Sulihírek 2013-2014

Sulihírek 2007-2008

Sulihírek 2008-2009

Sulihírek 2009-2010

Sulihírek 2010-2011

Sulihírek 2011-2012

Sulihírek 2012-2013

Sulihírek 2013-2014

Sulihírek 2014-2015

Tanévnyitó ünnepség

 

Iskolánk tanévnyitó ünnepsége szeptember 11-én került megrendezésre a Nádi Boldogasszony Kegytemplomban. A Szentmisét Kovács Péter plébános úr celebrálta, aki egyúttal útravalót is adott a tanévre.

A szentmise után Fülöp Tímea (1/11/E) Hegedűs Géza: Téged kereslek, értelem című versével köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Czirok Sándor igazgató úr ünnepi beszéde következett.

Az ünnepséget a Czeglédi Katalin tanárnő által vezetett énekkar dalai színesítették.

A 2013/14-es tanév megkezdődött. Mindenkinek sikeres tanévet kívánunk!

Kónya Margit

   

 

Esélyek

 

Isten minden embert újabb és újabb eséllyel ajándékoz meg, ezt úgy is hívják, hogy KEGYELEM. Megbocsájtja bűneinket, botlásainkat, új utakat mutat számunkra, ha a régin netalán eltévedtünk volna, újra meg újra lenyújtja felénk segítő kezét, másokon keresztül.

Ilyen segítő kéz többek között iskolánk is, amelynek „szlogenje”: Mindenkinek esélyt adunk! Befogadja azokat tanulókat is, akiknek problémáik vannak, akik nem kaphatták meg a megfelelő hátteret a továbbtanuláshoz, akikkel nem törődnek. Felemeli szeretettel mindazokat, akik tanulni szeretnének, elsajátítani valamilyen szakmát, de eddig esélyük sem volt. Persze vannak olyanok, akik nem hagyják, hogy segítsenek nekik, de nem ez a jellemző.

Ünnepek nélkül üres lenne az élet, bármilyen emberi közösségben, így iskolánk is gyakran ünnepel, amikor csak alkalom adódik rá. Ilyen ünnep volt a tanévnyitó ünnepség is, amelyet szeptember 11-én tartottunk a Nádi Boldogasszony kegytemplomban. Az újonnan érkezett tanulók számára szokatlan volt a szentmise, hiszen többnyire állami iskolákból érkeztek, de fegyelmezetten, csendben vettek részt a szent liturgián. Az ezt követő napokon kérdéseikkel ostromolták a hittan tanárokat, érdekelte őket, hogy ott mi minden történt…

A szentmisét Kovács Péter esperes plébános atya mutatta be, prédikációja elsősorban a tanulók számára szólt, amelyben felhívta figyelmüket kötelességeikre, de arra is, hogy ehhez minden segítséget megkapnak, elsősorban Istentől, de iskolájuktól, tanáraiktól is.

A szentmise után színvonalas műsorral köszöntötték tanulóink az új tanévet, Igazgató úr pedig ünnepélyes szavaival megnyitotta azt.

Karsai Gyöngyi

 

Célratörő ember a kőbe is beüti szöget

Minden másodperc ajándék*

 

Nagyon sok szeretettel köszöntök mindenkit iskolánk huszonkettedik tanévnyitó ünnepségén. Külön köszöntöm az új osztályainkat, az új diákjainkat, az új munkatársainkat és vendégeinket.

A tanévnyitó ünnepség  mindig különleges alkalom. Nem gyászesemény, hanem öröm - ahogy diákjaink közül többen elmondták, alig várják már, hogy elkezdődjön az iskola -, hiszen mindenki megmutathatja egyéniségét és az egyes tanévek során elvégzett munka az ember kiteljesedésének és későbbi boldogulásának is fontos alapja. Azt szeretnénk, ha ez a tanítási év is vidáman, élettel tele és mindenki számára nagyon hasznosan telne el. A temérdek feladatunk teljesítése során észre sem fogjátok majd venni, hogy már magunk is után tudjuk ezt a 179 napot.  

Új kihívások, új lehetőségek előtt állunk, új barátságok köttetnek majd, új élmények fognak érni mindenkit, de a céljaink a régiek maradtak; mindenkit a lehető legjobban felvértezni tudással, kellő ismerettel, gyakorlattal, hogy az érettségi, a szakmai vizsgákon sikeresek legyetek, erre és az iskolánkban pallérozódó egyéniségetekre alapozva továbbtanuljatok, illetve munkahelyet találjatok úgy, hogy közben minél jobb emberekké váljatok, segítve családotokat, közösségeiteket, hazátokat és egyházatokat egyaránt.

Egy török közmondás szerint a "Célratörő ember a kőbe is beüti szöget". Nagy örömünkre szolgálna, ha minél többen így gondolkodnátok és cselekednétek. Nem szabad elvesztegetni a bennetek rejlő tehetséget. Minden jónak, minden percnek örülni kell. Minden másodperc ajándék, mert hozzájárulnak a szeretettel megélt, bölcsebb élethez.

Nagyon bízunk bennetek, nagyon fontosak vagytok számunkra. Segíteni fogunk mindenben!

Ennek szellemében kívánok mindenkinek eredményes és sikerekben gazdag tanévet!

Dr. Czirok Sándor igazgató

* Elhangzott a Tanévnyitó ünnepségen

 

 

   


 

Őszi Göndöcs Napok

Szeptember 3-4.

 

Hagyományainknak megfelelően, iskolánkban a tanévet a Göndöcs Napok eseménysorozata vezeti be. A rendezvény sokoldalúan szolgálja a hozzánk érkező új diákok beilleszkedését, ugyanakkor a felsőbb évfolyamos tanulóinknak is megkönnyíti a tanévkezdést.

Az első éves diákok számára kedden tizenkét állomásból álló színes játékos erőpróbát rendeztünk. Ezen a napon a felsőbb évfolyamosok saját programjaikat valósították meg a közművelődési-, és a kiránduló helyeken.

Másnap a kilencedikesek ismerkedtek Gyula nevezetességeivel és mindazon a helyekkel, amelyek ismerete hasznos lehet számukra az elkövetkezendő években.

A változatos vetélkedés lehetővé tette, hogy az egyes osztályok valamennyi diákja szerepeljen a játékokon. Az osztályok sárkányt készítettek, melyeken elhelyezték saját logójukat. Rövid, frappáns bemutatkozóik nagyon tetszettek a zsűrinek. Az EDÜ különdíjas rappereink az egész iskola előtt mutatták be produkciójukat.

A nap csúcspontja az osztályok közötti kötélhúzás volt, melyet a 2/12/F osztály csapata nyert meg. Jutalmuk az volt, hogy megküzdhettek a tanárok csapatával, amit végül a tanárok nyerték.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen harmincegy osztály vette át a teljesítményét igazoló oklevelet és egy gyümölcs csomagot.

Sok-sok móka, kacagás, vidámság, felszabadult, önfeledt játék jellemezte ezt a két napot, jól megerősítve az osztályközösségeket. Még véget sem ért a vetélkedés és máris sokan kérdezték, hogy mikor lesz a következő ilyen alkalom. Nos, a Befogadó Bulinkon volt alkalom újra összejönni.

SzJ

 

 

 

       

 

Göndöcs Napok a diákok szemével

 

Szeptember 2-án, az első tanítási napon, az osztályfőnöki órák keretében megbeszéltük a másnapi programokat.

Választhattunk a városnézés, a közös főzőcskézés, vagy a múzeumlátogatás közül. Megegyeztünk, hogy elsősorban Gyula „felfedezése” lesz a célunk. Megnéztük a város főbb nevezetességeit: a Százéves Cukrászdát, a Ladics-házat, a Belvárosi Katolikus Templomot, elsétáltunk a Polgármesteri Hivatal előtt és a Petőfi téren is szétnéztünk. A legtöbb időt azonban a Várnál töltöttük, ahol az osztály nagy része 20 éves koruk ellenére hintázott és a játszó-téren bóklászott.

A kirándulás rendkívül jó hangulatban telt, végig beszélgettünk, elmesélte mindenki a nyári élményeit. A nap végeztével pedig vidáman köszöntünk el egy-mástól, tudva, hogy szerdán játékos sportvetélkedőn vehetünk részt. Az a nap is nagyszerűen telt, segített, hogy újra összerázódjunk és könnyebben induljon a tanév.

Reméljük a folytatás is ilyen jó lesz!

K. T. (11/SZ)

 

Gyula nevezetességeinek nyomában

 

Szeptember 3-án osztályfőnökünk, Kónya Margit tanárnő kíséretében városnéző sétára indultunk. Nem egy egyszerű séta volt ez, hiszen rendhagyó irodalom, művészeti órán (sőt, inkább művészeti napon) vettünk részt.

Megtekintettük a város nevezetességeit, és minden állomáson felidéztük az adott helyszín történetét. A városközpontból indultunk, az első állomások között szerepelt a Százéves Cukrászda és a Ladics–ház is.

A legtöbbet természetesen a várnál időztünk, ahol megismerkedtünk a Gyulai Vár és a Várszínház múltjával és jelenével. A vár mögött található emlékhelyen is felelevenítettünk az 1848/49-es eseményeket. A várnál megpihentünk egy kicsit, és nyári élményeinkről, jövőbeli terveinkről beszélgettünk.

Természetesen nem feledkeztünk meg a városhoz kötődő jeles személyekről sem: így jártunk Erkel Ferenc szülőházánál és a Göndöcs-kertben is.

Minden városnéző sétánk során rácsodálkozunk, milyen csodálatos ez a város. Igazán örülünk, hogy ebben a városban tölthetjük a középiskolás éveinket.

12. B osztály

 

Osztály születik…

 

Az 1/9/E néhányan már ismerték egymást az általános iskolából, de a többségük számára mindenki új osztálytársnak bizonyult.

Az első nap után alig vártuk, hogy felszabadultabb környezetben is megismerhessük egymást. Erre jó alkalommal szolgált a következő két nap.

Szeptember 3-án,  a rossz idő az iskola sportcsarnokába terelte a résztvevőket, de ez nem szegte senki kedvét sem. Kivétel nélkül mindenki részt vett a feladatok teljesítésében, nem kellett senkit sem noszogatni. Sőt, néha az volt a gond, hogy nem tudott mindenki szerepelni az adott játékban. Másnap, városnézés volt a program. Szerencsére az időjárás is megváltozott, így napsütésben róhattuk az utcákat. Mivel senki sem gyulai, a város központján kívül szinte minden helyszín ismeretlen volt a tanulóknak. Sétánkat a Kossuth téren kezdtük, innen utunk a leánykollégium irányába vezetett, majd vissza, az iskola épületébe. Világóra, Nádi Boldogasszony templom, könyvtár, Várszínház, Csigakert, Várfürdő, gyulai vár, fiú kollégiumok, iskola cukrász-műhelye (hiszen cukrásznak készülnek), Városháza, Százéves cukrászda, Művelődési ház, iskolaorvos, városi sportcsarnok, Erkel-ház, Józsefvárosi templom, "Grosics-kollégium" – voltak hosszú utunk állomásai.

A fárasztó séta végén a tanulók megállapították, hogy Gyula szép város, sok benne a látnivaló. Kifejezték azt a kívánságukat, hogy máskor is legyen ilyen program, illetve szeretnének egy-egy helyszínt részletesebben is megtekinteni.

A nap végén, az iskolába visszatérve részt vettünk az előző nap eredményhirdetésén. Örültünk, hogy „jónak találtattunk” és éhesen fogyasztottuk el az ajándékot, a finom gyümölcsöket.

Mint osztályfőnök, elmondhatom, hogy a két nap alatt egy közösséget láttam összekovácsolódni. Remélem, hogy a tanulók ezután is egymást erősítve, összetartva fogják teljesíteni a rájuk háruló feladatokat.

Bagosi Kinga


 

Lelki felüdülés

 

Az első pasztorációs foglalkozás nagyon érdekes volt. Körbeültünk, mécseseket gyújtva meghitt légkört teremtettünk, bemutatkoztunk, és közösen imádkoztunk. Levente Atya hasznos lelki útravalókkal látott el bennünket, majd gitárkísérettel dalokat tanultunk meg.

A pasztorációs foglakozás nem egy mindennapos dolog. Azt hiszem, ezeken az alkalmakon lehetőségünk van megtanulni, hogy mi az önzetlen, egymás iránti szeretet. Segítségünkre van a szellemi fejlődésben, lelkileg erősebbé tesz bennünket. Ezeken az órákon megbeszélhetjük azokat a dolgokat, amik bennünk zajlanak, úgy a jelenben, mint a múltban. Nagyon nagy segítségünkre van Levente Atya és Niki néni.

Azt hiszem, ezek az alkalmak közelebb hozzák egymáshoz a csoport tagjait. Az egész csoport nevében csak azt tudom mondani, hogy köszönjük a segítséget.

Kiss Bianka


 

Hangulatos tanévkezdés a gyulai várban

 

Már a tanév első hétvégéjén, szeptember 7-én,  vendéglátós  diákjaink közreműködésével részt vehettünk egy nagyszabású rendezvény lebonyolításában. A XV. Keverék és Fajtiszta Kutya Agility Világbajnokság és a XII. Par-Agility Világkupa vendégeit, résztvevőit egy állófogadásra hívták meg a rendezők a várba, melyet mi bonyolítottunk le 300 fő részére.

A várat már csütörtök délelőtt bevették diákjaink. Közben volt időnk megnézni a kiállítótermeket, a várúrnői szobát, a kápolnát, a kínzókamrát, a vár éléstárát, illetve felmenni a toronyba és onnan csodálni a környéket a szép időben.

A múzeum igazgatósága tanulóinknak a vár hangulatához illő reneszánsz jelmezeket kölcsönzött. A különleges öltözet jól illett a helyszínhez.

A gálavacsorán több nehézséggel kellett megbirkóznia diákjainknak (alig volt magyarul beszélő vendég, egyenetlen padlón kellett egyensúlyozni, nagyszámú mozgáskorlátozott vendég stb.), de tökéletesen sikerült végrehajtaniuk a rájuk bízott feladatokat. A helyszín, a fáklyákkal kivilágított vár, az élőzene, a műsor, a reneszánsz hangulatot idéző jelmezek, a vendégek és a szervezők kedvessége, együttműködése tette felejthetetlenné ezt az estét mindannyiunk számára.

Köszönjük minden diáknak és kollégának az együttműködést!

Havas Istvánné

 

 

 

 

 

 


 

Városnéző séta

 

Az első tanítási nap fáradalmait egy városnéző sétával vezettük le a Szívházas kollégistákkal. A séta mindenki számára kikapcsolódás volt, ezen túl nagyban segítette az elsősök tájékozódását a városban. Sétánk során érintettük a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórházat és rendelőintézetét, a postát, a művelődési házat, a gyerekek számára elérhető orvosi ügyelet épületét, a Belvárosi Katolikus Templomot és a Mogyoróssy János Városi Könyvtárat. Természetes minden helyről a felsőbb évesek mondtak pár szót a kisebbeknek.

Az elsősök nem restellték megjegyezni, hogy Gyula egy igen szép és hangulatos város, nem bánták meg, hogy ide jöttek tanulni. A séta után kellemesen elfáradva tértünk vissza a kollégiumba.

K.B


 

Ismerkedés

 

Eljött az ősz, itt van a szeptember, ami egyet jelent minden diák számára az iskolakezdéssel. Végre lehet találkozni a régi és új lakótársakkal a Szívház Kollégiumban. A szobatársakkal jó újra együtt lenni, elmesélni a nyári élményeket. Az elsősöket viszont még nem ismeri senki és ők sem ismerik a többieket, ezért minél hamarabb jó megismerni egymást. Ki honnan jött, hogy hívják, milyen szakmát fog tanulni, van-e valamilyen hobbija, ezért egy szép délutánon kisétáltunk a Csiga-kertbe, ahol a fák hűs lombjai alatt, mindenki bemutatkozott a többieknek.

Nagyon jó hangulatban telt ez a délután, sokat nevettünk és sokat megtudtunk a másikról. Azt hiszem, ezek után felszabadultabban és jobb hangulatban kezdik majd meg a fiúk az idei kollégiumi életet.

N.B.


 

Jó kezdeményezésnek bizonyult a Duatlon szervezése

 

Szeptember 20-án már harmadik alkalommal került megrendezésre Gyulán a Duatlon megyei verseny. Az első két alkalommal iskolánk szervezésében és kezdeményezésében zajlott a megmérettetés.

Az idén különleges alkalom történt, hiszen a versenyünk a Békés Megyei Diáksport Szövetség szervezésében a Magyar Diákolimpia megyei döntőjévé nőtte ki magát. Ez azt jelenti, hogy a korcsoportok győztesei képviselik az országos döntőben megyénket.

A megyei döntőben a legfiatalabb versenyző mindösszesen 9 és a legidősebb 18 éves volt. A fiatalabb korosztálynak a verseny 1 km futással majd 2 km kerékpározással zajlott. A végén még 500 m futást kellett teljesíteni. A középiskolás kategóriában 2 km futás után 4 km kerékpározás, majd ismét 2 km futás volt a verseny távja. Az indulók mindegyike teljesítette a távot és a leggyorsabbak a megyei bajnok címet érdemelték ki.

Köszönjük iskolánk vezetőségének, hogy biztosította a helyszínt és a szervezőket a versenyre. Jó látni, amikor egy fiatal olyan sportágat talál magának, amiben sikereket érhet el és a sokoldalú testmozgás mindenkinek lehetőséget ad a sikerek eléréséhez.

A győztesek: II. kcs.: Szegedi Vanda (GYAKI), V. kcs. lány: Dóczi Dorottya (Göndöcs Benedek Kö-zépiskola), V. kcs. fiú: Barbu Roland (Göndöcs Benedek Középiskola), VI. kcs. lány: Beinschróth Kitti (Göndöcs Benedek Középiskola), VI. kcs. fiú: Verebélyi Gergely (Göndöcs Benedek Középiskola).

Fekete Szabolcs

 

Tisztes helytállás, jó szereplés az országos döntőben

 

Október 6–án rendezték meg Lakitelken az Duatlon Diákolimpia országos döntőjét. Megyénket több év kihagyás után három fő képviselte, köztük két tanulónk - Dóczi Dorottya és Verebélyi Gergely - a középiskolás korosztályban.

A megyei döntő megnyerése után nagy lelkesedéssel indultunk a versenyre. Kevés információval rendelkeztünk, hogy milyen versenyzőkkel kell majd megküzdenünk.

Az országos versenyen több mint 1300 versenyző indult el, akik az ország minden pontjáról érkeztek. A legkisebbek 6 évesek, a legidősebbek 18 évesek voltak. A versenyen együtt indultak az „A” kategóriás (igazolt, profi) versenyzők és a „B” kategóriás (amatőr) versenyzők.

A verseny szervezése és lebonyolítása kifogástalan volt. A Magyar Triatlon Szövetség biztosította a feltételeket a színvonalas verseny lebonyolításához. A verseny távja: 2.5 km futás, 10 km kerékpározás és 1.5 km futás volt.

Versenyzőink jó eredményekkel, szépen helyt álltak a hatalmas mezőnyben. Az V. korcsoport leány tanulói közül (61 fő versenyző) Dóczi Dorottya a 16. helyen végzett. Nagyon jó futóteljesítményével az élmezőnyben volt sokáig, de a kerékpározás kevésbé sikerült. A 16. helyezés így is nagyon szép teljesítmény.

Verebélyi Gergely a legnagyobbakkal versenyzett. A VI. korcsoportnak is nagyon erős mezőnye volt. A 67 induló közül a 46. helyezést érte el jó futóteljesítménnyel, de gyengébb kerékpározással.

Szívből gratulálunk a versenyzőinknek, akik célul tűzték ki, hogy a következő években is elindulnak a megmérettetésen, hiszen nagy élmény volt iskolánkat és megyénket is képviselni ezen a színvonalas versenyen.

Fekete Szabolcs, Antal Zsolt testnevelők


 

Id. Christián László Emlékverseny

 

A tanév első atlétika versenyén, szeptember 25-én, iskolánkból öt négyfős csapat vett.

A gyulai megmérettetésen a fiúk 4x1500 m váltófutásban negyedik, távolugrásban nyolcadik és kilencedik, súlylökésben hetedik,  svédváltóban ötödik helyezést érték el. A dobogós helyekről sorra lecsúsztunk, de azért voltak egyéni, kimagasló eredmények, amivel érmes helyezést lehetett volna elérni. Különösen jól szerepelt Rebők Imre Gergely (12/C) és Jónás Tamás (10/C) 1500 m-en, Szűcs Damján Róbert (10/C) és Tanner Gergő (12/C) svédváltóban. A lányok versenyében Dóczi Dorottya versenyen kívül a 800 m-es távon a második legjobb időt futotta.

Bár a csapatban nem lettünk dobogósok, a versenyzők elmondása alapján - a jövőre nézve - nem esett csorba az ambíciójukon.

Antal Zsolt testnevelő


 

Don Bosco Kupa 2013

 

Szeptember harmadik hetében rendeztük meg a  kollégiumi Don Bosco Kupa őszi fordulója. Az utóbbi évek egyik legizgalmasabb kupájára került sor.

Ezen a napon még az időjárás is tavaszira fordult, így semmi akadálya nem volt a szép játéknak és a jó hangulatnak. A kiélezett mérkőzések végén a 13-as háló csapata örülhetett, hiszen a mindent eldöntő meccsen 6-2-es győzelmet aratott a 15-ös háló csapata ellen. A győztes csapat tagjai: Tóth János (10/C), Tanner Gergő (12/C), Hoksza Dániel (2/14/KVGY), Fekete József Pál (1/11/G), Pióker Tibor (11/A), Reszelő József (1/11/F). A gólkirály 6 találatával Tanner Gergő (12/C) lett.

Gratulálunk a győzteseknek és minden résztvevőnek.

D.B.


 

Kutatók Éjszakája

 

Magyarországon is hagyománnyá vált, hogy minden évben megtartják a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozatot a nagyobb egyetemeken, főiskolákon, népszerűsítve a tudományokat. Idén, szeptember 27-én került sor ennek a megszervezésére. Iskolánknak köszönhetően ellátogathattunk a szegedi rendezvényekre (tavaly Nyíregyházán jártunk).

A szervezők több helyszínen, a természettudományok minden területével kapcsolatosan várták érdekes, játékos programokkal a kicsiket és nagyokat.

Látogatásunkat a TTIK Kísérleti Fizikai Tanszék Nagyintenzitású Lézer Laboratóriumában kezdtük, ahol megismerkedtünk a lézerek működésével, típusaival. Bemutatásra került egy kisebb teljesítményű folytonos üzemű, illetve egy jóval nagyobb teljesítményű impulzus üzemű lézer különböző anyagokra gyakorolt hatása. Láttuk, ahogyan a lézerfény koncentrált energiája meggyújtja a gyufát, a papírt, illetve elvágja a műanyagot.

Ezután Bagosi Róbert és Bagosi Kinga a Biofizikai Intézet és az Analitikai Labor laboratóriumaiban jártak, Nagy Károly, Novákné Kiss Mária és dr. Márkusné Kósa Ágnes pedig a Szent-Györgyi Albert Agorába látogattak.

A Biofizikai Intézetben a mikrocsatornák világával ismerkedtünk meg. Bemutatták, hogyan készíthetők mikrométeres (a milliméter ezredrésze) nagyságú csatornák, melynek a technikáját ki is próbálhattuk. Megtudtuk, hogy ez egy olyan dinamikusan fejlődő területe a biofizikának, melynek segítségével akár mini laboratóriumok, diagnosztikai eszközök is készíthetők.

Ezután az integrált optikával kapcsolatos kutatásokba nyertünk betekintést, olyan technológiákat fejlesztenek, melyek segítségével a jövőben a mai elektromos integrált áramkörök optikaiakkal lesznek felválthatók. A kutatások során többek között a bakteriorodopszin nevű fehérjét vizsgálják, mely érdekes fényelektromos tulajdonságokat mutat.

Az Analitikai Laborban a legmodernebb gázkromatográf működését mutatták be. Kipróbáltunk olyan kísérleteket is, melyekhez csupán a mindennapjainkban, a konyhában használatos anyagokra volt szükség.

Ezt követően együtt ellátogattunk a TTIK Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék egyik lézerlaboratóriumába, ahol nagyenergiájú impulzuslézerrel kapcsolatos kutatásokat mutattak be. Szintén itt tanulmányozhattuk az ultraibolya, illetve a közeli infravörös fény néhány felhasználását.

Szegedi látogatásunkat a Szent-Györgyi Albert Agorában fejeztük be, ahol száznál is több ördöglakat és ügyességi játék közül próbáltunk ki néhányat.

Éjfél után kissé fáradtan, de számos élménnyel és hasznos ötlettel gazdagodva érkeztünk vissza Gyulára.

Novákné Kiss Mária, Bagosi Róbert

 


 

Szent Mihály napi tűz gyúlt

 

Az ország egységének jelképeként és a hagyományőrzés jegyében egy országos rendezvénysorozatba kapcsolódott be Gyula városa.

Szent Mihály napja (szeptember 29.) az őszi napforduló, amiről azt tartották őseink, hogy ekkor éri el a Nap tüze erejének csökkenése az egyensúlyi állapotot, ezután a sötétség válik erősebbé, a külvilági tűz fogyásával a belső, befelé forduló, emésztő tűz nyer teret.

Más okból is híres ez a nap: a Szent György napján legelőre hajtott állatokat Szent Mihály napján hajtották vissza a pásztorok és ez volt az elszámoltatás időpontja, így ez a pásztoroknak a legnagyobb ünnep, melynek alkalmából mulatságokat, bálokat rendeztek.

A vár előtti téren tartott hagyományőrző műsor keretein belül a Göndöcsös diákok újra bizonyíthatták szakmai tudásukat. Tanáraik irányítása mellett egy hagyományos pásztorétel, az öregtarhonya kóstoltatása volt a feladatunk vasárnap este.

Néhány fiúnak és lánynak lehetősége nyílt rá, hogy beöltözzön csikós és néptáncos ruhába. Ők így képviselték iskolánkat.

Legjobban a Magyarország körvonalát kirajzoló fáklyák és a csónakázótavon meggyújtott hatalmas máglya nyerte el diákjaink tetszését, de jó volt látni a városunkban forgatott kisfilmeket is a vár oldalára vetítve.

A kellemes estét jó hangulatban töltöttük, finom volt az étel és a látogatók elégedetten távoztak az asztalainktól.

Havas Istvánné

 


 

A kéz műve…

 

Játékos délutáni kézműveskedésre került sor szeptember 27-én délután a békéscsabai Savio Szent Domokos Katolikus Általános Iskola és Óvoda udvarán.

