Sulihírek 2012-2013

Sulihírek 2007-2008

Sulihírek 2008-2009

Sulihírek 2009-2010

Sulihírek 2010-2011

Sulihírek 2011-2012

Sulihírek 2012-2013

Sulihírek 2013-2014

Sulihírek 2014-2015

Doktor Zoltán és a csapat sikerei az olimpián

 

Október 5-10. között rendezték meg Erfurtban a szakács és cukrász olimpiát, amelyen, nagy megtiszteltetésre, a nemzeti válogatottat erősítette Doktor Zoltán mestercukrász, iskolánk szakoktatója.

A csapaton belül feladata a melegkonyhai program részét jelentő 110 adagos exklusive desszert elkészítése volt, míg a hidegkonyhai menühöz 6 tányérdesszertet, petit fours (apró falatkák) és díszmunka elkészítését kellett teljesítenie. Október 9-én az egyéni versenyben is megmérettette magát, egy karamell díszmunkát készített.

A többhónapos kemény felkészülés meghozta a gyümölcsét, hiszen a válogatott legeredményesebb versenyzőjeként, az egyéni versenyben ezüstérmet, míg a válogatott tagjaként  a melegkonyhai versenyben ezüst-, a hidegkonyhai versenyben bronzérmet szerzett.

Munkatársunk úgy gondolja, hogy "ezek az eredmények megilletik iskolámat is, ahol nagymértékben biztattak a jobb eredmény elérése érdekében. Köszönöm iskolámnak, a Békés Megyei Culinary Teamnek és munkatársaimnak az önzetlen segítségét".

Gratulálunk munkatársunk eredményeihez, amire azért is különösen büszkék vagyunk, mert iskolánkban tanulva sajátította el az alapokat, majd a szakképesítés megszerzése óta, intézményünkben szak-oktatóként pallérozza a jövő szakembereit. További sok sikert kívánunk munka-társunknak!

Dr. Czirok Sándor

 

 

 

 

Kiválóan szerepeltek virágkötőink

Idén, október 12-én, tizenhetedik alkalommal rendezték meg az Országos Ifjúsági Virágkötészeti Versenyt a Budapesti Corvinus Egyetemen, melyen iskolánk is részt vett. Győri Gabriella, Hidi Szabolcs, Papp Mária Renáta és Pándi Róbert képviselte intézményünket, Szabó Emese szakoktató kíséretében.

A feladat négyféle virágkötészeti munka elkészítése volt. Az első egy kegyeleti koszorú volt, melynek az alapját előre elkészíthette a versenyző, a bedíszítése, pedig a helyszínen történt az ott kapott élő virággal, vagy termésekkel. Különböző díszfák és cserjék vesszőiből készültek sok-sok óra precíz munkájával ez az alapok. A feladat második részében a versenyen kapott növényanyagokból urnadíszek, illetve urnasírdíszek készültek. Ezen kívül tervezni kellett még egy asztaldíszítést „Magyar zöldségek és gyümölcsök”  címmel.

Az utolsó nagy munka egy olyan térkompozíció volt, amely az iskolai sportot és az olimpiai győzelmeinket szimbolizálta.

A versenyzőknek, környezetbarát módon, akár újrahasznosított anyagokból, is alkotni kellett egy alkotást, amely előre elkészíthető volt.

A verseny végén szembesültek a versenyzők, hogy lesz még egy meglepetés feladat is, méghozzá egy tűzött virágtál. A teljes munkára, több mint hat óra állt rendelkezésre pénteken, ami önmagában is embert próbáló volt.

A fárasztó nap után, szombaton volt az eredményhirdetés. A kegyeleti kötészet kategóriában Pándi Róbert lett a harmadik.  De a siker folytatódott, hiszen a meglepetés kategóriában Győri Gabriella az első helyen végzett. E szép eredmények után az iskolák közötti csapatversenyben harmadik helyen végeztünk, köszönhetően a lányok kegyeleti kategóriában elért eredményeinek és a többi feladat során nyújtott kiegyenlített munkájának. Az oklevelek mellé könyvutalványokat, vásárlási utalványt, szakmai anyagokat, újságot kaptak.

A kitartó munka, az itthoni műhelymunkák sikeresnek bizonyultak. Köszönet minden munka-társunknak, akik segítették munkánkat. Külön köszönet Dr. Czirok Sándor igazgató úrnak, Gedeon Éva igazgatóhelyettes asszonynak, hogy lehetővé tették a versenyen való részvételünket, valamint Szabóné Erdődi Mária igazgatóhelyettes asszonynak a szervezés lebonyolításáért és az előkészületekben való segítségéért.

Bízunk benne, hogy szakmai sikereink tovább folytatódnak majd a jövő évi versenyen is.

 

Szabó Emese felkészítő tanár

 

 

 

 

 

Erdős Hanna újra olimpiai bajnok lett

 

Pedagógusaink színvonalas munkáját dicséri, hogy diákjaink jól helyt állnak a különböző köz-ismereti és szakmai versenyeken. Az iskolát elvégezve és kilépve az életbe, a nálunk szerzett tudást tovább bővítve szintén helyt állnak a munkahelyükön, vagy a különböző országos és nemzetközi megmérettetéseken is. Így volt ez az idén is, hiszen volt tanulóink közül Erdős Hanna az Erfurti IKA Szakács és Cukrász  Olimpián - amely olyan, mint a sportolók olimpiája - az egyéni cukrász artisztika versenyben két olimpiai aranyérmet is szerzett Mátyás király és a reneszánsz, valamint a Szívem hungarikumai témákban (herendi váza és kalocsai párna versenymunkákkal).

Hanna korábban is remekelt a különböző versenyeken. Az első érmeit már 2000-ben megszerezte. Szinte minden hazai versenyen elindult, amelyek többségéről éremmel tért haza. Legjelentősebb sikereit a 2008. és a 2012. évi erfurti IKA Szakácsolimpián, valamint a 2010. évi luxemburgi Világbajnokságon érte el, amelyeken olimpiai, illetve világbajnoki  aranyérmeket szerzett. Tehetségét az egyik leg-nagyobb magyar mester-cukrászhoz, Kopcsik Lajoshoz mérik.

2008. május 26-án a Magyar Gasztronómiáért Érdemérem kitüntetésben is részesült. Különösen értékes, hogy szponzora, támogatója sohasem volt, mindent önerőből ért el.

2006-óta gasztronómiai versenyek szervezésével is foglalkozik, sikeresen.

A dicsőség elsősorban az övé, de iskolánk is büszke eredményeire.

Dr. Czirok Sándor

 

 

 

 

Ezüstben

„Te pap vagy mindörökké, Melkizedek rendje szerint…”

 

Egy pap életében a huszonötödik évforduló, vagyis ezüstmise épp olyan fontos állomás, mint a házasokéban az ezüstlakodalom. Annyi különbséggel csupán, hogy a pap Istennek fogad örök hűséget, amikor a megyéspüspök felszenteli.

Plébánosunk, msgr. Kovács Péter pápai káplán  huszonöt éve vette a papság szentségét Dr. Udvardy József püspök atya keze által, és azóta teljes szívvel teljesíti a szolgálatát ott, ahová éppen az Úr szava hívja.

Ez év júniusában a gyulai Nádi Boldogasszony Kegytemplomban ezüstmisére gyűltek össze a hívek, együtt ünnepeltek plébánosukkal. Érdekesség, hogy Péter atya azokban a napokban töltötte be az ötvenedik életévét, tehát életének egy másik fordulópontja is az ünneplés központjába került.

Kovács Péter 1962. július 5-én született Medgyesegyházán. Három testvérével együtt Kunágotán nevelkedett. A gimnáziumot a Győri Bencés Gimnáziumban végezte, majd érettségi után a Szegedi Hittudományi Főiskolára nyert felvételt. 1987. június 20-án szentelte pappá a szegedi székesegyházban Dr. Udvardy József megyéspüspök.

Szolgált Debrecenben, Újszegeden, Kisteleken, Békéscsabán és környékén, jelenleg pedig Gyulán segíti a híveket 2007. augusztus 1-je óta.

Péter atya iskolánkban is közkedvelt az ifjúság és tanárok körében egyaránt, vidám, közvetlen temperamentumával mindenki szívébe belopja magát. Szívesen jön iskolánkba szentmiséket tartani, és egyéb rendezvényeinken is örömmel vesz részt.

 

 

Különdíj a halászlékészítő versenyen

A vendéglátósok az idei tanévet is jó hangulatú, eredményes versenyzéssel kezdték. Szeptember 1-jén, a nyári szünet utolsó hétvégéjén, második alkalommal vettünk részt Szegeden, a Tisza-partján megrendezésre került  Halászléfőző és halételkészítő versenyen a szakács tanulóinkkal. A csapatot Kovács János, Gábor János és Mangru László (2/12/E) alkották, akiket Krajcsiné Sócó Edit és Doktor Zoltán készítettek fel. A tanulóink által elkészített ételsor "Hallé a Körösök vizének halaiból, Pikáns halnyársak, vokban pörgetett zöldséges szélesmetélttel" volt.

A rövid felkészülés ellenére csapatunk különdíjat kapott és rengeteg versenytapasztalatot szereztünk.

Köszönjük az iskola vezetésének, hogy biztosították a versenyzés anyagi feltételeit és mindazok munkáját, akik hozzájárultak a csapat szerepléséhez.

Vendéglátó munkaközösség

 

 

Jó kollégistának lenni

Amikor beköltöztünk a kollégiumba és megismerkedtem a szobatársaimmal, úgy éreztem mintha már évek óta ismerném őket. Ugyanabban az idegen helyzetben voltak, mint én, távol a családjuktól, barátaiktól, egy teljesen idegen helyen. Talán éppen ezért elsőre nagyon jóban lettünk, megértettük egy-mást.

Az, hogy az első héten az idősebb kollégisták pártfogásukba vettek, reggelente elkísértek reggelizni, nagyban segítette a beilleszkedésemet, azt, hogy ne érezzem magam olyan elveszettnek.

Már eltelt több mint egy hónap. Már nem idegen a hely. Már egyedül, a kollégista barátaimmal járok reggelizni. Már ismerem a várost, a tanáraimat, a kollégiumi életet, az ottani nevelőket. Megszoktam a szabályokat, a szilenciumot.

Szeretem a vacsora utáni kimenő idejét, hogy lámpaoltásig beszélgethetek a szobatársaimmal. Azt, hogy programokra járunk, hol kiállításokat nézünk, filmvetítésre megyünk, vagy csak a kollégium udvarán szalonnát sütünk.

Hiányzik a családom, az otthoni barátok, de most már itt is otthon érzem magam.

 

 

Jól sikerült a tanévkezdés

Itt van újra a szeptember, megkezdődött a tanév. Sok diák számára ez iskolaváltást, sok esetben lakhelyváltást is jelentett. Ilyen helyzetben nem könnyű az átállás. Iskolánk ebben segít a hozzánk érkező fiataloknak sajátos iskolakezdési hagyományaival. Immár sokadik alkalommal indul az esztendő az őszi, szeptember 4-5-ei Göndöcs Napok programsorozatával.

Az első napon az új osztályok diákjai a sportudvaron találkoztak egy összeszoktató, ismerkedő, játékos, sok mozgással tarkított vetélkedőn ahol a kilencedikes osztályok mérték össze tudásukat. Az előzetes feladatok között szerepelt címer készítése, melyben ki kellett domborítani az osztály szakmai orientációját, valamint röviden be kellett mutatni az osztályt. A program szándékosan úgy lett kialakítva, hogy a diákokat együttműködésre késztesse. A kezdetben még húzódozó diákok is gyorsan feloldódtak és rövidesen önfeledten játszottak, versenyeztek társaikkal. A lápjárás, vízhordás, gúlaépítés, összetartás és még számtalan ügyességi és szellemi játék valamelyike (összesen 12 állomás) biztosította, hogy az egyes csoportok valamennyi tagja több alkalommal is segíthesse társait. Az osztályfőnökök végig együtt játszottak a délelőtt folyamán és a közös játék az egymásért való munkálkodás segített a néhány órája még idegen tanulók gyors összehangolásában. Iskolánk vezetése jóvoltából a nap végi eredményhirdetésnél minden osztály részesült jutalomban. A Gyula TV is ellátogatott hozzánk és a megkérdezett diákok mindegyike úgy nyilatkozott, hogy nagyon jól érezte magát.

Ezen a napon a felsőbb évfolyamosok csapatépítő napon vettek részt. Az egyes osztályok programjai nagyon változatos képet mutattak. Városunk és annak környéke számtalan szabadidős programlehetőséget biztosít. Ennek megfelelően múzeumok, kiállítások, nevezetes emlékhelyek, városkörnyéki kirándulóhelyek megtekintése szerepelt az osztályok programjában.

Szerdán fordult a helyzet és a felsőbb évfolyamosok játékos vetélkedésére került sor. Az iskolaudvar felbolydult méhkashoz hasonlított. Fergeteges jókedv, önfeledt versengés jellemezte a napot.

Az osztályok teljes erőbedobással küzdöttek. Osztályfőnökeikkel együtt teljesítették a furfangos, nagy ügyességet igénylő feladatokat. A küzdelem órákon keresztül tartott és a nagy meleg ellenére nagyszerű napot töltöttünk együtt. A fantasztikus küzdelem csúcspontjaként mindegyik osztály összemérte erejét kötélhúzásban egy másikkal. A küzdelemben nem csak az osztályok, de osztályfőnökeik is beszálltak.

Az első osztályok tanulói pedig – lévén igen sok a vidéki tanuló – városunk nevezetességeivel és az elkövetkezendő években számukra is fontos helyszíneivel ismerkedtek meg.

