a néprajz szaktanterem belső kialakítása. Az iskola pedagógiai hitvallásában a keresztény értékek mellett a nemzeti értékek ápolását, oktatását is kiemelt kezeli. Ennek része, hogy minden 9. 10. osztályban a hon és népismeretet, egyes szakirányok esetében a magasabb évfolyamokon a társadalomismeret-néprajz tantárgyat is oktatjuk. Ezen kívül, választott érettségi tantárgyként tanulóink népművészet tantárgyból is érettségi vizsgát tehetnek.

A tanulást megkönnyítendő jól felszerelt önálló szaktanterem áll rendelkezésünkre. Karácsonyra elkészült az a szekrény és vitrin rendszer mely a tanteremben biztosít lehetőséget egy folyamatosan bővülő – megújuló állandó kiállításra. A szekrénysor lehetővé teszi, hogy a még fel nem dolgozott anyagot tárolni lehessen, a vitrinek pedig az anyag rendszeres megújítását könnyítik meg.

Az itt látható tárgyi világ nagy része ma már ismeretlen a fiatalok számára. Sok esetben csak képekről ismerik elődeik mindennapjainak eszközeit. Most ennek a világnak egy kis szeletét közelről is meg lehet szemlélni. Szükség esetén kézbe lehet venni, ki lehet próbálni.  Ezek a tárgyak – csak úgy, mint bárhol az országban – előbb utóbb elkallódnak, vagy egy újabb tavaszi lomtalanításnál végleg eltűnnek. Ezzel a kezdeményezéssel a hajdan volt világ egy szeletét sikerült megmentenünk. A néprajzi – népművészeti gyűjtemény értékét növeli, hogy a tárgyak döntő többsége tanulóink, és az itt dolgozó pedagógusok, szakalkalmazottak adományaiból jött létre. Köszönet érte mindenkinek. Reméljük, hogy diákjaink és kollégáink adakozó kedve a jövőben még sok érdekes szép tárgyhoz juttat bennünket.

Széll János

 

Farsangi bál

 

Iskolánkban tizennégy évvel ezelőtt szerveztünk először farsangi bált. Az első rendezvény sikerén felbuzdulva, minden esztendő februárjában jönnek össze iskolánk munkatársai és hozzátartozói, hogy egy kellemes este keretében együtt búcsúztassuk a telet, örüljünk egymásnak, ezzel is erősítve közösségünket. Így volt ez ebben az évben is február 12-én. Az est Dr. Czirok Sándor igazgató úr megnyitójával indult, majd szokásunknak megfelelően közösen elénekeltük a Himnuszt. Ezt a nyitótánc, keringő követte. Az est további részében előbb társastánc bemutató, majd népdalcsokor és énekes – zenés produkció következett. Az esti műsort törzsi táncbemutató zárta. A remek műsor, a finom vacsora, a kellemes zene, a tánc, a kötetlen együttléz és nem utolsósorban a mindig fantasztikus tombola idén is maradandó élményt nyújtott a résztvevőknek. Köszönjük ezeket az élményeket a főszervező Gedeon Évának, a protokollfelelős Király Lászlónénak  és a konferansz Széll Jánosnak, valamint az előkészítésben jeleskedő munkatársainknak.

A közel másfél évtizede elindított rendezvény ma már szerves része közösségünk összetartozását megerősítő hagyományoknak. Kívánjuk, hogy ne szakadjon meg és még sok-sok éven át szolgálja az itt dolgozók közösségét.

 

 

A kultúra házhoz jön – rendhagyó irodalomóra

 

         Csodálatos környezetben, nem mindennapi irodalomóra megtartására került sor a iskolánk kápolnájában február 18-án, Szőke Pál és Tomanek Gábor színművész urak egy különleges irodalmi műsorral látogattak el iskolánkba. Az óra témája négy kiemelkedő magyar író, Heltai Jenő, Nagy Lajos, Karinthy Frigyes és Örkény István alkotásai voltak. A szakavatott tolmácsolók olyan irodalmi részleteket villantottak fel, melyek később egyes művek elolvasására ösztönözhetik fiataljainkat.

A kápolna zsúfolásig megtelt érdeklődő diákokkal és munkatársakkal. Egy gombostűt sem lehetett leejteni. Az óra Heltai munkásságával kezdődött és Örkénnyel záródott. Végig pergő, feszes ritmusú előadásban volt részünk, melyben egy pillanatnyi kihagyás nem volt. A hallgatóság nagy élvezettel és fegyelmezetten követte az előadást, mondhatni együtt élt a művészekkel és a zárszót követően fergeteges tapssal fejezték ki tetszésüket. A hozzánk látogató művészektől mi is kaptunk dicséretet, „olyan fantasztikus fiatal közönséggel találkoztak, amely mindig jókor reagált az előadás során elhangzottakra”.

         Köszönet a művész uraknak és iskolánk vezetésének, hogy részesei lehettünk ennek a különleges irodalmi csemegének. Reméljük, a közeljövőben ismét találkozhatunk egy hasonló előadáson!

Széll János

 

„Egészség, biztos kézből”

Hogyan főzz úgy, hogy egészséged is megmaradjon?

 

Ételkóstolóval is összekötött bemutató sorozat indult február 19-én a Göndöcs Benedek Középiskolában a gyulai Egészséges Városok Közalapítvány támogatásával az egészséges táplálkozás jegyében.