Az iskola pedagógusai rendszeresen színes programokat szerveznek a diákoknak, melynek keretében a kézműveskedés mellett a folklórt, a mesét és sok más hagyományos foglalkozást is beiktatnak a diákok délutáni elfoglaltságába. A foglalkozásokon mintegy 180 diák, kicsik és nagyok próbálhatták ki mennyire ügyesen kezelik az ollót, a tűt, a faragókést vagy éppen saját ujjaikat.

Fantasztikus lelkesedés jellemezte valamennyi csoportot. mindenki mindent ki szeretett volna próbálni. A három órás foglalkozás végére úgy éreztem magam mintha egy egész hete sípokat, búgattyút, zúgattyút, fütyölőt készítenék.

A foglalkozáson minden diák több játékot is készíthetett magának. A játékok elkészítése után minden gyereket megajándékoztam egy Göndöcsös órarenddel és meghívtam őket egy iskolalátogatásra.

A gyerekeknek nagyon tetszettek a játékok és még a nap vége előtt meghívtak egy újabb foglalkozásra.

SzJ


 

Számítástechnika szakkör a Szívházban

 

Kollégiumunkban idén is elindult a számítástechnika szakkör. Most is az a célunk, hogy a diákok elsajátítsák az alapokat,  fejlesszük az internetes kultúrát. segítsük a tanulást, a problémák megoldását.

K.B.

 


 

Lovaglás

 

A tanév megindulásával párhuzamosan a bajnoki mérkőzések sorozata is megkezdődött. A fizikai meg-terhelések mellett szakítottunk egy kis időt a kikapcsolódásra is. Az időjárás kegyes volt hozzánk, ezért kaptunk az alkalmon és a Demkó tanyán részt vettünk egy lovas tréningen. A programra elsősorban az fiatalabbakat (U-14) invitáltam, mert a csapat több új taggal bővült. Eleinte bátortalanok voltak focistáink, de lassan feloldódtak. Természetesen oktató, valamint futószár segítségével sajátították el az alapokat tanulóink. A bátrabb diákoknak egy rövidebb távú vágtázás is belefért. Sokuknak okozott új élményt a lovaglás. Sajnos az időnk gyorsan lejárt, de mielőtt elmentünk répával és almával jutalmaztuk a lovakat.

A napsütéses időnek köszönhetően a visszautat gyalog tettük meg a kollégiumig és közben élményeinket is megosztottuk egymással.

Vigh Balázs

 


 

Koncert a kápolnában

 

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsának határozata alapján, 1975 óta ünneplik meg világszerte a Zene Világnapját.

Október 1 a zene világnapja. Ezen a napon országszerte sok koncertet, hangversenyt és más különleges zenei programot rendeznek. A világnap célja, hogy a társadalom széles rétegei számára népszerűsítse a zeneművészetet és szorgalmazza a népek közti barátságot és megbékélést.

Idén, iskolánk kápolnája adott helyt ennek a neves eseménynek, melyen a Békéscsabai Trefort Ágoston Szakiskola Fiúkórusa adott ünnepi koncertet Surinásné Tóth Olga kórusvezető irányításával.

Iskolánk vezetése nevében Gedeon Éva igazgatóhelyettes asszony köszöntötte a vendégeket.

A 15 évvel ezelőtt alakult fiúkórus országosan is egyedülálló a maga nemében. Műsorukon a kórus irodalom kiemelkedő darabjai mellett népdalok és más népek kórusművei is megszólaltak.

A remek hangulatú koncert kihangosítva az iskola minden helységébe valamennyi diákunkhoz eljutott. A koncert zárásaként Surinásné Tóth Olga maga ült a szintetizátor mögé és a kórus segítségével valamennyi résztvevőt is megénekeltette.

A koncert után iskolánk vezetése remek ebéddel kedveskedett a fellépő kórusnak, melynek tagjai nagyon meg voltak elégedve a felszolgált ételekkel és a kiszolgálással egyaránt.

Reméljük ez a koncert is azt sugallja diákjainknak, hogy minél többen vegyék igénybe saját hangszerüket, énekhangjukat, mert Énekelni jó!

SzJ


 

Befogadó buli

 

Hagyományos iskolánkban az év elején megrendezésre kerülő befogadó ismerkedési est. Így volt ez az idén is. A DÖK vezetősége és a tanári kar tagjai közösen szervezték és rendezték meg a 9. osztályos tanulók ismerkedési estjét. Idén, október 2–án volt a vidám, játékos vetélkedés az iskolai sportpályán.

A csapatokat a felsőbb évfolyamosok komoly próbatételek elé állították. A tizenkettedikes tanulók még jól emlékeztek arra, hogy őket milyen akadályok elé állították társaik és nem akartak elmaradni elődeik mögött. A legelső feladat szerelmes vers írása és egy lánynak való felolvasása volt, majd a hagyományostól eltérő lufikat kellett fújással kidurrantani. Még ennél is nehezebb volt, amikor gumikesztyűket kellett a lehető legnagyobbra felfújni anélkül, hogy kidurrantak volna.

A korai "tél" 30–40 kilométeres széllökéseivel nem kedvezett a ping-pong labdák pattintással történő célba juttatásának sem. A hangulatot azonban semmi nem tudta elrontani. A feladatok között legnagyobb sikert az Oppa Gangnam Style osztályonkénti eltáncolása, majd közös bemutatása aratta. A hatás fergeteges volt.

A játékos vetélkedő végén az osztályok bevonultak az aulába vacsorázni. A menü Göndöcs–burger, zsíros kenyér, paprika, tea volt, mindenki rendesen jól lak-hatott.

Az est az Un fold kru rap csapat műsorával folytatódott, mely az iskolai életről és a mai fiatalokról mondott hasznos gondolatokat. A műsor végére a résztvevők és a fellépők már együtt énekelték a refrént.

Ezt követően került sor az ünnepélyes fogadalomtételre. A fogadalomtétel szövegét Mohácsi Dezső (9/B), a befogadás szövegét Németh Mariann (12/A) mondta.

Az eredményhirdetés során szűri megállapította, hogy valamennyi osztály tisztességesen helytállt és minden osztály valamiben kiemelkedőt nyújtott. Győztes azonban csak egy lehet és ezen az estén a 9/B érte el a legtöbb pontot. Jutalmuk az volt, hogy csuklójukra felírhatták „Jó vagyok!”, melyet mindenki büszkén viselt.

A program végén már várt ránk az előkészített tűz és az öregek, a fiatalok, valamint tanáraik, az összetartozás megerősítése jegyében, közös tűzugráson vettek részt. Amikor kiugráltuk magunkat, a diákok által hozott zenei alapok felhasználásával folyt a tánc, majd este kilenc óra körül sok-sok élménnyel gazdagodva indultunk haza, illetve a kollégiumokba. Mi, abban maradtunk, hogy ilyen jó bulira legközelebb is eljövünk.

Balogh Ádám, Sólyom Zoltán (12/Sz)

 

 


 

A Wenckheim-Almássy-kastélyban jártunk

 

A két fiú kollégiumunk a Gyulai Vár, illetve a Wenckheim-Almássy Kastély közvetlen közelében található. Tavaly már volt szerencsénk a várat meglátogatni, ezért az idén a kastélyra esett a választásunk, melyet a kastélyt a közeljövőben fel fogják teljesen újítani.

A Wenckheim-Almásy-kastély 1745 előtt épült és 1902-ben érte el jelenlegi megjelenését. A 19. század elején az egykori vár maradványai helyén díszkertet létesítettek. A vár egyetlen megmaradt része az ún. Kerecsényi-kaputorony. A keleti oldalon lévő párja az 1803-ban befejezett munkálatok során készült el. Az 1801-es nagy tűzvész után Gróf Wenckheim Ferenc hívására került Gyulára id. Czigler Antal a leégett urasági kastély megújítására, aki urasági építőmesterként 60 éven át állt a Wenckheim-család szolgálatában!

Az új copfstílusú kastélyt a gyulai Czigler Antallal 1803-ban építtette meg A késő barokk, klasszicista stílusú kastély manzárdkupolás középrésze felett a főhomlokzaton attikafal emelkedik, a kapu előtti erkéllyel és későbbi kocsibehajtóval. Északkeleti homlokzatán a mellék rizalitok előtt is áll egy-egy erkély. Déli homlokzata gazdagabb architektúrájú. Középrésze hangsúlyosabb, a vasrácsos erkélyt két-két oszlop tartja. Helyiségei az épületen keresztülfutó folyosóra vannak felfűzve. A volt kaputorony már akkor összeépült a kastéllyal, ennek az átépített toronynak a mását építették meg a kastély keleti oldalán.

A kastély még ebben az állapotában is lenyűgöző volt, reméljük a majdan újjá épített épületet is megnézhetjük.

K.G.


 

A fiúk megvédték bajnoki címüket!

 

Október 4-én került megrendezésre a gyulai vár körül a hagyományos, az Aradi Vértanúk emléke előtt tisztelgő Kegyeleti Váltófutás.

A versenyen a gyulai oktatási intézmények mindegyike képviseltetette magát. Az öt fős csapatok váltóversenyén 500 métert kellett teljesítenie váltófutásban a csapat öt tagjának. Az eredményhirdetést megelőzően egyperces néma csenddel tisztelegtünk a hősi halott magyarokért, valamint megkoszorúztuk az emlékművet is.

Iskolánkból egy leány és egy fiú csapat képviseltette magát. A leány csapat - Tábori Fanni,  Verebi Réka (9/B), Kurta Ágnes, Dóczi Dorottya (11/A), Kotroczó Dóra (1/13/GYS) -  a harmadik helyezést ért el, míg a fiúk - Szűcs Damján, Cságrány Ferenc, Zádori Krisztián, Jónás Tamás (10/C), Karkus István (11/A) - az előző évhez hasonlóan, ismét első helyezést ért el. Gratulálunk a csapat tagjainak a jó szereplésért.

Fekete Szabolcs, Muszka Attila testnevelők


 

Október 6.

 

1849. október 6-án végezték ki Aradon az 1848-49. évi szabadságharc 13 honvédtisztjét, Pesten pedig ugyanezen a napon hajtották végre a gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet. A bécsi forradalom évfordulójára időzített kivégzéssorozat a levert szabadságharc utáni megtorlások tetőpontja volt, amiről, a magyarság évről évre nemzeti gyásznap keretében emlékezik meg. A hősök tiszteletére, a leány-kollégiumból, ellátogattunk a honvédtiszti emlékhelyhez.

Remeczki Andrea


 

Diáksportnap

 

Október 11-én iskolánk ismét csatlakozott a Magyar Diáksport Szövetség szervezésében a Diáksportnaphoz.

Tanulóink egészséges életviteléhez elengedhetetlen, hogy olyan mozgáslehetőségeket ismertessünk meg velük, amit otthon, kis eszközszükséglettel is el tudnak végezni. A Diáksportnap alkalmából teljesítménytúrát szerveztünk, 8 km gyalogtúra és 2013 m futás volt a cél.

Az időjárás kegyes volt hozzánk, hiszen ragyogó őszi időben teljesíthettük a vállalt feladatunkat. 40 tanuló 2 tanár kíséretében indult el. Az úti cél a Fehér-Körös duzzasztóműve volt. A gyalogtúra a gáton zajlott. A visszaérkezéskor az utolsó 2 km futva teljesítették a tanulók és tanárok.

Többen jelezték, hogy nagyon kellemesen érezték magukat. Többen is gyalogolnak ekkora távokat minden nap, de ha nem tudatosul bennük, hogy ez az egészséges életvitel része, akkor fárasztónak és tehernek érezhetik a gyaloglást. A túra alatt jobban megismerhetjük társainkat, erősödnek az emberek közötti kapcsolatok.

Bízom benne, hogy ez a kezdeményezés folytatódik, hiszen ezekkel a kis lépésekkel is nagy távokat lehet elérni.

Fekete Szabolcs


 

Legyen általad több a világ. . .

 

Békés megye legnagyobb pályaválasztási rendezvénye a békéscsabai Városi Sportcsarnokban évenként megrendezésre kerülő pályaválasztási börze.  Az idén a szokásosnál korábban október 10-11–én került sor a pályaválasztási kiállítás és vásárra.

Iskolánk, a Göndöcs Benedek Középiskola mindig nagy figyelmet fordít erre a rendezvényre. Így volt ez az idén is. Tanáraink, a különböző munkaközösségek és a diákok közösen készültek fel. Jobbnál jobb ötletek születtek az iskola bemutatásával kapcsolatban. Végül a standunk egy hotel recepciójához hasonlított legjobban, de megjelentek a turisztikai ágazat mellett a különböző vendéglátóipari, kereskedelmi, egészségügyi, informatikai, szociális, élelmiszeripari, sport, rendészeti, kertészeti, könnyűipari és közgazdasági szakközépiskolai ágazatok, illetve szakmák is.

A két nap folyamán négy alkalommal léptünk színpadra. Három alkalommal szakmabemutatóval egybekötött iskolabemutatást tartottunk. Kereskedőink és virágkötőink közösen dolgoztak Göndöcs címeres csomagolópapírokkal. Három alkalommal is egyértelmű sikert arattak a rendészeti tanulók önvédelmi bemutatójukkal. Egy alkalommal az UN FOLD KRU rap csapatunk és a negyven fős iskolai énekkar mutatkozott be.

A vásár rendezői is elismerően nyilatkoztak iskolánkról és standunkért több tucat kiállító előtt megkaptuk A legszebb stand kitüntető címet.

Köszönet mindenkinek az itt végzett munkájukért.

Hajrá Göndöcs, hajrá Göndöcsösök!

 

 


 

Izraelben, a Szentföldön jártunk

 

Iskolánk vezetőjét, igazgató urat és jómagamat ért az a megtiszteltetés, hogy a HIT ÉVE-ben részt vehettem azon az egyházmegyénk által szervezett zarándoklaton, melyet dr. Kiss-Rigó László püspök úr támogatott, Kondé Lajos atya vezetett és Barabás Hunorné főigazgató asszony tette lehetővé a részvételt. 

Nagy öröm volt számomra, hogy városunk plébánosával Msgr. Kovács Péterrel helynök úrral, valamint Karsai Károllyal, Sarkad város diakónusával, aki egyben és iskolánk lelki vezetője, együtt mehettünk a Szentföldre.

Utunk két fő részből állt, a Galileai-tó és környéke, a Golán-fennsík, a másik Betlehem és Jeruzsálem hitéleti nevezetességeinek megismerése. Nagy hatással volt rám a Genezáreti tavon, egy bárkán tartott szentmisén való részvétel és elmélkedés. Mostanában viharos övezetben járnak a „hajók”. Melyikük megbízható? Melyikük erősebb a viharnál? tehetjük fel a kérdést magunknak.  „Csak az, amelyben Jézus is jelen van, aki a szélnek és víznek parancsol.”

Utunk során eljutottunk a Jordán-folyóhoz, majd Nazaretbe és Kánába.  A Jordán-folyó völgyén Jerikó oázisának érintésével Betlehembe érkeztünk. Megtekintettük Jézus keresztelési helyét, majd megmártóztunk a híres Holt-tengerben. Felsétáltunk az Olajfák hegyére, Jeruzsálem legszebb kilátójához, a Próféták ösvényén eljutottunk a Gethsemani kertig, majd Emmauszba mentünk.

A hetedik napon, a zsidó negyedben, a siratófalnál kezdtük a napunkat. A Templom-hegyre mentünk, majd a Szent István kapun keresztül Jeruzsálem óvárosi részével ismerkedtünk meg, ahol a Bethesda fürdőt és a Szent Anna templomot látogattuk meg, ezután végig követtük Jézus kereszt-útját a Via Dolorosán. Elsétáltunk a Jaffa-kapuhoz, melyen át a Sion-hegyre léptünk. Megtekintettük az Elszenderülés templomát, az Utolsó vacsora termét és Dávid király sírját.

A nyolcadik napon Tel-Avivba utaztunk, repülőre szálltunk és búcsút intettünk a hitünket megerősítő, az anyagi valóságban is megtapasztalható szent helyeinknek.

Hálát adok a Jó Istennek, hogy megláthattam és megtapasztalhattam a Szentföld misztériumát.

Gedeon Éva

 

 


 

Német Nemzetiségi Konferencia

 

A német nemzetiségi települések épített öröksége címmel rendezett konferenciát a Békés Megyei Német Önkormányzatok Szövetsége október 17-én a Göndöcs Benedek Középiskola kápolnájában. A rendezvényen a vendégeket Mittag Mónika elnök köszöntötte, majd Kónya István a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke nyitotta meg a nagy érdeklődésre számot tevő rendezvényt. Bihari Valéria harmonikatanár és tanítványai fülbemászó német dallamokkal köszöntötték a vendégeket.

A rendezők 2010 óta minden évben érdekes témákkal szerveznek konferenciát, melyen a német nemzetiség megyei képviselői jelennek meg. Az elmúlt években a „Malenkij robot”, a nemzetiségi oktatás és nevelés, a német nemzetiségi gasztronómia és hagyományápolás kerültek feldolgozásra, hazai és külföldi előadók tolmácsolásában. Ebben az évben szintén sokat tanulhattak a jelenlevők, hiszen az ország egész területéről érkeztek neves előadónk, mint például a Dél-Dunántúlról Dobosyné Antal Anna, a Belügyminisztérium főtanácsosa, Szász Gábor építészmérnök és Budaörsről Jaszmann Gabriella, a „Mesélő Házak” könyv szerkesztője. A mezőberényi német építészetet Csete Gyula néprajzos mutatta be, a megyei településekről pedig Dobos Albert műemlékfelügyelő tartott előadást. A gyulai Németváros történetéről Béres István, Gyula város főépítésze beszélt, majd Bagyinszki Zoltán fotográfus „Németváros anno” című kiállításának megnyitására került sor.

Ezt követően a több mint ötven fős csoport több lovas kocsira szállva a Németvárost tekinthette meg. A konferencia zárásaként a Göndöcs Benedek Középiskola szolgáltatott csodálatos ebédet, az ősz csodálatos ízei jelentek a birsalmás kacsalevesben és a többi finomságban. A résztvevők sok élménnyel és új ismeretekkel gazdagodva távoztak, köszönjük az iskolának a csodálatos vendéglátást!

Mittag Mónika


 

Jól sikerült a bemutatkozásunk

 

Göndöcs Benedek, iskolánk névadója alakította meg az első országos méhészeti egyesületet. Életében sokat tett az okszerű méhészet elterjesztéséért, róla nevezték el az ún. Göndöcs-kaptárt is.

A fentiekre hivatkozva kerestek meg bennünket a szervezők, hogy az október 19-én, az A+B Expo területén, a 100 fő méhész részére megtartandó szakmai napon vegyünk részt, mutatkozzunk be. A kiállító standunk nagyon szép volt és osztatlan sikert arattunk.

Havas Istvánné munkaközösség-vezető


 

Megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharcról

 

„Egy ezredév alatt sok zivatar verte nemzetünket. De a zivatarok borújában is két fény mindig hű maradt hozzá. Egyik a nemzet csillaga, mely vészek idején is áttört fényével a homályon, a másik pedig virrasztó költőink fáklyafénye, amely a magyarság számára mai tanítás.”

 

Tamási Áron gondolata szolgált mottóul, amikor 1956 hőseire emlékeztünk.

1956 októberében több százezer boldog, bizakodó ember vonult az utcákra. Erősek és bátrak voltak, sokan egyet akartak. Nem akarták, hogy a Szovjetunió, egy náluk nagyobb ország uralkodjék felettük. Az igazságot akarták kimondani, és hittek a szabadságban.

Az akkori tömeget az események egymásutánisága sodorta az elképzelt szebb jövő felé; Bem-szobor - Parlament - Rádió székháza - Sztálin-szobor ledöntése. A tüntetéseket már később fegyveres összecsapások követték. Harckocsik dübörögtek Budapest utcáin. Fiatalok harcoltak szabadságukért, azonban a szovjet harckocsik erősebbek voltak és a harcolók sehonnan nem kaptak segítséget. Sokan megsebesültek és meghaltak, sokan vonatra szálltak; örökre elhagyták hazájukat. A szabadságharc elbukott. Több mint kétezer ember halt meg. Haláluk pótolhatatlan veszteség volt.

A fent említett események 1956 őszének eseményei, mely örökre beírta magát történelmünkbe. Iskolánk fiataljai megelevenítették számunkra - költőink, zeneszerzőink segítségével - a hősök cselekedeteit; hogyan harcoltak és haltak meg a szabadság eszméjéért és hazájukért. Példaértékként szolgáljon előttünk. Köszönet érte.

Antalné Hegyi Tímea


 

Ismét városi bajnok az V. korcsoportos labdarúgó csapatunk

 

November 4-én iskolánk sportcsarnoka adott otthont az 1997-98-ban született középiskolások városi labdarúgó bajnokságának. Csapatunkban ismét kiváló tehetségek mutatkoztak be, akik ígéretes pályafutás előtt állnak.

Az első mérkőzésen az Erkel Ferenc Gimnázium ellen győztünk magabiztosan 4:2-re. A második mérkőzés hatalmas küzdelemben győztünk  7:5-re a Harruckern Középiskola csapata ellen, amely 0-2-re, 1-3-ra és 2-4-re is vezetett, de  a második félidő utolsó részében az ellenfél már nem tudott ellenállni csapatunk rohamainak és jöttek a gólok is. Sikerült fordítani, a végeredmény 7:5 lett a javunkra.

Csapatunk minden dicséretet megérdemel, hiszen kiváló játéka mellett óriási lelkierőről is bizonyságot tett, amikor vesztett helyzetből talpra tudott állni. Gratulálunk a fiúknak, ismét sikerült megvédeniük iskolánk bajnoki címét.

Csapatunk tagjai Siska Richárd, Kobela Ákos, Cságrány Ferenc, Lipták Ákos, Jónás Tamás, Zádori Krisztián (10/C), Gyöngyösi Gergő,      Povázsai Zsolt (9/B), Vörös Márk (11/A) voltak.

Muszka Attila testnevelő tanár


 

Aradi testnevelők városunkban

 

November 8-án 35 fős csoport érkezett városunkba. Elsődleges céljuk a Grosics Gyula Labdarugó Akadémia és a Göndöcs Benedek Középiskola megtekintése volt.

Reggel 8 órakor az Akadémián kezdődött a program, ahol Steigerwald Ernő és Karsai Károly fogadta a vendégeket, mutatta be az intézményt és annak működését. 10 órakor iskolánk épületében folytatódott a látogatás, majd mindenki a saját nyelvén egy imát mondott a kápolnában. A látogatás végén a sportcsarnokot tekintették meg vendégeink.

Rengeteg kérdés merült fel a látogatók részéről, amelyekre igyekeztünk válaszolni. Vendégeink elmondása szerint nagy élmény volt számukra az intézmények megtekintése.

A kötetlen beszélgetések folyamán címek és e-mail-ek cserélődtek és mindenki a kapcsolatok folytatására kötelezte el magát. Iskolánk több meghívást is kapott a közeli települések labdarugó tornáira. Ebéd után kötetlen programokon vettek részt vendégeink. Várlátogatással, városnézéssel és fürdőzéssel telt el a délután.

Láthatóan mindenki jól érzete magát és bízott a kapcsolatok további ápolásában.

Muszka Attila


 

Véradás

Pályázunk az „Életmentő Középiskola” cím elnyerésére

 

A gyógyításhoz nélkülözhetetlen a vér, Magyarországon évente 500 000 véradóra van szükség. Egy véradással három betegen segíthetünk.

A Magyar Vöröskereszt Gyulai Területi Szervezete Középiskolai Véradóversenyt hirdetett meg. A verseny 2013. október 18-án indult és 2014. április 30-ig tart. Iskolánkban évek óta rendszeresen szervezünk véradást, ezért is kapcsolódtunk örömmel ehhez a versenyhez.

Ebben a tanévben, november 5-én tartottuk meg a az első véradást, a verseny befejezéséig minden hónapban legalább egy véradást szeretnénk szervezni. A véradók száma 37 fő volt ezen a keddi napon. Szép számmal voltak első véradók is, számszerűleg 19-en, ebből is látszik, hogy az elballagott diákok helyébe újak léptek. Vannak olyan tanulóink is, akik már számolják a napokat mikor érik el a 18 éves korhatárt. Példát mutatnak tanáraink is, hiszen van, aki már 20. alkalommal és van, aki a következő januári véradáson már az ötvenedik alkalommal fog vért adni.

Az őszi szünet miatt kevés időnk volt a szervezésre, de ennél többen egy véradáson nem is tudnak vért adni. Különösen a 2/12/F és a 12/B osztály jeleskedett az első véradási napon.

Köszönet minden résztvevőnek!

***

December 5-én tartottuk meg a második véradó napot, amelyen ismét szép számban adtak vért tanáraink, tanulóink (még volt kollégánk és egy munkatársunk felesége is adott vért).

Ezen a napon összesen 33 fő véradóval dicsekedhetünk, 20 fő volt az, aki most szánta rá első ízben magát erre a nemes cselekedetre. Fiatal kollégáink is beálltak a sorba, közülük négyen adtak első  alkalommal vért.

Köszönet a résztvevőknek. Hajrá, Göndöcs!

Szabóné Erdődi Mária


 

A magyar nyelv napja iskolánkban

 

November 13-án iskolánk kápolnájában a magyar nyelv napját ünnepeltük. A helyszín szépsége, zeneművész vendégeink színvonalas játéka, tanulóink előadása feledhetetlenné tették e napot.

2011 óta november 13. a magyar nyelv napja. Ezen a napon a közfigyelem hivatalosan is anyanyelvünkre, a magyar nyelvre irányul. Egyetlen nap azonban nem lehet elég nemzeti nyelvünk tisztaságának, gazdagságának védelmére!

Célja a fontos: minket, a magyar nyelven beszélőket ösztönöz arra, hogy minden nap, minden nyelvi megnyilatkozásunkban igyekezzünk a magyar nyelv gazdagságának, szépségének felfedezésére. Kosztolányi gondolatával élve magyar az, aki magyarul beszél. Gondolatainkat, magunkat meg kell értetni másokkal, mégpedig igényesen használva anyanyelvünket, a magyar nyelvet. Merjünk igényesek lenni!

A műsorban Vas István, Weöres Sándor, Kosztolányi Dezső, Kodály Zoltán, Gárdonyi Géza, Faludy György tanulóink tolmácsolásában vallottak anyanyelvünk iránti rajongásukról. A nemzeti humorról, nyelvi játékokról sem feledkeztünk meg. Kiváló művelője, Karinthy Frigyes zseniális gondolatait idéztük.