A kulturális intézmények – könyvtár, várszínház, művelődési ház, Erkel ház, Ladics ház, múzeumok, vár stb. – mellett a polgármesteri hivatal, kórház, az iskolaorvosi rendelő, iskolafogászat és természetesen iskolánk más egységeinek megtekintése is szerepelt az osztályok programjában.

Gazdag programokkal tarkított két napot tudhatunk magunk mögött, mely számtalan közös élménnyel gazdagított bennünket.

Széll János

 

 

 

Búcsú a nyártól

 

Lassan véget ér a nyár és beköszönt a hűvös ősz, ezért úgy gondoltuk, hogy utoljára elővesszük a nyársakat és sütünk egy kis szalonnát a Grosics Akadémián sportoló kollégistáinkkal.

Előkerestük a nyársakat,  a kollégium körül összeszedtük az összes gallyat és gondosan előkészítettük a tűzrakást.

Felvágtuk a szalonnát és felhúztuk a nyársra, feldaraboltuk a paradicsomot, paprikát és a hagymát.  Meggyújtottuk a farakást, egy fél órával később szép izzó parázson elkezdtük a sütést. Lassan megindult a szalonna zsírja és kezdtük csepegtetni a kenyérre, amit később zöldséggel megpakolva jóízűen el is fogyasztottunk.

Szerencsére az idő nagyon jó volt így teljesen ki tudtuk élvezni a szalonnasütés örömeit, ami nagyon családias hangulatban zajlott le.

G.K

 

 

Ünnepélyes tanévnyitó

Iskolánk tanévnyitó szentmiséje és ünnepsége  szeptember 11-én volt a Nádi Boldogasszony Kegytemplomban.

A Szentmisét Kovács Péter plébános úr celebrálta, fő mondanivalója a „HIT NÉLKÜLÖZHETETLENSÉGE” volt.

A hit életünk minden egyes területét áthatja. A hit az, mely segít leküzdeni a nehézségeket, s a hit az, mely mindenki számára boldog és teljes jövőt, életet mutat. Diákjaink számára elsősorban ezt kell szem előtt tartani, tanulmányai és élete során is.

Megkezdődött  az új tanév:

 „Szivárvánnyá sűríti színeit a múló nyár,

Minden gyerek érzi az ősz hívó szavát

Most itt a szeptember!

Mögöttük szép nyár

Előttünk dolgos jövő.”

hangzott el Tófeji Vali versében Fülöp Tímea (10/E) előadásában.

Igen. Ez egy új tanév új kihívásokkal. Legyen ez a tanév is sikerekben gazdag. Törekedjünk mindig a legjobbra, de ne elégedjünk meg a kevéssel. Legyünk mi „Göndöcsös diákok” a legjobbak minden területen, mert úgy érhetünk el igazán eredményeket, ha mindig többet várunk el magunktól, és nem érjük be a minimummal! - hallhattuk dr. Czirok Sándor igazgató úr biztató tanévkezdő szavait.

A tanévnyitó ünnepség hangulatát énekkarunk színesítette, melyet ezúton is köszönünk. Végezetül adjon erőt mindenkinek a következő néhány sor:

„Nincs hatalmasabb erő, mint a tudás:

A tudással felfegyverzett ember- legyőzhetetlen.”

Tegyetek meg mindent, hogy legyőzhetetlenek legyetek!

Antalné Hegyi Tímea

 

 

 

 

 

 

Focikupa a kollégiumban

Szeptember második hetében került megrendezésre a Don Bosco Kupa őszi fordulója. A tavalyi körmérkőzések helyett idén kiseséses rendszerben játszottak a csapatok. Ennek oka a több mint félszáz résztvevő kollégista volt. Ez a változás jótékony hatása meg is látszott, hiszen az utóbbi három év legizgalmasabb kupájára került sor. De ez talán annak is köszönhető, hogy minden csapatba több igazolt labdarúgó is jelen volt.

A játékosokat a nyárra emlékeztető hőmérséklet sem tartotta vissza a jó játéktól. A kiélezett mérkőzések végén a Mögötted FC csapata örülhetett, hiszen a döntőben 5-3-ra nyert a Pusztító 13-as ellen. Így megszerezve a kupát. A gólkirály Reszelő József lett 5 találattal.

A győztes csapat tagjai: Balogh Bence (10/C), Farkas János, Kovács Krisztián (10/B), Letavecz Lóránt (10/SZ), Reszelő József , Reszelő. Rómeó (11/C).

Öcsödi László

 

 

Vidám ismerkedés

Szeptember 26–án hagyományainknak megfelelően ismerkedési estre hívtuk iskolánk diákjait. A rendezvény célja az volt, hogy az újonnan hozzánk érkező diákok és a felsőbb évfolyamosok közelebb kerüljenek egymáshoz.

Az est kezdetén a kilencedikes diákoknak különböző próbákon kellett részt venni, melyeket a DÖK tagjai állítottak össze számukra. A vidám, mókás feladatok hamar önfeledt kavalkáddá alakították a sportudvart. A próbákon nyolc első évfolyamos osztály mérte össze tudását. A feladatok közül különösen remekült sikerült a közönség soraiban végzett ruhagyűjtésből való kötélkészítés, a bekötött szemmel való sminkelés és a lisztfúvással egybekötött pénzkeresés. Az Erős Pistás májkrémes keksz pedig mindenkit arra ösztönzött, hogy a lehető legjobbat hozza ki magából a kvízjáték közben.

 A játékok végén – míg a zsűri tanácskozott – az osztályok külön kis műsorral is bemutatkoztak.

Ezt követte a kilencedikes osztályok ünnepélyes fogadalomtétele. Együtt fogadták meg, hogy míg iskolánkba járnak, mindig igyekeznek méltók lenni a Göndöcsös névre.

A zsűri döntése alapján az első három csapat jutalomként egy–egy csomag gyümölcsöt kapott. Az első helyet nagy csatában a 9/G osztály szerezte meg. A csapat tagjai mindannyian egy kitűzőt kaptak iskolánk címerével, melyen a következő felirat áll: Én az elsők közé tartozom! A megtisztelő címet egy éven keresztül viselhetik, mindaddig, míg egy újabb gólyacsoport azt el nem nyeri.

Az eredményhirdetés után iskolánk volt tanulója Köböl István  (Crazzy Rappers) adott rövid rap műsort, melyben a tanulókat kitartásra, elkötelezettségre, töretlen tenni akarásra bíztatta.

Öreg este lett, a sportudvaron csak az előkészített lampionok világítottak. Az idő már alkalmas volt arra, hogy átvonuljunk a szokásos TŰZUGRÁSHOZ. A tűz átugrása hosszú múltra tekint vissza, mely az összetartozást, a barátságok örök érvényűvé tételét jelenti. Öregek – fiatalok, tanárok – diákok önfeledten ugráltak át a tűzön.

Az est további részében táncolni is lehetett a hangulatos fénnyel megvilágított sportudvaron. A nap végén arra is volt gondunk, hogy szépen rendet rakjunk. A remek buli megszervezésében sok–sok diák és tanár működött közre: köszönet érte mindenkinek.

SzJ

 

   

 

 

A Jókai Színházban a Grosicsosok

 

Kollégistáink közül, a Grosics Gyula Labdarúgó Akadémia diákjai és nevelőtanáraink szeptember 25-én  megtekintették a békéscsabai Jókai Színházban a Hippolyt, a lakáj című három felvonásos zenés vígjátékot.  A rendező, Eperjes Károly művész úr vendégei voltunk, melyet nagy örömmel vettünk. A darab nagy sikert aratott a fiatalok  körében is.

Eperjes Károlyról köztudott, hogy elkötelezett hívő keresztény, a labdarúgás nagy rajongója és művelője.

Sokszor  játszik a Ferencváros öregfiúk csapatában is, nagyon jól! Ígérte, hogy személyesen is meglátogatja Akadémiánkat, amit megköszöntünk és várjuk az előadást, ismerve őt, nagy élmény lesz tanulóinknak!

Máté János

 

 

Sportolók sportnapja

 

Szeptember 21-én a Magyar Diáksport Szövetség negyedik alkalommal rendezte meg az Országos Diáksport Napot, amelyhez iskolánk is csatlakozott. A sportnap során 120 perc folyamatos mozgást és 2012 méter futást kellett teljesíteni.

Tavaly gyalogtúrát teljesítettünk. Idén új ötlettel álltunk elő, iskolánk sporttagozatos osztályai mérkőztek meg egymással.

Az tanuló először labdarúgó mérkőzéseket játszottak, a lányokat is bevonva. Jó hangulatú, ugyanakkor parázs mérkőzéseket láttunk.  a többi diák szurkolása mellett. A torna végeredménye nem hozott meglepetést, hiszen a végzős sportosztály tanulói nyerték meg a kupát. Nagyon jól érezték magukat a diákok és a tanárok is.

A mérkőzések után mindannyian átmentünk a városi sportpályára, hogy teljesítsük a 2012 méteres futótávot. Volt, aki csak kocogott és élvezte a napsütést, de volt, aki ebből is versenyt csinált.

Ezek a rendezvények mindig megerősítik a tanárokat és a diákokat abban, hogy egy jó közösséghez tartoznak, ahol jól érzik magukat és sok értéket vihetnek haza. Ezért jó sportolni és ezért jó Göndöcsösnek lenni.

Fekete Szabolcs munkaközösség-vezető

 

 

Sikeres idénykezdet

 

Kézilabdásaink az Újkígyós KC-val történt együttműködés eredményeként az NB II-ben indultak el az idén. A csapat sikeresen rajtolt, hiszen tizenegy góllal legyőzte a Kunszentmárton KSK együttesét.

A jó idénykezdet után továbbra is jól szereplünk, még a tavalyi bajnokot is legyőztük. Jelenleg a harmadik helyen áll csapatunk. Örülünk, hogy közülük többen helyt kaptak az NB II-ben szereplő Újkígyósi KC felnőtt keretében, sőt már többször játszottak is a felnőtt csapatban, ami bizonyítja a Pataki Ferenc edző által irányított magas színvonalú szakmai munkát. További sikeres folytatást kívánunk!

 

 

 

Újabb lehetőségek a Kétegyházi úti kollégiumunkban

Újabb szabadidős lehetőségek feltételeit teremtjük meg az ősz folyamán a Kétegyházi úti kollégiumunkban. Az udvaron már bővítettük a grillezési, szalonnasütési, bográcsozási helyeket, így még hangulatosabb, még kulturáltabb körülmények között tölthetik együtt az időt a csoportok. Teljesen új lehetőségként egy kombinált lábtenisz, röplabda és tollaslabda pálya kialakítása is folyamatban van, ahol labdarúgóink novembertől a fejjátékot is gyakorolhatják majd szabadidejükben.

 

 

 

Városnéző sétán voltunk…

Egy szeptemberi délután az 5. csoport lányaival városnéző körútra indultunk, hogy az új kollégisták is megismerjék városunk fontos intézményeit. Utunk során érintettük a kórházat, a postát, a művelődési házat, a Göndöcskertet, ahol megtekintettük iskolánk névadójának szobrát is.

Visszafele megnéztük az iskolaorvos épületét, a Nádi Boldogasszony Kegytemplomot, az Erkel-szobrot, a polgármesteri hivatalt, az iskolai fogászat épületét.

Hasznosan és kellemesen telt el a délután, a főbb helyszíneken leültünk kicsit beszélgetni, ismerkedni egymással és a várossal.

M.N.

 

 

Göndöcs Duatlon már második alkalommal

Szeptember 26-án ismét megrendeztük a Göndöcs Benedek Duatlon versenyt, melyen közel 50 induló vett részt.

A verseny 800 m futással kezdődött, 7.5 km kerékpározással folytatódott, majd 3.5 km futással záródott a rendkívül szép időben.

A profi versenyzők között nagy csata zajlott és az amatőr indulók is elszántan versengtek, de volt olyan résztvevő, akinek a táv teljesítése volt a cél-ja. Több sportolónak még „saját” szurkolótábora is volt. Az első helyezett mindössze 26 perc alatt teljesítette a távot.

A verseny végeredménye:

V. kcs fiú: I. helyezett: Rebők Imre, II. helyezett: Bogár Imre, III. helyezett: Bánfi Ferenc

VI. kcs fiú: I. helyezett: Szilágyi Zsolt, II. helyezett: Schriffert Bence, III. helyezett: Verebélyi Gergely

V. kcs leány:  I. helyezett: Dóczi Dorottya, II. helyezett: Bánfi Bettina

VI. kcs leány: I helyezett:. Rostás Rita, II. helyezett: Beinschróth Kitti, III. helyezett: Huynh Lyly

 

A jövőben szeretnénk, ha más korcsoportok is kipróbálnák magukat, és részt vennének a versenyen.

Gratulálunk a résztvevőknek és a helyezetteknek, mindannyian nagyszerűen helytálltak!

Fekete Szabolcs

 

 

Id. Chrisztián László Emlékverseny, Atlétika Csapatbajnokság

 

Az új tanév első atlétika megyei csapatbajnokságán szeptember 27-én volt Békéscsabán, amelyen versenyzőink jól szerepeltek.

A 4 x 1500m – en az „A”-csapatunk (Oláh Dániel, Rebők Imre, Zabari Dávid és Szilágyi Zsolt) fölényesen megnyerte a futamot. A súlylökő nehézfiúk a hatodik helyen, a távolugróink a középmezőnyben végeztek. A fiú svédváltónk a nyolcadik helyet szerezte meg. A lányok a 4 x 800m –es váltóban hatodikként értek a célba. 

Antal Zsolt

 

 

 

Kutatók Éjszakája

Magyarországon is hagyománnyá vált, és minden évben megszervezik a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozatot. Ennek keretén belül a nagyobb egyetemeken, főiskolákon különböző programokkal népszerűsítik a tudományokat.