A bemutatón, a Közalapítvány kuratóriumának tagjai közül, először Gedeon Éva köszöntötte az érdeklődőket és ismertette a bemutatott ételek legfontosabb, az egészségünkre jótékonyan ható jellemzőit, majd Dr. Fehér László mondta el gondolatait az egészséges életmód, s azon belül az egészséges táplálkozás jelentőségéről.

Az iskola szakoktatói által elkészített menüsorban szerepelt vörös lencsés burgonyakrémleves pirított kenyérkockákkal, zöldséges sörleves, zöldséges pizza teljes kiőrlésű rozslisztből, mazsolás-kelkáposztás csirkemell pitában, csőben sült karfiolos pulykafalatok, céklás-fűszeres sültburgonya, narancsos-mentás sárgarépa saláta, zeller-alma-sajt saláta és desszertként kölespuding aszalt gyümölccsel, öntettel.

A bemutató következő foglalkozásai március 12-én és március 26-án lesznek 10 órától a Göndöcs Benedek Középiskola Gyula, Kossuth Lajos u. 26. sz. alatti épületében.

 

 

I. Göndöcs Benedek Pedagógus

Labdarúgó Kupa

 

Februárban rendeztük meg első alkalommal a gyulai iskolák pedagógusai számára kiírt labdarúgó kupát. Az iskolánk által alapított vándorserlegért is folyó megmérettetésen négy intézmény képviselői vettek részt.

„Jó házigazdáként” a negyedik helyen végeztünk a Harruckern, az Erkel és a Karácsonyi iskolák csapatai mögött. 

Valamennyi résztvevő dicsérte a szíves vendéglátást, a remek szervezést és  lebonyolítást. „Szép délután, remek mozgási lehetőség és jó együttlét volt a kollégák között”, jegyezte meg az egyik csapatkapitány. Minden résztvevő úgy vált el, hogy jövőre mindenképpen találkozni fognak.

 

Sikeres versenykezdet

 

Tanulóink ebben az évben is bejutottak a Szakiskolások Közismereti Tanulmányi Versenyének regionális döntőjébe történelem tantárgyból. Az iskolai fordulóból továbbküldött dolgozatok közül sikeres eredményt öt tanulónk ért el. A régióból benevezett 91 versenyző közül a középdöntőbe már csak 20 tanuló jutott tovább. Pontszámaik alapján az élmezőnyben szerepelnek diákjaink.

Versenyzőink komolyan vették a felkészülést és reméljük, az eredmények igazolnak majd bennünket.

Petrás Márta Beatrix felkészítő tanár

 

 

Megyei döntőben a kézilabdás lányok

 

Nehéz ellenfelekkel kerültünk egy csoportba. Miután a Harruckern Középiskola csapatát 6:3-ra legyőztük, az Erkel Gimnáziummal játszottuk a döntőt.

Leányaink (Varga Vivien, Skorka Lilla, Pauló Rita, Kecskeméti Anita, Bánhegyi Zita, Kozsuch Tímea, Alexa Anett, Mihoc Tímea, Varga Dóra, Tóth Zita, Kiss Réka) hatalmas erőbedobással küzdöttek és 10:9-re legyőzték az Erkel csapatát, ezzel megszereztük a jogot a megyei döntőn való részvételre. A lányok öröme leírhatatlan volt. Kívánjuk, hogy szép legyen a folytatás is.

Muszkáné Fekete Szilvia testnevel

 

Második helyezést értek el fiú kéziseink

 

Februárban rendezték meg a városi diákolimpia küzdelmeit a fiúk számára, amelyen legyőztük  25:9-re a Román Gimnázium és 17:7-re a Harruckern János Közoktatási Intézmény csapatát. Miután balszerencsés körülmények között 19:18-as vereséget szenvedtünk az Erkel Ferenc Gimnáziumtól, ezüstérmes lett csapatunk.

Pataki Ferenc

 

Első és második hely a Horváth-Kupán

 

Iskolánk Don Bosco Sportcsarnokában rendezték meg a megyei ifjúsági csapatok számára kiírt Horváth Kupát, amelyen csapataink, Pataki Ferenc edző irányításával, sikeresen szerepeltek. A fiúk mezőnyében első, míg a leány amatőr csapatunk óriási meglepetésre második helyezést ért el. Csapataink minden tagja dicséretet érdemel a sikerekért. A fiú csapat tagjai Gróf Ferenc, Sipka Dominik, Kiri Csaba, Tótka Bence, Nemesi Alex, Csordás Tamás, Czabai Tamás, Kneifel József, Árgyelán Péter, Moldován Tamás, Szabó Zoltán, míg a leány csapat tagjai Nagy Laura, Varga Vivien, Alexa Anett, Skorka Lilla, Bánhegyi Zita, Varga Dóra, Kiss Réka, Tóth Zita, Pauló Rita, Mihoch Tímea voltak.