Köszönettel tartozunk a két vendégszereplő lánynak, Gulyás Bertának és Kutas Máriának, akik a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium tanulói, hogy zongora- és csellójátékukkal elkápráztattak mindenkit. Gratulálunk iskolánk tanulóinak előadásukért!

Ne feledkezzünk el tehát kötelességünkről, a magyar nyelv ápolásáról! Kosztolányi Dezső szép gondolatai szolgáljanak példaként: „Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható. Nem külsőleges valami, mint a kabátom, még olyan sem, mint a testem.  Fontosabb annál is, hogy magas vagyok-e vagy alacsony, erős-e vagy gyönge. Mélyen bennem van, a vérem csöppjeiben, idegeim dúcában, metafizikai rejtélyként. Ebben az egyedülvaló életben csak így nyilatkozhatom meg igazán. Naponta sokszor gondolok erre. Épp annyiszor, mint arra, hogy születtem, élek és meghalok.”

Krattinger Edit

 

 

 

 


Iskolabemutatás Sarkadon és Kétegyházán

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Városi bajnokok a VI. korcsoportos labdarúgóink is

 

Ismét megvédte városi bajnoki címét VI. korcsoportos kispályás „A”-csapatunk, amely mind az öt mérkőzését megnyerve, 100 %-os teljesítményt nyújtott.

November 11-én, a Don Bosco Sportcsarnokban, magas színvonalú játékot produkáltak a fiúk, megszorítani sem tudták őket az ellenfeleknek. Hatalmas teljesítmény az is, hogy „B”-csapatunk a második helyen végzett és vezéregyéniségük Reszelő József 15 góllal „Gólkirály” lett.

Nagyon sok örömöt nyújtottak csapataink hangos, de sportszerű szurkolóiknak ezekkel a kiváló eredményekkel.

A városi bajnokság végeredménye:

1. Göndöcs Benedek Középiskola „A”              15 pont

2. Göndöcs Benedek Középiskola „B”                9 pont

3. Román Gimnázium                                           9 pont

4. Erkel Ferenc Gimnázium                                  6 pont

5. Karácsonyi János Katolikus Gimnázium         6 pont

6. Harruckern János Középiskola                         0 pont

„A”-csapatunk tagjai Szabó Csaba (10/C), Balog Bence (11/A), Danka Szabolcs (1/11/F), Zabari Dávid, Erdős Márk (12/B),  Rebők Imre, Reszelő Rómeó (12/C), Kovács Balázs, Tóth Dániel, Manga Zsolt (1/13/GYS) voltak.                

„B”-csapatunk tagjai Kajári Attila, Tóth János (10/C), Gyevi-Nagy Balázs, Kovács Ferenc (11/A), Reszelő József (1/11/F), Verebélyi Gergő, Vincze Gyula, Megyeri János (1/13/GYS)

Muszka Attila testnevelő

 


 

Iskolánkban járt a Mikulás…

 

„Miki, Miki, Mikulás, van-e teli puttonykád? Ha nincs teli puttonykád, ürítsd ki a zsákocskád!” – hangzott el december 5-én délután, mikor iskolánk dolgozóinak gyermekeihez ellátogatott a Mikulás.

Nagy várakozással érkeztek meg a gyerekek a rendezvényre. A lelkesen segítő kollégista lányok nagy szeretettel fogadták őket és kis üdvözlő ajándékkal kedveskedtek nekik. Amikor mindenki helyet foglalt, felcsendültek a jól ismert Mikulás dalocskák. Lányaink és a gyerekek együtt énekeltek, hogy a várva várt Mikulás minél hamarabb megtalálja a kis csapatot. Az énekek után két bábfigura segítségével vezettük be a lányok által ügyesen előadott verses színdarabot, Jön a Mikulás címmel. 

A műsor végén a Mikulás fürge futárai bevezették végre a messziről érkező jóságos Mikulást, aki örömmel üdvözölte a csillogó szemű gyermekeket és szaloncukrokat osztogatott nekik. Azután megkezdődött a lényeg, vagyis a csomagok kiosztása. A sok vidám gyermek szép dalokkal, versekkel köszöntötte a Mikulást, mikor egyenként szólította őket, hogy átadja nekik a jól megérdemelt csomagjaikat. Mikulás bácsi megdicsérte őket, s mikor az utolsó csomagot is átadta, elköszönt tőlük, azzal a mondattal, hogy „Legyetek jók, jövőre is jövök hozzátok!”

Végül énekkel és integetéssel búcsúztunk el a Mikulástól, aki ment tovább, mert még sok helyre kellett mennie. A gyermekek jó érzésekkel, élményekkel telve indultak haza szüleikkel, kíváncsian, hátha otthonukban is járt már a Mikulás…

Marschal Nikolett, Remeczki Andrea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Megyei döntőben ,,A”-csapatunk

 

A megyei futsall bajnokságra húsz csapat nevezett a megyéből. Négy csoportban küzdöttek a csapatok a továbbjutást jelentő első helyekért.

 

Az egyik elődöntőt december 10-én iskolánk sportcsarnokában bonyolították le, amelyet 100%-os teljesítménnyel megnyerve jutott be ,,A”-csapatunk  a megyei teremlabdarúgó döntőjébe. Mind a négy ellenfelét legyőzve kiváló játékkal rukkoltak elő a fiúk, ellenfeleinknek esélyt sem adva arattak nagyarányú győzelmeket. Ilyen teljesítménnyel a megyei döntőben is eséllyel indultunk!

Eredmények: Vásárhelyi Pál Szakközépiskola-Göndöcs Benedek Középiskola 0-4, Erkel Ferenc Gimnázium-Göndöcs Benedek Középiskola 0-7, Gépészeti Szakközépiskola-Göndöcs Benedek Középiskola 2-4, BÉKSZI Kós Károly-Göndöcs Benedek Középiskola 1-9

Végeredmény:

1. Göndöcs Benedek Középiskola                     12 pont

2. Erkel Ferenc Gimnázium                                  8 pont

3. Vásárhelyi Pál Szakközépiskola Békéscsaba   7 pont

4. BÉKSZI Kós Károly Tagintézmény                3 pont

5. Gépészeti Szakközépiskola Békéscsaba           0 pont

„A”-csapatunk tagjai Szabó Csaba (10/C), Balog Bence (11/A), Danka Szabolcs, Reszelő József (1/11/F), Zabari Dávid, Erdős Márk (12/B),  Rebők Imre (12/C), Kovács Balázs, Tóth Dániel, Manga Zsolt (1/13/GYS) voltak.

***

 

Iskolánk „B”-csapata az orosházi csoportba került és december 9-én, hatalmas izgalmak közepette a második helyet szerezte meg.

Egy kis rutinnal sok szép eredményt érhet el ez a fiatal csapat.

A csapat névsora: Kajári Attila, Cságrány Ferenc,  Lipták Ákos, Szűcs Damján, Zádori Krisztián (10/C), Vörös Márk (11/A),  Reszelő Rómeó (12/C), Tamás Gergő, Vince Gyula (1/13/GYS).

Gratulálunk csapataink kiváló eredményeihez!

Muszka Attila testnevelő

 


 

Jók voltunk az idén

 

Ebben az évben is izgulva vártuk, vajon meglátogat-e bennünket a Mikulás a Szívházban. Reménykedtünk benne, hogy most is kapunk valami finomságot tőle.

Várakozásunk beigazolódott, amikor csütörtök este megjelent a Nagyszakállú a Krampusszal. Nézegettük mekkora a puttonya, vajon mindenki kiérdemelte-e az ajándékot. Nagyon izgult mindenki, vajon mit rejteget a zsákja. Végül kiderült, valamennyi fiú megérdemelte az ajándékot és egy vers ellenében az összes diák kapott egy tábla finom csokoládét. Az este ezek után nagyon jó hangulatban telt el és az összes csokoládé el is fogyott. Azt hiszem, ha ilyen jól fogunk viselkedni jövőre is, akkor ugyan ilyen bőkezű lesz velünk a Mikulás.

S.K


 

Kiváló szereplés az Illésy Gasztro Kupán

 

Második alkalommal vettünk részt december 7-én a kisújszállási Illésy Gasztro Kupán. A rendezvényen mintegy 75 versenymunkát mutattak be, ebből 27 élőmunka szakács tanulóé, 10 pincér csapaté és 10 cukrászé volt.

A versenyen négy szakács, egy cukrász, és egy pincér tanulóval képviseltük iskolánkat. A népes mezőnyben diákjaink nagyon jól szerepeltek. A pincéreknél Vadi Tamás, Gyebnár Krisztián aranyéremmel örvendeztette meg kis csapatunkat, felkészítőjük Vincze Jenő szakoktató volt. A szakács tanulóknál Bondár Brigitta ezüst, Kocziha Anikó, Kiss Martin bronzérmet, Vadi Károly diplomát ért el. Felkészítőjük Fodor Imre szakoktató volt. A cukrászoknál Búsi Anikó bronzérmet kapott, felkészítője Reck Szabolcs szakoktató volt. Ezen kívül Doktor Zoltán szakács artisztikában zöldség kompozíciójával aranyérmet ért el.

Ezúton is szeretnénk megköszönni az intézmény vezetőinek és a vendéglátó kollegáknak az állhatatos támogatásukat, mellyel segítették felkészülésünket.

Vendéglátó munkaközösség


 

Győzelem a Kölyök Kupán is

 

Kiválóan szerepeltek a Gyulai Tornacsarnokban december 8-án az V-VI. korcsoportos labdarúgóink a hagyományos kupán, hiszen három győzelemmel és egy döntetlennel megszerezték az első helyezést. Egyetlen döntetlenünket kicsit könnyed végjátékunknak köszönhettük, ami az eredményt nem befolyásolta. Az utolsó összecsapásra koncentrálva, amit a jól szereplő Román Gimnáziummal játszottunk, egy pillanatra sem adtunk esélyt és remek játékkal fölényes 8-2-es győzelmet arattunk. A jó hangulatú tornán kiváló lehetőség volt a megyei bajnokságra való felkészülésre is. A legjobb felkészítő tanárnak járó díjat is elhoztuk!

Ebben a tanévben valamennyi városi szervezésű tornát sikerült megnyernie korosztályos csapatainknak, ami ebben a kiegyensúlyozott mezőnyben óriási teljesítmény, ezen kívül második csapatunk is remekül szerepelt.

Végeredmény:

1. Göndöcs Benedek Középiskola   10 pont

2. Román Gimnázium                        7 pont

3. Harruckern Középiskola                6 pont

5. Karácsonyi J. Kat. Gimnázium      0 pont

Csapatunk névsora: Szabó Csaba (10/C), Balog Bence (11/A), Szűcs Damján (11/C), Danka Szabolcs, Reszelő József (1/11/F), Zabari Dávid, Erdős Márk (12/B),  Rebők Imre (12/C), Kovács Balázs,Megyeri János, Tamás Gergő, Tóth Dániel, Manga Zsolt (1/13/GYS).

Muszka Attila testnevelő


 

Karácsonyi játékos német akadályverseny

Játékosan versenyeztek és közben még tanulták is a németet

 

Harmadik alkalommal rendeztük meg december 12-én ezt a nagysikerű és egyedülálló vetélkedőt 6-7. osztályos általános iskolásoknak. A versenyre 20 csapat jelentkezett a megye  településeiről: Orosháza, Gyula (GYAKI Implom, Dürer és 5. sz. Általános Iskola, Magvető Általános Iskola, Karácsonyi János Katolikus Általános Iskola), Békéscsaba, Elek, Kunágota, Sarkad és Vésztő.

Dr. Czirok Sándor igazgató úr köszöntötte a diákokat, majd felhívta a figyelmet a német nyelv és kultúra ápolásának fontosságára térségünkben, iskolánkban. Mittag Roland, a német munkaközösség vezetője, a verseny ötletgazdája és szervezője nagy örömmel invitálta a gyerekeket, hiszen a számítógépes és mobiltelefonos játékokkal szemben a közös játék nemcsak a tanulást segíti, de a közösséget és az embert is formálja, e mellett a családok is sok örömet és vidámságot meríthetnek a közös „társasozásból”, a rohanó hétköznapok után, ilyenkor karácsony idején.

A versenyen kilenc állomáson várták a gyerekeket különböző feladatok (szókirakó, tabu, rejtvények, feladatlapok stb.). A játékokat iskolánk német munkaközösségének tagjai és tanulóink vezették. Délben kiadós ebéddel láttuk vendégül a kifáradt versenyzőket.

Ebéd után került sor az eredményhirdetésre, amelyen az első öt csapat értékes nyereményeket vehetett át az ÖBZ és a Göndöcs Benedek Középiskola jóvoltából. Első helyen végzett az orosházi Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény csapata a békéscsabai  Evangélikus Gimnázium, és a békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános Iskola csapata előtt. A kitűnő hangulatot még inkább fokozta, hogy mind a közel 100 versenyző diák, a pedagógusok és minden iskola ajándékokkal távozhatott, a szervezők pedig a nagy érdeklődésre való tekintettel jövőre is megrendezik majd az akadályversenyt.

 

 


 

Ismét összecsaptak a pedagógusok

 

December 17-én ismét megrendeztük, immár negyedik alkalommal a gyulai oktatási intézmények pedagógusai közötti labdarúgó tornát. A vándorkupát alapító iskolánk a Don Bosco Sportcsarnokunkban biztosította a helyszínt az idén is a torna megrendezéséhez.

A megmérettetést eddig is a jó hangulat és a fair play jellemezte. Az idén sem volt ez másképpen. A csapatok izgalmas mérkőzéseket játszottak egymással. A szünetekben kávét és szendvicseket biztosítottunk, melyekre igen nagy szükség volt a pihenés közben.

A torna végeredménye:

1. Erkel Ferenc Gimnázium

2. GYAKI

3. Harruckern János Közoktatási Intézmény

4. Göndöcs Benedek Középiskola

5. Karácsonyi János Középiskola

Ennek tükrében, 2014 –ben az Erkel Ferenc Gimnázium őrzi a vándorkupát, melyért jövő decemberben ismét összecsapnak a csapatok.

Külön köszönetet mondunk iskolánk vezetésének, hiszen ezzel a kezdeményezéssel a pedagógusok nem csak munkahelyi kapcsolatokat alakítanak ki, hanem baráti társasággá is kovácsolja azokat. Köszönet a részvevő csapatoknak, hogy képviselik intézményüket, valamint külön köszönetet kell mondanom Domokos Andrásnak, aki levezette a mérkőzéseket és ügyelt a tiszta játékra.

Fekete Szabolcs munkaközösségvezető


 

Kiváló diákjainkat és felkészítőiket köszöntöttük

December 18-án, ünnepélyesen köszöntöttük az országos szakmai és a közismereti versenyeken kiváló eredményeket elérő tanulóinkat, a sportban kitűnő diákjainkat és felkészítő tanáraikat. Idén is, a gyulai középiskolák között, diákjaink szerezték a legtöbb érmes helyezést.

Kiválóságaink arany-, ezüst-, illetve bronz oklevél minősítésben részesültek. Arany oklevél elismerést 25 tanulónk, ezüst oklevelet 10, míg bronz oklevelet 13 diákunk kapott. A sportbeli kiváló eredményeket mutatja, hogy a díjazottak között 18 fő sportolónk volt. A nagyszerű eredmények elérését 21 fő felkészítő tanár, illetve edző segítette.

Diákjainkat és fel-készítőiket Karsai Károly, állandó diakónus, iskolánk és a Grosics Gyula Labdarúgó Akadémia lelki vezetője és Dr. Czirok Sándor igazgató köszöntötte.

Arany oklevelet kapott: Baksai Zsolt, Bődi Zoltán Dávid, Csabai Norbert, Danka Szabolcs, Erdős Márk, Fórizs Gergely, Geszti Diána, Kiss Bianka, Kiss Mariann, Kiss Martin Ernő, Kovács Balázs, Kriska Norbert, Lovas Gergő, Németh Marianna, Patkás Gergő, Rajna Lóránt, Reszelő József, Ruzsa Alexandra, Sovány Pál Norbert, Szűcs Dániel, Tóth Dániel, Török Dániel, Tövisháti Máté, Vadi Tamás, Zabari Dávid.

Ezüst oklevélben részesült: Bondár Brigitta, Dóczi Dorottya, Gyebnár Krisztián, Hidi Szabolcs, Hoksza Dániel, Kollár Zoltán, Kovács Ferenc, Micura Róbert, Szabó Henrik István, Vincze Gyula.

Bronz oklevelet vett át: Busi Anikó, Csiaki Tímea, Csengeri Mónika, Darvasi Debóra Stella, Hidvégi Rita, Karsai Rózsa, Kocziha Anikó, Kurta Ágnes, Patkás Robin, Pelyhe Zoltán Imre, Petrovszki Dániel, Szerb Nikolett, Tamás Gergely.

Kiváló felkészítő tanári, edzői munkát elismerő oklevelet kapott: Antal Zsolt, Bagosi Kinga, Dobi Róbert, dr. Márkusné Kósa Ágnes, Fekete Szabolcs, Fodor Imre, Horváth Péter, Kikity Márió, Kónya Margit, Marschal Ákos, Muszka Attila, Nagy József, Novákné Kiss Mária, Petrás Márta, Rágyanszkiné Harmath Krisztina, Reck Szabolcs, Széll János. Takács László, Tusjak Tünde, Vígh Balázs, Vincze Jenő.

 A rendezvényen köszöntöttük munkaközösség-vezetőket is, akik a háttérből segítették a nagyszerű eredmények elérését. Külön elismertük munkatársainknak, Doktor Zoltánnak és Karsai Károlynak a munkáját, valamint  Steigerwald Ernőnek, a  Grosics Gyula Labdarúgó Akadémia létesítményvezetőjének az egész éves segítő együttműködését.

Ünnepségünk végén állófogadással is megtiszteltük kitűnőségeinket.

Dr. Czirok Sándor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ismét az országos döntőben labdarúgóink

 

A megyei teremlabdarúgó bajnokság döntőjét iskolánk sportcsarnokában rendezték meg  december 18-án. A négy elődöntős csoport győztese küzdött az első hely megszerzéséért.

Első mérkőzésünket 5-2 arányban megnyertük az Andrássy Gimnázium ellen, az ellenfél 3-2 után már nem tudott ellenállni támadásainknak. A második mérkőzés igazi tétmeccs volt, hiszen a Székely Mihály Szakközépiskola csapata is kiváló játékerőt képviselt. Gólnélküli első félidő után a vezetést megszereztük, de a szarvasiak egyenlítettek. Ezután a kapujához szegeztük az ellenfelet, aminek gól lett a jutalma. A végjátékban egyik játékosunkat teljesen jogosan kiállította a játékvezető, de megfogyatkozva is sikerült megőrizni előnyünket. Harmadik mérkőzésén már ,,játszott a csapat” és öt gólt rúgtunk ötöt a Karácsonyi János Gimnázium csapatának. Bejutottunk a februári, Békéscsabán megrendezésre kerülő országos döntőbe, amelyen képviselheti megyénk nagyon színvonalas teremlabdarúgását.

Tavaly, Vácott a 9. helyen végzett csapatunk, amit szeretnénk túlszárnyalni és bejutni a legjobb nyolc közé, ahol már minden megtörténhet.

Eredmények: Andrássy Gimn.-Göndöcs B. Középiskola 2-5, Székely M. Szki.-Karácsonyi J. Gimn.      3-2, Székely M. Szki.-Göndöcs B. Középiskola 1-2, Karácsonyi J. Gimn.-Andrássy Gimn. 8-3, Székely M. Szki.-Andrássy Gimn. 7-5, Karácsonyi J. Gimn.-Göndöcs B. Középiskola 0-5

A végeredmény:

1. Göndöcs Benedek Középiskola, Gyula

2. Székely Mihály Szakközépiskola, Szarvas

3. Karácsonyi János Katolikus Gimnázium, Gyula

4. Andrássy Gyula Gimnázium, Békéscsaba

A csapat tagjai Szabó Csaba (10/C), Balog Bence (11/A), Danka Szabolcs, Reszelő József (1/11/F), Zabari Dávid, Erdős Márk (12/B),  Rebők Imre (12/C), Kovács Balázs, Tóth Dániel, Manga Zsolt (1/13/GYS) voltak.

Muszka Attila


 

Tojásvár építés

 

Iskolánk – a Göndöcs Benedek Középiskola – felkérést kapott, hogy diákjaink bevonásával részt vegyünk a nagyszabású Húsvéti Várépítő Guinness rekordkísérletben. Iskolánk vezetése Dr. Czirok Sándor igazgató úr és Gedeon Éva igazgatóhelyettes asszony egyértelmű támogatásáról biztosította a szervezőket. Az iskola részéről Széll János tanár urat bízták meg a nem mindennapi feladat koordinálásával. A fantasztikus méretű tojásvárhoz 1/5-öd rész elkészítését vállaltuk. Valamennyi tojás estében festett és harmadrészben valamilyen formában díszített tojással járultunk hozzá a vár létrejöttéhez.

A megmozdulásban 72 fő diák és 13 fő pedagógus fogott össze és dolgozott a siker érdekében. Külön ki kell emelni az iskolai konyha dolgozóinak fantasztikus segítségét, akik az alapanyag előállítás – a kifújt tojások készítésénél nyújtottak maradandó segítséget. A konyhai személyzet mellett legtöbbet a leány kollégium nevelői és diákjai, illetve a kereskedő tanulók vállaltak a feladatból. A kollégiumban közel kétezer tojást festettek meg április elejére. A festett tojások számának növeléséhez egyénileg is hozzájárultak diákjaink és otthon elkészített hímes tojásokat hoztak iskolánkba. Összesen 2160 db tojást adtunk át a szervezőknek. Segítségünk azonban ezzel még nem ért véget, hiszen április 11-től iskolánkból Szabó Emese tanárnő vezetésével több diákunk is részt vállalt a tojásvár felépítésében.

A tojásvár a gyulai pálinkafesztiválon került kiállításra.

Széll János

 

 


 

Nagy sikerek a IX. Pelikán Kupán

 

A szolnoki Sipos Orbán Szakiskola és Kollégium adott otthont március 29-én a IX. Pelikán Kupának, amelyen iskolánk hét versenyzője vett részt. Diákjaink szakács, cukrász és pincér tanuló kategóriákban mérték össze tudásukat, az ország különböző vendéglátós iskoláiból érkezett versenyzőkkel.

A neves gasztronómiai szakemberekből álló zsűrit nehéz feladat elé állította az igen színvonalas versenymunkák megítélése és minősítése. Az ítészek a nemzetközi megmérettetéseken használt pontozási rendszert alkalmazva hoztak döntést. Nagy örömünkre versenyzőink kiválóan szerepeltek kategóriájukban.

A szakács tanulók között hatszemélyes dísztál és egy hideg és meleg előtél elkészítésével és díszasztalon való bemutatásával arany minősítést kapott Bondár Brigitta és Kocziha Anikó (2/14/KVGY). Felkészítő tanáraik Krajcsiné Sócó Edit és Fodor Imre voltak. Felkészülésüket segítette még Kiss Martin (2/12/F) tanulónk is.

A cukrász tanulóknak a feladata egy dísztorta és három féle „mini” termék készítése volt, díszasztalon bemutatva, melyeket a zsűri meg is kóstolt. Ebben a kategóriában arany minősítést ért el Gregus Evelin (1/11/G) és Racskó Ramóna (2/12/E). Diákjainkat Doktor Zoltán tanár úr készítette fel. A felkészülést Braun Petra (2/12/E) segítette. Szintén arany minősítést kapott Juhász Anett és Kovács Norbert (2/12/E). Felkészítő tanáruk Reck Szabolcs volt. Felkészülésüket Borbás József (2/12/E) segítette.

A pincér tanulóknak egy négy- személyes díszasztalt kellett megteríteni és a választott alkalomnak megfelelő étel és ital ajánlatot összeállítani. Feladat volt még egy szakmai TOTÓ kitöltése és a rendezők által kiválasztott bor két vendég részére történő szakszerű bemutatásai és felszolgálása. A kategóriában Vadi Tamás (2/14/KVGY) ezüst minősítést szerzett, akinek a felkészítő tanára Vincze Jenő volt.

A verseny után tanulóinknak lehetősége nyílott szakmai beszélgetésre is a zsűrivel, melynek során sok értékes információval gazdagodtak. A tanulók és a a felkészítő tanárok számára is fontosak az ilyen megmérettetések, hiszen lehetőséget teremtenek a szakmai látókör bővítésére, új ismeretek, szakmai kapcsolatok megszerzésére.

Köszönjük iskolánk vezetésének a lehetőséget a részvételre.

Krajcsiné Sócó Edit

 


 

Első és második hely a Múzeumi portya vetélkedőn

 

Április 9-én 28 diák és tanáraik, Kónya Margit és Németh Tamás, a Múzeumi portya városi vetélkedő előzeteseként ellátogattak a Vár Múzeumba, az Erkel Emlékházba és a Ladics Házba. Az időjárás nem kedvezett a portyázóknak, de a szakadó eső sem tudta megakadályozni a programot. A diákok szerint is megérte végig csinálni a programot, mivel az érettségizőknek van olyan irodalom tételük, ami a helyi nevezetességek ismeretéhez kötődik.

A múzeumokban részletes tájékoztatást kaptak a csapatok annak történetéről és a látnivalókról. A diákok jegyzeteket és fotókat készíthettek, melyeket a vetélkedőn is fel lehet használni. Az anyagot az egyes kiállító helyeken írásos anyaggal is kiegészítették, melyek további segítséget nyújtanak a felkészüléshez. A felkészítő tanárokhoz csatlakozott még Petrás Márta tanárnő is, és így a három szaktanár április 14-én háziversenyen győződött meg a diákok felkészültségéről.  Az első három helyezett csapat képviselte iskolánkat a városi meg-mérettetésen.

A városi verseny április 15-én délután 14 órakor a Vigadó épületében került megrendezésre, ahol a város középiskolás diákjai mérték össze tudásukat. A vetélkedő kérdéseit dr. Németh Csaba állította össze és egyben ő volt a verseny levezetője is. A 4 fős csapatok nevet választottak maguknak, majd egy változatos tesztlapsort kellett kitölteniük: a kérdések a három említett múzeum történetére, relikviáira, kiállított tárgyaira vonatkoztak. A feladatok megoldása után a zsűri visszavonult, hogy értékelje a csapatok munkáit. Az értékelés ideje alatt filmvetítéssel lepték meg az izgatott fiatalokat.

