Sulihírek 2011-2012

Sulihírek 2007-2008

Sulihírek 2008-2009

Sulihírek 2009-2010

Sulihírek 2010-2011

Sulihírek 2011-2012

Sulihírek 2012-2013

Sulihírek 2013-2014

Sulihírek 2014-2015

Ezüstös szegedi verseny

 

Szegeden, szeptember 3-án, első alkalommal rendezték meg a „Hagyományt ápolunk - Hagyományt teremtünk” szabadtéri gasztronómiai versenyt vendéglátást tanuló diákoknak. A Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál kísérő rendezvényeként szegedi hallé és egy szabadon választott halétel elkészítése volt a feladat.

Iskolánk csapata (Neibort Attila, Tóth István, Bohák András, Plank Judit Zsuzsanna) kiválóan szerepelt a szegedi hallé és rostonsült, pácolt harcsafilé, wokban pörgetett zöldségekkel, kuszkusszal és petrezselymes, fokhagymás öntettel készült ételkülönlegességeikkel Ezüst plakettes Halfőző-kukta minősítést kapott. Felkészítő tanáraik Krajcsiné Sócó Edit, Fodor Imre és Vincze Jenő szakoktatók voltak.

Gratulálunk a tanév első sikeréhez!

Vendéglátó munkaközösség

 

Sikeresen szerepeltek virágkötőink

 

Október 14-én, Budapesten, a Corvinus Egyetemen rendezték meg a XVI. Országos Ifjúsági Őszi Virágkötészeti Versenyt, amelyre az ország minden részéből érkeztek diákok. Iskolánkat Papp Renáta Győri Gabriella, Papp Mária Renáta, és Pándi Róbert képviselte, felkészítő tanáruk Szabó Emese volt.

A versenyen kegyeleti koszorú alap díszítést , majd az ott kapott anyagokból urna fali díszt, asztaldíszítést  kellett, térkompozíciót kellett készíteni és kiállításra kerültek a környezetbarát virágkötészetet bemutató alkotások is.

Iskolánk diákjai ismét kiválóan szerepeltek, hiszen csapatunk második helyezést ért el. Egyéniben Győri Gabriella második lett és elnyerte a Császi Katalin Díjat is, amely rangos szakmai kitüntetés.

A kegyeleti, valamint térkompozíció kategóriában Győri Gabriella szintén második helyezést ért el, míg Papp Mária Renáta a térkompozíció kategóriában lett harmadik.

Gratulálunk a kiváló eredménynek!

Dr. Czirok Sándor

 

Király Zsiga-díjat kapott munkatársunk

 

Nagy szakmai kitüntetésben részesült augusztus 20-án, a Budai Várban iskolánk szakmai vezetője, Széll János tanár úr, Wlassics Gyula-díjas pedagógus, fafaragó népi iparművész.

A díjat a Népművészeti Egyesületek Szövetsége alapította 1994-ben a népi kismesterségek kiemelkedő műveléséért, illetve a népművészeti mozgalomban végzett közösségi tevékenységért. A díjat évente 4-5 fő kaphatja meg az 52 tagszervezetet tömörítő NESZ kuratóriumának döntése alapján.

Gratulálunk munkatársunknak!

Dr. Czirok Sándor, igazgató

 

Egyre teljesebb cserkész élet

 

Alakuló cserkész csapatunk ismét kitett magáért az elmúlt időben. Vezetőink a nyár folyamán egy hónapot töltöttek táborokban, hogy minél magasabb képesítést szerezzenek. A táborokban a cserkészet legjavát kaptuk. Különböző építményeket építettünk, több 10 km-es túrákat teljesítettünk, Magyarország legszebb helyeit ismertük meg, rengeteget játszottunk, tanultunk, megerősítve bennünk a cserkészet eszményeit. Remek hangulatban telt az idő, odafigyelve társainkra és egymásra utalva az ember ráébred az igazi értékekre. Hitünket elmélyítve közelebb kerülünk Istenhez. Feltöltődtünk!

A diák vezetőink Szegedre utaztak, hogy ők is minél jobban elsajátítsák a tudásuk továbbadásához szükséges készségeket. Itt is tábori körülmények között folyt a képzés. Fiatal vezetőink nagyon élvezték a tábort. Fáradtan, de új célokkal érkeztek haza.