 

Rendhagyó csokor csodák a Szalagavatón

 

A virágkötészet kreativitást igényel. Az igazán szép alkotások mindig egyediek és megismételhetetlenek. Ez lebegett a szemünk előtt, amikor az idei év Szalagavató ünnepségére készültünk. Szakoktatónkkal együtt újítottunk a csokorformákon. Mindenki elővehette a képzelőerejét, hogy eredeti, rendhagyó alapokat készítsen. Rajzoltunk, gondolkodtunk, terveztünk, próbálkoztunk. Készítettünk élő növényi részekből, szőlővesszőből, zanótból, kartonból és szárított, festett anyagokból is csokoralapokat. A virágkompozíciókon a nappali tagozatos 11. és 12. évfolyamosok, az esti tagozatosok is dolgoztak. Igyekeztünk minden osztályfőnöknek, jelenlévő vendégnek személyre szabott csokrot kötni.

Az ünnepségre készülődés szakmailag is nagyon sokat jelentett, hiszen új technikákat tanulhattunk és mosolyt varázsolhattunk a megajándékozottak arcára. Máskor is szeretnénk meglepetést és örömet okozni, bízunk benne, sikerülni fog.

A virágkötők

 

Mohácsi népművészeti találkozó

 

Március 3-án, Mohácson rendezték meg a Katolikus Iskolák Országos Népzenei és Népművészeti Találkozóját, amelyen az énekkarunkból verbuválódott hat fős néptáncos csoport képviselte iskolánkat. A Találkozóra, amely egyúttal a Mohácsi Busójárás nyitórendezvénye is volt, az ország számos pontjáról érkeztek fellépők.  Ezen a rendezvényen fellépni igen nagy megtiszteltetés és diákjaink sárközi karikázós táncot előadva méltóképpen képviselték iskolánkat.

Kicsit fáradtan, de nagyon sok élménnyel érkeztünk haza. Mindannyian nagyon jól éreztük magunkat, csodálatos napot töltöttünk Mohácson!

Czeglédi Katalin

 

Farsang a Göndöcsben

 

Március 8-án, „húshagyó kedden”, a központi épületünk udvarán gyülekeztünk és a szokásunknak megfelelően először a telet jelképező „Kiszét” öltöztettük fel. A bábura sokan adtak ruhát, mintegy rákötve az előző év minden búját, baját, összes diákcsínyét. A bűnös felöltöztetését követően ott helyben perbe fogtuk, majd annak rendje módja szerint elítéltük. A bűnöst fehér lepelben lévő vénlányok, farsangi színekben pompázó diákok és fegyveres vitézek – mintegy 400 fő - kíséretében az ítélet végrehajtásának színhelyére vittük. A középkor büntetési szokásának megfelelően többszörösen halálraítélt kiszét előbb felgyújtottuk, majd pedig vízbe dobtuk. 

A továbbiakban tizenöt diákcsoportunk mutatkozott be vidám műsorokkal, melyeket diákokból és tanárokból álló zsűri értékelt. Volt múltidéző Vénlánycsúfoló, X- Faktor, break tánc, Lady Gyagya, Indul a bakterház, break-bemutató és felsorolni is nehéz mi minden még. Míg a zsűri meghozta a döntését, addig a Három vándor zenekar fergeteges hangulatot teremtett a színpadon és a nézőtéren. A közönség a zenekar együtt énekelt minden dalt.  

A legnagyobb elismerés az volt, hogy a résztvevők még napok múlva is a farsangi eseményekről beszéltek. Egyöntetű volt a vélemény, hogy jövőre is szeretnének eljönni és fellépni.

 

Ifjúsági Bál

 

A március 12-én megrendezett, díjkiosztóval egybekötött Ifjúsági Bálon megtisztelő felkérésnek tett eleget iskolánk, hiszen az ünnepségen és a bálon, az ünnepi beszédek és a díjátadást követő állófogadáson diákjaink szervírozták fel az intézményünk által elkészített ízletes finomságokat.

A nagy szakértelemmel elkészített menüsor töltött tojás variációkat, kocsonyázott zöldségeket, pulykamell tekercseket, töltött karajt, fasírt golyókat, bacon köntösbe öltöztetett csirkét, svéd gombasalátát, franciasalátát, tésztasalátát és teasüteményeket tartalmazott. Az igényes előkészítő munkákban és a szervírozásban, mindenki megelégedésére, Krajcsiné Sócó Edit gyakorlati oktatás-vezető, Doktor Zoltán, Fodor Imre, Reck Szabolcs, Fodor Imre, Vincze Jenő szakoktatók és Király Lászlóné vezetésével a szakács, cukrász és a felszolgáló tanulóink vettek részt.

Dr. Czirok Sándor

 

Díjazottunk

 

 

Papp Renátát, iskolánk 2/12/E osztályos tanulóját a gyulai IV. Ifjúsági Díj Különdíjával tüntette az értékelő bizottság példaértékű szakmai, ifjúsági és közösségi munkájáért. A díjat Renátának a március 12-én megtartott Ifjúsági Bál keretei között adta át Dr. Görgényi Ernő városunk polgármestere és Kukár Nándor diákpolgármester.

Diákunk az érettségi megszerzése után virágkötő, -berendező, virágkereskedő szakon tanul intézményünkben. Díjazottunk szerint a virágokkal a mindennapi életünk tehető gazdagabbá és a virágkötészettel útmutatást lehet adni mindenkinek, hogyan juthat a szépség birtokába. Elhivatottságát és felkészültségét sikerei mutatják, méltán kapta meg a díjat.