Idén, szeptember 28-án került sor a programokra, melynek nyíregyházi helyszínére iskolánkból négy szaktanár (Bagosi Kinga, Bagosi Róbert, Kern Szilárd, Nagy Károly) látogatott el, ahol a Nyíregyházi Főiskola fizika tanszéke által megrendezett kísérleti bemutatókon, előadásokon vettünk részt.

Ezek közül az első a Fizibusz nevű show jellegű kísérleti bemutató volt, melynek keretén belül a közönséggel (amely többségében általános iskolás diákokból és tanáraikból állt) interaktívan mutattak be látványos kísérleteket.

Ezt követte dr. Beszeda Imre (a fizika tanszék tanszékvezetője) „Fegyverek a fizikaórán” című udvari kísérleti bemutatója. Ennek során a szabadban tekintettük meg a katapult, a levegőágyú és a vízrakéta működését. Az előadó már tartott egy érdekes kísérleti bemutatót iskolánkban, amihez hasonlóra reményeink szerint ebben a tanévben is sor kerül majd.

A harmadik előadást Gálik Tamás tartotta „Érdekes kísérletek nagyfeszültséggel” címen. Többnyire egyszerű, házilag is összeállítható eszközökkel láthattunk kísérleteket az elektromosságtan tárgyköréből.

Az utolsó előadást Tarján Péter tartotta „A világegyetem alkatrészei” címmel. Egy, az interneten is megtalálható (a htwins.net/scale2/ címen) bemutató felhasználásával ismerkedtünk meg világegyetemünk alkatrészeinek a méreteivel, a legnagyobbtól a legkisebbig.

Az előadások közötti szünetekben a főiskola egyik aulájában egy interaktív eszközkiállítás keretein belül volt lehetősége az érdeklődőknek különböző kísérleti eszközöket kipróbálni.

Köszönjük, hogy iskolánk támogatta a rendezvényeken való részvételünket.

Bagosi Róbert

 

Fotókiállítás

Az őszi könyvtári hét alkalmából több rendezvényen vettünk részt a leánykollégium lakóival. Ezek közül az egyik Ács Zoltán fotókiállítása volt október 1-jén. Témája a barátság volt, a természet kincsein, csodáin keresztül láttatva.

A megnyitót Dézsi János a Mogyoróssy János Városi Könyvtár igazgatója Antoine de Saint-Exupéry A kis hercegből vett idézetével kezdte. Szabóné Surinás Andrea és Kovács Ildikó énekét Komlósi György kísérte gitáron. A Kormorán együttes: Ki szívét osztja szét, és a Kávészünet formáció Csonka vers című dalait adták elő.

Szabó Soma verset mondott, majd az alkotó szűkszavú bevezetése után megnézhettük a fényképeket. Végül még egy kis süteménnyel is vendégül láttak minket.

B. A

Az aradi vértanukra emlékeztünk

 

Kellemes őszi napfény melengetette azokat akik, október 6-án rész vettek a Honvédtiszti Emlékhelynél a megemlékezésen, amely a hódmezővásárhelyi díszszázad és fúvószenekar közreműködésével zajlott le.

Az Erkel Vegyeskar és a zenekar segítségével történt Himnusz eléneklése után Hende Csaba honvédelmi miniszter emlékezett az hősökre. A magyar honvédsereg a nemzet szabadságáért harcolt. A csaták a sokszoros és szakképzett túlerővel szemben, a képzetlen, de lelkes had elhivatott tábornokai vezetésével folytak az osztrák hadak ellen. A győztes csatáknak a Habsburg monarchia csak az orosz szövetség megkötése után tudott véget vetni, s ezért kényszerült Görgey Artúr a fegyverletételre Világosnál, megakadályozva a további vérontást, emberi életek feláldozását a sokszoros túlerővel szemben. Az oroszok a honvédtiszti vezérkart Gyulára hozták, ahol a lakosság szeretettel fogadta, és szállásolta el őket mindaddig, míg az osztrákok átvették őket. Haynau pribékjei nem kímélték hőseinket, akiket az aradi vesztőhelyre vitték, ahol kivégezték őket. Emlékük példa lehet ma is nemzetünk előtt az összefogásra az együttgondolásra. A gyulai emlékmű, az aradi emlékmű egy márványdarabját rejti. Itt gyűlünk össze évről évre emlékezni összetartozásunkra, amelyre építeni kívánjuk közös jövőnket, még nehézségek árán is.

A beszéd után Benkő Péter színművész és a Regélő énekegyüttes műsorában Petőfi Sándor és Vass Albert verseit hallhattuk. A megemlékezés koszorúinak elhelyezése után a Szózat hangjaival ért véget az ünnepség.

Regele Piroska

Életéhségről Jókai Annával

 

Október 3-án, a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban előadáson vettünk részt, amelyen a vendég Jókai Anna Kossuth-, Magyar Örökség-, és két kategóriában Prima Primissima-díjas írónő volt. Az előadás előtt Dézsi János könyvtárigazgató olvasott fel részleteket az írónő, Éhes Élet című, ez évben megjelent regényéből.

Jókai Anna regénye családregény, amely 12 hónap eseményeit beszéli el, miközben a különböző szereplők jellemének ábrázolásán keresztül próbálja felhívni az olvasó figyelmét arra, hogy az életünkben mindannyian „éhezünk” valamire, aminek mélyén, végső soron az Isten utáni éhség van, de ezt legtöbbször megpróbáljuk különféle dolgokkal pótolni. Fontos az, hogy az ember megélje a szerelmet - Jókai Anna is ebben látta fiatal-korában az életre szóló táplálékot, de még fontosabb, és sokkal nehezebb, hogy másokat szeretni tudjunk. A szeretetéhség mellett, amely korunkban nem elégítődik ki, megfigyelhető többek között; a mások feletti hatalmaskodás iránti vágyódás, a pénz utáni sóvárgás, és a becsvágy, amely legtöbbször karriervágyban, és magunknak mások által való elfogadtatásában jut kifejezésre.

„Az Isten-hiány az, amit mással nem lehet betölteni. Ideje búcsút mondani  a szakállas, villámokat szóró öregúr képének. Az Isten univerzumformáló szellemi erő, hatalmas lény. A valódi, az élő Istent kellene megtalálni. Mindez nem a szavakon, hanem az életműködésen múlik. Amikor az ember eljut élete végére, imádkozni érdemes: legyen meg a te akaratod!

Jókai Anna korábban tanár, majd iskolaigazgató volt, 33 évesen írta első novelláját. Novemberben lesz 80 esztendős. Élete folyamán sokat tapasztalt. Sokszor küzdött filléres gondokkal, egyedül nevelve gyermekeit. Arra vágyott, hogy a háznak az ablaka ahová hazatér ne legyen sötét! Bárcsak várná otthon valaki. Végül ezt a kegyet is megadta számára az élet.

Legújabb regényét két nyár alatt írta meg. A kertjében ír, közben figyeli az égen elvonuló felhőket, melyekben hol sárkányt, máskor haját fésülő, régi képek hangulatát idéző hölgyet lát, lelkiállapotától függően.

Beszélt a magyarság mércéjéről is, kifejtette véleményét az író kötelességéről, ami az igazság megfogalmazása, és kimondása. Többször is hangsúlyozta, hogy örül annak, hogy mi is ott voltunk, mert bennünk, fiatalokban van a jövő záloga, tehát mi vagyunk azok, akiken az utánunk jövő generációk jövője is múlik.

 Szívház Kollégium diákjai és Sarkadi Árpád nevelőtanár

 

 

Kegyeleti Váltóverseny

 

Az idei Kegyeleti Váltóversenyen három csapat képviseltette magát az iskolánkból. Először a lányok csapata futott hősiesen a tó körül, és a harmadik helyezést érték el. A két  fiúcsapat is  sikeresen szerepelt a viadalon. Az „A”- csapat a második helyet szerezte meg, míg a „B”-csapat a harmadik helyen érkezett célba.

Antal Zsolt

 

Szalonnasütéssel egybekötött koncert

 

Október 4-én délután a kilencedikes diákok részére rendezett szalonnasütés, majd az ezt követő koncert részesei voltunk.

Mindenki nagy izgalommal tekintett a délután elé, hiszen a fiúk és lányok együtt kapcsolódtak ki. Menüként friss házikenyér, füstölt szalonna, kolbász, hagyma és paradicsom került terítékre.

A fiúk remek tüzet raktak, kezünkbe kaptuk a nyársakat, alaposan megcsurgattuk a kenyereket, végül jól megpakoltuk a hasunkat. Az este fénypontja a Pernahajder Campbell együttes koncertje volt. A pislákoló parázs mellett táncra perdülve szórakoztunk.

Emlékezetes este volt, reméljük, hogy lesz még máskor is lehetőségünk ilyen rendezvényen részt venni.

Remeczki Andrea

Sütögettünk, táncoltunk, daloltunk…

 

Szép, októberi napsütéses délután, a leány és a fiú-kollégiumok diákjai közös szalonnasütési partin vettek részt. Ennek a rendezvénynek köszönhetően az elsős évfolyamos diákok jobban megismerhették egymást. A parti tűzrakással, majd szalonnasütéssel kezdődött.

A lakmározás után, a finomra megsütött szalonna, kolbász és zöldségfalatoktól jóllakva, pattogó tűz körül táncoltunk.

A felvett többletkalóriákat. a Pernahajder Campbell nevű gyulai zenekar segítségével mozogtuk le. A koncert alatt nagyon jól éreztük magunkat. Sokat táncoltunk és énekeltünk.

Köszönjük szépen a Szívház-Kollégium nevelőtanárainak ezt az emlékezetes, és rendhagyó bulit!

Szívház-Kollégium diákjai

 

 

 

Köszönjük a csodálatos helyszínt

Október  5-én, a Göndöcs Benedek Középiskola adott helyszint a Békés Megyei Németek Szövetsége Konferenciájának, melynek címe a Békés Megyei Németek Nyomában Gasztronómiai Nap volt.

Az egész megyéből kilenc településről érkeztek vendégek és neves előadók, akik az iskola kiválóan felszerelt konferenciahelységében oszthatták meg egymással történelmi, gazdasági, hagyományápoló és gasztronómiai témájú előadásaikat. Az Almáskamarásról érkezett előadók még látványfőzést és kóstolót is tartottak az iskola ebédlőjében. De volt német énektanulás, rövid dokumentumfilm vetítés is. A konferencia zárásaként Bagyinszki Zoltán Dűlők mentén, pincék mélyén” sváb borospincék Magyarországon című fotókiállításának megnyitására került sor.

A rendezvényen közel ötven fő vett részt, nagyrészt német nemzetiségi képviselők, német-tanárok, óvoda pedagógusok. Köszönjük a korszerű és minden igényt kielégítő helyszint és a csodálatos kiszolgálást!

Mittag Mónika Békés Megyei Német Önkormányzatok Szövetségének elnöke

 

Ismét véradás volt iskolánkban

 

Február végén iskolánk igazgatóját, Dr. Czirok Sándort megkeresték a Vérellátó Központtól, hogy szervezzünk véradást iskolánkban, amelyre az előző hetek zord időjárása miatt volt nagy szükség. Március 2-án  sikerült megtartanunk az első véradást, amelyen munkatársaink és a 18. életévüket betöltött diákjaink vettek részt.

Örömteli volt a nagy részvétel, hiszen 54-en vettek részt ezen a napon véradáson, közülük 39 fő volt első véradó, s volt olyan munkatársunk is, aki aznap 62-szeres véradó lett. Március 23-án került sor a következő véradásra, amelyen 34 fő adott vért, s ebből 23 fő volt első véradó.

Szeptember végén újra megkerestek bennünket a Vérellátó Központtól, s október 5-én ismét véradást tartottunk iskolánkban. 42 fő adott vért, de ismét nem került sor mindenkire. Ezen a napon is sok volt az első véradó, 20 fő. Egyik kollégánk 46 szoros véradó lett. Nagyon jó érzés volt látni, hogy az osztályfőnökök, szaktanárok a tanítványaikkal együtt, egymást bátorítva adnak vért.

Az elkövetkezendőkben is szeretnénk a véradást folytatni, hiszen segíteni másoknak nagyszerű és nemes cselekedet!

Köszönet minden résztvevőnek! 

Szabóné Erdődi Mária

„Szent Olvasót imádkoztunk, Máriához fohászkodtunk…”

 

Október 11-én délután a leány és a fiúkollégiumok lakói Karsai Károly tanár úr, állandó diakónus vezetésével Rózsafüzér-imádságon vettek részt.

A rózsafüzér-rosarium jelentése rózsakert, hagyományos katolikus imádság. A szegények bibliájaként is ismert, hiszen az anyanyelvű szentírás elterjedése előtt a rózsafüzértitkok átelmélkedése jelenítette az egyszerű ember számára Jézus Krisztus életének legfontosabb mozzanatait.

A „szentolvasóként" is emlegetett rózsa-füzér története 1214-ig nyúlik vissza, amikor Szent Domonkos a Szűzanyától - a Rózsafüzér Királynőjétől egy csodajelenés alkalmával, Prouille-ben ajándékul kapta.

Nevének eredete az első rózsafüzérektől ered, amelyeket Szent Domonkos összepréselt rózsaszirmokból készített, a Szűzanya számára rózsakoszorúnak.

Attila

 

 

A tanév legjobb 24 órája

 

Idén ismét megrendezésre került október 16-án a Gyulai Diáknapok egyik legjobban várt eseménye a huszonnégy órás vetélkedő, amelyen iskolánk immár harmadik alkalommal vett részt. Nagyon erős csapatot sikerült toborozni idén is.

Nagy verseny előzi meg a „kiválasztást”, hiszen sokan szeretnének a 24 fős csapat tagjai lenni. Az ügyesség, a kreativitás és tanáraink javaslata dönt.