Ősszel tovább folytatódik a munkánk és folytatódnak a képzések is. Azoknak a diákoknak, akik érdeklődnek  a cserkészet iránt, folyamatosak lesznek az érdekes és  szórakoztató foglalkozások, túrák, előadások. A következő nagy megmozdulásunk novemberben lesz, a Pilis hegységet fogjuk bejárni három nap alatt.

Fekete Szabolcs

 

Tanévnyitó ünnepség és szentmise

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elindultunk a szép városba…

 

Egy szép napsütéses szeptemberi délután elmentünk a Szívház Kollégium lakóival városnéző sétára. Örültem ennek a „kirándulásnak”, mert így jobban megismerhettem azt a helyet ahol most élek. Elsőnek a Rendőrséget tekintettük meg, majd a Várszínházat. Ezek után megnéztük hol található a Posta és a Kórház valamint a háziorvos rendelője. Itt már igazán elfáradtunk, ezért különösen jól esett pihenni a Katolikus Templom előtt és gyönyörködni az ottani szépséges látványában. Innen átsétáltunk a Városi könyvtárhoz. Az út során sok fényképet készítettünk, és a hangulat is remek volt. Engem a város szépsége, tisztasága, az itteni lékkör lenyűgözött.

Aki teheti, látogasson el Gyulára!

El-Kasra Salim 9/B osztályos tanuló

 

Jól kezdődött a tanév

Összetartó Péntek

 

Több évre visszatekintő hagyomány iskolánkban, hogy a tanévet a Göndöcs Diáknapok eseménysorozata vezeti be, amelynek a célja a közösségépítés, tanulóinknak a tanévre való ráhangolása kötetlenebb, játékosabb formában. A szeptember 2-án, pénteken megtartott színes és fergeteges Diáknap, ezért kapta az Összetartó Péntek nevet. 

Az első évfolyamos diákjainknak tartott 12 állomáshelyből álló versenyen való szereplését pontozva értékeltük is. Volt itt minden – életmentés, gálya viszi a fiát, lápjárás, vízhordás, vizes lufi dobálás, almaátadás, logikai kirakók, ördöglakatok, karikadobás, bizalomjáték-toronyépítés, sajt és egér játék, gólyalábon járás (137 m volt a csúcs). Minden csapat nyert egy kis csomagot, melyet közösen fogyaszthattak el a nap emlékére. A közösségek építésének két feltétele az együtt levés és a végén az együtt evés jól sikerült. A délelőtt gyorsan elrepült, a jókedv és a kellemes emlékek megmaradtak, melyet még ma is emlegetnek a diákok.

A felsőbb évfolyamos osztályok is hihetetlenül gazdag és változatos programokon vehettek részt. Kirándultak, sportoltak, főzőcskéztek, várost néztek, múzeumokban, vagy más kiállító helyeken jártak. A programok végén természetesen nem maradhattak ki a cukrászdák sem. A nap mindenki számára emlékezetes együttlétet jelentett.

 

Minikoncertet adott a Gyermekfilharmónia

 

Szeptember 13 és 24. között koncertkörúton vesz Magyarországon és Nyugat-Európában (a végcél Brüsszel) a híres száznegyven tagú, erdélyi, szentegyházi Gyermekfilharmónia zenekar és kórus, akiket Dr. Kiss-Rigó László Püspök Úr meghívására iskolánk örömmel látott vendégül szeptember 14-én. A finom reggeli után a kórus, a Don Bosco Kollégium udvarán még egy jó hangulatú, rövid koncertet is adott  Haáz Sándor tanárúr vezetésével, kedves köszönetképpen, mely még emlékezetesebbé tette a találkozást. A reggelit követően a kórus a Gyulai Várfűrdőt is meglátogatta, majd délután a Parlament előtt adtak emlékezetes koncertet.

Dr. Czirok Sándor , igazgató

 

Elsősök „befogadása”

 

Szeptember 22-én remek hangulatú, lampionos estet szerveztünk diákjaink részére. Az évkezdet így lett teljes. Az első rendezvény az összetartó péntek, a második az ünnepélyes tanévnyitó szentmise és ünnepség volt, s a harmadik rendezvényünk is a nálunk tanuló diákok minél zökkenőmentesebb beilleszkedését szolgálta.

Most is az iskolai sportudvar adott helyet a rendezvénynek.     Az est első részében a 9. osztályok rövid bemutatkozását láttuk, majd a diákönkormányzat tagjai által kitalált feladatokat kellett a kilencedikeseknek megoldania. Az osztályok fantasztikusan küzdöttek, nem volt az a kemény feladat, melybe ne vetették volna bele magukat teljes erőbedobással. Óriási volt a hangulat, fiúk és lányok, „öregek”és fiatalok együtt szórakoztak. A feladatsor végén, míg a zsűri tanácskozott – került sor az ünnepélyes fogadalomtételre.