 Jenei Mária

 

Ételekkel egészségünkért

 

Március 26-án tartottuk meg iskolánkban a nagysikerű, ételkóstolóval is összekötött sorozat utolsó bemutatóját az egészséges táplálkozás jegyében.

A rendezvényen, amelyen szép számban vettek részt érdeklődők, az Egészséges Városok Közalapítvány kuratóriumának tagjai közül  Gedeon Éva és Dr. Fehér László mondták el gondolataikat az egészséges életmód jelentőségéről, majd Krajcsiné Sócó Edit, gyakorlati oktatásvezető tartott tájékoztatót a bemutatott ételek elkészítésének fortélyairól.

A bemutatott menüsor – burgonyakrémleves szárnyasmájjal, bazsalikomos hús, halpogácsa curryvel, vegyes zöldségsaláta, céklás palacsinta, spenótos palacsinta, téli wellness-muffin, mákos bulgur – ismét megnyerte a részt vevők tetszését.

A spenótos palacsinta sajtos tojáskrémmel különösen ízlett vendégeinknek, e mellett a tavasz beköszöntével aktuális finomság is, amelyet a következőképpen kell elkészíteni:

Szokott módon palacsinta tésztát készítünk, amelyet 2-4 evőkanál sült parajpürével gazdagítunk, kevés fokhagymával, borssal fűszerezünk. A palacsintát megsütjük. A töltelékhez a tojást keményre főzzük. Miután megtisztítottuk, villával összetörjük, mustárral, sóval, borssal, reszelt sajttal gazdagítjuk és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy kenhető masszát kapjunk. Megtöltjük a palacsintánkat, háromszög alakúra hajtogatjuk, tűzállótálra helyezzük sajttal megszórva, előmelegített sütőben összemelegítjük.

A bemutatókat a nagy érdeklődésre való tekintettel a későbbiekben folytatni kívánjuk.

Dr. Czirok Sándor

 

Német nyelvtanári továbbképzés

 

A német nyelvi munkaközösség tagjai az iskolánk továbbképzési programjához kapcsolódó és Mittag Roland munkaközösség-vezető által szervezett szakmai továbbképzésen vettek részt Budapesten.

A továbbképzés első állomása az osztrák fenntartású Európa Iskola volt, ahol érdekes és fontos szakmai megbeszélést tartottunk, majd tanítási órákat látogattunk meg.

Következő állomásunk az Osztrák Nagykövetség és az Osztrák Kulturális Fórum volt, ahol a nagykövet felesége fogadott bennünket. Itt az osztrák nagykövetség munkájával, illetve a magyar-osztrák kulturális kapcsolatok fő területeivel ismerkedtünk meg. Meglepetésünkre maga a nagykövet úr is tiszteletét tette és vele is válthattunk néhány gondolatot.

Nagyon hasznos és eredményes továbbképzési nap volt.

Gyaraki Szilvia

 

Kitűnő szereplés az SZKTV-n

 

 

A virágkötő, -berendező, virágkereskedő szakma kiváló tanulója verseny országos döntőjét az idén Budapesten rendezték meg.

A több hetes felkészülés után három fárasztó nap következett. A versenyen vállalkozási, áruforgalmi, térberendezési ismeretekből és bizonylatkitöltésből álló írásbeli, virágkötészeti és növényismereti szóbeli, majd térberendezés gyakorlati feladat következett. Tavaszi vesszőkből álló koszorút, tavaszi csokrot, tavaszi növény összeültetést, tavaszi hangulatú asztaldíszítést és egy ajándékcsomagolást kellett készíteni, majd térben elhelyezni. Ezután jött a virágkötészeti gyakorlati  és a szóbeli versenyfeladat, illetve az előre elkészített szakdolgozat megvédése. A szaktanárok eközben szakmai továbbképzéseken, szakmai programokon vettek részt.

A versenyzők teljesítményét tíz fős bizottság értékelte, az eredményhirdetésre a negyedik napon került sor.

Iskolánk versenyzője, Papp Renáta szép sikert elérve, a rendkívül erős mezőnyben az országos ötödik helyezést szerezte meg. Teljesítményére olyan magas pontszámot kapott, hogy az év végi szakmai vizsga alól felmentést kapott, már végzett virágkötő, -berendező, virágkereskedő szakembernek tekinthető. Renátát ennek a kiváló eredménynek az elérésében Szabó Emese, Nagy Jánosné, Rokszin Ilona, Bálint Annamária, Sajti Angelika és Szabóné Erdődi Mária pedagógusok segítették.

 

Névadónk sírjánál

 

Sándor, József, Benedek a tavasz valódi hírnökei. Iskolánk fiataljai számára azonban jóval több ennél,  hiszen a Benedek-nap egyben iskolánk névadójának, Göndöcs Benedeknek is a neve napja. Iskolánk nem feledkezik meg a nagy elődről.

Évente több alkalommal is tisztelgő látogatást teszünk névadónknak az iskolánk által felújíttatott és gondozott nyughelyénél. Ilyenkor megemlékezünk arról az emberről, akinek igen sokat köszönhet Gyula városa. Felidézzük mindazt, amit a haza, a város és az emberek érdekében tett.  Kortársa szerint a világ legkedvesebb emberének tartott Göndöcs Benedek apát – plébános élete, embersége, munkássága, példaértékű, melyet újra meg újra bátran állíthatunk a fiatalabb generációk elé. Március 21-én végzős diákok ismét ellátogattak hozzá és lerótták kegyeletüket a temetőben. Igyekezzünk méltóak lenni hozzá!