Az eredményhirdetés 16 órakor kezdődött. Legnagyobb örömünkre az első és a második helyezést is a Göndöcs diákjai nyerték el, a harmadik csapatunk a középmezőnyben végzett. Külön öröm volt, hogy az értékelés során elhangzott: az első két helyezett komolyabban elhúzott a mezőnytől, a középmezőny pedig a leszakadóktól.

Az első helyezett „Lovagok” csapatának tagjai: Muszka Milán, Horváth Kristóf, Petrovszki Dániel, Sütő Károly (10. évfolyamosok), a második helyezett „Göndöcs” csapat tagjai Kiss Bianka, Csengeri Mónika, Németh Tibor, Gyevi-Nagy Balázs (11. évfolyamosok) voltak. A középmezőnyben végzett: „Rockett” csapatot Dologa Mátyás, Borsos Afrodité, Antal Katalin, Mihály Sándor (12. évfolyamosok) alkották. Gratulálunk a diákoknak és a felkészítő tanároknak!

SzJ

 


 

Első hely az elsősegélynyújtó versenyen

Április 11-én, 13 órától a Magyar Vöröskereszt területi elsősegélynyújtó versenyén vettünk részt Gyulán iskolánk diákjaival, két kategóriában. Az ifjúsági csapat tagjai: Fülöp Tímea, Gavra Krisztián (1/11/D), Hegyesi Kitti (10/D), Száva Tímea és Juhász-Nagy Judit (1/9/D), a felnőtt kategóriában induló csapat tagjai: Rusz Réka, Zsigmond Annamária (2/14/K), Oláh Adrienn, Maglóczki Renáta és Csicsák Tünde (1/11/D) voltak.

A versenyen hét állomáson kellett megmérettetni magunkat. Három írásbeli teszt, egy szóbeli, valamint három gyakorlati, baleseti szimulációs feladat megoldására került sor. Az elméleti kérdések részben a vöröskeresztes ismeretekre, részben az elsősegély nyújtási ismeretekre épültek. A gyakorlati feladatok között újraélesztés, vérzéscsillapítás, sebellátás, sérülések rögzítése, tünet felismerés és mentőhívás szerepeltek.

Csapataink mindkét kategóriában első helyen végeztek a versenyen, s ezzel továbbjutottunk a megyei versenyre, amely Békéscsabán kerül megrendezésre. A felkészítő és kísérőtanárok Bottás Ildikó és Péczely Henrietta voltak.


 

Kiváló szereplés a Közlekedésbiztonsági Kupán

Április 11-én iskolánk 10/C osztályának öt tanulója (Kajári Attila, Kun Norbert, Szűcs Ákos Balázs, Tóth László, Papp László)  vett részt a középiskolás versenyen a Gyulai Rendőrkapitányságon, amelynek célja a középiskolás tanulók helyes közlekedésre nevelése, közlekedési ismereteik bővítése és balesetmentes közlekedésük elősegítése volt. Ezen kívül baleset megelőzési propaganda tevékenységről hallhattak a diákok és nem utolsó sorban a közlekedésben jártasak részére egy magasabb szintű megmérettetési lehetőséget is kaptak a legjobbak.

Nagy örömünkre a segédmotoros kategóriában az első helyet Szűcs Ákos Balázs szerezte meg, aki részt vehet a mezőberényi megyei döntőn. Gratulálunk csapatunk jó szerepléséhez és sok sikert kívánunk a megyei megmérettetésen!

Muszka Attila testnevelő


 

Matematika versenyek

 

Az április 5-én iskolánk négy szakiskolás tanulója vett részt a Hajnal Imre Matematika Tesztversenyen, amelyen Csiaki Tímea (1/11/D) harmadik (Felkészítő tanár: Novákné Kiss Mária), Tornyi Gergő (1/9/D) negyedik (F.t.: Kotroczó Béla), Laurencsik Melinda (1/9/E) ötödik és Török Andrea (1/9/E) hatodik (F.t.: Nagy Károly) helyezést ért el.

A Zalai Matematikai Tehetségekért Alapítvány által szervezett Kenguru országos matematika versenyen középiskolás kategóriában 12 tanulónk vett részt, közülük ötödik helyezést ért el Kiss Tamás (9/A, F.t.: Novákné Kiss Mária) A megyei versenyen összesen 53 fő tanuló indult.

A 9. évfolyamos helyezéseket tekintve, a középiskolák közül a megyében az első 19 helyen csak a mi iskolánk és a Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola szerepelt. Kiss Tamás országos viszonylatban a résztvevő 813 diák közül a 75. helyezést érte el, ami kiváló eredménynek számít.

Novákné Kiss Mária


 

Tisztes helytállás a futsall országos döntőben

 

Január 31. és február 2. között rendezték meg Békéscsabán az V-VI. korcsoportos Teremlabdarúgó Diákolimpia® Országos Döntőjét, amelyre az ország minden részéből érkeztek a korcsoport legtehetségesebb fiatal labdarúgói. Pénteken 20.00 órakor került sor a megnyitóra, a csoportmérkőzéseket szombaton, a helyosztókat vasárnap rendezték meg, az ünnepélyes eredményhirdetésre vasárnap került sor. A szervezők nagyon kitettek magukért. A torna színvonalára jellemző volt, hogy az ország 19 megyei és a főváros bajnokai vívtak magas színvonalú mérkőzéseket.

 Csapatunk különböző okok miatt csak nehezen állt össze a kezdésre, ennek ellenére remek mérkőzéseket vívtunk a „D”-jelű „halálcsoportból”, amelyből bárki továbbjuthatott volna a tudásuk alapján. A rendezők szerint a második csoportmérkőzésünket, amelyen már teljes volt a csapatlétszámunk, döntőnek is beillő színvonalat hozott, meg is nyertük. Hasonlóan jó mérkőzés volt a harmadik is, amelyet sajnos egy góllal elvesztettünk, így a legjobb nyolc közé jutásunk nem sikerült. Az is mutatja csoportunk erősségét, hogy a két továbbjutó a harmadik és a negyedik helyen végzett.

Lelkes és sportszerű szurkolóink remek hangulatot teremtettek a csarnokban. Megtisztelő, hogy csapatunk legjobbja Zabari Dávid kiváló játékáért különdíjat vehetett át. Kovács Balázst sérülése miatt nélkülöznünk kellett, akinek kreatív irányítására nagy szükségünk lett volna a kritikus helyzetekben. A többiek érte is becsületesen küzdöttek és már az is kiváló eredménynek számít, hogy megyénket,  városunkat iskolánk, a Göndöcs Benedek Középiskola képviselhette.

Ezúton köszönjük meg azoknak az edzőknek a munkáját és a hozzáállását, akik első szóra elengedték sportolóikat erre a kiemelt rendezvényre.

Eredményeink: Zalaegerszegi Vasvári Pál Gimnázium–Göndöcs Benedek Középiskola 2-0, Miskolci Magister Gimnázium–Göndöcs Benedek Középiskola 2-3, Pécsi Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium – Göndöcs Benedek Középiskola 2-1, Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium–Göndöcs Benedek Középiskola 3-2

Csapatunk tagjai Szabó Csaba (10/C), Danka Szabolcs, Reszelő József (1/11/F), Pióker Tibor (11/A), Zabari Dávid, Erdős Márk (12/B), Rebők Imre (12/C), Tóth Dániel, Manga Zsolt, Vince Gyula (1/13/GYS)

Tanulóinknak további sikerekben gazdag tanévet kívánunk!

Muszka Attila


 

Kupagyőztes a Göndöcs

 

Február 26-án ismét szép sikert ért el iskolánk kispályás labdarúgó csapata. Kétegyházán ötből öt győzelemmel és magabiztos játékkal hódítottuk el a kupát, amelyre nyolc csapat nevezett a megyéből. A csoportunkban legyőztük a Mezőhegyest (1:0), a Gyomaendrődöt (3:0) és a Kétegyházát (11:0), az elődöntőben a Harruckern Közoktatási Intézményt (2:0) és a döntőben az Erkel Gimnáziumot (2:1).

Csapatunk kiváló játékát bizonyítja a 19-1-es gólarány. Csupán egyetlen gólt kaptunk a tornán, ami nem is csoda, hiszen a hálónkat az a Danka Szabolcs védte, aki megkapta a legjobb kapus címet. Rajta kívül Patkás Gergő teljesítménye dicséretes, aki hiba nélkül játszotta végig az öt mérkőzést.

Csapatunk névsora: Danka Szabolcs, Reszelő József (1/11/F), Rebők Imre (12/C), Tóth Dániel, Vince Gyula, Patkás Gergő, Tamás Gergő (1/13/GYS), Pióker Tibor, Gyevi-Nagy Balázs (11/A), Kajári Attila, Szűcs Damján (10/C)

A torna nagyon jó hangulatú volt és sportszerű körülmények között zajlott! Büszkék vagyunk csapatunk kiváló teljesítményére!

Muszka Attila


 

Bronzérem a VII. Mészáros Róbert Emléktornán

 

Tavaly nem vettünk részt az Emléktornán, az idei visszatérés azonban jól sikerült és iskolánk csapata február 20-án a megtisztelő harmadik helyezést szerezte meg.

A Don Bosco Sportcsarnokban kezdtük a csoportmérkőzéseket és két fölényes győzelemmel biztosítottuk be a továbbjutást. A harmadik mérkőzésre megfogyatkoztunk, mert többen bajnoki mérkőzést is játszottak és csere nélkül kikaptunk a későbbi második helyezettől.

Az Erkelben csapatunk nagyon küzdelmes mérkőzésen döntetlent játszott a későbbi győztessel, ha a kispadunk „hosszabb” lett volna… A második mérkőzés is nagy küzdelmet hozott, már 4-1-re vezetett az ellenfél, de a fiúk nagy bravúrral 6-5-re fordítani tudtak.

A bronzérem mellett külön öröm, hogy a gólkirályi címet is csapatunk tagja Rebők Imre szerezte meg nyolc góllal. Játékosaink között üdvözölhettük régi diákjainkat is, Bajnók Imrét és Ipacs Károlyt. Nagy öröm volt ismét a pályán látni őket iskolánk színeiben.

Csapatunk tagjai Ipacs Károly, Bajnók Imre, Pilán Rishárd, Gál Milán, Gyevi-Nagy Balázs, Rebők Imre, Pap Ferenc voltak. Csapatunkat Muszkáné Fekete Szilvia irányította.

Muszka Attila


 

Ismét jól szerepeltünk a mezei futóversenyen

 

Az előző évekhez hasonlóan az idén is megyei döntőbe jutott, a városi bajnokságot fölényesen megnyerve, iskolánk csapata a VI. korcsoportos fiúkkal.

Március 31-én, Orosházán került megrendezésre a döntő. Négy tanulónk is szép reményekkel indult el a versenyen. Az időjárás kedvezett a versenyzőknek, így semmi akadálya nem volt a jó versenyzésnek.

A célba érkezéskor jó eredményeket regisztráltak a tanulóinknál. Csapatban megszereztük a második helyezést, jogot szerezve az országos döntőn való részvételre. Egyéniben Zabari Dávid negyedik, Rebők Imre ötödik helyezést ért el. Gratulálunk versenyzőinknek és további sok sikert kívánunk nekik!

Fekete Szabolcs


 

Bronzérem a leány amatőr kézilabda megyei döntőben

Iskolánk adott otthont március 19-én a leány megyei kézilabda amatőr döntőnek. Az induló csapatok tagjai olyan középiskolások voltak, akik nem versenyszerűen űzik a sportágat, de iskolai keretek között szeretnék magukat megmérettetni.

Az amatőr versenyzők nagy lelkesedéssel döntötték el, ki a legjobb a megyében. Nagyon küzdelmes mérkőzéseket láttunk. Leányaink jól helytálltak és a harmadik helyet szerezték meg a békéscsabaiak és a mezőberényiek mögött.

Csapatunk tagjai: Varga Mónika, Varga Nikolett (9/B), Dóczi Dorottya, Kurta Ágnes (11/A), Baksa Ágnes, Barta Tímea, Kiss Bianka, Fehér Annamária (11/B), Elhardt Henriett (12/B), Hidvégi Rita, Tóth

Zita (12/C)

A fiú kéziseink alig maradtak le a dobogóról

 

A fiúk kézilabdások amatőr megyei döntőjét március 20-án szintén iskolánkban rendezték meg. Nagyon izgalmas mérkőzéseket láttunk. A színvonal az átlagosnál is magasabb volt. Több alkalommal a néző úgy érezhette, hogy nem is amatőr szintű szintű mérkőzéseket lát.

Szoros versenyben csapatunk a negyedik helyen végzett, békéscsabai iskolák előztek meg bennünket.

Csapatunk tagjai: Bődi Gábor, Karkus István Ferenc, Nemes Etele, Pikács Patrik, Rácz Milán, Rebők Imre, Reszelő Rómeó, Szőnyi Ádám Bence, Török Dániel, V. Nagy Lajos, Tamás Gergely, Zádori Krisztián.

Leány és fiú csapatunk is minden dicséretet megérdemel.

Fekete Szabolcs

 


 

Általános iskolai megyei döntő a Göndöcsben

 

Január 15-én a Don Bosco sportcsarnokunkban került megrendezésre a Békés megyei futsal döntő az általános iskola 7-8 osztályos tanulói számára. A helyszín minden csapat számára egyenlő esélyeket biztosított. Sportcsarnokunk adottságai emelték a döntő színvonalát. 

A versenyzőket sok szülő és barát kísérte el a versenyre. A mérkőzések az első perctől kezdve az utolsó percig nagy iramban és koncentráció mellett zajlottak. A megyei döntőt a békéscsabai  Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium nyerte meg a gyulai Karácsonyi János Általános Iskola és Gimnázium és a szarvasiak előtt. Idén megyénket a békéscsabai iskola fogja képviselni az országos döntőben. Sok sikert kívánunk nekik.

Fekete Szabolcs munkaközösség-vezető

 

 


 

Nyolcadik alkalom hogy segítettünk

 

2012. március 2-a volt az első alkalom, hogy iskolánkban véradással segítettünk. A Magyar Vöröskereszt Gyulai Területi Szervezete a zord időjárás miatt fordult iskolánk igazgatójához, Dr. Czirok Sándorhoz, szervezetten kapcsolódjunk be mi is a véradásba. Természetesen egy emberként álltunk a nemes cél mellé.

2014. január 28-ai véradás már a nyolcadik alkalom volt és  közel 300 véradás történt a nem egész két év alatt. Ezen a napon 33 véradó jelent meg, közöttük hat kollégánk is segített. 16-an voltak első véradók. Kotroczó Béla kollégánk ezen a napon lett „ Ötvenszeres véradó” . Gratulálunk és további jó egészséget kívánunk!

Tovább folyik a verseny az „ Életmentő Középiskola „ címért.

2014 február 25-én lesz a következő alkalom hogy, ismét segíthetünk. Még április hónapra is tervezünk egy véradást, hiszen a hónap végéig fog tartani a verseny.

Köszönet minden résztvevőnek!

Szabóné Erdődi Mária


 

Szalagavató

 

Szalagavató ünnepségünkre 2014. január 31-jén délután került sor iskolánk Don Bosco Sportcsarnokában. Az ünnepségen nyolc végzős osztály tanulói, közel kétszáz diák emlékezett az együtt töltött évekre.

 A Himnusz közös eléneklése után Kányádi Sándor Mi mindig búcsúzunk című költeménye szolgált szellemi útravalóul az ünnepelteknek. A végzős tanulók nevében Skorka Kitti búcsúzott, köszönetet mondva a tanároknak, szakoktatóknak, az oly sok áldozatot vállaló szülőknek. Az alsóbb éves diákok nevében Szerb Nikolett mondott búcsúbeszédet. A szalagavató ünnepséget megjelenésével megtisztelte és rövid beszédet mondott Mons. Kovács Péter püspöki helynök úr, Galbács Mihály úr, városunk alpolgármestere.  Igazgatónk, dr. Czirok Sándor búcsúztató szavait követően az ünnepelt osztályok vonultak a színpadra. A szalagokat Mons. Kovács Péter püspöki helynök úr megszentelte, majd a délután legünnepélyesebb eseménye, a szalagtűzés következett.

A műsor második részében Horváth Renáta, Haász Anita, majd Czeglédi Katalin énekszámai arattak megérdemelt sikert. Nagy ováció fogadta a búcsúzó osztályok filmösszeállításait, amelyekben középiskolás éveik legkedvesebb pillanatait gyűjtötték csokorba. Magyar István és Samu Ernő nagy tetszéssel fogadott, latinos zamatú dalai után végzős tanulóink keringője zárta a szalagavatót, vastapsra késztetve a szép számú vendégsereget.

Petrás Márta

 

Szárnyaljatok, mint a sasok*

 

A hétköznapok sodrásában különös alkalmakat jelentenek az ünnepek. Hamvas Béla szerint az ünnepek során az ember kilép a hétköznapi egyéni létezésből. Ez az ünnep a közösség. Nincs is más ünnep csak a közösségé. Az ünnepen az ember igazi lényében nyilatkozik meg és a közösségben minden ember egyesül. A szalagavatás ünnepén mi is újra egye-sülünk egy közösséget alkotva Veletek, végzős diákokkal. Együtt örülünk annak, hogy közösségünk segítségével eddig eljutottatok, amit a szalagavatás szertartásával, a szalagnak a szívetek fölé tűzésével is kifejezünk. Ezzel nem csak a felnőtté válás egyik lépcsőfokát jelezzük, hanem újólag  megerősítjük, hogy Ti a Göndöcs közösségéhez is tartoztok.

Kedves Végzősök! Van egy történet a sasról, amely csirkévé vált. Egy ember talált egy sastojást, amit a kotlós alá tett. A sasfiókát a kotlós a sajátjaként nevelte fel, ezért a sasfióka azt hitte, hogy ő is csirke, s úgy is élt, mint egy csirke. Arra tanították, hogy nem szabad repülnie, még a kerítésen kívülre sem szabad mennie, különben megbüntetik. Egyszer felnézett az égre, ahol meglátott egy nagyszerű madarat, egy óriási sast és megszólalt: Milyen gyönyörű lenne, ha én is így tudnék repülni.A sas meghallotta és így szólt hozzá: Hiszen te repülhetsz. Á, dehogy, még a kerítésen kívül sem mehetek. Magot kell kapirgálnom. Hogyan is repülhetnék. Ugyanúgy repülhetsz, ahogy én, de legalább próbáld meg. Amíg nem próbáltad meg, nem tudod, sikerül-e. A tyúkanyó meghallotta a beszélgetésüket és ezt mondta: Ki hallott már olyat, hogy egy tyúk repüljön. Itt maradsz! Egész életedben azt magyaráztam, hogy nem tudsz repülni! A kis sas tétovázott, nem tudta mitévő legyen, de az odasereglett csirkebarátai meggyőzték arról, hogy nem képes repülni és azt ne is próbálja meg, mert A sas az ég tartozéka, mi pedig a földhöz tartozunk, csirkék vagyunk. A sasfióka ezután egész életében abban a tudatban élt és halt meg, hogy ő egy átlagos tyúk, akinek semmi keresnivalója sincs az égen a sasok között.

Kedves Diákok! Az előbbi történettel ellentétben, mi soha nem akartuk az ambícióitokat, a többre vágyásotokat letörni, sőt azt szeretnénk, ha az életetek során minél nagyobbakká válnátok. Ez lenne a mi legnagyobb örömünk! Úgy gondoljuk, ehhez elengedhetetlen az olyan életvitel, amelynek alapja a hűség, a jellemesség, a jóra való törekvés, a segítőkészség, az önfegyelem, a céltudatosság, az összefogást erősítő  istenhit, az őseink, az öregek, a szüleink, a nagyszüleink, a már eltávozott elődeink, az őket felidéző történetek, mondák lelket és közösséget megerősítő tisztelete, az általuk elért eredmények, a ránk hagyott hatalmas tudás, a több ezeréves kultúránk, a lelki értékek megbecsülése és további gazdagítása. Mindezek hatalmas lelkierőt adhatnak, s ez lehet az a titkos fegyver, amely  megsegít a legnehezebb időszakokban is.

Meggyőződésem, ha így próbáltok élni, nem csak boldog és eredményes életetek lehet, hanem olyan nyomot is hagytok magatok után, amelyre mindenki büszke lesz. Ebben bízva kívánok mindenkinek minden jót, megbecsülést és Isten áldását!

Dr. Czirok Sándor, igazgató

*Elhangzott a Szalagavató ünnepségen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Balassi Emlékkard megáldása

 

Nagy megtiszteltetés érte városunkat, hiszen idén, február 3-án a költőóriásra a VII. Balassi-mise szertartás keretében a Nádi Boldogasszony kegytemplomban emlékezünk Budapest, Szeged, Esztergom és Bécs után. Ez alkalommal került sor a Balassi Bálint-emlékkardok megáldására, amelyeket február 14-én, tizennyolcadik alkalommal adtak át Budán azon irodalmároknak, akik költői és műfordítói tevékenységükkel kiérdemelték. A Balassi-misén a zenei szolgálatot a Misztrál együttes és az Erkel Ferenc Vegyes Kar teljesítette.

A Szentmisét követő fogadásra, amelyre a Vigadóban került sor, az ételsort és a díszterítést iskolánk készítette.

 

 


 

Idén is farsangoltunk

 

A tizenhetedik alkalommal rendeztük meg farsangi bálunkat, amelyet Dr. Czirok Sándor igazgató úr köszöntője és a Himnusz eléneklése után a Palotással nyitottunk meg.  Hagyományaink szerint keringővel kezdtük meg a táncot.  Széll János konferálása mellett Czeglédi Katalin operett slágereket adott elő, majd Király Endre és barátai társastánc bemutatót tartottak. A program második részében Varga Bianka musical válogatását hallottuk, majd néptánc bemutató következett, a remek műsort Kepenyes Pál előadás zárta.

Az esten végig nagyon jó hangulat volt, énekeltük, táncoltunk, vonatoztunk, örültünk egymásnak.

A tánc közbeni szünetben tombolát húztunk. Nagyon sok nyeremény volt, szinte senki nem ment haza üres kézzel. A korábbi évekhez hasonlóan, emlékezetes estével búcsúztattuk a telet.

 

 


Farsang az Idősek Otthonában

 

Február 12-én farsangi ünnepségen vettünk részt a szociális gondozó és ápoló tanulókkal (1/9/D és 1/11/D) a gyulai Fővárosi Idősek Otthonában.

Bevezetőként az ellátottak és a dolgozók bemutatták műsorukat. Az ellátottak saját produkciókkal léptek fel, majd bemutatták az ötletesebbnél ötletesebb jelmezeiket. Az előadásuk ötletes és humoros volt, a színdarabokat élvezettel adták elő.

Szép verseket és dalokat hallottunk, mi is örömmel kapcsolódtunk be a közös éneklésbe.

Ezt követően a diáktársaiinkkal szalagos fánkot és teát osztottunk szét az ünneplők között. A farsangi mulatság tánccal folytatódott, amihez mi is csatlakoztunk. A mulatság zárásaként meglepetés zsákbamacska volt, ami finom édességeket rejtett.

Köszönjük, hogy részt vehettünk ezen a színpompás télbúcsúztató ünnepségen a Fővárosi Idősek otthon lakóinak és munkatársainak.

Fülöp Tímea, Szathmári Tünde, Maglóczki Renáta (1/11/D)


 

Kreatív kalandtúra a Grimm testvérek nyomában

 

A nagy sikerre való tekintettel február 12-én már harmadik alkalommal rendeztük meg iskolánkban a 6-7. osztályos tanulók részére a játékos vetélkedőnket, melyre megyénkből  17 csapat érkezett.

A verseny célja volt, hogy a 4 fős csapatok tagjai együttműködve oldják meg a kreatív feladatokat és közben még új ismereteket is szerezzenek. Ebben az évben a Három kismalac meséje került feldolgozásra a nyolc különböző tantárgyi segítségével (matematika, angol, kémia, egészségügyi ismeretek, vendéglátási ismeretek, néprajz, informatika és testnevelés). Amíg néprajzból különböző anyagokból kellett házat építeni és háztípusokat felismerni, addig például angolból játékos feladatokon keresztül ismerhették meg a híres mesét, vagy matematikából ki kellett számítani egy ház építéséhez szükséges anyagokat. Iskolánk finom ebéddel is megvendégelte a versenyzőket és a nyertes csapatok értékes nyereményekkel térhettek haza.

A verseny győztese a csanádapácai  Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola csapata lett, a második helyen a gyulai   Karácsonyi János Katolikus Általános Iskola csapata végzett, míg a harmadik helyet a gyulai  GYAKI Implom József Általános Iskola diákjai szerezték meg.

A nagysikerű versenyt jövőre is szeretnék megrendezni.

Mittag Roland, szervező

 

 

 

 


 

Fekvenyomó háziverseny

 

Február 25-én rendeztük meg iskolánkban a fekvenyomó háziversenyt, amelyen Dr. Olajos Károly tanár úr is részt vett. A versenyt alapos bemelegítés után kezdtük meg 40kg-os összsúllyal, ezután 5 kg-onként emeltük a súlyt egészesen 110 kg-ig, amelyet már csak Dr. Olajos Károly tanúr tudott sikerrel kinyomni.

A diákok közül legfőképp a rendész szakosok versenyeztek a 9/B, 10/B osztályokból, hiszen nekik ez a versenyszám nagyon fontos a rendészeti vizsgán. A diákok egészen 75 kg-os súlyig jutottak, amelyet már csak ketten Juhász Rómeó és Csobán Péter tudott teljesíteni, így ők megosztott helyezéssel a második helyet szerezték meg. Tanár úr természetesen tovább emelte a súlyokat és egészen a kimagasló 110 kg-os súllyal toronymagasan megnyerte a versenyt, így aranyérmes lett.

Az eredmény: Dr. Olajos Károly – 110 kg, Juhász Rómeó (10/B), Csobán Péter (9/B) – 75kg, Varga Zoltán (11/A) – 70 kg, Nagy Norbert (10/A) – 65 kg, Kasra Salim (10/B), Mohácsi Dezső (9/B) - 60 kg, Kovács Sándor (9/B), Horváth Kristóf (10/B), Kővári Krisztián (10/B), Muszka Milán (10/B) – 50 kg

Gratulálunk tanár úrnak, és az ügyesen versenyző diákoknak!


 

Kovács Tibor

 Tibor a Szívház kollégium 12/A osztályos diákja, akinek kedves időtöltése a versírás.

Mikor írtad az első versedet?

8. osztályos korom-ban.

Mi inspirált ebben?

Egy lány miatt ragad-tam tollat, aki tetszett nekem.