A diáknapi eseménynek a Művelődési Ház adott otthont. A diákoknak szellemi feladatok mellett, kötélhúzásban, triatlonban, és sorversenyen is bizonyítani kellett tudásukat. Csapatunknak kihívást jelentett a pedagógusok életét bemutató kreatív filmkészítés mellett, a makacs tehén megfejéséről készített képsorozat is. Néhány lelkes tanárunk végig velünk volt és segítette felpörgetni csapatunkat a hajnali időszakban kialakult holtpontokon.

A sportversenyeken bizonyított kitartásunkat, az általunk főzött vacsorát, reggelit és az egyedülállóan jó csapatszellemünket, a hangulatunkat külön kiemelte a zsűri. Bár idén harmadikok lettünk a középiskolák között, mégis összetartásban az elsők voltunk. Ilyen jó hangulatú csapattal nem találkoztunk még. Biztos vagyok benne, hogy a verseny által összeverbuválódott kis csapatunk továbbra is élni fog. És nem elfelejteni, hogy jövőre nyerünk! Hajrá Göndöcs!

Végül szeretnénk köszönetet mondani Hőgyes Eleknek, aki nélkül ez az élménydús 24 óra nem jöhetett volna lére!

dök

 

 

1956. október 23.

 

Ma értetek szól a harang, a lélek harangja,

ma értetek szól a fohász egy nemzet ajakán,

ma értetek gyúl sok-sok kicsiny mécses,

ma Néktek szól az ifjúság lelkesedése,

ma Rátok emlékezünk s fájón ünnepelünk.

Ma gondolatban együtt járjuk a régi helyeket,

ma lélekben Veletek emlékezünk.

A felnövekvő lelkes ifjúság

méltón he1yetekre áll.

És jön, jön az eleven áradat, kezükben apró kis gyertya ég,

mintha tenyerén tartaná égő szívét.

Könnytől csillogó ezernyi szempár,

emelt fő és hatalmas méltóság,

ez hát a Nép,

a kicsiny és mégis oly hatalmas büszke

Magyar.

Wittner Mária : 1989. október 23.

 

56 éve, 1956. október 23-án hosszú évek alatt felgerjedő feszültségek jutottak kifejezésre. Egy független, szabad Magyarországot, egy tisztességes rendszert, félelemmentes életet követeltek a pesti srácok, a gyárak munkásai, az elnyomott, megalázott rétegek.

Békés tüntetésből tört ki a vulkán, a nemzeti felkelés, a magyar forradalom. Egy forradalom, melyet vérbe fojtott a túlerő. S bár a túlerővel szemben elbuktak hőseink, mégis történelmi tettet hajtottak végre.

Október 18-án, a Gyulai Várszínház Kamaratermében emlékeztünk meg ’56 forradalmáról, nemzetünk jövőjéért tenni akaró és áldozatot vállaló magyar ifjúságról.

A Himnusz eléneklése után Szabó Ferenc tanár úr gondolatait hallgattuk meg, majd diákjaink felelevenítették az ’56-os októberi és novemberi eseményeket. Szavalatokkal, énekkel, régi feljegyzések részleteivel állítottunk emléket a bátor forradalmároknak, és a meggyötört, megalázott embereknek, akiket a megtorlások során börtönbe vetettek, megkínoztak, kivégeztek.

Két rövid bejátszásban egy filmrészlet és egy fotógyűjtemény tárult elénk az utcai harcokról, a felfegyverzett, elszánt felnőttekről és gyerekekről.

Nem feledhetjük a hős forradalmárokat, tiszteletükre büszkén énekeltük el a megemlékezés végén a Szózatot.

Köszönjük iskolánk diákjainak az ünnepi megemlékezésen való szereplést. Köszönet az énekkarnak, valamint Németh Mariannának, Fekete Ritának, Kiss Biankának és Skorka Kittinek.

„Ott kell lenni. Meg kell fogni egymás kezét, össze kell kapaszkodni, össze kell nézni, meg kell állni, és hinni kell mindenben, a lehetetlenben is, hinni kell az összes ott lévőben, külön-külön mindenki tekintetében és tenyerében és mosolyában és némaságában, az a hit kergeti el az ösztön felüvöltő félelmét, s az a hit tesz - ha csak percekre is - egy népet szabaddá. S azt nem lehet elfelejteni soha többé.” /Bayer Zsolt/

Kónya Margit

 

 

A Fradi-pályán

Október 19-én, egy napsütéses pénteken indult útnak a Grosics Akadémia U17 és U19-es csapata Budapestre, hogy barátságos mérkőzéseken megküzdjön az NB1-es utánpótlás bajnokság éllovas csapatával a Ferencvárosi TC-vel.

A mérkőzéseken feltérképezhették az edzők, mekkora a különbség, ha egyáltalán van, az utánpótlás első és másodosztálya között, felkészültek-e a feljutásra csapataink, hiszen nem titkolt célunk a feljutás az élvonalba.

Ugyan mindkét csapatunk vereséget szenvedett, ám a játékban nem jelentkezett nagy különbség a csapatok között. A vereségek okának az is betudható, hogy előző napon mindkét csapat igen fontos idegenbeli bajnoki mérkőzésen vett részt, tehát a fizikailag fáradtan érkeztek a megmérettetésre. A barátságos mérkőzések után átmentünk az Albert Flórián Stadionba, hogy végignézzük az FTC–MVM Paks NB1-es felnőtt labdarúgó mérkőzést. A diákok nagy izgalommal várták a találkozót, melyen 2:2-es végeredmény született. Az idegfeszítő mérkőzésen a diákok is bekapcsolódtak a szurkolásba, és hangosan kiáltották: Hajrá Fradi!

„Kicsi korom óta a Fradinak szurkolok, és álmaimban sokszor elképzeltem, hogy Bajnokok Ligáját nyerek a zöldekkel. Nagy örömmel töltött el, amikor meghallottam, hogy végignézhetünk egy bajnoki találkozójukat. Ezt fokozván, szerencsém volt autógrammot kérni a Lipcsei Pétertől a híres Ferencvárosi labdarúgótól, aki még a Porto csapatánál is megfordult.” – nyilatkozta Rajna Lóránt az U17-es csapatunk kapusa.

Marschal Ákos

 

 

 

24-én mini 24 órás vetélkedő

 

A 24 órás vetélkedő fergeteges hangulata után a csapat úgy döntött, hogy október 24-én szalonnasütéssel egybekötött csapatépítő délutánt tart.

Nagy lelkesedéssel indultunk a hetedik óra után a Vízügy szanazugi üdülőjébe. Számháborúval indítottuk a programot, amit annyira élvezetünk, hogy többször is megismételtük. Ezután következtek a sportos vetélkedők, melyben már mindenki egyénileg küzdött a „Legjobb 24 órás” cím elérésért. A szalagos versenyben Neibort Attila vitte a pálmát, de az atlétikai feladatokban Verebélyi Gergely legyőzhetetlennek bizonyult. A feladatok rengeteg energiát emésztettek fel, eljött az ideje a szalonnasütésnek is. Jó volt látni, hogy milyen házias fiatalok járnak iskolánkba. Németh Tibor (Némó), Rostás Rita és Varga Zoltán (Púder) kiváló kenyérszeletelőnek bizonyult. Tóth István és Karsai Örs keltette életre a sütéshez szükséges tüzet. Amíg a tűz elérte a megfelelő állapotát, addig mi kvízvetélkedővel töltöttük az időt. A kérdésekből fény derült arra, hogy kinek mit jelent a déli harangszó, mennyibe kerül a Nők Lapjában egy hirdetési oldal és természetesen, milyen színű biciklije van Szabuka Ildikó tanárnőnek.

A helyes válaszok megbeszélése után következett a várva várt vacsora. A tűz körül hangulatos beszélgetések, sztorizgatások folytak. Zárásként pedig hatalmas ping-pong partit tartottunk. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk a közös programok szervezését, mert ezek olyan élmények, amelyek színesítik a diákéveket.

A résztvevőket megkértük, hogy foglalják össze, hogy milyen volt számukra a mini 24:

Fekete Rita: Csapattá alakult társaság, ez a királyság!

Karsai Örs: Jó arcok, remek társaság!

Rostás Rita: Nagyon jó közösség formáló nap volt, több ilyen kellene!

Verebélyi Gergely: Fergeteges élményekkel gazdagodunk, nem hagynék ki egy ilyen bulit sem!!!

PM SzI SzA

 

 

Látogatás a Gyulai Törvényszéken

 

Október 25-e a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja. A Gyulai Törvényszék lehetőséget adott arra, hogy gyulai középiskolások látogatást tegyenek a bíróságon. E napot az Európai Tanács és az Európai Bizottság közösen gondolta ki annak érdekében, hogy a polgári bíráskodást közelebb hozza az állampolgárokhoz.

A rendezvény célja az volt, hogy az állampolgárokban tudatosuljon, hogy a polgári jog által biztosított jogaik átszövik egész életüket, és hogy ez elsősorban az állam számukra nyújtott szolgáltatása jogérvényesítésük megkönnyítéséhez. Ennek keretében az 1/13 KV osztály kisgyermek-gondozó,- nevelő csoportja, valamint az 1/11/D osztály szociális gondozó és ápoló szakos tanulói látogatást tettek a Gyulai Törvényszéken. A diákok megismerhették a bíróság épületét, a tárgyalótermeket, a kezelőirodákat, a biztonsági rendszert. Rövid tájékoztatást hallgattunk meg a bírósági szervezet felépítéséről, a bíróság munkájáról, a polgári ítélkezésről, annak főbb témaköreiről.

Mivel lelkes és kreatív diákokkal érkeztem, így sor kerülhetett egy próbatárgyalás megtartására, ahol a diákok peres feleket, tanúkat, ügyvé-eket játszottak el, természetesen a bírói feladatokat a Törvényszék egyik bírója képviselte.

A diákok számára nagy öröm volt a látogatás, és úgy gondolom, hogy ezek után sokkal könnyebben fogják elsajátítani az órán a tananyag e részét. Köszönjük a lehetőséget!

Szabó Mária szaktanár

 

Egy nap a konflikzuskezelésről

 

Iskolánk részt vesz egy olyan programsorozatban, amely az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szervezésében az iskolai konfliktuskezelésről szól. Az október 26-ai továbbképzésre mi, tanulók is meghívást kaptunk, hogy kortárssegítő képzésben legyen részünk.

Reggel mintegy negyven diák gyűlt össze és tájékoztattak bennünket a nap programjáról és céljáról. Regisztráltunk, majd megvendégeltek minket pogácsával, üdítővel. Az igazgató úr nyitotta meg beszédével konferenciát. Ezután az iskola kápolnájában meghallgattunk egy nagyon érdekes előadást dr. Németh Zsolt kriminológus és volt rendőrtiszt előadásában, az iskolai agresszióról. Megtudtuk tőle, hogy az agresszió teljesen normális emberi tulajdonság, amelyet nem szabad hagyni eldurvulni, kezelhető, és sokkal jobb módszerek is vannak a kezelésére, mint például a rendőri erő, vagy a jog különböző intézményei. Ilyen jó módszerek például a mediáció, vagy a resztoratív technikák.

Egy rövid szünet után két kiscsoportba osztottak bennünket, ahol bemutatkoztunk, és a kortárssegítő–oktató bemutatta, mit jelent a kortárssegítés. Ugyanis a fiatalok sokkal inkább hallgatnak a kortársakra, mint a felnőttekre és egy konfliktus megoldásában is nagyon hatékonyan tudnak segítséget nyújtani a kortársak. Márpedig egy iskolában, vagy bármilyen közösségben elkerülhetetlenek a konfliktusok, amelyek az élet természetes velejárói.

A mediációt egy nagyon szimpatikus módszernek tartom, mivel tulajdonképpen a felek mintegy maguktól jönnek rá, hogy mit vétettek egymás ellen.

Ezek után módszertani játékokkal töltöttük az időt (például rajzzal bemutatni magunkat, az iskolát), beszélgettünk arról is,  hogy mit tehetünk, mit segíthetünk a generációnknak, milyen módszerek vannak a kortársaink helyes útra terelésére.

Az izgalmas programok után nagyon finom ebéddel várt minket az iskolánk.

Összegzésként elmondhatom, nagyon jól sikerült nap volt, nem bántam meg, hogy jelentkeztem rá, sokat tanultam. Jó társaság gyűlt össze a diákokból és nagyon jó fej oktatók voltak, akik tanítottak bennünket.

Karsai Örs Károly (12/C)

 

A rendezvény tapasztalatai

Kedves Diákok! Egyszer, ha eljuttok egy ilyen rendezvényre, nem fogjátok megbánni, hiszen mi is élményekben gazdag információkat tudtunk meg a konfliktusokról és azok kezeléséről.

Nekünk is nagyon tetszett! Jól elbeszélgettünk a vendégeinkkel, akik Budapestről, Békéscsabáról és Tatabányáról  érkeztek. Dr. Németh Zsolt oktatótól arról kaptunk információt, hogy hogyan is tudnánk kezelni az emberek közötti "vitákat,  illetve konfliktusokat" és hogyan segíthetünk ezeken.

Miután véget ért az előadása, két csoportra lettünk bontva és különböző csoportos feladatokat ol-dottunk meg. Első feladatban a csoportszabályt alkottuk meg, majd az ezt követő feladatban kisebb részekre tagolódtunk és poénosan mutattuk be az iskolánkat és a szakmáinkat.

A bemutatkozásokat követően megbeszéltük, hogy kinek mi a problémája és az ügyeinkben kihez fordulhatnánk, vagy mi mit tehetnénk.

A foglalkozások végén, mint a vendéglátó csoport tagjai, segítettünk az ebéd felszolgálásában is. 