 

 

Jó eredmény a Szép magyar beszéd versenyen

 

A Békés megyei Tudásház és Könyvtárban rendezték meg a Szép magyar beszéd verseny megyei döntőjét. Iskolánk tanulója, Németh Marianna, a mezőny legfiatalabbjaként negyedik helyezést ért el a versenyen és a zsűrielnök külön dicséretében részesítette. A versenyzőknek két szöveget kellett tolmácsolniuk: első körben egy szabadon választott szöveget, amit mindenki magával hozott; majd egy kötelező szöveget, amelyre mindössze öt perc felkészülési időt kaptak. A szövegek előadásánál nem színészi teljesítményt vártak a diákoktól, hanem a magyar nyelvrendszer tagolási és hangsúlyozási szabályainak ismeretét, valamint beszédhibamentes, tiszta kiejtést.

Gratulálunk Mariannak és Tóth Kata felkészítő tanárnak!

 

Sport- és egészségügyi nap a Göndöcsben

 

Iskolánk egyik fontos célkitűzése, hogy diákjaink egészségesebben éljenek és ezt a felfogást a leendő gyermekeiknek is továbbadják majd.

Az egészséges életmódról nem csak beszélünk, hanem ezzel kapcsolatban év közben számos programot is szervezünk, támogatjuk a testmozgást és a szabadidősport mellett több sportágban (labdarúgás, kézilabda, atlétika, rögbi, kosárlabda) a szervezett sporttevékenységeket is. Az egészséges életmód része az egészségesebb táplálkozás, amelynek érdekében iskolánk konyhájában törekszünk az ellenőrzött helyről származó természetes alapanyagokból készült ételek előállítására, amelyek tartalmazzák az egészségünk fenntartásához szükséges és a legkülönbözőbb módon elkészített legfontosabb tápanyagokat.

Egészségügyi programunk részét képezi az a diáknap is, amelyen kimondottan a testmozgásra, a sportra és az egészségünk fenntartásának egyéb feltételeire vonatkozó, játékosan elsajátítható ismeretekre hívjuk fel a figyelmet, megmozgatva diákjainkat. Ebben a tanévben a sport- és egészségügyi napot április 13-án tartottuk meg a Sándorhegy 2. sz. alatti sportcsarnokunkban, illetve épületegyüttesünkben. A sportnap során a diákok játékos sport- és ügyességi vetélkedőkön vettek részt, majd következtek a jó hangulatú tanár-diák mérkőzések, amelyeken csak a röplabdában tudtak nyerni a pedagógusok, fociban és kézilabdában a diákok győzedelmeskedtek. A játékos egészségügyi vetélkedőn egy egészségügyi totó kitöltése után következtek a „Múmia”, a „Sziréna”, a „Hordágygalopp”, a „Gólyaviszi…”, az „Ízvarázs”, a Táplálékpiramis”, ,illetve az „Activity” versenyek, amelyeken diákjaink nagy odaadással és örömmel vettek részt. Este tartottuk meg a sport- és egészségügyi nap, valamint az iskolai pályázatok eredményhirdetését, melyet a tanulóink által szolgáltatott zenés műsor követett.

Dr. Czirok Sándor

 

Eredményes szereplés a nemzetközi versenyen

 

Huszonkettedik alkalommal rendezték meg Szombathelyen a Savaria Floriadae Nemzetközi Virágkötészeti versenyt, melyre a Szlovákiából és Szerbiából is érkeztek versenyzők.

Iskolánkat a Papp Renáta, Sági Judit, Kányási Norbert és Papp Mária Renáta alkotta csapat képviselte a felkészítő tanárunkkal, Szabó Emese tanárnővel. Csapatunk eredményesen szerepelt a nagyon rangos megmérettetésen és csapatban az ötödik helyet szereztük meg, míg Papp Renáta különdíjat kapott.

A verseny fő témája a múlt megidézése volt. Ízisz istennő tiszteletére római kori kézi csokrot, fejdíszt és asztaldíszítést kellett készítenünk, valamint egy általunk előre elkészített, legalább egy méter átmérőjű koszorúalapot díszítettünk be.

A megmérettetésen rendkívül sok érdekes és kreatív megoldást láttunk. Az impozáns méretű koszorúalapokat a város főterén díszítettük fel. Az elkészült munkák Szombathely városának látványos elemei lettek erre a hétvégére.

Maradandó élményben volt részünk e pár nap alatt, sok új szakmai ismerettel és élménnyel lettünk gazdagabbak.,amit nagyon köszönünk iskolánk vezetésének.

A versenyzők

 

Göndöcsös siker a Tudományos Diákkonferencián

 

Ismét sikeresen szerepeltünk Nagykőrösön a VIII. Tudományos Diákkonferencián, amelyen az ország legkülönbözőbb részeiről vettek részt diákok. Ezen a nívós országos megmérettetésen iskolánkat Bondár Zsuzsanna képviselte, aki az összetett versenyben a második helyezést érte el.