Az osztályok felsorakoztak, a felsőbb osztályok tanulói melléjük állva vállukra tették kezüket és a fiatalok így fogadták meg, hogy mindenkor méltóak lesznek a Göndöcsös névre. A felsőbb évfolyamosok pedig azt vállalták, hogy a fiatalabbakra mindenkor vigyáznak, és őket mindenben segítik.

A nagyon kemény versenyben a szigorú diák zsűri a 9/C osztályt találta a legjobbnak. A győztes jutalma pedig igen stílszerű az volt, hogy  az osztály minden tagja egy éven keresztül büszkén állíthatja magáról: ÉN AZ ELSŐK KÖZÉ TARTOZOM!

Az est hátralévő részében meggyújtottuk a diákok által készített lampionokat és azok fényénél a hozzánk érkező discosok közreműködésével folyt a tánc.

Diákok, tanárok, meghívott vendégek egyaránt jó munkát végeztek. Másnap mindenki az előző nap eseményeiről beszélt. Sokan már arról érdeklődtek, mikor lesz a következő alkalom.

Reméljük, nem sokára…

Széll János

 

 

Sportnap kicsit másképp

 

Szeptember 30-ára a Magyar Diáksport Szövetség Sportnapot hirdetett, melyhez iskolánk is csatlakozott. Erre a napra különleges programot, gyalogtúrát szerveztünk a Pósteleki parkerdőbe.

A túra első fele városi, míg a második fele erdős környezetben valósult meg. A teljes táv több mint 8 km volt. Megérkezésünk után, rövid pihenőt követően teljesítettük - vállalt feladatként – a 2011 m futást, pontosan délben. Minden diákunk lefutotta a távot. Nagy élmény volt számukra, hogy a futást a kijelölt erdei ösvényen teljesíthették.

A közös futást követően már az iskolába való visszatérésre koncentráltunk, s a megérkezésünk után mindenki jókedvűen és kissé fáradtan indult haza.

Örömünkre szolgált, hogy a diákjainkban ilyen módon is erősíteni tudtuk az egészséges életmód, a mozgás fontosságát.

Fekete Szabolcs testnevelő

 

Don Bosco Kollégiumi Kupa

 

Szeptember második hetében rendeztük meg a Don Bosco Kupa őszi fordulóját, megújult helyszínen és formában. Ezek a változások jótékony hatásai meg is látszottak, hiszen az utóbbi évek legizgalmasabb kupájára került sor.

A játékosokat a nyárra emlékeztető hőmérséklet sem tartotta vissza a jó játéktól. A kiélezett mérkőzések végén a Blue Light csapata örülhetett, hiszen a döntő meccsen 4-2-re nyert a Lúzer F.C. ellen, s ezzel megszerezte a kollégiumi kupát. A gólkirály Nagy Zsolt lett 7 találattal.

Győztes csapat tagjai Szőke Sándor Attila, Fekete József Pál, Neibort Attila, Csengeri Csaba , Nagy Zsolt és Venyige István.

 

I. Göndöcs Benedek Duatlon

 

 

Megyénk diáksportéletében a Göndöcs Benedek Középiskola mindig az élen járt. Sajnos Békés megyében eddig nem volt lehetőség a duatlon sportág diákolimpiai versenyrendszerében részt venni. Hiánypótlás, valamint az egészséges életmód iránti igény felkeltése céljából szerveztünk duatlon versenyt október 4-én.

A versenyen 50 diák vett részt. Külön örömünkre szolgált, hogy még külföldről, Nagyszalontáról is érkeztek versenyzők. A fiatalabbaknak 3,5 km kerékpározás és 1.5 km futótávot kellett teljesíteni, míg az idősebbeknek 7 km-t kerékpáron és 3 km-t futással kellett leküzdeni.

A verseny győztesi a leányoknál Dóczi Dorottya, a fiú IV. kcs-ban Illich Márk, az V. kcs-ban Sipiczki András, a VI. kcs-ban Szilágyi Zsolt lett.       