Deák Vivien és Kocziha Anikó

 

 

 

Kirándulás a Terror Házába

 

Az 1956-os forradalom méltó megünnepléseként iskolánk kirándulást szervezett a Terror Házába november 6-án, ahol, hogy nagyobb betekintést nyerhessünk a magyar történelem ezen megrázó korszakába, tárlatvezető kíséretét vettük igénybe.

Számos terem mutatta meg számunkra, hogy az emberi hatalomvágy és félreértelmezett politika hová vezet, és milyen módon taszítja az embert a romlásba ill. szenvedésbe. Több kiállító terem érdekességet, döbbenetet tartogatott számunkra: a II. világháború korából a „Kettős megszállás terme, a „Nyilasok terme”, majd „felszabadulásunk” utáni időszakot jelenítette meg (GULAG, Hétköznapi kommunizmus, ’50-es évek, Szovjet-szoba, Ellenállás, Át- és kitelepítés, Beszolgáltatás, Igazságszolgáltatás, ’56-os terem’.

A legutolsó állomás: ’Pincebörtön’ volt. Ez volt az a helyszín, ahol sok száz ember szenvedett azért, mert kitartott hite, elképzelése magyarsága mellett.

Látogatásunk befejezéseként néma csenddel tisztelegtünk a terror áldozatai előtt abban a hitben, hogy ily módon a történelem nem ismétli önmagát

Antalné Hegyi Tímea

 

 

„Legyen általad több a világ…”

Így hangzott az idei Békéscsabai Pályaválasztási Vásár mottója. A  megye legnagyobb pályaválasztási rendezvényén iskolánk népes csapattal képviseltette magát. Hála a befektetett munkának diákjaink és tanáraink nagyszerű egymüttműködésének, egyre színesebben tudjuk bemutatni iskolánkat.

Az idei pályaválasztásási standunk elhelyezkedése lehetővé tette, hogy sokféle szakma helyszíni bemutatása segítsen bennünket. Újdonság volt a színpadon bemutatott – osztatlan sikert kiváltó – látványkötészet. A bemutatókon Győri Gabriella, Hidi Szabolcs, és Szabó Emese tanárnő mutatkozott be. A standunknál még Pándi Róbert is segített a bemutató kötészetben. Pénteken, először a rendész tanulók csapata lépett színpadra és bemutatójuk egyértelmű sikert aratott. Őket követte Faragó Alexandra, országos bajnok és Fóris Dániel, Európa Bajnokságon 5. helyezést elért tanulónk formagyakorlata. Következett iskolánk énekkara, mely nem csak jól megválasztott programjával, de már megjelenésével is elismerést váltott ki. Hatvanöten énekeltek a színpadon.

A műsor zárásaként ismét látványkötészettel szerepeltünk és közben alkalom nyílt valamennyi jelenlévő számára bemutatni iskolánkat és a nálunk lévő továbbtanulási lehetőségeket. Csak az elismerés hangján lehet szólni azokról a diákokról és tanárokról, akik szívügyüknek tekintik iskolánk és a hozzánk kerülő diákok sorsát. Köszönet mindannyiuknak a példás munkáért.

SzJ

 

 

 

 

 

 

 

Településről – településre

Iskoláról – iskolára

 

Harmadik éve mutatjuk be helyben a vidéki, 7-8. osztályos diákoknak iskolánkat. A pályaválasztás előtt álló diákokat iskolájukon keresztül invitáljuk hozzánk iskolalátogatásra. Idén, hét alkalommal szerveztünk gyulai személyes találkozást, amelynek keretében több mint 300 diák látogatott el iskolánkba. A hozzánk érkező diákoknak, szülőknek, tanároknak bemutattuk intézményünket, a szaktantermeket, a képzőhelyeket, a kollégiumokat, és részletesen ismertettük az iskola kínálta oktatási területeket. A program része volt a Grosics Labdarúgó Akadémia megtekintése és egy rövid autóbuszos városnézés is. A program végén mindenkit meghívtunk egy finom ebédre, majd pedig külön ajándékot adtunk a hozzánk érkezőknek. A csomagban minden olyan információhordozó megtalálható volt, ami hozzásegítheti a diákokat a sikeres pályaválasztáshoz.

SzJ

 

Sarkadon jártunk

 

December 5-én „Együtt gyermekeink jövőjéért” pályaválasztási délutánon vettünk részt Sarkadon a művelődési házban. A Sarkadi Kistérségi Társulás egy pályázat kapcsán a Békés megyei Munkaügyi Központtal összefogva pályaválasztási börzét rendezett Sarkad és környéke végzős diákjai számára.

A rendezvényen nem csak a 7-8. osztályosok, hanem az Ady – Bay Gimnázium végzős diákjai is részt vettek. A rendezvényre három középiskola képviselőit hívták meg. A közös programban minden iskola bemutatkozott és elmondhatta kínálatát a jelenlévőknek. Iskolánkból egész kis csapattal vonultunk ki és kiállításunk, vendéglátásunk, rögtönzött bemutatóink, melybe a jelenlévőket is bevontuk, nagy tetszést váltott ki a diákokban, szülőkben és a kollégákban is. Köszönet a segítő diákoknak és kollégáknak, akik munkájukkal segítettek pályaválasztási lehetőségeink bemutatásában.

SzJ

 

 

A Magyar Nyelv Napja

 

November 13–án a Magyar Nyelv Napja alkalmából ünnepi megemlékezést rendeztünk az iskolánk kápolnájában.

Ezt a napot az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította a magyar nyelv napjává. 1844-ben ugyanis az akkori országgyűlés ezen a napon tette a magyar nyelvet államnyelvvé.

Szabó Ferenc tanár úr alábbi gondolatai után diákjaink szavalataival tisztelegtünk anyanyelvünk előtt. Költőink, íróink a kezdetektől féltették és ünnepelték a magyar nyelvet.

Diákjaink Kosztolányi Dezső gondolataival, Reményik Sándor és Füst Milán verseivel hívták fel a figyelmet a magyar nyelv kivételes szépségére. Végül a Credo együttes Magyar szó című dalát hallgattuk meg. Közreműködtek: Fekete Rita, Németh Marianna, Skorka Kitti.

Kónya Margit

 

Mit is jelent nekünk a magyar nyelv?

 

A legfontosabb, évezredekre visszatekintő ajándékot, amelyet távoli őseinktől kaptunk. Van egy magyar kifejezés, melyet már Arany János, később Kosztolányi Dezső és Illyés Gyula népszerűsített: édes anyanyelvünk. Gróf Széchenyi Istvánnak tulajdonított szállóigénk szerint „Nyelvében él a nemzet.” De vajon mit is jelentenek ezek az ünnepien szép megfogalmazások? Hogyan lehetne anyanyelvünk különleges fontosságát a mai kor nyelvén és kissé hétköznapibban megfogalmazni?

Anyanyelvünk az az eszköz, amelynek a segítségével a legeslegtöbbet tudhatjuk kifejezni önmagunkról. Nem csak fogalmakat, azokat egy idegen nyelven is megtanulhatjuk, de az érzéseink, hangulataink legfinomabb árnyalatait is képesek vagyunk érzékeltetni, ha az anyanyelvünket használjuk.

Az anyanyelv az egy nemzethez való tartozás legfontosabb kötőeleme. A magyarok sokféle származásúak, különböző hagyományokat követnek, sok mindenről eltérő nézeteket vallanak, nyelvük azonban közös. Ez a közös nyelv közös alkotásunk. Nem a Tudományos Akadémia, nem a nyelvészek alkották, hanem a magyarul beszélők egymást követő nemzedékei, leginkább közemberek, parasztok és városlakók, iskolázottak és az írást-olvasást nem, anyanyelvük lehetőségeit azonban kiválóan ismerő milliók.  Ez a közös nyelv közös érzésekhez és élményekhez segít bennünket. „Elhull a virág, eliramlik az élet” – más nyelvekre talán lefordíthatatlan hangulatú soraival Petőfi olyan megfogalmazását adja az élet múlandóságának, amely egyszerre hat értelemre és szívre. Irodalmi nagyjaink és a nyelvünket ízesen, örömmel használó névtelen magyarok sokasága naponkint részt vesz a nyelv megújításában és továbbadásában.

A szavakat szépen formáló, gyerekével játszó, beszélgető szülő, nagyszülő az anyanyelv legfontosabb és legavatottabb tanítómestere. Ha a gyerek megkapja a neki járó törődést, ha a felnőttek időt szánnak rá és ő érzi, hogy örömmel foglalkoznak vele, akkor kiváló tanítvány lesz. A beszélgetés, a mese, a nagyoktól eltanult nyelvi fordulatok mintákat nyújtanak ahhoz, hogyan fejezze ki örömét, bánatát, hogyan nevezze meg az őt körülvevő világ alkotórészeit. Így, csakis az anyanyelv elsajátításának útján bontakozhat ki a személyisége. Anyanyelvünk jól elsajátított szabályai nem csak megengedik, segítik is azt, hogy mindannyian egyéni módon használjuk nyelvünket, egyéniségek legyünk.

Ha valaki alaposan ismeri az anyanyelvét, kulcsot kap a világ megismeréséhez, más nyelvek elsajátításához. A magyar nyelv segít hozzá bennünket más népek, kultúrák befogadásához.

Az anyanyelv öröm. A versek dallama, a dalok hajlékonysága, a magyar mondatok szépen ereszkedő hangsúlyai, a nyelvünkben rejlő tengernyi játékosság, a nyelvi humor, a szóviccek sziporkái, egy élvezetesen elmesélt történet, a felszabadító nevetés öröme egy szellemes, váratlan csattanójú vicc után, olyan élmények forrásai, amelyek az anyanyelvi közösséghez kötnek bennünket. Ünnepi érzéseket épp úgy megszólaltathatunk magyarul, ahogyan a hétköznapi élet tennivalóiról is mindent megtárgyalhatunk, ha van kellő szókincsünk. Amire nincsenek szavaink, fogalmaink, arról nem csak beszélni, gondolkodni sem tudunk.

Egymilliónál is több szavunk van, de mindig szükségünk lesz újakra is, hiszen a világ változik, s nekünk meg kell nevezni valahogyan az újat is.  Szomorú, hogy akadnak, akik 5-600 szónál alig használnak többet. Őket igencsak nehéz megérteni másoknak, és nekik is nehéz lesz megérteni, átérezni mások gondolatait.

Hogy örömét érezzük, hasznát lássuk, az anyanyelvre vigyázni is kell. Mielőtt egy idegen szót használnánk, érdemes meggondolnunk, nincs-e helyette jó magyar kifejezés. A töltelékszavak, trágárságok áradata kiolthatja a mondanivalónk értelmét.

Illyés Gyula Ki a magyar ? című kötetében így ír nyelvünkről: „ Magyar az, akinek nyelve és esze magyarul forog. Becsületesen nem lehet más vizsgát találni arra, hogy kit tartsunk magyarnak. Nem könnyű vizsga ez. Sokkal nehezebb annál, ami elé a fajta testi jegyeinek kutatói állítják az embert. Itt a lelket kell kitenni.”

Szabó Ferenc

Elhangzott az iskolai megemlékezésen

 

 

A fizikáról másként

 

Az elmúlt tanévhez hasonlóan, november 15-én újra vendégül láttunk iskolánkban, több mint 100 gyulai általános iskolást és kísérő tanárait. A hozzánk ellátogató tanulók mellett iskolánk 150 tanulója is részt vett a Nyíregyházi Főiskola tanszékvezető főiskolai tanára Dr. Beszeda Imre előadásán, aki a fizika különböző témaköreibe, mint például a mechanika, elektromosságtan-mágnesesség, hangtan, folyadékok és gázok mechanikája, kalauzolta el a hallgatóságot.

A demonstrációs kísérletek többségéhez használt eszközök mindenki által hozzáférhető hétköznapi tárgyak voltak, mint például műanyag flakon, poharak, lufi, gyertya, mikrohullámú sütő, stb.

Mégis érdekes és meghökkentő jelenségeket tudott az előadó bemutatni velük, amit világos, érhető magyarázata követett. Így megtudhattuk, hogy az asztalon fekvő papírlappal letakart deszkára ütve miért nem fog az felemelkedni, hogyan kell papírlappal sörös üveget kinyitni, hogyan lehet lufiba tűt szúrni anélkül, hogy kidurranna.

Kipróbálhattuk a konzervdobozból készült telefont, láthattuk a hordót amint füstkarikákat ereget és megtudhattuk, hogy vigyázni kell a narancshéjjal, mert robbanhat. Mindenki meglepődve tapasztalta mennyire eltérően viselkedik a fehér és a fekete lufi a különböző színű lézerfényre. Ráadásként az udvaron folytatódtak a kísérletek egy légágyú kilövésével. Végül a vendégtanulóknak egy kis ajándékkal kedveskedtünk, hogy még emlékezetesebbé tegyük az iskolánkban eltöltött néhány órát.

Reméljük az előadás végén a tanulók tapsa nemcsak Dr. Beszeda Imre tanár úrnak szólt a látottakért, hanem egy kicsit a szervezőknek is, elsősorban Bagosi Róbert és Nagy Károly tanár úrnak, akiknek a munkája lehetővé tette, hogy kicsit más szemmel nézzük a fizikát.

Novákné Kiss Mária

 

 

 

 

Mediációs továbbképzés Budapesten

 

November 16-18. között Budapesten, a Griff Hotelben folytatódott az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által szervezett alternatív vitarendezési, mediációs pedagógus továbbképzés-sorozat. Pedagógusaink közül Regele Piroska, Rágyánszkiné Harmath Krisztina és Sarkadi Árpád vett részt a 30 órás továbbképzésen. Rajtuk kívül orosházi, veszprémi, budapesti pedagógusok alkották a csoportjukat Muhi Mária pszichológus-mediátor vezetésével.