A versenyzőknek egy 10-15 oldalas pályamunkát kellett elkészíteni és beküldeni, majd ezt - egy prezentáció keretében – szóban is ismertetni, megvédeni. Tanulónk a Sarkadi Cukorgyár történetét választotta, és sok gyűjtőmunka, utánajárás után sikerült is színvonalas dolgozatot megírnia. Ehhez nagyon sok időt kellett a levéltárban és könyvtárban is eltöltenie.

A beküldött dolgozatokat szakértők véleményezték és Zsuzsinak nagyon jól sikerült az előadása is. Nagyon örültünk az abszolút második helyezésnek, megérte a sok munka, utánajárás, a ráfordított idő.

Köszönjük a segítséget a Sáfár Gyulának, Nagy Évának, a Békés Megyei Levéltárnak, a Mogyoróssy János Városi Könyvtárnak, valamint a sarkadi Műszaki Könyvtárnak. Külön köszönet Jámbor Attila, Kónya Margit, Kotroczó Béla és Krajcsiné Socó Edit munkatársaimnak.

Gyaraki Szilvia felkészítő tanár

 

Ballagás

 

Április 29-én került sor a ballagási ünnepségünkre. A hagyományainknak megfelelően a Don Bosco Kollégiumból vonult át a több, mint 200 végzős diákunk, pedagógusaink és a több száz hozzátartozó kíséretében a Nádi Boldogasszony Ktemplomba, ünnepségünk helyszínére.

A felemelő Szentmisén Dr. Kovács József rektor úr látta el jótanácsaival, lelki útravalóval ballagó diákjainkat. Az ünnepi műsor fénypontjaként kerültek átadásra a nevelőtestület által megítélt díjak. Iskolánk legnagyobb kitüntetését, a Göndöcs Benedek Díjat Papp Renáta kapta meg. A legkiválóbb kollégiumi diáknak megítélt Don Bosco Díj kitüntetésben Fógel Róbert részesült. A Hitéletért Díjat Barcsai Rózsa érdemelte ki. Kiemelt dicséretet Balog Balázs István, Csóka Norbert, Kakas Ilona és, Tóth Beáta.

A felnőtteknek odaítélt legnagyobb kitüntetést, a Göndöcs Benedek Emlékérmet, Prohászka Béla, a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnöke vette át. Az iskolánkban végzett munkája elismeréséül, nyugdíjba vonulása alkalmából, Sárközi Károlyné részesült a Göndöcs Benedek Emlékgyűrű kitüntetésben, majd a zászlótűzés és a gyertyás kivonulás zárta ünnepségünket.

 

Kupagyőzelmek Makón

 

A Göndöcs Benedek KDSK 1995-ös és 1998-nál fiatalabb fiú kézilabda csapatai áprilisban rész vettek a második VÁLLKER Kupán Makón. Mindkét gárda remekül szerepelve, korosztályában az első helyezést érte el.

Az idősebbek a Makó csapatát 29:17-re, az újkígyósiakat 28:18 -ra legyőzve lettek elsők. A csapat tagjai Sipka Dominik, Tótka Bence, Felcán Olivér, Hoffmann Tamás, Nemesi Alex, Gulyás Erik, Kővári Richárd,  Márk György, voltak. A torna gólkirálya Nemesi Alex lett.

A fiatalabbak nagy küzdelemben először a makóiakat győzték le 10:8-ra, majd a Gyomaendrődöt 11:9-re és lettek kupagyőztesek. A csapat játékosai Patai Zsolt, Kurpé Levente, Lapis Péter, Netye Dávid, Andarlik Csaba, Szücs Soma, Mohamed Haitham, Mohamed Sáádi, Bende Zsolt, Bujtás Gergely, Mészáros Gergő, Szücs Máté, Nagy Levente, Nemesi Krisztián, Tar-Kovács László voltak. A gólkirálynak járó díjat Lapis Péter kapta. 

 

Szintvizsgák

 

Januártól kezdődően több szakmában is tartottunk gyakorlati szintvizsgákat iskolánkban a Békés Megyei Kereskedelmi Kamara szervezésében.

Először a kereskedők mutatták meg gyakorlati felkészültségüket, a CO-OP-Star egyik boltjában, élő körülmények között.

Márciusban a cukrászok adtak számot a másfél tanév alatt elsajátított tudásukról az öt órás időtartamú vizsgán. A központi tételsor alapján tortákat, édes-sós süteményeket, szeleteket, csemegéket tálalás után értékelte a vizsgabizottság.

A szakács és a pincér tanulók párhuzamosan vizsgáztak. A szakácsoknak kétfogásos menüt kellett készíteniük és azt ízlésesen tálalniuk az öt óra alatt.

A pincéreknek először egy meghatározott alkalomra (Anna-bál, Halász-vadász vacsora, Esküvői ebéd, Szüreti bál) kellett menüt összeállítani és menükártyát készíteni a javasolt italokkal, melyhez két fős díszasztalt kellett megteríteni. Az elnök a menüvel, az ajánlott italokkal kapcsolatos kérdései után élő munkában, a szakács által készített menü felszolgálása volt a feladat. A vendégek fogadása és a menü ismertetése a tanult idegennyelven történt. Az ételhez bor kínálása és annak szakszerű felszolgálása is kapcsolódott.

Mindegyik szakmában, minden tanulónknak sikerült a vizsga, jó átlageredménnyel.