Azóta töretlenül foglalkozol versírással?

Igen foglalkozom, amikor éppen engedi az időm.

Számodra ez hobbi vagy többet jelent annál?

Számomra több mint hobbi.

Melyek azok a témák, amelyekről szívesebben írsz verset?

Szeretek az életről filozofálni, érdekel a szerelem, az emberi érzések és szoktam foglalkozni köny-nyedebb, vicces témákkal is.

Az újságban bemutatott versedet, mi ihlette?

Egész egyszerűen ültem és gondolkodtam a jövő-mön, mit hogyan alakítsak ahhoz,hogy számomra a legjobb legyen.

A versnek esetleg mások felé is van üzenete?

Van. Nem véletlen nincs címe a versnek, min-denki saját értelmezése szerint adhat neki címet.

Sok sikert a jövőbeli munkásságodhoz!

 

 

Az élet egy rozsdás körhinta

Melyben mi ülünk, a sorsunkat

Irányítva s próbáljuk azt nyújtani

Mit mások várnak tőlünk.

 

Ez a körhinta csak forog és forog

S ha az életed nem jól irányítod

Meglásd a gyomrod majd csak

Korogni fog.

 

Nem lesz fedél a fejed felett, nem

Lesz olyan ember, ki majd téged

Önmagadért szeret!

 

Hidd el, hogy ez a föld már rég

Elrohadt, s a halál keze minket

Lassan, de biztosan elragad.

 

De ezen a világon nem vagy idegen

Lesz ki téged nem hagy hidegen 

Csak engedd, hogy mi tüzet

Gyújtsunk a szívedben!

 

Tüzet, mely bevilágít számodra

Mindent, s megérted, hogy szültek

Erre a világra minket.

 

Legyen egy célod s harcolj érte

Akkor is, ha az élet rozsdás

Körhintája kényszerít is térdre.

 

Fel kell majd állnod, s ahogy csak

Tudsz, magadért hidd el nagyon

Durván ki kell majd állnod! Csak

Hogy meg védd a saját álmod!


 

A kollégisták is megemlékeztek

 

Február 25. a kommunizmus áldozatainak emléknapja, erről 2000. június 13-án döntött az Országgyűlés. Azóta minden évben megrendezik az emlékünnepségeket, emlékeztetőként és figyelmeztetőként a korszak történéseire és a tanulságok levonására.

Ez alkalomból tartott megemlékezést Gyula Város Önkormányzata és az Október 23. Alapítvány a dr. Erdődi Lajos tiszteletére állított emléktábla előtti téren, a kommunizmus áldozatainak városi emlékművénél. Az eseményen a Himnusz után Reményik Sándor Eredj, ha tudsz! című versét hallgathattuk meg Nagy Xénia nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum tanulójának előadásban. Kónya István a Békés megyei közgyűlés alelnökének beszéde után a megemlékezők, köztük a fiú kollégisták is egy szál virágot és mécseseket helyeztek el az emléktáblánál.

S.Z.


 

Idegen nyelvi vetélkedők iskolánkban

 

Hagyományainkhoz híven ebben az évben is megrendeztük márciusban a német és angol házi versenyeket. Három fős csapatokban három kategóriába, kezdő, középhaladó és haladó kategóriában lehetett nevezni.

A német és angol munkaközösség tagjai játékos, érdekes és vidám feladatokkal készültek, a versenyre. A tanulók egy jó hangulatban versenyeztek és még új ismeretekkel, tapasztalatokkal is gazdagodtak.

A nyertesek értékes nyereményeket kaptak.

 

 


 

Az 3T (NSZK) csoport közönségtalálkozóján jártunk

 

Az Ifjúsági Kultúra Kávéház sorozat részeként a képzőművészet került a figyelem középpontjába a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban, a performance által, a 3T (Három tanár, Tiltott, Tűrt, Támogatott) csoport (NSZK) közönségtalálkozóján. A gyakran meghökkentő performanszaikról ismert Békés megyei képzőművész tanárokból álló csoport tagjai, Novák Attila, Szuhay György és Kukár István, a képzőművészet mai kifejezési formáiról és ebben a művészeti ágban elérhető eredményekről adott beszámolót, szemezgetve sikeres vállalkozásuk bő évtizedes legszeretettebb és legemlékezetesebb produkcióiból.

Ezek az alkalmak azért is fontosak, mert  az összművészet legszabadabb sajátosságainak megnyilvánulására adnak lehetőséget időben és térben, hangban és képben, de mindenképpen élőben és valóságosságban egyszeri és megismételhetetlen módon. Ezáltal az alkotás folyamatában a művészek jelenléttel teremtenek kapcsolatot a közönséggel.

A művészek színes történeteik mellett számos fotóval és videó felvétellel illusztrálták több mint tízéves közös alkotói munkájuk emlékezetes pillanatait, zárásként pedig egy kis mini-performanszot is láttunk tőlük. A találkozó rendkívül érdekes és humoros volt, sokunk most találkozott először ezzel a művészeti formával.

N.K.


 

170 éves a Himnusz

 

Március 5-én, szerdán, Lindenbergerné dr. Kardos Erzsébet gyulai zenetanár, és dr. Nagy Ádám szegedi numizmatikus előadását hallgattuk meg a városi könyvtár Simonyi Olvasótermében. Előadásuk a nemzeti imádságunk keletkezéséről, az évtizedek során betöltött szerepéről szólt.

A Kölcsey Ferenc által írt Himnuszt, a gyulai születésű Erkel Ferenc zenésítette meg. A Himnusz megzenésítésére az akkori Nemzeti Színház igazgatója, Bartay András pályázatot írt ki 1844 februárjában. A pályázatra 13 pályamű érkezett be, melyek közül a bíráló bizottság Erkel Ferenc munkáját találta a legmegfelelőbbnek.

Dr. Nagy Ádám közel ötven éve lelkes magángyűjtője a Himnusz dokumentumainak, képeinek, kottáiknak, érmeinek. Gyűjteményének egy részét hozta el a gyulai közönség elé, amelyet az előadás előtt, illetve utána meg lehetett tekinteni.

A közel két órás előadás alatt különböző zenei részleteket, Himnusz-változatokat is megismerhettünk.

Tóth Emese

 

A városi könyvtárban emlékeztünk meg nemzetünk imádságáról, keletkezéséről, az évtizedek során betöltött szerepéről.

A könyvtár Simonyi Olvasótermében hallhattunk előadást dr. Nagy Ádám szegedi numizmatikustól, nyugalmazott muzeológustól és dr. Kardos Erzsébet gyulai zenetanártól. Idén 170 éves a Himnusz zenéje, melyet Erkel Ferenc szerzett Kölcsey Ferenc versére. A Nemzeti Színház akkori igazgatója, Bartay András 1844. február 29-én hirdette meg a Himnusz-pályázatot. Összesen 13 pályamű érkezett a bíráló bizottsághoz, amely döntését június 15-én hozta. Az első díjat Erkel Ferenc nyerte el. Himnuszát 1844. július 2-án mutatták be a Nemzeti Színházban.

Sz.R.


 

Március 15-ei Ünnepség

 

A magyar történelem legszebb és egyben legismertebb fejezete az 1848-as forradalom és szabadságharc. A polgári átalakulásért vívott harc hősiessége, nemzeti mivolta máig eleven erő. Március 15-e olyan ünnep, amellyel valamilyen módon minden korosztály és társadalmi réteg azonosulni tud. Magyarország ma is büszke mindazokra, akik 1848-49-ben munkájukkal, tudásukkal vagy vérükkel áldozatot mutattak be a szabadság oltárán.

Rájuk, a forradalmi hősökre emlékeztünk iskolánk sportudvarán március 13-án délelőtt. A rendhagyó időpont és helyszín révén még több tanulónk érezhetett át valamit a forradalmi hangulatból.

Először Szabó Ferenc tanár úr ünnepi beszéde hangzott el. Ezt követték tanulóink (Csengeri Mónika, Kiss Bianka, Pocsai Edina, Németh Tibor, Balogh Bence) szavalatai és emlékező szavai. Nekik köszönhetően képet kaphattunk a legfontosabb korabeli eseményekről. Az énekkar és Óré Angéla szólóéneke még elevenebbé tették a mozgalmas, forradalmi hangulatot. A Szózat közös eléneklése után a tanulók az addig is tapasztalt fegyelmezett rendben vonultak a vissza a tantermekbe. Reméljük sikerül hagyományt teremteni a kissé rendhagyó megemlékezésünkkel.


 

Március 15-ei kollégiumi megemlékezés

 

A Don Bosco kollégiumi csoportom diákjaival március 13-án az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére megemlékezést tartottunk, melyet a kollégiumban kezdtük el, ahol a Tanonc Rádió erre az eseményre készült felvételét néztük meg, ünnepi zenéket hallgatunk, majd közösen elindultunk a Petőfi-szoborhoz, ahol az akkori eseményekről beszélgettünk.

A mai nemzedéknek feladata nem más, mint szem előtt tartani az elmúlt több mint másfél évszázadot. Úgy kell irányítanunk sorsunkat, hogy a legnagyobb nemzeti ünnepünkre mindig szabadon tudjunk emlékezni. Az ifjúságnak biztosítanunk kell a hazafias nevelését, hogy legyen majd ki tovább vigye '48 szellemiségét a magyarok későbbi nemzedékeinek.

Sétánkat ünnepi hangulatban az Aradi Vértanúk emlékművénél fejeztük be.

Gémes Róbert


 

Virágok közt lebegés

 

Márciusban a virágok nem csak a földből bújtak elő, a kiállító termekben kifeszített vásznakon is hirdették a tavaszt. A jó idő a leánykollégium 1. csoportjának diákjaiban is felébresztette a kultúra iránt vágyat. A Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház igazgatási épületben különleges kiállítást tekinthettünk meg, mely a festészet és szobrászat csodás szimbiózisára épít. Kenyeresné Z. Ágnes festőművész és Gérné Mezősi Aranka szobrászművész alkotásai tettek ránk nagy hatást.

A Pándy Galériában virágcsendéleteket és különleges lebegő szobrokat láthattunk. Az egyedi technikával készült alkotások a kiállítóhely körül felfüggesztve gyönyörködtetik a látogatókat. A drót és alumínium szalagból készített szoborkülönlegességek perceken keresztül gondolkodtattak bennünket, merengtünk a szépség és félelem kettősségének ránk gyakorolt hatásáról. A bizonytalanság érzetét a szoborcsoportok köré nőtt virág festmények foszlatták szét. A csodás tavaszi- nyári virágok élénk színeikkel, sziporkázó hangulatukkal húztak ki a merengés érzetéből.

A kiállítás április másodikáig volt látható a Pándy Galériában.

Egervári-Duska Tímea


 

„Színház az egész világ…”

 

Néhány hete lehetőségünk adódott arra, hogy jelentkezzünk színjátszó szakkörre. A kollégiumból tizenöten nagy örömmel kezdtünk bele.

A színjátszó kört Pete László tanár úr vezeti a Művelődési házban. Nagyon jó a hangulat, kikapcsolódunk, sokat játszunk, megismerkedhetünk új emberekkel, mert az Erkel Gimnáziumból is járnak többen. Kedvencünk a Király, bíró, király, az Ez az én helyem, és a Merre dől a hajó című játékok, amiket a foglalkozások elején szoktunk bemelegítésként játszani.

Megkaptuk az első színdarabunk szövegkönyvét, meg volt a szereposztás, mindenkinek jutott szerep. Nagy lelkesedéssel és munkával készülünk a színdarab betanulására, amit reméljük nyáron elő is fogunk adni.

Azért is jó színjátszó szakkörösnek lenni, mert felfedezhetjük, és megélhetjük, hogy mindenkiben van valamilyen tehetség, ezáltal nő az önértékelésünk, amitől jobban mennek a hétköznapi dolgaink is.

Kardos Fruzsina (9/B)


 

Köszönet az édességekért

Köszönetet mondunk Gerhard Stengel úrnak, aki iskolánkat évről évre támogatja édességekkel, ezzel megédesíti a nálunk tanuló 1000 diák hétköznapjait.

Ebben az évben egy németországi csokoládégyár és a Bad Vielbel-i tűzoltóság segítségével Tic Tac cukorkákat kaptak tanulóink.


 

Szociális projekthéten vettek részt diákjaink  Szegeden

 

"Let’s connect! - Mach mit! - Kapcsolódj be Te is!" mottóval szervezett projekthetet "Hogyan tudnék bekapcsolódni környezetem szociális problémáinak megoldásába?" témában 10-11. osztályos diákok számára  szociális érzékenysége fejlesztéséért a szegedi Belvárosi Római Katolikus Plébánia a Dortmundi Kommende Szociális Akadémiával, Dr. Msgr. Peter Klasvogt igazgató úr által együttműködve. A programban összesen 21 diák vett részt a Szeged-Csanádi Egyházmegyében működő középiskolákból, köztük 7 fiatal iskolánkból. A továbbképzés, a projekt fő szervezője, magyarországi képviselője Hiticas Valentin Macedon, a Szegedi Dóm káplánja volt.

Az egyhetes projekt március 24-29. között valósult meg. Fő témája a szegénység volt, amelyen belül a projekt a szenvedélybetegségeket, az öregséget és a mélyszegénységet emelte ki. Célja a 10-11. osztályos diákok szociális érzékenységének, nyitottságának, segítő hozzáállásának a fejlesztése volt  a leszakadó, a társadalom peremén élő társadalmi csoportokkal kapcsolatban, kiemelve, hogy a jövő alakításáért a mai fiatalok is felelősek. A projekthét a fiatalok személyiségének fejlődése, a pályaorientációjuk, a későbbi tanulmányaik segítése, a tapasztalatszerzés mellett, jó lehetőséget teremtett

a résztvevő tanulók közötti kapcsolatépítés elmélyítésére is.

A program eredményességét, az egyik résztvevő tanulónk, Kiss Bianka gondolatai is alátámasztják: "Vannak helyek, ahová két láb kell, hogy elvigye az embert. Vannak utak, amelyek más perspektívát igényelnek. A kilométerek többet jelentenek, ha lépésenként járjuk le őket, és érezzük a föld változását a talpunk alatt. A tábor emberré tett engem, megtanított látni és érezni. Szeretetet adott nekem és 30 olyan embert, aki képes elfogadni engem és mindenki mást a hibáival együtt. Hihetetlen, fenomenális és természetfölötti. Ennyi szeretetet még sohasem tapasztaltam. Csak a családomtól! Már ti is azok vagytok. Hiányoztok!! Mindenki egyenként. Amit megtanultunk itt, a suliban nem tanítják. A világban mi 30-an vagyunk a tanárok, tehát a mi felelősségünk változtatni környezetünkön. Sok sikert mindenkinek hozzá!"

Köszönjük a szervezőknek, hogy diákjaink rész vehettek ebben a rendkívül fontos programban, melyet iskolánk örömmel támogatott.

Dr. Czirok Sándor


 

Közlekedésbiztonsági program

 

A Magyar Állam közlekedésbiztonsági programot indított, ingyenes e-learning képzéssel, melynek végén akár ingyenes KRESZ tanfolyamot is lehet nyerni.

Az e-learning tananyagokban a közlekedésbiztonsági ismeretek a megszokottól eltérő, szórakoztató és interaktív formában kerülnek feldolgozásra, ami elősegíti az információk könnyebb és jobb elsajátítását.

A képzésre tanulók és pedagógusok egyaránt jelentkezhetnek. Az akcióprogram célja, hogy megtanítsák a gyermekeket a lehető legbiztonságosabb közlekedésre, elkerül-e a baleseteket és veszélyes helyzeteket.

A program egyben iskolák közötti verseny is, ahol két kategóriában hirdetnek győztest. Az első kategória a legtöbb végzett tanulót felmutató intézmény, a második pedig a legaktívabb pedagógusokat magáénak tudó intézmény.

A kollégiumban nagy aktivitással vesznek részt a képzésen, sokan már a nyeremény KRESZ tanfolyamnál tartanak.

R.R


 

Kereskedelmi tanulók házi csomagolóversenye

 

Március 24-én délután tartottuk meg, az immár hagyományos házi díszcsomagoló versenyünket, huszonhárom tanuló lelkes részvételével, minden évfolyamról voltak résztvevők.

A munkára egy óra állt rendelkezésre, amit a legtöbben ki is használtak, hogy megfelelően elkészíthessék a versenyfeladatokat, mely egy üveg és egy díszdoboz szakszerű díszcsomagolása volt. A zsűri (Szabó Emese, Zombainé Tarnótzky Krisztina, Szász András) választotta ki az elkészült alkotások közül a legjobban sikerülteket. A diákok többsége a tanultakat jól alkalmazta, sőt egyedi megoldások is születtek. A zsűri dicsérő szavak kíséretével hirdette ki a következő eredményt:

1. Borbély Vivien (1/13/K)

2. Deák Petra (2/12/D)

3. Kovács Viktória (1/13/K)

Különdíjasok: Csiaki Tímea (1/11/D), Tóber Erzsébet Csilla (1/11/D).

Köszönjük iskolánknak a szép ajándékokat, melyekkel megjutalmazhattuk a legügyesebbeket.

Gratulálunk a díjazottaknak, mindenkinek köszönjük a részvételt! Kívánjuk, hogy az itt megszerzett hasznos gyakorlati tudást sokszor alkalmazzák mások gyönyörködtetésére.

Szilágyi Lászlóné és Sáfár Renáta szakoktatók


 

A Víz Világnapjára emlékeztek meg a fiúkollégista diákok

 

A Don Bosco Kollégium diákjaival március 20-án a környezetvédelem szakkör keretén belül kilátogattunk az Erkel-tóhoz. Március 22-e, „A Víz Világnapja”, jó alkalmat teremtett arra, hogy végiggondoljuk, mit jelent számunkra a víz, mint az élet jelképe, melyet joggal tekinthetünk az élet bölcsőjének is.

A tudományos eredmények bizonyítják, hogy az első élő szervezetek is vízben alakultak ki, ugyanúgy, mint ahogy a magzatból embrióvá fejlődő ember is vizes közegben fejlődik újszülötté. Ebből látható, hogy a tiszta víz minden élőlény számára elengedhetetlenül fontos lételem. Nélküle nincs élet. Sajnos, a mai ember sokszor abban a tévhitben él, hogy bőséges mennyiségben áll rendelkezésére ez a végtelenül fontos kincs, hiszen a csapból annyi vizet folyatunk, amennyi csak kell, viszont bele kellene gondolni abba is, hogy személy szerint milyen mértékben szennyezzük környezetünket, tehát mekkora az „ökológiai lábnyomunk”. Az ökológiai körforgásba visszakerülő víznek mentesnek kellene lennie minden szennyeződéstől, ami megfertőzhetné az élővilágot, de a helyzet sajnos másképp áll.

Mindennapi cselekedeteinkkel, mi is szennyezzük a vizeket. Gyakran pazaroljuk, nem vigyázunk környezetünkre, ezáltal felszíni, és felszín alatti vizeinket is szennyezzük, ami beláthatatlan következményekkel járhat. Jelenünk, és az eljövendő generációk sorsa többek között azon is múlik, hogy miképpen gazdálkodunk a Földön meglévő vízkészleteinkkel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk vizeinket.

Szerencsére már Magyarországon is egyre nagyobb gondot fordítunk a környezetvédelemre, a környezettudatos nevelésnek köszönhetően pedig érezhetően változik a fiatalok szemléletmódja, és vízzel kapcsolatos attitűdje is. A Tó élővilágáról is beszélgettünk, halfajaink közül megtalálható itt a ponty, amur, süllő és a kárász. Rendkívül gazdag a tó csukában és sügérben is.

Gémes Róbert


 

A néprajzi…

 

Március 26-án 18. alkalommal tartottuk meg az iskolai néprajzi vetélkedőt. Ez iskolánk újkori történetének legrégebbi és legkiterjedtebb rendezvénye.

Az előző évekhez hasonlóan az idén is nagy várakozás, készülődés előzte meg a versenyt. A néprajzot már nem tanuló osztályok diákjai egymásnak adták a kilincset és vitték a „fekete” és a „zöld” könyvet, hogy minél eredményesebben készülhessenek fel a megméretésre. A felsőbb évfolyamosok tudják, hogy a vetélkedőnek vannak állandó elemei – térképismeret, kalendárium, alapfogalmak –, melyek komoly lehetőséget jelentenek a jobb helyek megszerzésében. Ennek pedig nem csak az első három helyezett, hanem egészen a tizenkettedik csapatig nagy jelentősége van, mivel ők egy egész napos tanulmányi kiránduláson vehetnek részt az iskola jóvoltából.

Az idei versenyen 29 csapat mérte össze a tudását. A rendezvényt a diákok nagy örömére Dr. Czirok Sándor igazgató úr nyitotta meg. Itt hangzott el az is, hogy az idén hová utaznak a legjobbak. Ebben többek közt szerepel a Révkomáromi erőd – (Szlovákia) a Komáromi Fort Monostor, Tatabányán a Bányászati kiállítás, az Esztergomi Bazilika és a Seuso kincsek parlamenti megtekintése is.

A nyolcfordulós vetélkedő lebonyolítását nagyon sokan segítették. A technikai feltételeknél a kollégiumi nevelők, Bagosi Róbert tanár úr, Kern Szilárd, Fenyvesi Tibor, Jámbor Attila tanárurak segédkeztek. A zsűri elnöke Berg László, tagjai Szász András, Petrás Márta, Szabuka Ildikó, Mányoki-Gera Andrea tanárok voltak. A játékot, mint mindig Széll János tanár úr vezette. A lebonyolítás munkáját Balogh Anita, Duska Tímea és Regele Piroska tanárnő segítette.

A végig jó hangulatú vetélkedőn a következő eredmény született: I. helyezett: a 3. sz. csapat (Kiss Marica /12/A/, Baksa Ágnes /11/A/, Major Márk, Szőke Márk /10/A/). II. helyezett: a 6. sz. csapat (Petrovszki Dániel, Palkovics Alexandra, Jónás Claudia /11/B/, Hidi Szabolcs), III. helyezett: a 3. 20. sz.  csapat (Kmecz Richard /2/14/V/, Farkas János /11/B/, Farkas György Dávid /2/12/E/, Varga Zoltán /11/A/). Rajtuk kívül a 17., 29., 23., 2., 11., 22., 15., 10., és a 4-es csapat vehet részt a kiránduláson. Az utazásból kimaradt diákok vigaszdíjként egy-egy Kinder-tojást kaptak Gerhardt Stengel úr jóvoltából. A napot közös fényképezéssel zártuk az udvaron.

Köszönjük mindenkinek ezt a szép napot és a lehetőséget, mely feledhetetlen élményekhez juttatott bennünket.

A 12/Sz tanulói

 


 

Magyar-történelem háziverseny

 

Április 14-én rendeztük meg a magyar-történelem háziversenyt. Ebben az évben a vetélkedő témája Gyula város nevezetességeinek, múzeumainak ismerete volt.

Több osztályból érkeztek versenyzők, 4 fős csapatok mérték össze tudásukat. A vetélkedő megrendezése előtt a csapatok képviselői meglátogatták Gyula híres múzeumait, ahol önálló jegyzeteket, fotókat készítettek. Az otthoni felkészüléshez egyéb segédanyagokat is kaptak a tanulók. A vetélkedőn változatos és elgondolkodtató kérdésekből álló tesztlapot töltöttek ki a versenyzők. A legizgalmasabb feladatnak a képfelismerés bizonyult: a múzeumokban készült fényképeket kellett beazonosítaniuk.

A vetélkedő jó hangulatban zajlott, a csapattagok ügyesen szétosztották egymás között a feladatokat. A legügyesebb versenyzők részt vettek a városi Múzeumi portya nevet viselő játékos vetélkedőn is, ahol iskolánkat három csapat képviselte. Az első és a második helyezést is a Göndöcs diákjai nyerték el, a harmadik csapatunk a középmezőnyben végzett.

Petrás Márta, Kónya Margit

 


 

A KERESZTÚT

 

Amikor keresztutat járunk, végigelmélkedjük Jézus szenvedéseinek állomásait, szám szerint tizennégyet. Nemcsak elmélkedünk, hanem fizikailag is próbáljuk végigjárni, hol hosszabban, hogy rövidebben: egy-egy templom belső terében, avagy a rajta kívül elhelyezett Keresztúton. Néhol Golgotát építenek, olyan helyeken, ahol hegyes-dombos vidék van, ott a hívek már fizikai nehézségekkel is meg kell birkózzanak, még inkább azonosulva Jézus útjával, de talán azok érezhetik át leginkább, akik eljuthatnak a Szentföldre és konkrétan, ugyanazokra a helyekre léphetnek a Keresztút imádkozása közben, ahová maga Jézus Krisztus is lépett kétezer évvel ezelőtt…

 

Iskolánk tanárai és cserkészei- diákjai idén két keresztutat is végezhettek: egyet a Németvárosi templomban, a másikat pedig az iskola udvarán elhelyezett Keresztutat végigjárva.

 

A következőkben bemutatjuk az iskola által végzett keresztúti ima szövegét:

 

1. Jézus Pilátus előtt

" szabadon bocsátotta azt, akit lázadásért és gyilkosságért vetettek börtönbe, Jézust pedig kiszolgáltatta akaratuknak." Lk 23,35 
A bűnös megmenekül, az igaz embert pedig kereszthalálra ítélik. Miért ilyen igazságtalan a világ? Ne rágódjunk a miérteken, inkább kövessük Jézus példáját: Isten kezébe téve önmagát, alázattal fogadja az igazságtalan ítéletet.
Ima: Segíts Uram, hogy az igazságtalan helyzeteket is szelíden, alázatosan tudjam fogadni! Segíts, hogy Rád tudjam bízni magam, ahogy Jézus tette!

 

2. Jézus vállára veszi a keresztet

"Ő pedig keresztjét hordozva kiment az úgynevezett Koponyahelyre, amelyet héberül Golgotának neveznek." Jn 19,17
Tudjuk, hogy Jézus bizony hosszú utat tett meg, vállán a súlyos kereszttel. Mi pedig, ha csak rövid ideig tartó próbát is kell elszenvednünk, már lázadozunk: miért? Keressük inkább az Istenhez vezető utat a próbákban is, hiszen a Benne bízókat kétség nélkül megtartja a legnehezebb helyzetben is.

Ima: Taníts Uram kitartásra, hosszútűrésre! Növeld hitemet, hogy a legsötétebb helyzetben is meg tudjam látni a fényt, s add meg a szükséges erőt a kereszthordozáshoz!