A három nap során rendkívül tartalmas és intenzív elméleti és gyakorlati foglalkozások célja többek között a tanár-diák konfliktusok könnyebb felismerése és megoldása, a mediációs technikák intézményes keretek közötti alkalmazása, a problémákra megoldási javaslatok megfogalmazása, a több szem, többet lát és a más álláspontok megismerése volt.

Köszönjük az OFI-nak a lehetőséget!

 

 

A Göndöcs címere ihlette

 

Lovas Gergő(1/11/E) idén érkezett iskolánkba és a Don Bosco Kollégiumba Mezőtúrról, cukrásznak készül.

Hamar beilleszkedett az új közösségekbe. Délutánjait szívesen tölti rajzolással, melyben igen tehetséges, ezért is csatlakozott a Szívház-kollégium művészeti szakköréhez. Iskolánk címerét állította középpontjába modern grafikájának, amely nagyon szépen sikerült. A művet szabadidejében és a kimenők ideje alatt javítgatta több hónapon keresztül.

A tehetségét szakmájában is jól tudja kamatoztatni a torták, sütemények díszítésénél. Sok sikert kívánunk neki, és várjuk következő alkotását.

L.T

 

 

A kézügyesség határai

 

A Kétegyházi úti kollégiumunkat 3D puzzlek és társasjátékokkal lepte meg a Göndöcs Benedek Középiskola igazgatója, amellyel újabb kihívásoknak tette ki a diákjainkat. Eddig a gyerekek a társasjátékoknál szerencséjüket használták fel a győzelem érdekében, viszont ezeknél a játékoknál kreativitásukat, kézügyességüket tehették próbára. A játékok kihirdetése hallatán gyorsan megtelt a szilenciumi terem, ahol mindenki szemügyre vehette a játékokat. A hétköznapjaink napirendje elég zsúfolt, ezért a hétvégére már lefoglalták a puzzlek kirakását.

Eljött a hétvége és nekiláttak a diákok a játékok kicsomagolásának. A sok kis aprólékos munka megnehezítette a puzzle kirakását, de diákjaink kitartóan illesztették össze minden egyes kis darabot. Lassan minden puzzle darab a helyére került, így már felismerhetővé váltak a híres épületek kicsinyített változatai. Erre az eredményre órákat kellett várni, viszont ez az élmény tanulóinknak megfizethetetlen. A munkában mindenki kivette a részét, ezzel bizonyítva diákjaink nem csak a pályán csapatjátékosok, hanem a kollégiumban is.

Köszönjük a Göndöcs Benedek Középiskolának, hogy a focistáinkban rejlő alkotóképességet megmutathatták.

Csapó Imre

 

 

Képzeletbeli utazáson jártunk

 

A világjáró gyulaiak előadássorozat Szlovákiáról és Csehországról szóló úti beszámolóján jártunk a Szív-házas kollégistákkal. Huszár József kalauzolt el minket a városi könyvtár olvasótermében e csodálatos utazásra.

Pozsonyban, az egykori koronázó városban járt először. Lakóinak száma jelenleg körülbelül 430 ezer fő, 4 százalékuk magyar. Gyönyörű régi épületekről rendezett utcákról, templomokról számolt be. Pozsony nevét hallva beugrik Liszt Ferenc vagy Dohnányi Ernő neve is, aki itt született és Erkel Ferenc, aki itt kezdte szerzői pályafutását. Pozsony (Bratislava) 1993 óta Szlovákia fővárosa.

A másik jelentős város, Prága, a legendák városa. A híres Vencel téren gyújtotta fel magát 1969. január 16-án Jan Palach egyetemista tiltakozásul a kormánypolitika ellen, amely Csehszlovákiának a Varsói Szerződés államai általi, szovjet utasításra történő, 1968. augusztusi megszállását követte. Itt található a híres Szent Vitus székesegyház, melynek bejárati ajtajának második kazettája Szent István koronázását örökíti meg. Prágában szobrot állítottak 2005-ben annak az Eduard Benesnek, akinek politikája többször befolyásolta Magyarország történetét.

Prágában található a Franz Kafka Múzeum, vagy a világ legkeskenyebb utcája, amely 40 centiméter széles. A gasztronómiáról is szó esett és természetesen a sörgyártásról is hallottunk, amire nagyon büszkék a csehek.

Ismét kellemes és hasznos estét töltöttünk el a könyvtárban a kollégium lakóival.

Kárnyáczki Balázs

 

 

Ezüstérem a Kölyök Kupán

 

November 18-án került megrendezésre a hagyományos kupa. Sajnos a Grosics Akadémián sportoló tanulóink sajnos nem állhattak csapatunk rendelkezésére, a más csapatokban szereplő tanulóink pedig bajnoki mérkőzéseik után tudtak csak részt venni tornán. Aki viszont ott volt, remekül küzdött és állt helyt társaik helyett is és szívvel, lélekkel küzdött.

Két csapattal vettünk részt a tornán: „A”-csapatunk remek hajrával a második helyet szerezte meg, míg „B”-csapatunk pedig negyedik lett.

„A”-csapatunk tagjai: Reszelő József (11/B), Szarka Levente (11/C), Verebélyi Gergő (11/C), Gyevi-Nagy Balázs (10/C), Danka Szabolcs (10/D), Zsömbörgi Richárd            (1/13/GYS).

Minden tanulónknak gratulálunk a teljesítményéhez!

Muszka Attila testnevelő

 

 

Csak a Göndöcs!

Ismét városi bajnokok labdarúgóink

 

November 12-én és november 19-én, két alkalommal, négy csapat részvételével zajlott a városi középiskolás labdarúgó bajnokság az 1996 és 1997 születésűeknek.

Fiataljaink ebben a tanévben is hűek maradtak a hagyományokhoz és ismét sikerült elhódítaniuk a korcsoportos városi labdarúgó bajnoki címet az Erkel Ferenc Gimnázium, a Harruckern János Középiskola és a Karácsonyi János Katolikus Gimnázium előtt. Csapataink hosszú évek óta nem talált legyőzőre, mióta a bajnokság megrendezésre kerül.

Idén két fölényes győzelemmel és egy döntetlennel sikerült elhódítani az első helyet. A sok kiváló teljesítmény közül is kiemelkedett Zabari Dávidé! Gratulálunk csapatunk sikerének!

Csapatunk tagjai Kobela Ákos, Kajári Attila, Konyecsni Zoltán (9/C), Csősz Bence (9/F), Zádori Krisztián (9/A), Balogh Bence, Kovács Ferenc, Vörös Márk (10/C), Rebők Imre, Oláh Dániel (11/C), Zabari Dávid (11/B) voltak

Muszka Attila testnevelő

 

 

Nyertek a „nagyfiúk” is!

Városi bajnok lett a VI. korcsoportos csapatunk is

 

Iskolánk sportcsarnokában került novemberben megrendezésre a VI. korcsoportos fiúk városi kispályás bajnokságának öt fordulója, amelyen két csapattal képviseltettük magunkat.

A sorozatot „B”-csapatunk (Danka Szabolcs /10/F/, Gyarmati Róbert, Zsömbörgi Richárd, Kerecseny Miroszlav /1/13/GYS/, Szilágyi Zsolt, Vincze Gyula, Verebélyi Gergő /12/C/, Hoksza Dániel /1/13/KV/, Reszelő Jó-zsef /11/B/, Gyevi-Nagy Balázs /10/C/) 1 döntetlennel és 4 győzelemmel nyerte meg, „A”-csapatunk (Nagy Richárd /2/12/F/, Patkás Gergő, Vati Márk, Kovács Balázs, Tóth Dániel, Szarka Levente /12/C/, Erdős Márk /11/B/, Turcsek Szilveszter, Gimesi Máté /1/13/GYS/) pedig harmadik lett. Mindenki nagyszerűen küzdött, közülük Rexszelő József volt az, aki kiváló teljesítményt nyújtott mérkőzésről-mérkőzésre és nagyban hozzájárult csapatunk első helyezéséhez.

Gratulálunk minden résztvevőnek!

Muszka Attila

 

 

Szent Márton Kupa

 

Harmadik alkalommal rendeztük meg kollégistáinknak a Szent Márton Labdarúgó Kupát a Grosics Gyula Labdarúgó Akadémia műfüves, fedett csarnokában. Egyenes kieséses rendszerben bonyolítottuk le a tornát. Az első elődöntőben „D”-kollégium U 19-es csapata simán verte a Szívház csapatát. A másik elődöntőben a Don Bosco Kollégium focistái nem tudták tartani a lépést „D”-kollégium U 17-es csapatával és vereséget szenvedtek.

A döntő előtt a Don Bosco csapata szép játékkal szerezte meg a bronzérmet. A döntő hatalmas csatát hozott, amelyben a „D”-kollégium U19-es csapata győzött. Gratulálunk a fiúknak a szép játékhoz.

A győztes csapat tagjai: Ágoston Tamás, Erdős Márk, Fazekas Soma, Gajdó Szabolcs, Gyarmati Róbert, Kovács Balázs, Manga Zsolt, Vati Márk.

A gólkirály 6 találattal Kovács Balázs lett (”D”-kollégium- U19).

 

 

 

Az agyunkat is kell tornáztatni

Sakk-matt

A hideg idő eljövetelével kollégistáinknak sajnos le kell mondaniuk a rendszeres kinti testmozgásról, lassan beszorulnak a kollégium falai közé. A tanulás mellett a szabadidejüket is nehezebb így eltölteni, de nem lehetetlen. Így hát két kollégista úgy döntött, mérjék össze tudásukat sakkban, hiszen az is sport és nem árt, ha néha elméjüket is pallérozzák a fiúk, nem csak az izmaikat.

Sólyom Zoltán és Venyige István vezérletével megkezdődött a szervezőmunka. Sakktáblák beszerzése, időpont egyeztetése, résztvevők összeírása. 12 fő jelentkezett a megmérettetésre.

Sorsolással alakultak ki az első párok, majd egyenes kieséses rendszerben folyt tovább a versengés. Nagyon izgalmas csaták alakultak ki és végül Neibort Attiláé (12/Sz) lett a dicsőség. A második helyezett Szurcsik István (10/F), a harmadik helyezett pedig Sólyom Zoltán (11/Sz) lett.

Gratulálunk minden résztvevőnek!

Nagy Balázs

 

 

Edzésben a kollégista diákok…

 

Ebben a tanévben új szakkör indult a Szívház kollégiumban, amely a diákok testi edzését teszi lehetővé. Az edzéseket Gémes Róbert tanár úr tartja meg előre kidolgozott edzésterv alapján, amit önmaga edzése alapján állított össze. Az eszköztárat folyamatosan próbáljuk bővíteni annak érdekében, hogy minél több diák részt vehessen ezen a szakköri foglalkozáson. A diákok nagy lelkesedéssel fogadták, hogy tanóráinkon kívül időt áldozhatnak arra, hogy testünk fizikai állapotán javítsanak, annak érdekében, hogy életerős férfi válhasson belőlük. Ezért hozzáfogtak a kemény súlyzós edzéshez

 

 „A férfinak nincs joga fizikai edzés területén amatőrnek lennie. Szégyen számára anélkül megöregedni, hogy látta volna azt a szépséget és erőt, amire a teste képes.” (Szókratész)

Szívház kollégium

 

 

Tisztes helytállás a megyei döntőben.

 

November 20-án, Orosházán rendezték meg a VI. korcsoportban a kézilabda megyei döntőt, amelyben négy csapat mérkőzött meg (Orosházáról a Táncsics Gimnázium, Békéscsabáról a Belvárosi Gimnázium, Békésről a Szegedi Kis István Gimnázium, és iskolánk a Göndöcs Benedek Középiskola).

A versenyen elindult minden olyan játékos, aki a megyei, vagy országos versenyrendszerben játszik, azaz a „profikkal” teletűzdelve játszottak a csapatok. Igazi rangadók zajlottak a megyei döntőben.

Az első mérkőzésünkön az Orosházával játszottunk. Az első félidőben fej-fej mellett haladtunk. A második félidőben a rutinjuk és a tapasztalatuk felülkerekedett rajtunk. A következő mérkőzés rögtön kezdődött, így igen fáradtan léptünk pályára. A Belvárosi Gimnázium a mérkőzés elejétől kezdve kiegyensúlyozottabban játszott. A negyedik hely megszerzése is igen szép eredmény ilyen magas szintű csapatok ellen. Gratulálunk a csapatnak és további sok sikert kívánunk!

Együttesünk tagjai voltak: Frankó Gábor, Frankó Norbert, Verebélyi Gergely, Szarka Levente, Schiffert Bence, Pelyhe Zoltán (12/C), Szabó Zoltán, Pardi László (1/13/GyS), Karkus István (10/C), V. Nagy Lajos (11/B).

Fekete Szabolcs

 

 

Jordán Tamás: Széllel szembe/Poénok és poémák

 

A Várszínház Kossuth utcai előadótermében láthattuk Jordán Tamás újszerű önálló estjét. Ugyanis stand up műfajban volt meghirdetve, viszont mégis kicsit eltérő volt a megszokottól.

Egy vicces műfajba ötvözte saját történeteit, munkásságát, vicces történeteit, de belecsempészte az általa oly nagyra tartott magyar költők néhány versét is. Természetesen a teljesség igénye nélkül, hiszen az előadás majdnem két órájába nem lehet mindent belezsúfolni. Én személy szerint kedvelem a stand up műfajt, de ilyen formában is izgalmas, és érdekes volt.

A műsor végén a művész kiosztott mindenkinek személyesen egy papírt, amire fel voltak sorolva az ott elhangzott versek (Például: Karinthy Frigyes: Nihil, Radnóti Miklós több verse, József Attilától öt írás, Ady Endre, és Babits Mihály művek).

Köszönjük az érdekes előadást!