Köszönjük a felkészülést és a zökkenőmentes vizsgákat segítő valamennyi munkatársunk közreműködését.

Krajcsiné Sócó Edit

 

WSKA Fittségi Körzeti Bajnokság

 

Iskolánk  megnyerte azt a Wesselényi Miklós Sportközalapítvány (WSKA) által kiírt pályázatot, amely több részből állt. A pályázat keretén belül egyrészt felmértük az iskola összes tanulóját egy fittségi teszttel, másrészt  az Alapítvány felkérése alapján vállaltuk, hogy megszervezzük és lebonyolítjuk a fittségi tesztre épülő körzeti bajnokságot, amelyet május 5-én tartottunk meg.

A körzeti bajnokságra Kondorosról, Füzesgyarmatról és Lökösházáról érkeztek résztvevők 10-10 fős leány és fiú csapatokkal és természetesen, házigazdaként, diákjaink is elindultak a megmérettetésen (tanulóink csak az „időért” versenyeztek, mert, ebben a körzetben más középiskola nem nyert a pályázaton).

Nagyon sok jó eredmény született a versenyen, és reméljük, hogy ezek alapján több csapatot is behívnak majd a megyei döntőbe is.

A versenyt őszi és tavaszi fittségi felmérés sorozat és nagyon komoly szervezés előzte meg. A diákok adatain kívül, súlyukat, magasságukat, illetve a három atlétikai felmérés eredményeit is a WSKA adatbázisába kellett továbbítani, amelyek eredményeként szakemberek statisztikai módszerek segítségével feltérképezik az adott korcsoportok edzettségi állapotát.

A versenyen részt vett diákok példát mutattak, hogy egészséges életmóddal, rendszeres mozgással és edzésekkel nagyon szép eredményeket lehet elérni és nem utolsó sorban az egészséget megőrizni.

Muszka Attila, Muszkáné Fekete Szilvia

 

Rögbis siker Szegeden

 

A Göndöcs Benedek DSK Gyulai Várvédők junior rögbi csapatunk, május 12-én hatalmas küzdeni tudásról tett tanúbizonyságot Szegeden, ahol az előkelő második helyet értük el az V. Szegedi Iskolás Rögbi Tornán.

A tornán a rögbi 7-es változatát játszottuk (egyszerre hét ember tartózkodik a pályán és hét percig tart egy félidő), amely 2016-ban olimpiai versenyszám is lesz. Az első meccsen sajnos nem sikerült kellően ráhangolódni a játékra és vereséget szenvedtünk, de ezt követően új erőre kaptunk és a SZKKV Kőrösy/Tankerek/ ellen fölényes győzelmet arattunk. Az utolsó mérkőzésen már nagyon fáradtak voltunk, de sikerült ismét kiharcolni a győzelmet a SZISZSZI Déri/Jampik/ ellen.

A csapat tagjai Sárközi Károly, Lődi Zsolt, Vadi Tamás, Bogár Péter (2), Szabó Ábel (1), Góg Tamás, Kertes Atilla, Medve Márton (2), Papp Máté és Nagy Norbert voltak.

Edzéseinkre mindenkit szeretettel várunk.  A facebook.com/varvedok címen, illetve a 30/328 0740-es telefonszámon (Vincze Zoltán) lehet tájékozódni az időpontokról és a helyszínekről.  Következő megmérettetésünk a Diákolimpia lesz Esztergomban május 29-én, majd  júniusban a 7-es magyar bajnokságon fogunk indulni.

Vincze Zoltán

 

Vendéglátós tanulóink sikere Bogácson

 

Május 13-15. között rendezték meg a IX. Vendéglátó Iskolák Tanulóinak Országos Szabadtéri Főzőversenyét Bogácson, amelyen a csapatok grillezett, illetve bográcsos ételek elkészítésével mérték össze tudásukat. Az elkészített ételeket neves szakemberekből álló rangos zsűri értékelte.

A versenyen diákjaink kiválóan szerepeltek, hiszen a Neibort Attila, Tóth István, Tóth Gergő, Csomós Róbert alkotta csapat a Grill ételek kategóriában (Fűszerszámos házi sajt és paradicsom grillezve, salátafészekben, balzsamos olívával fényezve, kolbászos rösztin tálalva, valamint a Jérce java ízes túróval bélelve, csibének mája, kakas férfiassága nyársrafűzve, duzzasztott búzatöret, wokban pörgetett kerti javakkal, kapros joghurtos öntettel menüvel) a második helyezést, míg a Bográcsos ételek kategóriájában a Mályvádi erdő nemes vadjának húsa illatos erdei gombákkal, kapros túrógombóccal menüvel a harmadik helyet szerezte meg. Felkészítő tanáruk Fodor Imre volt.

A Magyar Grillszövetség által meghirdetett Ifjúsági Grill versenyen, a helyszínen kapott alapanyagból (sertésborda, kukoricadara) készített ételünket a zsűri különdíjjal jutalmazta.

Köszönjük minden munkatársunk segítségét, akik munkájukkal hozzájárultak a csapat eredményes szerepléséhez.