Fekete Szabolcs

 

 

 

Fiú és leány kézilabda csapataink

 

 

 

A kollégisták barátja is Gyula

 

A turizmus világnapjához kapcsolódva idén először rendezték meg a „Barátom, Gyula” programot. Az akcióval tudatosítani kívánják, hogy a turizmus milyen fontos szerepet tölt be a magyar gazdaságban.

A rendezvény gyulai finomságok kóstolásával kezdődött, amelyben a kollégium lakói élen jártak. A fiúknál a csokinak és a kolbászos falatkáknak volt nagy sikere. Ezután néptáncbemutató következett, aminek a vége össznépi táncolás lett, majd közösen átsétáltunk a várhoz, ahol egy nagy szívet raktak ki a jelenlévők mécsesekből. Ez a szív a vendégszeretetet és az összetartozást jelképezte. A programot néhány dal és Tóth Kata verse zárta.

Mindenki nagyon jól érezte magát és még sajnálkoztunk is, hogy ilyen hamar vége lett ennek a remek rendezvénynek.

 

Autómentesen az egészségért

Egy nap az egészség jegyében. Ez is lehetett volna a mottója az autómentes napnak, amin részt vettünk szeptember 22-én.

Az Európai Mobilitási Hét keretében autómentes napot tartottak egész Európában. Gyulán, a Megyeház utca Petőfi tér és Munkácsy utca közötti szakaszán elterelték az autós forgalmat, hogy a helyszín számos egészségre nevelő feladatnak és bemutatónak adjon otthont. Mi is káprázatos BMX bemutatót láthattunk. Nagyon tetszett a fiúknak, reméljük jövőre is megrendezésre kerül az autómentes nap, ezzel is hozzájárulva a környezetvédelemhez és az egészségtudatos életmódhoz.

B.A.

 

Múzeumok Őszi Fesztiválján a Grosicsosok

 

A sok program közül a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat egyikére eset a választás, amelyet a diákokkal közösen választottuk ki. A kiszemelt időpont előtt már számoltuk napokat, mikor jön el a mi időnk. Ez egy szombati nap volt, amelyet előre le kellett szervezni, mert a bajnoki mérkőzések többsége hétvégére esnek. Szerencsére mérkőzés nem zavarta a látogatás időpontját.

Elérkezet a nagy nap, sajnos az időjárás nem annyira kedvezett a kirándulásnak, mert kicsit hűvös volt az idő. A Vármúzeumba délben érkeztünk meg kis csoportunkkal, ezután megkezdtük a gyulai vár helyiségeit felkutatni. Minden helyiségnek sajátos hangulata volt. A termek érdekességeinek megtekintése után a várudvart vettük szemügyre.

A várudvaron már kicsit megéheztünk, de már a frissen sült kenyérrel várták a diákokat. A kóstoló után a Vár környezeti múltja és jelene előadáson vettünk részt, amelyen sok érdekes adattal bővítettük tudásunkat. Az előadás után kicsit elgémberedet lábunkat újra igénybe vettük, majd ostrom alá vettük a vár emeleti részét. A felső szintről gyönyörű kilátás nyílott Gyula városára, majd ezt követően eljutottunk a vár legmagasabb részére, a bástyába. A Gyulai Vár megtekintése után meghívást kaptunk egy kvízjátékra, amelyet a vár dísztermébe rendeztek meg.

A tanulók többsége kevés hibával értékelte a kvíz kérdések megfejtését, amelyet ajándékokkal jutalmaztak. Nem kellett senkinek sem szomorkodnia, mert mindenkinek jutott ajándék. A kvíz játékon való ügyes szereplésünkért ismét megvendégeltek minket frissen sült kenyérrel a vár udvarán. Elérkezett a pillanat, amikor élményekkel gazdagon búcsúznunk kellett a Gyulai Vártól, megköszönve az ott dolgozók vendéglátását. Legközelebbi rendezvényükre is szívesen ellátogatunk, de a Múzeumok Éjszakáján, mindenképen ott leszünk, hogy újabb élményeket gyűjtsünk. A kirándulás végén a lovas szobor előtt egy csoportképpel tettük emlékezetesebbé a napot. Köszönjük iskolánknak, a Göndöcs Benedek Középiskolának a támogatását, hogy itt lehettünk.

Sándor Zsolt

 

Sulihírek 2007-2008

Sulihírek 2008-2009

Sulihírek 2009-2010

Sulihírek 2010-2011

Sulihírek 2011-2012

Sulihírek 2012-2013

Sulihírek 2013-2014

Sulihírek 2014-2015

Dr. Czirok Sándor igazgató