 

 

Munkácsy Krisztus-trilógiája a Biblia tükrében

 

A városi könyvtár olvasótermében december 3-4-5-én Dr. Reisinger János irodalomtörténész tartott előadást Munkácsy Mihály (1844-1900), Krisztus trilógiájáról. Mindhárom előadáson szép számmal jelentek meg érdeklődő vendégek, köztük iskolánk diákjai is..

A festménysorozat elő darabja a Krisztus Pilátus Előtt, további két darabja az „Ecce Homo” (Íme, az ember), és a Golgota című képek. Dr. Reisinger János mindhárom kép esetében alaposan elemezte az egyes alakok jellemét, kitért a képen betöltött szerepükre is, és bibliai idézetekkel egészítette ki mondandóját.

Munkácsy Mihály romantikus-realista felfogású festőművész volt. Asztalossegédből lett világhírű festővé. Gyulán és Békéscsabán is élt. A kemény évek alatt, kitartásának köszönhetően folyamatosan festett, aminek meg is lett az eredménye, hiszen később felfedezték tehetségét.

Festészetére Camille Corot, a francia romantikus tájképfestő, és Gustav Courbet, a szintén francia nemzetiségű, nagy realista festőművész, gyakoroltak jelentős hatást.

Az első nagy sikert a Milton című képe hozta meg számára. Ezután látott hozzá a Krisztus szenvedéseit bemutató festménysorozat megfestéséhez.

 

 

„Hol Isten, ott szükség nincsen”

 

November 21-én, iskolánk Kétegyházi úti kollégiumának (ahol a Grosics Labdarúgó Akadémia kollégistái laknak) az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) gyulai szervezetei egy gyönyörű, kézzel hímzett, tájegységünk motívumaival díszített Házi Áldást adott ajándékba.

A Házi Áldást, melyet Szilágyi Bálintné készített, Dr. Czirok Sándor az intézmény igazgatója és Máté János kollégiumvezető-helyettes vette át és Dlubala Róbert akadémiai-lelkész áldotta meg.

Sz.István

 

 

Cserkészmise

 

November 29-én került sor iskolánk idei első cserkészmiséjére. A szentmisét mons. Kovács Péter esperes plébános mutatta be. Az iskola „felesküdött” cserkészei mellett a szentmisén részt vettek a cserkészjelöltek és több osztály tanuló is.

Péter atya a szentbeszédében a közösségben való elköteleződésről szólt, hiszen a cserkészet is egy erős közösségi kötelék a fiatalok között, de beszélt az egymáshoz való hozzáállásról, az egymással való viszonyról és odafigyelésről. Felhívta a figyelmet, hogy ezek a dolgok nem csak a cserkészek számára betartandóak, hanem mindenki számára, aki közösségben él.

A szentmise után mindannyian az iskola aulájába vonultunk, ahol sor került a Szent Antal-persely felszentelésére is.

Karsai Gyöngyi, hittanár

 

 

Szent Antal-persely

Páduai Szent Antal szobra minden katolikus templomban jelen van, általában az ajtó közelében, a hozzá kapcsolódó persely bevétele kizárólag a szegények javára szóló adományokkal telik meg, amely az azzal megbízott személyek segítségével eljut a rászorulókhoz.

Ezen a példán felbuzdulva, iskolánkban rég működő szeretetszolgálatunk Kovács Péter plébános és dr. Czirok Sándor igazgató úr segítségével felállított egy Szent Antal-perselyt a bejárat közelében, azzal a szándékkal, hogy a diákok és tanárok által beledobott adományokból a rászoruló diákokat segítsük.

Felhívok tehát mindenkit, aki elmegy e persely mellett, ne legyen közömbös, gondoljon arra, hogy az ő kis aprópénze is hozzásegítheti egy-egy diáktársát, hogy iskolába járjon!

Karsai Gyöngyi, hittanár

 

 

 

Remek szereplés az Illéssy Gasztro Kupán

 

A kisújszállási Illéssy Sándor Szakközép- és Szakiskola december 1-jén rendezte meg  az I. Illéssy Gasztro Kupát, amely folytatása az öt évvel ezelőtt indult kunhegyesi gasztronómiai versenynek. Idén, a verseny megújulva Kisújszálláson  folytatódott szakács, pincér és cukrász tanulóknak és a szakmában dolgozó  szakembereknek. 

Az országos versenyen 14 iskola 52 cukrász, szakács, pincér tanulója mérte össze tudását felnőtt- és tanuló kategóriában a neves szakmai zsűri előtt. A verseny egyik újdonsága a Gasztro Ki Mit Tud?  kategória volt, ahol a tanulóknak önállóan a helyszínen kellett végrehajtani a versenykiírásban meghirdetett feladatot.

A pincér tanulóknak egy ötfogásos menükártya készítése és alapismereti teszt megoldása szerepelt a feladataik között.

 A cukrász tanulóknak kakaófestés tragant lapra volt a feladat. Téma: az emberi segítségnyújtás, amely megegyezik az iskola fenntartójának, a Baptista Szeretetszolgálat küldetésével.

A legnagyobb érdeklődést a szakács tanulók élőmunkája kapta ahol 15 induló vett részt a versenyen. A diákoknak adott nyersanyagkosárból, meghatározott idő alatt kellett két adag ételt elkészítenie az iskola tankonyhájában, a zsűri előtt. Az érdeklődők és kísérő tanárok kivetítőn tudták nyomon követni a konyhában folyó munkálatokat. Ebben a kategóriában két tanulónk képviselte iskolánkat.

A pincér tanulók másik versenyfeladata egy alkalmi díszasztal megterítése szabadon választott témában és pincérismereti teszt megoldása volt, melyen egy tanulónk vett részt, hét másik iskola versenyzőjével együtt.

A cukrász tanulók másik feladata egy alkalmi dísztorta egy minyon és egy napi sütemény készítése volt, szintén egy tanuló képviselte iskolánkat öt másik iskola versenyzőjével együtt.

A szervezők egyéb programokkal tették színesebbé a rendezvényt: zöldségszobrász-bemutató, kávékóstoló, mézkiállítás. 

A rendezvényen Erdős Hanna aranyérmes olimpiai bajnok munkáit tekinthette meg a közönség, s egy vetítéssel egybekötött olimpiai beszámolót tartott az érdeklődőknek.

Eredményeink:

Aranyérmesek: Chlebnyiczki Erzsébet (cukrász, felkészítő tanára: Reck Szabolcs), Nima Erika (szakács, felkészítő tanára: Fodor Imre). Ezüstérmesek: Doktor Zoltán (szakács artisztika), Misák Szabina (szakács, felkészítő tanára: Fodor Imre). Bronzérmesek: Doktor Zoltán (cukrász artisztika), Bugyi Domonkos (pincér, felkészítő tanára: Vincze Jenő)

Köszönettel tartozunk iskolánknak, hogy biztosította számunkra a rendezvényen való részvételt. 

Krajcsiné Sócó Edit

 

 

 

Életem a versben

 

Régi szokás, hogy a kollégisták napi kötött feladataik mellett időről-időre más elfoglaltságra is találnak lehetőséget iskolánkban. Ilyen a rendszeres szabadidős művelődés.

November 27-én este néhány kollégiumi társammal együtt tekintettem meg Banner Zoltán estjét a városi könyvtárban. A Szatmárnémetiben született költő, előadóművész idén töltötte be 80. életévét.

A művész előadói pályájának kedves verseit mondta el nekünk. A versek között dr. Elek Tibor irodalomtörténész tett fel érdekesebbnél érdekesebb kérdéseket.

Úgy gondolom, hogy igazán hasznos gondolatokat, véleményeket és persze kiváló verseket hallhattunk az est folyamán, melyeket későbbi tanulmányaink során is felhasználhatunk.

Tóth Tamás (11/Sz)

 

 

Pasztoráció

Kollégiumi hitéletünkhöz szorosan hozzájárul az ifjúsági pasztorációs tevékenység, amelynek elsődleges célja, a krisztusi igazság és szeretet átadása a diákoknak.

A Leány-kollégiumba ezért rendszeresen ellátogat Köllő Sándor káplán atya, pasztorációs foglalkozásokat tartani.

Ezeken meghatározott és szabadon választott témákról beszélget az atya az érdeklődő tanulókkal. Továbbá igen tanúságos és elgondolkodtató keresztény témájú dokumentumfilmek vetítésére is sor került már. A filmek végén a diákok elmondhatják a bennük felmerülő gondolatokat, kérdéseket, melyekre az atya válaszol, és magyarázattal szolgál.

A káplán atya személyisége és a diákokhoz való szeretetteli odafordulása is hitelessé teszi számukra a keresztény életszemlélet és gyakorlat összhangját és követendő példáját.

M.N.

 

 

 

Számítástechnika szakkör a „Szívház”-ban

 

Kollégiumunk ismét sikeresen indította el informatika szakkörét. A számítástechnika a kor emberének kőbaltája lett. Sokszor már egy házi feladatot sem lehet nélküle megoldani.

Az alapvető felhasználói programok megfelelő ismerete nélkül pedig a gép csak holt anyag. Célunk a számítástechnika alapfokú ismeretanyagának átadása, amely a legelső órán a számrendszerek megismerésével kezdődött. A számrendszerek közötti átváltásokat pillanatok alatt végrehajtották a diákok. Nagy kedvvel futottak neki az egyre nagyobb számsoroknak.

A kiváló munka eredményeképpen a diákokkal a szakkör végét játékkal, internetezéssel zártuk.

Kárnyáczki Balázs

 

 

Mikulás ünnepség

 

A Leány-kollégiumban, az idén az első csoportot érte az a megtisztelő feladat, hogy iskolánk munkatársainak gyermekei részére december 6-án Mikulás műsorral kedveskedjen. 

Nagy izgalommal és megfelelési vággyal vágtunk bele a munkába, a kis színdarab kiválasztásába. Az interneten számos kisfilmet megnéztünk, előadás szövegkönyvét átolvastuk, míg kiválasztásra nem került a Mikulás kesztyűje című történet, amely a havas erdőben játszódik, ahol a kisnyúl megtalálja a Mikulás által elveszített „nagy prémes fekete kesztyűt”.  Elhatározza, hogy visszaviszi Neki, hiszen a kesztyűje nélkül a Mikulás nem viheti el az ajándékokat a gyerekeknek.

Mielőtt azonban útnak indulna, a bölcs szarka tanít neki egy varázsigét, ami segítségével átváltozhat, amivé csak szeretne. Ennek segítségével menekül meg az út során a rókától, a farkastól, és a vadásztól. Miután sikeresen el is jutott a Mikulás házához, át is adta a kesztyűt. A gyerekek is megkaphatták a jól megérdemelt ajándékukat, amit egy-egy dallal, verssel köszöntek meg.

Komoly felkészülés, próbák, jelmezek és díszletek készítése előzte meg a várva várt napot. A résztvevő tanulók alázattal és tisztes felkészüléssel adóztak az ünnep szépsége előtt.

A Mikulás műsor szereplői Deák Krisztina, Bózsó Cintia, Gellai Csilla, Bélteki Renáta, Papp Rebeka, Csányi Renáta, Fehér Annamária és Jónás Claudia voltak. A Mikulás szerepét Szilágyi Tibor töltötte be. A műsor sikeressége közreműködésüknek és az énekkar részvételével lett teljes.

Duska Tímea

   

 

 

 

Karácsonyi ünnepség

 

Szeretetteljes iskolai Karácsonyi ünnepségen vettünk részt december 10-én, egy hideg hétfőn a Várszínház kamaratermében.

Kiss Bianka e szavakkal kezdte az ünnepséget „a Karácsony éj varázslatát valószínűleg mindnyájan ismerjük. Bár napjainkra az ajándékozás rendkívül fontos momentuma lett az ünnepnek, mégis a karácsony éj misztikuma, csodája nem múlt el. A Karácsony Ünnep számunkra. Igazából nem azért, mert belül ezt éljük meg leginkább ünnepélyesen, hanem mert ez maradt az egyetlen alkalom, amikor tényleg megáll az élet körülöttünk, és Szenteste nem marad más csak a család és a szeretet”.

A folytatásában Köllő Sándor káplán atya ünnepi köszöntője következett, melyben a Karácsony meghittségére hívta fel a figyelmet. Az ünnepségen Skorka Kitti tolmácsolásában hallhattuk Dsida Jenő Itt van a szép karácsony című versét, illetve Németh Marianna előadásában Ady Endre Karácsony – Harang csendül versét kísérhettük figyelemmel, majd Dr. Czirok Sándor igazgató úr adott át szép könyveket a félév során kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákjainknak.

Az ünnepséget az énekkar meghitt dalai tették még teljesebbé.

Köszönetet mondunk az ünnepség összes résztvevőjének és segítőjének!

Békés, boldog Karácsonyt kívánunk mindenkinek!

Németh Tamás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lelki nap Adventben

 

Advent első vasárnapja mindig az új egyházi év kezdete is egyben, és hagyomány, hogy minden egyházi évnek van egy konkrét tematikája.

Ebben az évben a Szentatya a HIT évét hirdette meg, így a lelkigyakorlatok, lelki napok is ehhez a témához kapcsolódnak ebben az évben.

Iskolánk adventi lelki napjára december 11-én került sor, a szokásos, de mégis mindig rendkívüli programokkal.

A lelki nap előadói ismét Szegedről jöttek, újabb teológus hallgatókkal kibővülve - immár négyen jöttek iskolánk volt tanulói közül. Lelki foglalkozást tartottak továbbá a környékbeli plébániákról meghívott atyák is, akik közül néhányan most jártak először iskolánkban. Ők a nap végén elismerő szavakkal illették iskolánk rendezettségét, tisztaságát, szervezettségét és a tanulók nyitottságát. Többen is jelezték, hogy a következő lelki napokra is el szeretnének jönni.