Krajcsiné Sócó Edit

 

Egy varázslatos délután

 

Június 2-án, csütörtökön délután került sor a Majális – Pünkösd – Juniális névre keresztelt, eddig soha nem látott rendezvényre iskolánkban. Heteken keresztül folytak az előkészületek Széll János, Szász András tanár urak vezetésével és Fekete Rita DÖK titkár segítségével.

A rendezvény dr. Czirok Sándor igazgató úr megnyitója után egy szabadtéri istentisztelettel kezdődött Karsai Károly állandó diakónus vezetésével. Ezt követően a nap emlékére (Májusfa - életfa) fát ültettünk. Az ültetésben igazgató úr mellett számtalan diák és tanár is segédkezett.

A folytatásban került sor a Pünkösdi király és királyné cím elnyerését célzó verseny lebonyolítására. A tízfordulós játékban csak hagyományos ügyességi próbáknak (ruhagyűjtés, ostorpattogtatás, lápjárás, karikahajtás, gólyalábon járás, kukoricamorzsolás stb.). Amikor a versenyzők pihentek, gördeszkások és BMX-esek érkeztek és az ő bemutatójukon ámuldoztunk.

Az eredményhirdetés során derült csak ki, hogy a versenyben 3. helyen Hoksza Dániel és Gorzsás Noémi, második helyen Szabó Tamás és Tóth Anita végzett. 2011-ben a Pünkösdi király és királyné címet Zsadányi Aba és Peskó Mónika szerezte meg.

A hangulatot csak fokozta a Pernahajder Campbell nevű együttes, mely egy órás koncertet adtak a jelenlévőknek. Besötétedés után jött a várva várt tűzugrás is, mely szintén fergetegesre sikerült. A rendezvény jókedvűen, szép élményekkel gazdagodva ért véget.

 

Néprajzi kirándulás

 

Iskolánk fontos célja hagyományaink ápolása, gyökereink megismertetése a nálunk tanuló diákokkal. Programunk részeként idén ismét nagy sikerű szakmai kiránduláson vettek részt az iskolai néprajzi vetélkedő győztes, illetve helyezett csapatai, akik június 8-án indultak el egy egész napos túrára. Útuk Palóc-föld egyik legszebb része felé irányult, mely magába foglalta Pásztó, Hollókő, Szécsény, Nógrádszakál, Ipolytarnóc, Salgó vára, Salgótarján, Pétervására, Sirok, Eger településeket.

A szakmai kirándulás egyik fő célja a Rákóczi kori Magyarország egykori országgyűlési színhelyének és a Rákóczi várnak , a korai középkorban épült gótikus templom és más történelmi, néprajzi nevezetességek, múzeumok, kiállítások, várak megtekintése volt.

A résztvevő diákoknak óriási élményt jelentett ez a fárasztó, de látnivalókban és tanulságokban rendkívül gazdag kirándulás, melyet iskolánk támogatott és Széll János tanár úr, szakmai vezető szervezett meg.

Dr. Czirok Sándor

 

Vízitúra

 

A tanév utolsó napjaiban az Élővíz-csatornán vízitúrát szerveztünk diákjaink részére. Az evezést egy rövid tájékoztató előzte, mire kell figyelni és vigyázni a túra során. A résztvevők indulás előtt egy kérdésekkel teli tesztlapot is kitöltöttek a vízi világgal és a természettel kapcsolatban.  

Az Élővíz-csatorna változó terepviszonyai között kellett eveznünk. A hosszú úton kisebb pihenőket tartottunk. A kenukkal majdnem Békéscsaba belvárosában kötöttünk ki. Megkönnyebbülve és elégedetten szálltunk partra, csodálkozva, hogy ezt a távot emberi erővel milyen jól bírtuk, mire voltunk képesek.

Antal Zsolt testnevelő

 

 

Tizedszerre is Ausztriában

 

 

Tízedik alkalommal kelt útra iskolánk csapata 30 fővel az Alsó-Ausztriai ifjúsági táborba. A május 28-június 4. közötti nyelvi táborba Mittag Roland, Fekete Szabolcs és Fodor Imre tanár urak kísérték a csapatot.

A táborban számtalan csodálatos programban volt részünk. Már az első napon ellátogattunk Ausztria fővárosába Bécsbe, ahol a Természettudományos Múzeumot, a gyönyörű Népkertet, a Várnegyedet, a Nemzeti Könyvtár díszes termeit, az István Bazilikát és a Schönbrunni kastélyt tekintettük meg. A hét folyamán több kalandos hegyi túrát is tettünk gyönyörű várakhoz, a tiszta hegyi patakok mentén, a vadregényes erdőkben. A legizgalmasabb az éjszakai túra volt. Csehországba is kirándultunk, ahol városnézés után egy szép tóban fürödtünk és csónakáztunk. Este meghívtuk vendéglátóinkat egy finom bográcsos gulyásra.

A sok játékos programon kívül részt vettünk egy ünnepi körmenettel egybekapcsolt Szentmisén is.

Mindannyian sok élménnyel gazdagodtunk és soha nem fogjuk elfelejteni ezt a csodálatos hetet.

 

 

Sulihírek 2007-2008

Sulihírek 2008-2009

Sulihírek 2009-2010

Sulihírek 2010-2011

Sulihírek 2011-2012

Sulihírek 2012-2013

Sulihírek 2013-2014

Sulihírek 2014-2015

Dr. Czirok Sándor igazgató