 

3. Jézus először esik el a kereszttel

"Megvetett volt, és utolsó az emberek között, fájdalmak férfia és betegség ismerője,aki elől elrejtettük arcunkat; megvetett volt és nem becsültük őt." Iz 53,3

Most kicsit képzeljük magunkat az ott bámészkodó tömeg helyébe: álltak, némelyek szánakozva, némelyek dühösen, némelyek gúnyolódó, szitkozódó szavakat kiabálva. Mi mit teszünk, amikor szenvedővel találkozunk? Segítség vagyunk-e számára, vagy csak belevegyülünk a bámészkodó, közömbös tömegbe? Keressük-e a lehetőséget, amivel segíthetünk szenvedő embertársainkon? Felemeljük-e az elesettet?

Ima: Adj Uram szolgáló, érző szívet! Add, hogy felismerhessem a körülöttem lévők szükségeit, s adj bölcsességet, hogy mindenkinek a leghatékonyabban tudjak segíteni!

 

4. Jézus Édesanyjával találkozik

"Ne félj, Mária! Fiút szülsz, és Jézusnak fogod nevezni. Nagy lesz ő, a Magasságbéli Fiának fogják hívni, az Úr Isten neki adja atyjának, Dávidnak trónját, és uralkodni fog Jákob házában mindörökké, és királyságának nem lesz vége." Lk 1,30-32
Vajon eszébe jutottak-e Máriának ezek a szavak ott, a poros úton? Tudott-e ott is hinni Jézus királyságában? És mi, a hétköznapok rohanásában tudatában vagyunk-e, hogy a Király egyszer majd számon kéri az életünket? Úgy élünk-e, hogy készen álljunk erre?

Ima: Segíts Uram, hogy ne csak a jelent - a "poros utat" - lássam, hanem előre is tekintsek! Őrizz meg attól, hogy felkészületlen legyek a Veled való találkozás órájában!

 

5. Cirenei Simon segít vinni Jézus keresztjét
" megragadtak egy bizonyos Simont, Cirenéből valót, aki a mezőről jött, és rátették a keresztet, hogy vigye Jézus után." Lk 25, 26

Simon aztán "örülhetett" a váratlan feladatnak! Épp a mezőről (ahol valószínűleg reggel óta dolgozott) tartott hazafelé, fáradtan, éhesen és akkor még ez. Amikor előre betervezzünk egy-egy jócselekedetet, akkor nem is olyan nehéz. Időnket már eleve erre szánjuk. De mi a helyzet, amikor fáradtan tartunk hazafelé, s így ér egy váratlan kérés? Örömmel mondunk-e igent, vagy ürügyet keresünk, hogy kimentsük magunkat?

Ima: Uram, add, hogy mindig felismerjem, milyen feladatot akarsz rám bízni. Segíts legyőznöm a fáradságot, a kedvetlenséget, hogy át tudjam venni a keresztet azoktól, akik már nem bírják!

 

6. Veronika kendőt nyújt Jézusnak

"Mert aki szégyell engem és az én igéimet, azt az Emberfia is szégyellni fogja, amikor majd eljön a maga, az Atya és a szent angyalok dicsőségében." Lk 9, 26

Sokan szánakoztak, látva Jézus szenvedéseit, mégis, csupán egy valakit említ a hagyomány, aki tett is valamit. Sokan szimpatizálnak Jézussal ma is, de csak kevesen vannak olyan bátrak, aki radikális keresztény életet mernek élni, szemben az árral menetelni.

Ima: Köszönöm Uram, hogy ismerhetlek, hogy szerethetlek! Adj bátorságot, hitet,hogy bármikor, bárki előtt meg merjem vallani hitemet, meg merjelek vallani Téged!

 

7. Jézus másodszor esik el a kereszttel

"Pedig a mi betegségeinket ő viselte, és a mi fájdalmainkat ő hordozta " Iz 53,4

Tudjuk, hogy Jézus magára vette mindannyiunk bűnét. De tudunk-e arról is, hogy betegségeinket és fájdalmainkat is felvitte a Golgotára? Jézussal lehetőségünk van türelemmel hordozni a betegséget. De lehetőségünk van GYÓGYULNI is! Milyen sokan elfelejtik ezt! Milyen sokan beletörődnek abba, hogy betegek, hogy gyógyszerektől függenek évek, évtizedek óta. Lépjünk kicsit előre a hitben e területen is, és bátran kérjük a Gyógyítótól a gyógyulást!

Ima: Uram Jézus, bűneimet és betegségeimet egyaránt magadra vetted. Köszönöm, hogy nemcsak lelkemnek, de testemnek is gyógyítója vagy! Add, hogy amint hittel elveszem kezedből a bűnbocsánatot, úgy el tudjam venni a fizikai gyógyulást, emlékezve, hogy súlyos kereszted rész volt ez is! Hála Neked érte!

 

8. Jézus a síró asszonyokhoz szól

"...ne miattam sírjatok! Magatokat és gyermekeiteket sirassátok!" Lk 23,28

Általában úgy mondjuk a nyolcadik állomásnál: Jézus vigasztalja a síró asszonyokat. Azonban itt nem vigaszról, inkább komoly figyelmeztetésről van szó, amely mindnyájunknak szól: ha meg nem térünk, akkor bizony valóban okunk lesz a sírásra. Jobb tehát előbb sírni magunk miatt, bűneink miatt, és sürgősen rendezni dolgainkat az Úrral és embertársainkkal!

Ima: Adj Uram megtérő szívet nekem!

 

9. Jézus harmadszor is elesik a kereszt súlya alatt

" Mindnyájan, mint a juhok, tévelyegtünk, mindenki a maga útjára tért; és az Úr őrá rakta mindnyájunk bűnét." Iz 53,6

Mennyire nehéz tud lenni a megvallatlan bűn! Milyen jó, amikor a gyóntatófülkéből immár teher nélkül lépünk ki! Ha néhány bűn is ilyen nehéz lehet, mekkora lehetett vajon az egész emberiség bűnének súlya? Hogyan tudta ezt Jézus elhordozni, az elesések után ismét felkelni? Nem foghatjuk fel, de azt tudjuk: az Ő erejét segítségül hívva mi is fel tudunk kelni a mégoly súlyos elesésekből is.

Ima: Köszönöm Uram, hogy bűneimet hordoztad! Köszönöm, hogy elszenvedted helyettem a büntetést! Köszönöm, hogy ha elesem is, Te azonnal a kezedet nyújtod,hogy mielőbb felkelhessek és tovább mehessek!


10. Jézust megfosztják ruháitól

"Ez azért történt, hogy beteljesedjék az Írás, amely így szól: Elosztották maguk között ruháimat, és köntösömre sorsot vetettek." Jn 19,24

A katonák végtelen közömbösséggel viseltettek a Megváltó iránt. A ruháin civakodtak, aztán kockázni kezdtek. Olyan sokszor belemerülünk mi is a mindennapok teendőibe: földi, elmúló dolgokra tesszük a hangsúlyt. Holott az Üdvözítő tőlünk is karnyújtásnyira van! Mégsem osztjuk meg Vele dolgainkat, egy-egy gyors ima vagy vasárnapi mise után ismét elfeledkezünk Róla.

Ima: Bocsáss meg Uram, hogy olyan sokszor elfeledkezem Rólad, jelenlétedről! Segíts meglátnom Téged minden napon, minden helyzetben, és add, hogy a mennyei dolgokat mindig a földiek elé tudjam helyezni!


11. Jézust a keresztre szegezik
"Másokat megmentett, magát nem tudja megmenteni! A Krisztus, Izrael királya szálljon le most a keresztről, hogy lássunk és higgyünk!" Mk 15,31

Nem hívőkkel beszélgetve gyakran elhangzik hasonló megjegyzés: "Ha van Isten, tegyen csodát! Majd akkor hiszek benne." Isten országa azonban fordítva" működik: először van az Istenben való hit, azután jöhetnek a tapasztalatok. Istent a hit cselekvésre indítja, a hitetlenség viszont az ördögnek ad terepet. Higgyünk tehát, még mielőtt meglátnánk a beteljesülést!

Ima: Uram, növeld a hitemet! Segíts, hogy ne a láthatókra tekintsek, hanem a Te mindenhatóságodra és szeretetedre!


12. Jézus meghal a kereszten

"Jézus pedig hangosan felkiáltott és kilehelte lelkét. Ekkor a templom függönye kettészakadt fölülről egészen az aljáig." Mk 15,37-38

A templom függönye választotta el a Szentek Szentjét az egyszerű halandóktól. A függöny mögé csakis a főpap léphetett be. Az Úr Jézus halálakor Isten saját kezűleg szakította szét ezt az elválasztó falat, jelezvén ezzel: megnyílt az út! Bárki, bármikor bemehet! Felfogjuk-e ezt a hatalmas kiváltságot? Bármikor bemehetünk a világmindenség Urához és "zaklathatjuk" Őt olyan apróságokkal, mint pl. "segíts, Jézusom, hogy elérjem a vonatot" (!) Elképesztő, nem?

Ima: Köszönöm, Uram, hogy bár Királyok királya vagy, mégis olyan közvetlen kapcsolatom lehet Veled, mint legjobb barátommal. Segíts, hogy mindig értékelni tudjam ezt a páratlan lehetőséget, és minél gyakrabban éljek is vele!


13. Jézus testét leveszik a keresztről, és Mária ölébe fektetik

"Amikor Jézus meglátta anyját és az ott álló tanítványt, akit szeretett, így szólt anyjához: Asszony, íme a te fiad!" Jn 19,26

Jézus utolsó szavai voltak ezek Máriához. Nem búcsúzás, hanem feladat: Mária újabb anyaszerepet kap, Jánosnak, s később az Egyháznak anyjává lesz. Óriási hitpróba is volt ez: halott fiának kihűlő testét karjaiban tartva hinni, hogy lesz feltámadás! Hinni Isten ígéretében!

Ima: Uram, segíts, hogy egy-egy halálban, elmúlásban ne csupán a véget, de új kezdetet is lássak. Ne engedd, hogy a fájdalom és reménytelenség uralkodjék el bennem, hanem add, hogy meglássam az új életet, új kezdetet, amelyet Te akarsz kibontani.

14. Jézus testét sírba helyezik

"József fogta a testet, begöngyölte tiszta gyolcsvászonba, és betette a sziklába vágott, saját, új sírboltjába." Mt 27,59

Józsefről tudjuk, hogy maga is tanítványa volt Jézusnak. Gazdag volt, tehát drága sírboltot, finom gyolcsot adhatott a szeretett Mesternek. A legjobbat, amit adhatott. Mi mit adhatunk Neki? Mi a legjobb, ami tőlünk telik? Időnkből, talentumainkból, anyagi javainkból, szolgálatainkból?

Ima: Úr Jézus Krisztus, Te a lehető legtöbbet, legjobbat adtad nekem, ami csak lehetőségedben volt. Önmagadat adtad, megmentettél az örök kárhozattól, megnyitottad az ajtót az Atyához. Segíts Uram, hogy cserébe én is mindig a tőlem telhető legjobbat, legtöbbet adjam Neked, Érted és embertársaimért!

Karsai Gyöngyi

Forrás: Katolikus.hu

 

 

 


 

Előadás a Föld napján

 

A Föld napja 1970 - óta már világméretű megmozdulássá vált. Hazánkban 24 éve szerveznek ebből az alkalomból környezetvédelemmel kapcsolatos programokat.

Iskolánk természettudományos munkaközössége a Föld napján, április 24-én, egy környezetvédelemről és vízgazdálkodásról szóló előadással hívta fel a tanulók figyelmét a környezet megóvásának fontosságára. 80 tanuló élt a lehetőséggel és hallgatta meg az előadót, Juhász Andrást a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársát, aki beszélt a Föld napja történetéről, elkötelezett környezetvédő tudósokról, művészekről. Képek és történetek segítségével visszautaztunk az időben és összehasonlíthattuk a két-háromszáz évvel ezelőtti Békés megye folyóit a maival. Előadónk megemlékezett Bodoki Károly mérnökről, aki a Körösök és a Berettyó szabályozásával az árvizek elleni védelmet segítette.

Az előadás végén a tanulók meghívást kaptak egy minden tavasszal megrendezésre kerülő kajak túrára, amely során városunkat is átszelő Élővíz-csatornát tisztítják meg a szeméttől a résztvevők.

Novákné Kiss Mária


 

 

Ballagás

„Azért vagy itt, hogy mindent megtanulj”*

 

Kedves Ballagók! A ballagási ünnepségünkre készülvén kezembe került, egy elgondolkodtató üzenet Ákostól, a kiváló zenésztől, amely így szól:

„Azért vagy itt, hogy mindent láss,

Hogy értsd a szót, olvasd az írást.

Azért vagy itt, hogy mindent megtanulj,

Hogy az égbe szállj, nehogy a porba hullj.”

Ez a rövid idézet teljesen kifejezi azokat a célokat, amelyeket mi is megfogalmaztunk akkor, amikor iskolánkat választottátok. Értsétek a szót, olvassátok az Írást, tanuljatok meg mindent, amit lehet és szárnyaljatok. Ma is úgy gondoljuk, ezek az alapok azok, amelyeket lerakva jól megállhatjátok majd helyeteket a későbbiekben is.

Természetesen lesznek nehézségek, de néha pontosan ezekre van szükség az életben. Ha nem lesztek erősek, amikor annak kell lennetek, nem tudtok majd repülni, nem fogtok szárnyalni, pedig mindennel rendelkeztek, amire szükség van ehhez, ahogy a bölcs gondolatok is sugallják felénk: 

Kértem Erőt…és kaptam nehézségeket, amelyek erőssé tesznek.

Kértem Bölcsességet...és kaptam problémákat, hogy megoldjam őket.

Kértem Jómódot...és kaptam agyat és izmot, hogy dolgozzak.

Kértem Bátorságot...és kaptam akadályokat, hogy legyőzzem azokat.

Kértem Szerelmet...és kaptam bajban lévő embereket, hogy segítsek.

Kértem Jóindulatot...és kaptam lehetőségeket.

Semmit nem kaptam meg, amit akartam...

De mindent megkaptam, amire szükségem volt.

Kedves Végzősök! Ezzel a sok jóval kell mindenkinek a lehető legjobban gazdálkodnia és akkor ki fog teljesedni az élete. De ezt mindenkinek magának kell megtennie és mi ehhez akartunk a tőlünk telhető legtöbb segítséget megadni az elmúlt években.

Szinte divat ma külföldön keresni a boldogulást. Azzal nincs is baj, ha elmentek másokhoz is. Abból nagyon sokat lehet tanulni, ha mindenhol nyitott szemmel jártok és a lehető legtöbbet lesitek el másoktól. Majd haza kell jönnötök, hogy itthon kamatoztathassátok a tanultakat saját magatok, a közösség gyarapítására, Hazánk javára.  Ehhez meríthetünk mindannyian erőt egy gyönyörű vers soraiból:

„A magyar föld szellemében

mélyen hangzó ízek élnek

gyümölcsökben, zöldségekben

több szólamban harsonáznak

gyors ütemű táncot járnak

csodás aromákká válnak.

A magyar föld szellemében

ősi hagyományok élnek

ilyen földje nem lehet már

semmilyen más földi népnek!”

Kedves Ballagók! Ennek a földnek Ti vagytok az igazi ízei. Azt kívánom, hogy életetekkel, munkátokkal tovább gazdagítsátok elődeink elképesztő eredményeit és virágoztassuk fel együtt országunkat. Ezen a nagy úton pedig Isten áldása kísérjen benneteket!

Dr. Czirok Sándor, igazgató

*Elhangzott a Ballagáson

 

 

Május 2-án került sor iskolánkban a ballagási ünnepségre. Megható pillanatokkal teli alkalom volt.

Az ünnepség a Don Bosco Kollégiumban kezdődött, majd a közel kétszáz ballagóval és hozzátartozóikkal a Nádi Boldogasszony Kegytemplomba vonultunk a belvároson keresztül, ahol Monsignore Dr. Kovács Péter Békés megyei püspöki helynök úr celebrált Szentmisét.

Ezt követte diákjaink ünnepi műsora. A ballagókat Csengeri Mónika (11/A) búcsúztatta. A végzős diákok nevében Skorka Kitti (12/A) búcsúzott. Énekkarunk Oláh Gergő: Törj ki a csendből című dalát adta elő Czeglédi Katalin karvezetésével. Márai Sándor Füveskönyvének egy részletét Fülöp Tímea (1/11/E) mondta el. Gajda Róbert alpolgármester úr köszöntő szavai után Óré Angéla és Czeglédi Katalin előadása következett.

Az ünnepi műsor következő részében Dr. Czirok Sándor igazgató úr látta el  útravaló gondolatokkal végzőseinket. A ballagás egyik fénypontjaként kerültek átadásra a díjak és jutalmak. A nevelőtestület döntése alapján iskolánk legnagyobb kitüntetését, a Göndöcs Benedek Díjat Bondár Brigitta (2/14KVGY) kapta meg. A legjobb kollégistának járó Don Bosco Díjat Lovas Gergő (2/12/E) érdemelte ki. Szent György Hitéleti Díj elismerésben Vadi Tamás (2/14/KVGY) részesült. Iskolánk  legjobb sportolója Zabari Dávid (12/B) lett.  Kiemelt dicséretben részesült Racskó Ramóna (2/12/E), Vadi Károly (2/12/F),  Sovány Pál Norbert (2/14/KVGY) és Rebők Imre (12/B). A cserkészmozgalom érdekében kifejtett tevékenységéért Kerkai Jenő Díj elismerésben  Mittag Roland tanár úr részesült. Göndöcs Benedek Emlékérem  kitüntetést Szilágyiné Tóth Erzsébet, Dér Lajosné és Havas István kapott. Iskolánk, a nálunk eltöltött két évtizedes áldozatos munkájának elismeréséül, nyugdíjba vonulása alkalmából Göndöcs Benedek Emlékgyűrűt adományozott Katona Árpádnénak.

Végzős és jelenlegi diákjainknak, a kitüntetetteknek és minden kedves olvasónak örömteli, sikeres életet kívánunk.

Petrás Márta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Göndöcs  Benedek  Díjasunk

Bondár Brigitta (2/14/KVGY)

 

Kiváló diákunk két éve iskolánk tanulója. Ez alatt a viszonylag rövid idő alatt is kitűnt tanulmányi eredményével, a tanárai és diáktársai iránt tanúsított példamutató magatartásával.

Brigitta segítőkész, megbízható, munkájára és környezetésre is igényes tanulónk, akire  mindig lehetett számítani.

Rendkívül aktívan vett részt az iskolai és az egyéb rendezvényeken, valamint a szakmai versenyeken, amelyeken eredményesen szerepelt.

A vendéglős szakmát tanuló diákunk fontosabb versenyeredményei:

§ Illéssy Gasztro Kupa, Kisújszállás - szakács tanuló kategóriában: ezüstérem (2013.)

§ Göndöcs Benedek Országos Gasztronómiai Emlékverseny - szakács tanuló kategóriában: különdíj (2013.)

§  Pelikán Kupa Szolnok - szakács tanuló kategóriában: aranyérem (2014.)

Egyénisége, személyisége, igényessége, szorgalma, közösségi szellemisége, többre vágyása követésre méltó példa minden diákunk számára.

Mindezen szakmai és emberi erényei miatt részesítette a nevelőtestület Brigittát iskolánk legnagyobb elismerésében, a Göndöcs Benedek Díjban.

 

 

 


 

Don Bosco Díjasunk

Lovas Gergő (2/12/E)

 

Gergő két éve iskolánk tanulója és kollégistája. Kiváló tanulmányi eredménnyel végezte tanulmányait. Szorgalma és magatartása is példamutató, munkájára, környezetére igényes diákunk.

Mindig segítőkész és tisztelettudó volt a kollégiumban. Bármely kollégiumi rendezvény lebonyolításában szívesen és aktívan vett részt. A városi kulturális rendezvényeket is rendszeresen látogatta.

Tanulási vágya és érdeklődése szakmája iránt kiemelkedő volt. Több versenyen is eredményesen vett részt. Az Erkel Diákünnepeken a kollégiumi társaival egyetemben, csapatban művészeti kategóriában első helyezést ért el.

Újragondolta iskolánk címerét, még meg is rajzolta azt, igényes munkát végezve.

Mindezekért részesült Gergő Don Bosco Díjban.


 

 Szent György Hitéleti Díjasunk

Vadi Tamás (2/14/KVGY)

 

Tamás először érettségit szerzett, majd a vendéglős szakra iratkozott be. Az elmúlt évek során mindig kitűnt társai közül példamutató magatartásával és szorgalmával. Hitéletében is kimagaslott.

Aktív résztvevője volt az iskola hitéletének, ugyanúgy, mint egyházközségében, mindig számíthattak rá. A kereszténységgel iskolánkban ismerkedett meg, érdeklődéssel és fegyelmezetten vett részt a hittanórákon, ezt az érdeklődést a későbbiekben a gyakorlatban is megélte, felvette a keresztség szentségét, bérmálkozott, szentségekkel élő hiteles keresztény fiatal.

Évek óta az iskola és az egyházközség szeretetszolgálatának tagja és ezt a feladatát a legteljesebb komolysággal végezte. Részt vett a különböző gyűjtésekben, az önkéntes munkákban.

Életének példájával mások számára is vonzóvá tette a kereszténységet, így másokat is Krisztus útjára vezetett iskolatársai közül.

Ezekért az erényekért részesült Tamás a Szent György Hitéleti Díjban.


 

Az Iskola Legjobb Sportolója Díjas tanulónk

Zabari Dávid (12/B)

Dávid, olyan kiemelkedő sportolóként érdemelte ki a díjat, aki személyiségével és sokoldalúságával is példaértékű diákjaink előtt.

Iskolánkba érkezve rögtön „belopta” magát a testnevelő tanárok szívébe, tehetsége már akkor szembetűnő volt. Labdarúgásban és atlétikában is kiemelkedő eredményeket szerzett, öregbítve iskolánk hírnevét szerte az országban:

§ Két alkalommal csapattagja volt az országos döntőben szereplő labdarúgó csapatunknak.

§ Három éven keresztül volt alapembere a megyei bajnok labdarúgó csapatunknak.

§ Kétszeres érmese a megyei duatlon döntőnek.

§ Kétszeres bajnok a városi mezei futóversenyen, háromszoros volt tagja a mezei futóverseny megyei döntős csapatának és kétszeres döntőse az országos mezei futóversenynek (több alkalommal is maga mögé utasítva profi atlétákat).

Labdarúgó karrierje gyorsan ível fölfelé, 18 évesen már a Szeged 2011-Grosics Akadémia felnőtt csapatának kezdő játékosa. Csapattársai szeretik, megbíznak benne. A pályán mindig higgadt és kreatív. Edzői nagy tehetségnek tartják. Megtiszteltetés, hogy iskolánkban nevelkedett és bízunk benne, hogy értékeinket továbbra is magával hordozza majd.

Dávid a sportbeli eredményeiért és kimagasló emberi tulajdonságaiért részesült Az Iskola Legjobb Sportolója Díjban.


 

Kiemelt Dicséretben részesült tanulóink

Racskó Ramóna (2/12/E)

Ramóna négy éve a leány-kollégiumunk lakója. Tehetséges, szorgalmas, érdeklődő diákunk.

Közösségi emberként, amikor erre lehetősége adódott, önkéntes munkával egészítette ki mindennapi teendőit.

A kollégiumban a kezdetektől fogva lehetett rá számítani, aktív tagja és alappillére volt közösségünknek. Szívesen segített társainak, bárkit meghallgatott, megoldást keresve a problémáira.

A kollégium szabályait betartotta, tisztelettudó, megbízható és felelősségteljes volt.

A kollégiumban megrendezett házi vetélkedőkön eredményesen vett részt, a farsangi produkciók lelkes tagja volt.

Tanulónk jelleme, életszemlélete, magatartása és szorgalma követendő példát nyújtott diáktársai számára.

Mindezekért részesült kiemelt dicséretben a cukrász szakmát tanuló Ramóna.


 

Kiemelt Dicséretben részesült tanulóink

Sovány Pál Norbert (2/14/KVGY)

 

Norbert két éve iskolánk tanulója. Mindvégig kitűnő tanulmányi eredményt ért el. Diáktársaival, tanáraival szemben tisztelettudó, példamutató magatartású volt.

Választott szakmája, a gyógymasszőr szakma iránt elhivatott, melyet jól példáz a országos szakmai versenyeken elért kimagasló eredményei, amikkel nem csak iskolánk jó hírnevét öregbítette, de diáktársai számára is követendő példát mutatott. Legkiválóbb versenyeredménye 2013. évi    XVI. Országos Egészségügyi és Szociális Diákkonferencián elért országos első helye.

A jó szereplésével kivívta azt a lehetőséget is, hogy iskolánkat felkérték a jövő évi Országos Diákkonferencia megrendezésére.

Emberi és szakmabeli erényeiért kapott Norbert tanulónk Kiemelt Dicséretet.


 

Vadi Károly (2/12/F)

 

Károly először cukrász képzésben vett részt, jelenleg a szakács szakma végzős tanulója.

Végig példamutató szorgalmú és magatartású diákunk volt, jeles tanulmányi eredménnyel. Tanáraival és diáktársaival szemben is mindig tisztelettudó magatartást tanúsított.

Szakmai versenyeken többször is elindult, jól helyt állva, így a IV. Göndöcs Benedek Emlékversenyen (2012) különdíjat, míg az Illési Gasztro Kupán (2013) diplomát kapott. Ezeken kívül az iskolai és az egyéb rendezvények aktív résztvevőjeként is számíthattunk rá.


 

Rebők Imre (12/C)

 

Imre négy éve iskolánk tanulója. Az első perctől kezdve barátságos és előzékeny volt. Akármilyen sportrendezvényről volt szó, Ő elsőként jelentkezett és eredményesen vett részt azokon:

§ Az iskolai labdarúgócsapat állandó tagja. Városi, megyei bajnok és kétszeres országos döntős résztvevő.

§ Atlétikában a futószámokban mindig eredményesen szerepelt.

§ A megyei duatlon döntő kétszeres érmes helyezettje.

§ A mezei futóversenyek érmes versenyzője, valamint az országos döntők résztvevője.

Személyisége is példaértékű. Barátságos, minden helyzetben nyugodt és tisztelettudó. Társai, tanárai, edzői mindig elégedetten beszéltek róla.

A fent felsorolt erényekért részesült Imre az idén Kiemelt Dicséretben.