A tanárok számára Serfőző Levente hitoktatási referens, valamint ifjúsági és egyetemi lelkész, ezek mellett a Szent Imre Kollégium igazgatója tartott tartalmas és tanulságos előadást.

Adventi koszorúk, ajtó- és ablakdíszek készültek a kézműves foglalkozásokon, némelyik igen jól sikerült alkotás, amelyeket büszkén vittek haza a diákok.

Zsúfolásig megtelt a templom a lelki napot követő és azt lezáró szentmisén, amelyet Serfőző Levente atya mutatott be Száva Szabolcs békéscsabai káplán, Köllő Sándor gyulai káplán, valamint Karsai Károly állandó diakónus segédletével. Szentbeszéde elsősorban a fiatalokhoz szólt, egy egyszerű történettel, tanmesével illusztrálta az advent és Karácsony lényegét, felhívta a tanulók figyelmét az egyszerűségre, az ünnep lényegére és az igazi, krisztusi szeretetre.

Karsai Károly állandó diakónus

 

 

 

 

 

 

 

 

Karácsonyi játékos német akadályverseny

Játékosan versenyeztek és közben még tanulták is a németet

 

Második alkalommal rendeztük meg december 12-én ezt a nagysikerű és egyedülálló vetélkedőt a 7-8. osztályos általános iskolásoknak. A versenyre 27 csapat jelentkezett a megye 10 településéről; Orosháza, Gyula (GYAKI Implom, Dürer és 5. sz. Általános Iskola, Magvető Általános Iskola, Karácsonyi János Katolikus Általános Iskola), Újkígyós, Békéscsaba, Elek, Almáskamarás, Kunágota, Mezőberény, Sarkad és Vésztő.

Gedeon Éva igazgató-helyettes köszöntötte a verseny elején a diákokat majd felhívta a figyelmet a német nyelv és kultúra ápolásának fontosságára térségünkben, iskolánkban.

Mittag Roland a német munkaközösség vezetője, a verseny ötletgazdája és szervezője nagy örömmel invitálta a gyerekeket a közös játékra, hiszen a számítógépes és mobiltelefonos játékokkal szemben a közös játék nemcsak a tanulást segíti, de a közösséget és az embert is formálja, emellett a családok is sok örömet és vidámságot meríthetnek a közös „társasozásból”, a rohanó hétköznapok után, ilyenkor karácsony idején.

Forgószínpad szerűen, kilenc állomáson várták a gyerekeket különböző feladatok (pl.: szókirakó, tabu, rejtvények, feladatlapok). A játékokat a német munkaközösségének tagjai és tanulóink vezették.

 Amíg a verseny nagyon jó hangulatban zajlott, addig a kísérő pedagógusok megismerkedhettek iskolánkban működő osztrák könyvtár (ÖBZ) könyveivel, oktatást segítő füzetekkel, CD-kel, DVD-kkel a Dr. Heinz Bernart, az „Austria Litertur” képviselője által tartott előadás segítségével. Iskolánk jóvoltából délben pedig kiadós ebéddel láttuk vendégül a kifáradt versenyzőket.

Az ebéd után került sor az eredményhirdetésre, amelyen az első öt csapat értékes nyereményeket vehetett át az ÖBZ és Gerhard Stengel úr jóvoltából. Első helyen végzett a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium, második helyen a Mezőberényi Kistérségi Általános Iskola harmadik helyen pedig az orosházi Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény csapata. A kitűnő hangulatot még inkább fokozta, hogy a 100 részt vevő diák, a pedagógusok és minden iskola ajándékokkal távozhatott, és szervezők pedig megígérték, hogy a nagy érdeklődésre tekintettel jövőre is megrendezik majd az akadályversenyt.

 

 

 

 

 

Megyei bajnokok labdarúgóink

 

December 13-án, Orosházán iskolánk csapata kiváló játékkal, nagy fegyelemmel és koncentráltsággal, újabb nagyszerű eredményt ért el V.-VI. korcsoportos teremlabdarúgó csapatunk, amely komoly ellenfeleket utasítva maga mögé, megnyerte a  megyei döntőt és ezzel jogot szerzett a Vácott megrendezésre kerülő országos döntőben való részvételre.

Orosházán hat csapat küzdött két csoportban. Fegyelmezett játékkal hoztuk az első mérkőzést 2-1-re, a békéscsabai Kereskedelmi Szakképző Iskola ellen, majd az orosháziakat is legyőztük 3-1-re.  A másik csoportot a szarvasi Székely Mihály Iskola csapata nyerte az Erkel Ferenc Gimnázium előtt. A folytatásban az Erkel Gimnáziumot simán vertük 3-0-ra, majd a döntőben ismét a Kereskedelmivel találtuk szemben magunkat. A korosztályos válogatottakkal és a felnőtt Békéscsabában is szereplő játékosokkal teletűzdelt ellenfél mindent elkövetett a győzelemért, de a rendes játékidőben 1-1 lett az eredmény, úgy, hogy Kovács Balázs óriási góljával mi vezettünk. A győzelmet, nagy lelki erőt mutatva, csapatunk szerezte meg, hiszen valamennyi büntetőnket berúgtuk, a Keri viszont egyet hibázott, így a nyakunkba került az arany érem.

A labdarúgásnak ebben az egyre népszerűbb szakágában még nem sikerült megyei bajnokságot szereznie iskolánknak, pedig már többször is álltunk a siker kapujában, de az idén beteljesült az álmunk és végre ott lehetünk az országos döntőben, amit már nagyon megérdemeltünk. A fiúk is nagyon boldogok voltak és fűti őket a bizonyítási vágy.

Csapatunkat Danka Szabolcs (10/F), Szarka Levente, Patkás Gergő, Szilágyi Zsolt, Kovács Balázs, Tóth Dániel, Vati Márk (12/C), Reszelő József (11/B), Gyevi-Nagy Balázs (10/C), Turcsek Szilveszter (1/13/GYS), Erdős Márk (11/B) alkották.

Minden játékosunk kimagasló teljesítményt nyújtott és maguknak is bebizonyították, hogy fegyelmezett, kitartó játékkal és maximálisan koncentrálva sok szép eredmény érhetnek el. Sok sikert kívánunk a fiúknak az országos döntőn!

A téli pihenő alkalmából, ezúton szeretnénk köszönetet mondani azoknak, akik munkájukkal hozzájárultak iskolánk szép sikereihez, valamint a Grosics Labdarúgó Akadémia és a Gyulai Termál edzőinek, Máté Jánosnak és Szentléleki Bélának, akik együttműködésére továbbra is számítunk.

Muszka Attila testnevelő

 

 

Kiváló diákjainkat és felkészítőiket köszöntöttük

December 18-án, ünnepélyesen köszöntöttük az országos versenyeken kiváló eredményeket elérő tanulóinkat, a sportban kitűnő diákjainkat és felkészítő tanáraikat.

Az országos versenyek között szerepeltek szakmai és közismereti versenyek is. Ebben az évben is, a gyulai középiskolák között, diákjaink szerezték a legtöbb érmes helyezést.

Kitűnőségeink – eredményeik alapján – arany-, ezüst-, illetve bronz oklevél minősítésben részesültek. Arany oklevél elismerést 20 tanulónk, ezüst oklevelet 13, míg bronz oklevelet 14 diákunk kapott.  

A sportbeli kiváló eredményeket mutatja, hogy a díjazottak között 17 fő sportolónk volt. A nagyszerű eredmények elérését 23 fő felkészítő tanár, illetve edző segítette.

Diákjainkat és felkészítőiket Dlubala Róbert atya, a Grosics Gyula Labdarúgó Akadémia lelki vezetője, Karsai Károly, állandó diakónus, iskolánk hittanára, és Dr. Czirok Sándor igazgató köszöntötte. Az ünnepséget Szőke Regina, népdalcsokorral, Németh Mariann Janikovszki Éva versével színesítette.

Arany oklevelet kapott: Braun Petra, Chlebnyiczki Erzsébet Kitti, Győri Gabriella, Kocziha György, Misák Szabina, Nima Erika, Racskó Ramóna, Ruzsa Alexandra, Striffel Árpád Bence, Szilágyi Zsolt, Sztán Mariann, Turcsek Szilveszter, Verebélyi Gergely, Vincze Tímea, Kovács Balázs, Vati Dániel, Csapó Imre, Hegedűs Martin, Mannheim Dorián Uram János .

Ezüst oklevélben részesült: Bánhegyi Zita, Frankó Gábor, Frankó Norbert, Gyebnár Krisztián, Kiss Zsolt, Kovács Károly, Major Ádám, Patkás Gergő Pándi Róbert, Szabó Zoltán, Szarka Levente,  Szerencsés Mónika, Vadi Tamás.

Bronz oklevelet vett át: Bugyi Domonkos, Csengeri Mónika, Csiaki Tímea, Hidi Szabolcs, Huynh Adrienn Lyly, Juhász Anett, Juhász Barbara, Keresztesi Mária, Lovas Gergő, Rostás Rita, Schriffert Bence, Skorka Kitti, Tóth Gergő, Tóth István

Kiváló felkészítő tanári, edzői munkát elismerő oklevelet kapott:

Antal Zsolt, Bagosi Kinga, Bálint Annamária, Bereczki Veronika, Dobi Róbert, Fekete Szabolcs, Fodor Imre, Gyaraki Szilvia, Horváth Péter, Hajdú Katalin, Krajcsiné Sócó Edit, Kubik Sándor, Máté János, Muszka Attila, Muszkáné Fekete Szilvia, Nagy József, Pataki Ferenc, Reck Szabolcs, Szabó Emese, Szabóné Erdődi Mária, Takács László, Vincze Jenő, Zombainé Tarnótzky Krisztina.

A rendezvényen köszöntöttük azokat a munkaközösség-vezetőket is, akik a háttérből segítették a nagyszerű eredmények elérését: Fenyvesi Tibort, Havas Istvánnét, Karsai Károlyt, Mittag Rolandot, Novákné Kiss Máriát, Rágyanszkiné Harmath Krisztinát, Széll Jánost, Szabó Ferencet és Szerb Károlynét.

A díjak átadása után, zárásként, az iskola aulájában megterített asztalokhoz invitáltuk kiválóságainkat, akiket állófogadással is megtiszteltünk.

Reméljük, diákjaink közül jövőre még többen lesznek, akiket példaképül lehet állítani közösségünk elé.

Dr. Czirok Sándor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Faragó Adrienn

Iskolánk kiemelkedő sportolója

 

A kiemelkedő sportolók bemutatása során ismerkedjetek meg Faragó Adrienn (10/C) sportosztályos tanulónkkal, aki a Taekwon-do sportágban ért el kimagasló eredményeket.

 

Már a beszélgetésünk elején észrevettem, hogy Adrienn külsőre nem egy „tipikus” küzdősportot űző hölgy. Adrienn magas, csinos, mutatós lány. Talán éppen a sportolástól nyerte ezt az alakját.

Adrienn, mióta űzöd a Taekwon-do-t?

4 éve sportolok.

Melyik egyesületben sportolsz?

A Medgyesegyházi Spárta NSE TKD tagja vagyok.

Miért szereted ezt a sportot?

Mert formában tartom magam, és jó a közösség is. Jó a csapatszellem, az edzéseken kiadom magamból azokat a felgyülemlett problémákat, melyekkel az ember nap, mint nap találkozik. Nyugodtabb vagyok és kellemesen elfáradok.

Milyen eredményeid vannak?

Igen sok van, fölsorolom ezeket:

F  Barátság kupa (Battonya) 2. hely

F  Serdülő O.B (Békéscsaba) 2. hely

F  Mezőhegyes, diákolimpia 1. hely

F  Mezőkovácsháza O.B.  3. hely

F  Tisza-tó Kupa 2. hely

F  Medgyesegyháza, Diákolimpia 3. hely

F  Medgyesegyháza, Diákolimpia 1. hely

F  Monor Kupa O.B. 4. hely

F  Nemzetközi kupa (Hatvan) 2. hely

F  Nemzetközi kupa (Hatvan) 3. hely

F  Legkeményebb Spártai lány 1. hely (2011)

F  Legkeményebb Spártai lány 1. hely (2012)

F  Kék öv

Ez rengeteg jó eredmény 4 év alatt, gratulálunk. Főleg az országos serdülőbajnoksághoz. Milyen céljaid vannak a sportágaddal kapcsolatban?

Elérni a mesteri rangot, formában tartani magam és önvédelmet tanulni.

Fekete Szabolcs

 

 

 

Kézilabdásaink sikerei

Az Újkígyós KC-val való együttműködés eredményeként kézilabdásaink idén az NB II-ben indultak. Csapatunk nagyon sikeres őszi idényt tudhat maga mögött, hiszen a harmadik helyen állunk, alig lemaradva az előttünk állók mögött, az utolsó fordulóban is - kiváló játékkal - 32:25-re legyőztük a Szeged-Algyő csapatát.

A kiváló teljesítmények eredményeként, több játékosunk rendszeresen játéklehetőséget kapott az Újkígyósi KC felnőtt csapatában is. A kiváló kapusteljesítmény mellett legjobb góllövőink Kiri Cs., Felczán O., Gulyás E., Nemesi A., Kneifel J., Lipták G., Balázsházi L., Vajna R., és Frankó N. voltak. A csapatot Pataki Ferenc edző irányította.

Bízunk benne, hogy a tavaszi idényben tovább folytatjuk a nagyszerű szereplést!

 

Sulihírek 2007-2008

Sulihírek 2008-2009

Sulihírek 2009-2010

Sulihírek 2010-2011

Sulihírek 2011-2012

Sulihírek 2012-2013

Sulihírek 2013-2014

Sulihírek 2014-2015

Dr. Czirok Sándor igazgató