 

Kerkai Jenő Díj elismerésben részesült

Mittag Roland cserkésztanár

 

A tavaly alapítottuk díjunkat az a diák, vagy felnőtt kapja, aki méltó képviselője iskolánk 554. számú Kerkai Jenő Cserkészcsapatának. Egy nagyon régi, majdnem 100 éves hagyomány folytatói vagyunk, hiszen cserkészcsapatunk elődje 1925-ben alakult meg. 

A munka, amely e díj mögött áll, nem egy átmeneti, időszakos teljesítmény eredménye. A cserkész három irányt követ az élete folyamán, ezek: Isten, haza és embertársaink.

Ha valaki cserkészvezetővé válik, élete célja, hogy ezek szerint éljen, a vezetettjeit is erre tanítsa meg.

Idén, cserkészcsapatunk olyan tagjának ítéltük oda a díjat, aki nem ballagó diák, hanem olyan pedagógusunk, aki a cserkészvezetői munkájában is példaértékű és előremutató. A személyisége, kreativitása a csapat fennmaradásához, eredményes működéséhez feltétlenül szükséges. A cserkészekkel való bánás-módja egy életre szóló értéket ad a vezetetteknek.

Kitartó munkájának eredménye, hogy az egyik legmagasabb vezetői képesítés követelményeinek teljesítését tűzte ki maga elé és jó úton halad ennek megszerzésére. Életében sok áldozatot hozott már azért, hogy az álma megvalósulhasson.

Ha rápillant erre a kitüntetésre, amelyre Fekete Szabolcs cserkészparancsnok terjesztette fel, kívánjuk, hogy mindig a legkedvesebb emlékek fűzzék hozzá, és további erőt adjon a munkájához.

Isten áldásával és a felnövekvő nemzedék hálájával ajánljuk a díjat Mittag Roland cserkész tanár úrnak.

 

 

 


 

Göndöcs Benedek Emlékérem elismerésben részesült

 

Intézményünk a Göndöcs Benedek Emlékérem kitüntetést annak a nevelő-oktató munkát támogató szakembernek ítéli oda, aki közvetve, vagy közvetlenül sokat segített iskolánknak. Az Emlékérem adományozásával méltóképpen és hálával szeretnénk megköszönni a tanulók magas színvonalú szakmai képzése érdekében kifejtett támogató tevékenységet.  Az Emlékérem tartalmazza a kitüntetés megnevezését és Göndöcs Benedek portréját bronzba öntve. Ez az igazán míves munka Kiss László szobrászművész alkotása.

 

 Szilágyiné Tóth Erzsébet

 

Iskolánk képzési struktúrája igen sokrétű. Már a kezdetektől foglalkozunk egészségügyi képzésekkel, amely az elmúlt években kibővült a szociális gondoskodásra felkészítő képzésekkel. Mi így is próbálunk segíteni ennek a fontos társadalmi feladatnak az ellátásában.

Mindkét szakmai területen a gyakorlati tudás megszerzését egy olyan kiváló szervezet,  a Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézmény segíti a különböző szolgáltatási egységeiben, ahol iskolánk tanulói magas szintű szaktudást szerezhetnek.

Ennek a fontos intézménynek a vezetője Szilágyiné Tóth Erzsébet igazgatónő, aki tudásával, szakmai tanácsaival, a gyakorlati oktatás lehetőségének a biztosításával hosszú évek óta járul hozzá tanulóink tudásának gazdagításához. Ezt a nagy segítséget köszönjük meg, ismerjük el a díj átadásával, egyúttal további szakmai sikereket kívánunk és életére, munkájára Isten áldását kérjük.

 

Dér Lajosné

 

Képzési szerkezetünkben egyre nagyobb szerepet töltenek be a szociális gondoskodásra felkészítő képzések.

Ezeken belül egy sajátos területet ölel fel a kisgyermekgondozó, -nevelő szakképzés, amely alapvetően a legkisebbek, a szemünk fényeinek a gondozására, nevelésére készítik fel tanulóinkat.

Ehhez nyújt nagy segítséget, iskolánk diákjainak minél magasabb szintű gyakorlati tudásának megszerzésében, a Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézmény 1. sz. Csemeteház Bölcsödéje, ahol a lehető legjobb feltételek mellett gyakorolhatják be tanulóink a szakmai fogásokat, szerezhetik meg azokat a gyakorlati ismereteket, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy hivatásukat a lehető legmagasabb szinten gyakorolhassák.

Ezt a támogató, segítő munkát ismerjük el és köszönjük meg a bölcsöde vezetőjének, Dér Lajosnénak, akinek jó egészséget, életére és munkájára Isten áldását kérjük.


 

Göndöcs Benedek Emlék-érem elismerésben részesült

Havas István

 

Iskolánk szakképző tevékenységének legjelentősebb részét a vendéglátó-ipari szakmák megszerzésére felkészítő képzéseink képezik.

Nagyon jelentős támogatója iskolánk ilyen jellegű képzéseinek a Wellness Hotel Gyula, a Hotel Gyula Kft. A korszerűen felújított szálloda megnyitása óta fogadja a szakács és a pincér tanulóinkat. Jelenleg 24 diákunk sajátítja el a Hotelben a legjobb körülmények között a modern szakmai ismereteket.

A gyakorlati képzés biztosítása mellett többször is támogatták a tanulók szakmai versenyekre való felkészítését, amelyeken arany-, ezüst- és bronzérmeket szereztek a Kft-nél alkalmazott szakemberek kiváló munkájának eredményeként. Minden évben több gasztronómiai rendezvényt szervezünk, amelyeket eszközök biztosításával is segítettek, megoldva felmerült nehézségeket.

Ezt az együttműködést, a szakképzéshez nyújtott nagy segítséget szeretnénk megköszönni Havas István úrnak, a Wellness Hotel Gyula vezetőjének,  egyben további szakmai sikereket kívánunk és Isten áldását kérjük életére és munkájára.

 

 

Göndöcs Benedek Emlékgyűrű elismerésben részesül

 Iskolánkban díszoklevéllel és emlékgyűrű átadásával köszöntjük azokat a munkatársainkat, akik a munkájukkal sokat tettek iskolánkért, hosszabb  időt dolgoztak intézményünkben és a továbbiakban nyugdíjasként kívánnak a családjukkal lenni.

 

Katona Árpádné

 

Idén, egy olyan kedves munkatársunknak köszönjük meg a munkáját, aki már 20 éve, majdnem az iskola elindulásának a kezdetétől dolgozik nálunk, egy nagyon fontos területen, az étkeztetésben, ahol több, mint 10 évig a konyhafőnöki teendőket is ellátta.

A rábízott feladatokat mindig nagy szeretettel, odaadással és szakértelemmel látta el, készítette el a finomabbnál finomabb ételeket.

Tanulóink esetében sokszor szinte pótanya, pótnagymama is volt, hiszen a diákok bizalommal fordulhattak felé a személyes problémáikkal is, s Ő mindig igyekezett segíteni. E mellett a hozzá beosztott szakács tanulóknak igyekezett minden szakmai fortélyt, praktikát is átadni.

Kollégáival kapcsolatban  mindig érződött a segítőkészség, a tolerancia, ha kellett jó szóval, ha kellett biztatással törekedett a feladatok pontos és szakszerű végrehajtására.

A 20 évi együttdolgozás alatt soha nem volt komoly problémánk, de megértjük, hogy már nem szeretne tovább dolgozni és többet időt kíván a családja körében eltölteni.

Köszönjük áldozatos munkáját, jó egészséget kívánunk, életére Isten áldását kérjük!

Köszönjük, hogy iskolánkban dolgozott és gazdagította közösségünket!


Ballagási templomdíszítés,

avagy amikor az amatőr kerül a virágok közé

 

A ballagás az iskolák egyik legfontosabb ünnepe. Búcsúzás a középiskolai évektől, kapu a felnőtt élet feladatai, megpróbáltatásai előtt. Iskolánk minden évben méltó színhelyet biztosít eme emlékezetes ünnepnek a Nádi Boldogasszony római katolikus templom freskói alatt.

Az ünneplés fogalma a virágok jelenlétével egységet képeznek. A ballagó diákok virág-csokrokat kapnak szüleiktől, szeretteiktől. Virággal búcsúznak a tanulók szeretett tanáraiktól, s virágba borul a belvárosi templom is a ballagó diákok tiszteletére.

Iskolánk virágkötészeti, virágdekorációs feladatait Szabó Emese tanárnő látja el. Így a ballagás templomi díszítése is feladatául szolgált.

Mindig is érdekelt a virágkötészet. Csodálattal tekintettem azt a munkafolyamatot, amikor virághalmazokból, s zöld hajtásokból, s levélrengetegből tökéletes érzékkel pillanatok alatt mesés virágkompozíciók születnek. Talán éppen ezért, élve a lehetőséggel, Szabó Emese segítségéül siettem május 1-je délutánján Sáfár Renáta és Rokszin Ilona társaságában. A katolikus önkéntesség szellemiségében dolgoztunk, mely szerint az apró, akár rövid ideig történő segítségnyújtás is a másik ember, a kollégánk munkájának megkönnyítését szolgálja.

Pillanatok alatt kiderült számomra, hogy a szakma gyakorlati rejtelmeibe pillanthatok bele. Első amatőr mozdulataim, apró hibáim Emese koordinálása, útmutatása alatt gyorsan javultak. Szakmai trükköket leshettem el, átláthattam a virágkötés minden lépését. Jó pedagógus módjára a munka közben magyarázattal, elméleti ismeretekkel is ellátott. Koordinálta munkánkat, elfogadó pillantását Renátával és Ilonával együtt figyeltük, mely a munka minőségének, szintjének elfogadását, s a segédkezés folytatását jelentette.

Bebizonyosodott, hogy az esztétikai-, és kompozíciós érzék megléte előnyt jelent a virágkötészetben is. Az oázis felszívatása, a zöldek, virágok, tüllök, szaténszalagok elhelyezése ösztönösen, az esztétikai érzékre hagyatkozva történtek. A közös munka gyors eredményt hozott. A virágkompozíciók egymás után kerültek ki a kezeink alól. Tanulságos órákat töltöttem a dekorálással. Egy virágkötészeti tanfolyam néhány órájának tekinthetem.

Május 2-án 10 órakor a „Ballag már a vén diák” kezdetű dalt énekelve vonultak be iskolánk búcsúzó diákjai az általunk díszített templom széksorai közé.

Duska Tímea

 

 

 

 


Csengeri Mónika

 

Mónika neve iskolánkban mindenki számára ismert. Ő az a megbízható, lelkes diák, aki élvezi társai és tanárai bizalmát. A diákönkormányzat (DÖK) ebben a tanévben választotta elnökének, és ő legjobb tudásával, elszántan vetette bele magát a feladatokba.

 


§  Mindig ilyen aktív közösségi életet éltél?

Igen, már általános iskolában is szerettem részt venni a programok szervezésében. Sokszor vállaltam feladatokat iskolai ünnepségeken, szabadidős programok szervezésében. Itt, eddig csak az osztályomat érintő feladatokban segédkeztem.

§  A tanév végén milyen érzés visszatekinteni az elmúlt hónapokra?

Az itt töltött három évemből ez volt a legmozgalmasabb. Jó érzés volt az a tudat, hogy tehetek valamit a diákokért. Egy viszonylag laza első félév után egymás után jöttek a feladatok. Az első a farsang szervezése, lebonyolítása volt. A következő a Március 15-i ünnepség, melyre osztálytársaimmal készültünk ünnepi műsorral. Tavasszal három helyszínen – köztük iskolánkban – volt városi DÖK gyűlés, ahol mi is képviseltettük magunkat.

§  Milyen iskolai feladatokban tudnak a diákönkormányzat tagjai segíteni?

Amennyiben diákok kérnek segítséget, képviseljük őket. Például a lánykollégiumban így lett felújítva a tusoló. Apróság, de megoldottuk.  Ha valamit ránk bíznak tanáraink, akkor azt szívesen megoldjuk társaimmal. Szerencsére van egy nagyon jó osztályom, a 11/A. Nálunk működik az „egy mindenkiért – mindenki egyért”, amit sokszor hallunk osztályfőnökünktől. Amikor nagyobb létszámmal kellett iskolai küldötteket delegálni városi rendezvényen, rögtön akadtak jelentkezők. Sajnáltuk is, hogy az idén elmaradt a 24 órás városi sportnap, ahol szerettük volna többen is megmutatni rátermettségünket.

§  Mi az, ami téged feltölt, újra és újra energiát ad?

A második félévben annyi élményben volt részem, hogy azt sem tudom, melyiket emeljem ki. Az osztályból öten voltunk Szegeden a „Kapcsolódj be te is” projekthéten, ahol több új barátság is alakult – ennek várjuk a folytatását. A városi történelmi versenyen másodikak lettünk, szintén osztálybeli csapattagokkal. Voltam Ausztriában, ami olyan lehetőség, melyet vétek lett volna kihagyni. Az év várva várt programja az osztálykirándulás volt, ahol nagyon jól éreztük magunkat és az még jobban összekovácsolt bennünket.

§  Hogy maradt időd a tanulásra?

Sajnos nem annyi, amennyi kellett volna. Arra azért fordítottam időt, hogy néhány iskolai pályázatot megírjak. A tanulmányi eredményemmel azonban nem vagyok teljesen megelégedve, de jövőre mindent beleadok, hiszen érettségizni fogok.

§  Van-e valamilyen üzeneted az alsóbb éveseknek?

Talán annyi, hogy mindig segítsenek egymásnak, legyen szó tanulásról, vagy DÖK-ös feladatról, együtt minden könnyebb.

§  Köszönjük a beszélgetést.

Kiss Bianka és ZTK


 


Időutazó csapatverseny

Az első világháborúra emlékezünk”

 

Februárban került megrendezésre az Országos Időutazó Történelem Verseny, amelynek az volt a célja, hogy a versenyzők megismerkedjenek az első világháború előzményeivel, történéseivel, küzdelmeivel érdekes feladatokon keresztül.

A csoport tagjai közösen dolgoztak, de voltak olyan feladatok, amelynél az egyéni tapasztalatikra, véleményeikre voltak kíváncsiak. Egyéni munkában a csapattagok dolgozatokat készítettek Részt vettem az egyik csatában", majd közösen projektmunkát készítettek Az elveszett aranykor a kiegyezéstől az első világháborúig” címmel.

Iskolánkat Muszka Milán, Horváth Kristóf (10/B) és Petrovszki Dániel (11/B) képviselte. A diákjaink az országos versenyben az ötödik helyezést érték el.  További hasonló szép eredményeket kívánunk! A felkészítő tanár Petrás Márta tanárnő volt.


Sikereink az országos tehetséggondozó versenyen

Sok diák, szép eredmények

 


Ebben a tanévben is több, mint 40 diákunk indult el és szerepelt sikeresen a Hajdú–Bihar Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Tehetséggondozó Levelezéses Országos Tanulmányi Versenyén a különböző tantárgyakban.

A több fordulós versenyek közül az angol versenyben Szegvári Katalin (2/14/KVGY)  szerezte meg az első helyet (felkészítő tanára Szabuka Ildikó volt), míg a német versenyt Puj Tamás (2/12/F) nyerte meg (felkészítő tanár Tusjak Tünde volt). Ezen kívül volt egy negyedik, egy ötödik és holtversenyben két hatodik, valamint hetedik helyünk is. A „legrosszabb” helyezés is tizenhatodik volt a 154 diák közül.

Számítástechnika tantárgyból az ötödik helyen végzett Varga Lajos Botond (12/C), akinek a felkészítő tanára Kern Szilárd volt, de az első húsz legjobb közé az elindult 104 versenyzőből még öt diákunk került.

Kémiából Ruzsa Alexandra érte el iskolánkból a legjobb helyezést, harmadik lett, felkészítő tanára Bagosi Kinga volt.

Magyar irodalomból Szűcs Dániel (12/B) 189 diák közül a második helyen végzett (felkészítő tanára Kónya Margit volt.

Földrajzos versenyzőink a tizenharmadik, a huszadik és a huszonhatodik helyen végeztek, felkészítőjük Mányoki-Gera Andrea volt.

Történelemből a legjobban Morár Fruzsina (10/A) szerepelt, aki kilencedik lett (felkészítő tanára Petrás Márta volt).

Minden résztvevőnek gratulálunk. Külön is köszönjük felkészítő tanáraik munkáját.

SzJ


 

Magyar irodalom

 


A 2013/14-es tanévben is részt vettünk a levelezős tehetséggondozó tanulmányi versenyen.

A 11-12. osztályosok versenyében 12/B osztályos tanulóink a magyar irodalom tantárgyból tehették próbára tudásukat és kreativitásukat. A megmérettetés 6 fordulóból állt. A változatos, elgondolkodtató feladatok középpontjában minden alkalommal egy–egy szerző vagy téma állt.  A tárgyi tudás mellett az önálló gondolatok, értelmezések is hangsúlyosak voltak.

A versenyre összesen 189 tanuló nevezett az országból. A végső országos összesítésben tanulóink előkelő helyezést értek el: második helyezett lett Szűcs Dániel (12/B), míg hatodik helyezést ért el Darvasi Debóra Stella (12/B)  tanulónk.

Gratulálok a diákjainknak!

Kónya Margit


 

 

Kémia

 


A kémia iránt érdeklődő diákjaink ebben az évben is szép számmal jelentkeztek a levelező formában lebonyolított országos tanulmányi versenyre.

A tizenegyedikesek és a tizenkettedikesek ugyan már nem tanulják ezt az izgalmas, sokak számára oly nehéz tantárgyat, a versenyen azonban indulhatnak. Így tett Ruzsa Alexandra (12/A), aki harmadik, Csengeri Mónika (11/A), aki az ötödik és Nagy Dóra, aki a hetedik helyen végzett. Az alsóbb évfolyamokból a hetedik helyezést elért Szabó Boglárka Fatime (9/A) és a tízedik helyen végzett Balogh Diána (10/C) tűntek ki.

A levelező kémia versenyen évek óta részt veszünk, Ruzsa Alexandra, Csengeri Mónika már régi versenyzőként indulva érték el kiváló eredményüket, s nagy öröm, hogy az „utánpótlás” is nagy reményeket keltően szerepelt.

A következő tanévben talán már ők ismétlik meg, avagy múlják felül az idei bravúros teljesítményeket.

Bagosi Kinga 

 


Győztünk a városi kispályás szabadtéri bajnokságon

 

Április 28-29-én rendezték meg a városi sporttelepen a bajnokságot, amelyen iskolánk csapata, hasonlóan a korábbi városi rendezvényekhez, ezen a tornán sem talált legyőzőre, valamennyi ellenfelét felülmúlva szerezte meg a bajnoki címet.

Eredmények: Göndöcs Középiskola-Karácsonyi JKG 4-3, Göndöcs KI-Román G 7-2, Göndöcs KI-Harruckern KI 8-3.

Ebben a tanévben elbúcsúzunk néhány kiváló játékosunktól, akiknek kiemelt szerepük volt a közelmúlt nagyszerű eredményeiben. Közéjük tartozik Kovács Balázs. Tóth Dániel, Reszelő József és Vincze Gyula, akiknek további sikereket kívánunk a sportéletben.

Csapatunk tagjai: Kovács Balázs, Manga Zsolt, Vincze Gyula, Tamás Gergő, Tóth Dániel (1/13/GYS), Reszelő József, Danka Szabolcs (1/11/F), Patkás Robin (1/11/D), Rebők Imre (12/C), Erdős Márk (12/B), Hoksza Dániel (2/14/KVGY).

Muszka Attila


Kung-fu tréningen a Szívházas diákok

 

A kollégiumunkban régóta nagy érdeklődés övezi a különböző harcművészeteket. Lehetőségünk nyílt elmenni néhányunknak egy kung-fu bemutatóval egybekötött tréningre.

A bemutatót Szél Gábor vezette, aki a hetedik mesterfokozatban űzi a sportágat és kelet-európai főinstruktor-helyettes. Ismertette a sportág történetét és számos praktikus önvédelmi tanáccsal is ellátott minket.

A kung-fu előnyei, hogy könnyen tanulható, meghosszabbíthatja az aktív életkort, esélyt ad egy erősebb ellenfél legyőzésére és azt is megtudtuk, hogy az FBI, a Bundeswehr, a Magyar Rendőrség, a hadsereg és a NAV kiképzésében is szerepet kap. Bruce Lee és Jackie Chan is ezt a harci rendszert választotta. A bemutató végén mi is kipróbálhattuk képzett harcművészek irányításával e nagy történelmi múltra visszatekintő sportágat.

A „Szívház” kollégium diákjai


Tájvízház

 

Április 1-jén, csoportommal ellátogattunk a gyulai Tájvízházba. A kiállítás a Körös-vidéki tájról, vizeiről, természeti értékeiről, valamint a gyógyfürdőzésről és a népi gyógyászatról mutat be hasznos ismereteket. A többször átalakított, feltehetően 18. századi építésű házban Popp Alajos 1887-ben nyitott fürdőt a város lakosságának. A fürdő 1965-ig üzemelt, belső medenceterei épen megmaradtak és méltó helyszínt adtak egy táj, víz, és fürdőtörténeti kiállításnak. A termekben hagyományos és korszerű kiállítási elemek, multi-médiás eszközök, ismertető kiadványok múzeum-pedagógiai anyagok egyaránt láthatók.

Remeczki AndreaElső tanévem a Szívház-kollégiumban

 

Ebben a újságcikkben László Alfonz 9/E osztályos tanulót kérdezem, hogyan telt el és milyen

élményekkel lett gazdagabb első tanévében, a Szívház-kollégiumban.

 

Köszöntelek Alfonz, kérlek mondjál pár mondatot, hogy érezted magadat itt, a Szív-házban?

§  Köszönöm a kérdésedet, először is tavaly nagyon örültem, hogy felvételt nyertem az iskolába. A kollégiumban egy új közösséget ismertem meg, sok új barátra tettem szert. Kollégista és azon belül szobatársaimmal nagyon jól megértjük egymást és kiváló közösséget alkotunk.

Milyen programokon vettél részt?

§  Rengeteg kulturális programot szervezett nekünk a kollégium. Szerintem ennyi színházi előadást, koncertet, művészeti kiállítást, vagy könyvtári előadást soha nem fogok látogatni, így nagyon örülök, hogy ezt a rengeteg és színes programot tudja nekem biztosítani a kollégium. Ezekre mindig nagyon szívesen jelentkeztem és nagy élvezettel vettem rajtuk részt.

Tudjuk egy előző újságcikkből, hogy van egy különleges hobbid, mégpedig a hip-hop tánc. Most hogy elkerültél otthonról, a kollégiumban tudtad-e gyakorolni ezt a hobbidat?

§  Igen, szinte minden nap gyakoroltam, sőt volt akit még tanítottam is a táncra. Mindig biztosítottak nekem helyet és időt a nevelőtanárok, hogy tudjam pallérozni a tudásomat. A farsangi ünnepségen is felléptem és a visszajelzések szerint, mindenkinek tetszett az előadásom. Remélem mások is kedvet kaptak a tánchoz. Ez nem csak egy művészeti ág, hanem egy nagyon kemény sport is.

És hogy állsz a tanulással?

§  Sajnos, mint minden „rendes” diák én sem mindig tudom rávenni magamat a tanulásra. Ha nem lennék kollégista, valószínű még nehezebb lenne, mert néha el mismásolnám a tanulást. Itt viszont napi rendszerességgel szilenciumon veszünk részt, ahol nem is tudnék mit csinálni, csak a tanulással foglalkozni. Ha valamilyen problémám van valamilyen tantárgyból, nevelőtanáraim mindig segítenek nekem.

Mi szeretnél lenni ha nagy leszel?

§  Cukrásznak tanulok, így mindenféleképpen az iskola befejezése után, a szakmában szeretnék dolgozni.

Ebben a szakmában a művészeti kreativitásomat is kiélhetem, így úgy gondolom, jól választottam, hogy ide jöttem tanulni az iskolánkba. Ha kitanulom a cukrász szakmát, terveim szerint szeretnék leérettségizni, így kollégiumi „pályafutásom” igen hosszú lesz, de nem bánom, mert szinte már a Szívház-kollégiumot tekintem elsőszámú otthonomnak. Remélem, jövőre is biztosít nekem itt helyet az iskola. Nagyon otthonos a légkör és igen színesek a mindennapjaink, soha nem unatkozunk. Nevelőtanáraimhoz is mindig bizalommal fordulhatok és sokszor kérek tőlük segítséget, vagy tanácsot.

Köszönöm az interjút Alfonz, én is hasonlóan érzem és remélem a következő tanévben is itt a Szívházban szobatársak leszünk.

Ábrahám Dávid (9/E)


Diákönkormányzat a Göndöcsben

 

Bár hivatalosan a diákönkormányzat (DÖK) vezetése nem tartozik a feladataim közzé, de részt vettem a gyűléseiken. Ott megválasztották a vezetőket és az osztályok nagy része képviseltette magát.

Mivel a korábbi években egyre jobban bekapcsolódtunk a város ifjúsági vérkeringésébe, így immáron rendszeres tagjai vagyunk a városi DÖK gyűléseknek is.

A városban Mi egy Másért Közhasznú Egyesület néven szerveződött újjá az ifjúsági szervezet. Vezetője Áment Balázs és Szabó Enikő.

Az első tanácskozás (február 16.) az önkormányzat ovális termében volt, ahol az önkormányzat mellett a középiskolák DÖK vezetői és vezető tanárai voltak jelen. Az elhangzott témák:

Itt a jelenlévők megbeszélték, hogy jó ötlet lenne minden hónapban összegyűlni mindig más - más iskolában, ez által jobban megismernénk mások oktatási intézményét, diákéletét. Márciusban a Román, áprilisban, az Erkel Gimnáziumban, majd májusban a Göndöcs Középiskolában tartottuk a megbeszélést.

Iskolánk május 16-án volt házigazda. A jelen lévő vendég diákoknak és tanároknak nagyon tetszett iskolánk. A diákságot érintő programok ismertetése után megállapították, hogy az Erkel Gimnázium mellett nálunk vannak a legtöbb diákságot megmozgató program és lehetőség (kulturális, közösségi és pedig sport területen). Kihasználva az alkalmat meg is hívtuk a DÖK képviselőket iskolán pünkösdi rendezvényére.

Tanulóink május 22-én részt vettek a Közhasznú Egyesület által szervezett Ifjúsági Konferencián is, ahol bemutatkozott a Gyulai Ifjúsági Központ, szó volt az önkéntességről, diákmunkáról, középiskolások számára hirdetett külföldi tanulási lehetőségekről és az internet veszélyeire hívta fel a figyelmet a Média kommandó előadása.

A napot csoportos műhelymunka zárta.

Szász András


Megyei Középiskolás Közlekedésbiztonsági Kupa

 

A május 15-én, a Mezőberényi Rendőrkapitányságon megrendezett megyei döntőben iskolánkat a városi versenyben győztes Szűcs Ákos Róbert (10/C) képviselte, aki a segédmotoros kategóriában vett részt a versenyen és a megtisztelő hetedik helyezést érte el.

A zord és esős időjárás ellenére a verseny nagyon jól sikerült, ami a szervezők magas színvonalú munkáját dicséri. A nap végére már az időjárás is mellénk állt.

Gratulálunk Ákos jó szerepléséhez!

Muszka Attila


Egy gól választott el az álmainktól

 

Május 25-én rendezték meg Gyulán a Telekom amatőr fiú és leány labdarúgás megyei döntő a városi sporttelepen.

A rendezvényen iskolánk leány csapata a középiskolás korosztályban volt érdekelt. Öt csapat indult a megyei döntőben. Sajnos az időjárás nem volt kedvező, hiszen kiadós eső után kellett a pályára lépnünk és csapatunk nehezen szokta meg a vizes talajt. Sajnos az első mérkőzésen 2:1-re kikaptunk az Erkel Gimnázium csapatától. A leányok nagyon elkeseredtek, hiszen a versenyre sokat készültünk, célunk volt a végső győzelem.

A vereség után mintha kicserélték volna a csapatot. Minden mérkőzést megnyertünk, amelynek eredményeként a  második helyen végeztünk. A következő évekre előre tekintve célunk, hogy legjobbak legyünk.

A csapat tagjai: Simon Melinda, Tábori Fanni, Verebi Réka (9/B), Sánta Julianna (10/E), Botás Gertrúd, Kurta Ágnes (11/A), Erdélyi Angéla (11/B), Gulyás Kitti, Tóber Csilla (1/11/D), Hidvégi Rita (12/B).

Hajrá Lányok! Hajrá Göndöcs!

Fekete Szabolcs


Fedezzük fel a németeket Gyomaendrődön

„Auf dem Spuren der Deutschen in Gyomaendrőd”

Május 21-én iskolánkból több csapat is részt vett a Békés-Csongrád Megyei Német Iskolaegyesület által szervezett vetélkedőn Gyomaendrődön. A minden évben megrendezésre kerülő verseny célja a Békés Megyei német nemzetiségi települések történetének és hagyományainak jobb megismerése. 2012-ben a gyulai Németvárost, 2013-ban pedig Mezőberényt ismerhették meg a csapatok.

A versenyen a csapatok a várost járva egy feladatlap kérdéseire keresik a választ, és közben játékosan tanulnak. Iskolánk csapata a harmadik helyen végzett. A versenyre a tanulókat (Karsai Rózsa, Kis Tamás, Szász Tamás, Rácz Mónika, Kalmár Martin, Nagy Dóra, Branyiczki Kincső) Mittag Roland tanár úr készítette föl és kísérte el.

Gratulálunk diákjainknak!

 


Szeretethíd

 

Iskolánk idén is örömmel kapcsolódott a Szerethíd programhoz, melynek keretében a Szent Kereszt temetőben lévő sírok rendbetételét vállaltuk el a gyulán élők közösségéért és halottaink tiszteletére.

A sírok közül névadónk, Göndcs Benedek apát-plébános úr sírját rendszeresen gondozzuk, ápoljuk. Alkalmanként a körülötte lévő sírokat, évente egy alkalommal pedig a Wenchkeim-sírbolt környékét, a Mogyoróssy nyughelyet, a Ladicsok és az Erkelek síremlékeit is immár két évtizede körbetakarítjuk, kitisztítjuk.

A program keretében nem csak a kijelölt sírok gyomtalanítását végeztük el, hanem az egész temetőt átfésültük és az oda nem illő anyagokat  a kijelölt gyűjtőhelyekre hordtuk. Köszönjük diákjaink nagy odaadását, szeretetteljes, önkéntes munkáját!


„TeSzedd Önkéntesen a tiszta Magyarországért-2014”

 

Iskolánkban a „TeSzedd” mozgalomnak már hagyománya volt. Az Iskolai Közösségi Szolgálat keretein belül csatlakoztunk mi is Magyarország legnagyobb önkéntes mozgalmához. Három napra bővült a tevékenység és hazánk a nemzetközi porondra is kilépett.

Felelősek vagyunk a természetes környezetünkért ezért jelentkeztünk mi is erre az akcióra. Az IKSz-ben jelenleg iskolánk öt osztálya vesz részt. A május 9-ére, péntekre regisztráltunk iskolánkkal. 63 fő jelentkezett, és ennyien is vettek részt.

Az akció előtt munka-és balesetvédelmi oktatáson vettek részt a diákok. Időben megérkeztek a szükséges eszközök (zsák, védőkesztyű) . Előre meg volt tervezve az öt osztály számára a helyszín. Ezután indult el a 9/A osztály Szabó Mária Melinda, 9/B Marschal Ákos,10/A osztály Nagy Jószef, 10/B osztály Novákné Kiss Mária és 10/C osztály Muszka Attila osztályfőnökök vezetésével. Nagyon szépen dolgoztak a diákok és nagy mennyiségű hulladékot sikerült begyűjteniük.

Örültünk, hogy mi is aktívan részt vettünk a „Tiszta Magyarországért” mozgalomban. A tanulók környezeti neveléséhez is hozzájárult ez a mozgalom, reméljük ezután sokkal környezettudatosabban élik mindennapjaikat. A következő évben is szeretnénk még nagyobb létszámban ezt a tevékenységüket folytatni.

Szabóné Erdődi Mária koordinátor

 

Iskolánk a Te Szedd! Napon

A Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma, immár negyedik alkalommal valósul meg azért, hogy közösen tisztítsuk meg szűkebb-tágabb környezetünket. Azt is szeretnénk, ha minél több ember kifejezésre is juttatná a benne rejlő igényt a tisztaságra és felhagyna a szemeteléssel, hiszen ha a kukába kerül a szemét, akkor nincs mit összeszedni. Emellett az is a célunk, hogy minél többen ráérezzenek az önkéntesség ízére.

A Te Szedd! nemzetközi porondon is bemutatkozott az idén, Magyarország is csatlakozott vele a „Let’s Clean Up Europe!” elnevezésű összeurópai kezdeményezéshez, amit az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programja keretében szerveznek meg. Május 10-én a kontinens 28 országának polgárai töltik a napjukat szemétszedéssel.

Iskolánk idén képviseltette szervezetten magát ebben a mozgalomban. Május 9-én délután öt osztályból (9/A, 9/B, 10/A, 10/B, 10/C) több mint ötven tanuló indult el, hogy megtisztítsa a kijelölt környezetet a húskombinát környékén, az út mindkét oldalát a Kétegyházi úti kollégiumunkig, majd az utat egészen a Grosics Futballakadémia területéig. A „termés” kb. tizenhárom zöld zsáknyi szemét volt. Az egész akció igen jó hangulatban zajlott le, a diákok aktívak és lelkesek voltak, látszott, egyre jobban élvezik az önkéntes munka ízét.

Karsai GyöngyiFöl, föl vitézek…

 

A hagyomány az az erő, ami megtart bennünket annak, amik vagyunk. Segít eligazodni a világban, megerősít bennünket hovatartozásunkban. Ezt a hovatartozást naponta kell ápolnunk, hogy önazonosságtudatunk, etnicitásunk, folyamatos és erős legyen. Ez tart meg bennünket, hazát, szülőföldet szerető polgárnak, aki elkötelezett környezete minden rezdülése iránt.

Lassan két évtizede indult útjára az iskolai néprajzi vetélkedő melynek visszatérő évenkénti folytatása a legjobb helyezést elért csapatok egynapos kirándulása.

Iskolánk vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy a változó gazdasági feltételek mellett is ez a nagy múltú, sok diákot érintő vetélkedő és szakmai  kirándulás ne maradjon el. Így volt ez az idén is és diákjaink hálásan mondtak köszönetet azért, hogy részt vehettek ezen a feledhetetlen kiránduláson. Köszönik, az utat, a lehetőséget, a sokoldalú gondoskodást, a teljes ellátást.

A néprajzi kirándulások évek óta komplex, egy-egy több állomást magába foglaló felderítő, kedvcsináló kirándulást jelentenek. Az egynapos kirándulások esetében két lehetőség van: egyetlen célállomásnál található részletes ismerkedés a látnivalókkal, vagy egy útvonalon felfűzött értékek érintő – kedvcsináló látogatása. Mindkét formának megvannak az előnyei és a hátrányai. A többéves tapasztalat azt bizonyítja, hogy egynapos kirándulás esetén jelenleg a második forma a megfelelőbb. Az előbbit könnyebb, az utóbbit jóval nehezebb megszervezni úgy, hogy a diákok egyetlen percig se unatkozzanak. Idén is ezt az elvet követtük. A kiránduláson az irodalom, a történelem és a néprajz egymástól elválaszthatatlan egységben jelentkezett. Komárom, Jókai, Aranyember, dunai hajózás, Szécsényi, Klapka, a szabadságharc, Esztergom, koronázási székhely, magyar egyházi székhely, Balassi Bálint, felsorolhatatlan…

A gyülekező hajnali május 22-én félötkor volt a Don Bosco Kollégiumnál. Az élelmiszercsomagok, ivóvíz, mentőláda, utaslista elkészítése után a lovak közé csaptunk és egy iramodással meg sem álltunk Kecskemétig. Itt, rövid kötelező szünetet tartottunk és indultunk tovább Komáromba.

A csoport tagjai 15 – 20 év közötti középiskolás diákok, akik tizennyolc osztályból érkeztek. Fegyelmezettségüknek köszönhetően kilenc óra húsz perckor már a Monostori Erődben (Fort Monostor, Sandberg erőd) voltunk. Célunk az erőd belsejének – ezen belül elsősorban a Dunai bástya kiállításainak a megtekintése volt, melyek a dunai hajózás történetével foglalkoztak, és a hozzájuk kapcsolható mesterségekkel. Kisétáltunk a Dunához és megtudtuk, hogy a katonák télen–nyáron, minden reggel félmeztelenre vetőzve a Dunára jártak mosakodni. A rövid látogatás végén még egy gyors pillantást vetettünk a szabadtéri fegyverarzenálra és indultunk tovább Révkomáromba (Komárno, Szlovákia). Felvettük Gáspár István etnográfust, aki Révkomáromban lakik, helyismerete fontos volt a program lebonyolítása szempontjából. Sehol nem kellett fölöslegesen időt vesztegetnünk. Pénzváltás után indultunk az erőd-rendszer meglátogatására. Rövid hivatalos ügyintézés után, magyar idegenvezetőnkkel indultunk a várba, A kapu előtt részletes felvilágosítást kaptunk arról, hogy mikor és hány lépcsőben épült a vár. Az idegenvezető által feltett kérdésre leggyorsabban – helyesen – válaszoló diák nyithatta ki kulccsal a kaput.

 

Az erőd méretei lenyűgözőek. A magyar oldalon lévő erődből, miután azt átadták, a szovjet-orosz csapatok kivonulásakor 7000 vagon lőszert szállítottak el. A Duna és a Vág között elhelyezkedő erőd sokszorosa a Sandberg erődnek. Védőműveivel teljesen magába foglalja Révkomáromot. Fénykorában a polgári lakosságon kívül 200 000 katonának biztosított elhelyezést. Az erődre egy óránk volt, ennyi idő kellett a tulajdonképpeni váron való végigvonulásra. Idegenvezetőnk folyamatos tájékoztatása mellett átsétáltunk az Európa Parkba, ami egyedülálló a maga nemében. Az európai unió tagállamainak építészeti stílusait felvillantó tér legfőbb látványosságai mellett számunkra az volt igazán megkapó, hogy a téren tucatnyi magyar uralkodó szobrával találkoztunk.

Kísérőnknek megköszöntük fáradozását és indultunk következő célállomásunkra, Tatabányára a bányászatot bemutató múzeumba. Aldorferné Pál Gabriella igazgatónő egész fogadóbizottságot bocsátott rendelkezésünkre. Tatabánya több múzeumi kiállítóhelye közül nem véletlenül esett erre a választás. Alföldi diák ritkán találkozhat ilyen kiállítással. A hatás nem is maradt el. Szinte minden, megérinthető, fel- és kipróbálható a múzeumban. Részletes ismertetést kaptunk a bánya működéséről és a bányászok tevékenységéről. Ez csak egy kis bánya mondta – 180 méterről hozták fel a szenet. Nagyobb baleset csak három volt, kisebb balesetek, csonkolásos sérülések azonban gyakran előfordultak. A csapat nem győzött álmélkodni a sok újszerű szerkezeten. A látogatás csúcsa a hangfürdő volt. Ez valóban a bánya fürdője volt, melyben egy „elvarázsolt” alkotó „hangszerei” vannak kiállítva. Ezek a hangszerek kivétel nélkül valamilyen mai technikai eszköz átalakításával jöttek létre és bárki által megszólaltathatók. A legnépszerűbb hangszer a mosógépdobból kialakított forgatható, csörömpölő hangszer volt. Miután Széll János tanár úr megszólaltatta az első hangszert, mindenki önfeledt örömmel látott neki azok kipróbálásának.

A játéknak azonban véget kellett vetni, mert indultunk Esztergomba, hogy meglátogassuk a Bazilikát. A Gerecsén keresztül Tarján irányában hagytuk el a várost. A kincstár fantasztikus, gyönyörű volt. Fotózni nem lehetett, így csak lelki szemeinkkel hozhattuk magunkkal a gyönyörű miseruhákat, Suki Benedek kelyhét, vagy Pázmány Péter gyűrűjét, a csodálatos pásztorbotokat… A kincstárból a panorámaterembe jutottunk, ahol mindenki vehetett egy kis emléket, vagy felfrissíthette magát. A Kincstár után megnéztük a gyönyörű dunai panorámát, majd rövid pihenő után a a Bazilikát, melyet most már kényelmesen végigjárhattunk.

Ezt követően indultunk tovább Visegrádra, amely már zárva volt, de felsétálhattunk a várhoz megtekinteni a kívülről is látogatható részeket.

A lassan lenyugvó nap csodálatosan világította meg a Dunát, a Dunakanyart és a túloldalon látható Börzsönyt és a távolban a Kárpátok halványabb sziluettjét.

Lassan végére értünk a kitűzött útnak.  Már csak egy helyre mentünk tovább, Szentendrére. Este hétóra öt perckor álltunk meg a parkolóban. Itt a csoport másfél óra szabadidőt kapott az óváros, a Duna-part, a hajókikötő, a Lapidárium (római kori kőtár) stb. megtekintésére. Sikerült még egy 5-6 kilométeres kört megtennünk mielőtt visszatértünk a buszhoz.

Este 8 óra után indultunk haza. A napot elég jól sikerült kitölteni programokkal. Persze az utazás sem telt üresen, közben azokkal a dolgokkal ismerkedtünk, melyeket majd látni fogunk.

Az út végére mindenki kellemesen elfáradt. Istennek hála tartalmas, szép napot hagytunk magunk mögött.

A diákok nagyon szépen mondtak köszönetet az útért. Tudjuk, hogy egyetlen nap alatt ez nagyon nagy falat, de a cél az volt, hogy diákjaink kapjanak ízelítőt a látnivalókról, hogy szüleikkel, vagy később gyermekeikkel ők maguk is el tudjanak látogatni ezekre a helyekre.

Hazafelé ismét Kecskemétnél álltunk meg majd azokon a helyeken, Kondoroson, Békéscsabán ahol leszálló vidéki diákjaink volta. A csoport hazafelé is nagyon fegyelmezett volt, éjfél után a Bosco Kollégiumnál fejeztük be a 18. néprajzi kirándulást.

A végzős diákok sajnálják, hogy többé nem lesz lehetőségük ilyen kirándulásokon részt venni, az alsóbb évfolyamosok pedig fogadkoztak, hogy jövőre ismét hajtan fognak azért, hogy bekerülhessenek az utazó csoportba.

SzJAusztriai nyelvi tábor 2014

Hosszú várakozás után végre elérkezett az ausztriai nyelvi táborba indulás időpontja, május 26. Este értünk a szálláshelyünkre, a cseh-osztrák határhoz, ahol gyorsan elhelyezkedtünk a szobáinkban.

Másnap Mittag Roland tanár úr vezetésével 20 km-es gyalogtúrát tettünk a környező dimbes-dombos vidéken. Nagyon elfáradtunk és megéheztünk, szerencsére Simonfi Margó tanárnő finom vacsorát készített nekünk, este Fekete Szabolcs tanár úr vezetésével pedig csapatépítő játékok segítségével tartottunk „ismerkedési estet”.

Szerdán bécsi kirándulásra került sor. Először a Praterbe mentünk, ahol az egyik legrégebbi óriáskerekűről 64 méter magasból gyönyörködhettünk Ausztria fővárosában és a Dunában. 1897-ben állították fel I. Ferenc József magyar király uralkodásának ötvenedik évfordulójára, és még azóta is működik. Nagyon nagy élmény volt. Ezt követően a várnegyedet, a Stefansdomot, a városházát és a Parlamentet néztük meg. Persze a Schönbrunni „Sissi”-kastély volt ennek a napnak a legnagyobb élménye.

Csütörtökre Szentmisén vettünk részt Langauban, majd megnéztük a helyi múzeumot. Ebéd után játékos sportdélutánt tartottunk, este pedig „Gulyásparty”-n vendégeltük meg osztrák vendéglátóinkat.

A következő napon Greillensteinba utaztunk, ahol egy reneszánsz kastélyt néztünk meg. A nemesi család leszármazottja mutatta be nekünk a 16. századi értékeket, melyek olyan érintetlenül voltak kiállítva, hogy úgy éreztük, mintha a középkori lovagok még most is ott élnének. Délután Hornba utaztunk, majd a raabsi fürdőbe mentünk, ahol estig vidám strandolásban volt részünk.

Szombaton a Wachau-völgyében, a Duna partján több várat és várost is megtekintettünk, köztük Aggstein és Dürnstein volt legérdekesebb. Este tábortűz mellett vidám játékokat játszottunk.

Vasárnap a csehországi Uhercicebe kirándultunk, ahol egy kastélyt néztünk, meg, amit nemrég újítottak fel, majd a Thaya-patak mellett kirándultunk Ausztria legkisebb városába Hardeggbe. Itt egy kisebb hegyi túrán is részt vettünk, gyönyörű táj fogadott minket.

Már csak a búcsúeste volt hátra, mely nagy szomorúsággal töltött el minket. A táborban különösen tetszett, hogy csapatokra voltunk osztva és minden nap versenyfeladatokat kellett megoldanunk, ahol pontokat gyűjthettünk.  A búcsúeste történt a verseny ünnepélyes eredményhirdetése.

Hétfőn, június 2-án,  nagyon tartalmas hét után, sok élménnyel gazdagodva érkeztünk haza.

Köszönjük iskolánk vezetésének és a kísérő tanároknak a lehetőséget, hogy részt vehettünk  a kiránduláson.

 

Mittag Mónika


Közösségi Szolgálat a Göndöcsben

 

A köznevelési törvény kimondja, hogy az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele 50 óra közösségi szolgálat teljesítése, melyet a 2016. január 1-e után megkezdett érettségi vizsgák esetében kell alkalmazni.

A közösségi szolgálatot egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, környezet- és természetvédelmi, katasztrófavédelmi, óvodás korú, sajátos nevelési igényű gyerekekkel, idős emberekkel közös sport-és szabadidős tevékenységi területeken lehet teljesítenie a 9-11. évfolyamos tanulóknak.

A közösségi szolgálat megszervezését az előző tanévben kezdtük meg. Első volt az intézményi megszervezés, a pedagógiai program irányvonalának a figyelembevétele.

Következett az előzetes igény felmérése (1-3 területet lehetett megjelölni). A szociális és jótékonysági, valamint a környezet és természetvédelmi terület volt a legnépszerűbb a diákok körében. A következő nagy feladatunk a közösségi szolgálatot igénybe vevők felkutatása volt, melyek közül néhány intézménnyel már korábban is volt kapcsolatunk.  Saját intézményünkben is sok közösségi munkát végezhetnek diákjaink. 

Jelenleg öt osztályban (160 fő) végeznek a tanulók közösségi szolgálatot. Mindenütt meg voltak elégedve a tanulóinkkal, legjobban a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthonában, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat területi szervezeténél és a Tündérkert Alapítványnál.

A következő tanévre újabb fogadóintézményektől vannak ígéretek a tanulók fogadására, így minden lehetőség biztosítva lesz a továbbiakban e nemes kötelezett-ég teljesítésére.

Szabóné Erdődi Mária


Sport- és Egészségügyi Nap

 

A tanév utolsó kiemelt rendezvénye június 5-én volt. Reggel 8 órától este nyolc óráig tartott a nap. A délelőtt folyamán az egészségügyi és sportnap lebonyolítására került sor. Végzős diákjaink és a kihelyezett gyakorlaton lévő diákok kivételével minden osztály indított csapatokat. 15–15 csapat indult az egyes versenyeken.

Az egészségügyi versenyek két részből, elméletből és igen változatos gyakorlatból álltak. Nagy tetszést váltott ki a nézők körében a hordágyon való szállítás és a gyógyászati segédeszközök használata. Első helyen a 10/A, másodikon a 10/C, harmadikon a 9/A osztály csapata végzett maguk mögé utasítva a felsőbb évfolyamokat.

A sportversenyek nagy izgalmakat hoztak. A sok ügyességet és gyorsaságot kívánó, látványos versengés nagy bíztatásra ösztönözte a nézőket. A győzelmet a 11/B osztály szerezte meg. Második a 10/C, harmadik pedig a 10/B osztály lett.

Minden évben megrendezésre kerül az iskola legfittebb fiúja és leánya verseny is. Itt az erő és a gyorsaság, a helyesen végrehajtott gyakorlatok együtt adták a pontokat. Eredmények: Leányok: 1. Simon Melinda (9/B), 2. Erdélyi Angéla (11/B), 3. Fehér Annamária (11/B). Fiúk: 1. László Alfonz (1/9/E), 2. Hovány Benjamin (9/A), 3. Bosnyák Krisztián (10/C).

A délelőtti eseményeket a tanár – diák meccsek zárták. Röplabdában a diákok 3:1–re simán verték a tanárokat. Következett az év meccse, a Tanár-Diák foci. Fiataljaink kifejezetten jól fociznak és kinézett egy kétszámjegyű zakó. Nos, nem így lett. A fiúk túl lazára vették a játékot és a félidei 3:2 – es vezetés után a vége 4:4 lett. A büntetőpárbajt pedig a tanárok bírták jobban és a vége 8:6 lett.

A versenynap zárásaként oklevelek és ajándékcsomagok átadására került sor, melyek stílszerűen elsősorban gyümölcsöt tartalmaztak.


Pünkösd-Majális-Juniális

Június 5-én, rövid pihenő után folytatódott a program. A diákok és a tanárok is csak éppen meg tudtak ebédelni és már kezdhettek is hozzá a délutáni Pünkösdi program előkészítéséhez.

Délután a sportpályán gyülekeztünk a Pünkösd–Majális–Juniális programhoz. Ide már főleg csak a kollégista diákok jöttek, hisz a vidékiek igyekeztek hazajutni. A rendezvényt Dr. Czirok Sándor igazgató úr nyitotta meg. Szavait a már megszokott Hajrá, Göndöcs, hajrá, Göndöcsösök! formulával zárta, melyet a jelenlévők hangosan megerősítettek.

Három órakor – irgalmatlan melegben – szabadtéri misét tartottunk Andrási Elemér atya vezetésével. A mise után cserkészeink segítségével – immár negyedik alkalommal – szalagot kötöttünk kis májusfánkra. A szalagokat Elemér atya megáldotta mielőtt azokat diákjaink felkötötték a fára.

Ezt követően került sor a Pünkösdi király és Pünkösdi királyné választás szereplőinek összesorsolására és a 10 feladatból álló erőpróba lebonyolítására. Ötletesebbnél ötletesebb feladatok végrehajtása után a vacsora következett. Jutott mindenkinek finom Göndöcsburger, zsíros kenyér és tea is. Vacsora után a DÖK tagjaiból és segítőtanárokból álló csapat eredményt hirdetett.

Az összesítés után Kmecz Richárd és Pál Petra végzett az első helyen. Valamennyi résztvevő oklevelet és édességet kapott ajándékba. A királynőt és a királyt természetesen megkoronáztuk a Csengeri Mónika által készített koronákkal. Ők mézeskalács oklevelet is kaptak a papír alapú mellett, valamint egy-egy üveg kölyök pezsgőt és egy doboz bon-bont.

Az eredményhirdetés végére leégett a a verseny elején meggyújtott tűz, melynek jó parazsát egy fémtepsibe szedtük, kiraktuk a parkolóba és következett a hagyományos tűzugrás. A hiedelem szerint, akik kézen fogva átugorják a tüzet azok örökre emlékezni fognak egymásra, örökké barátok lesznek, vagy éppen örökké szeretni fogják egymást. Úgy legyen!

Este nyolc óra volt mire rendet raktunk, mindenki kimenőt kapott. A fiúk egy kicsit azért lehettek tovább, mert még vissza kellett érniük a lánykollégiumtól a saját kollégiumukhoz. Másnap a diákok egy csapata azzal a kérdéssel fogadott, hogy nem lehetne-e minden hónapban hasonló napot tartani? Ez nem a tanárokon, hanem a Diákönkormányzaton múlik, feleltem.

SzJ

 

 


Trianon

Tisztelt Emlékezők!

1920. június negyedike sötét napja a magyar történelemnek. Párizs közelében, Versaillesben, egy Trianon nevezetű kastélyban ezen a napon íratták alá a háborúban legyőzött Magyarországgal azt a fájdalmasan megalázó békét, amellyel a magyarság azóta sem tud mit kezdeni. A kilencvennégy esztendőnyi távolság sem szüntette meg a megdöbbenést, amit az ország egyharmadnyira csonkítása keltett, s még inkább az, hogy a Kárpát-medencében élő magyarok közül minden harmadik a ránk erőltetett, új határokon kívülre kényszerült.

A békekötések feltételeit persze mindig a győztesek szokták diktálni, ott a vesztesek járnak pórul, a győztes antant hatalmai azonban kivételes rövidlátással húzták meg Magyarország új határait. Dilettáns békecsinálóknak bizonyultak. A vesztes nagyhatalomra, Németországra kényszerített és a Magyarországot durván széjjelszabdaló békerendszer nem hozott tartós békeállapotot, alig két évtizedig bírta. Az első világháború vérfürdőjét a még véresebb második világháború követte.

A győztesek nem csak rövidlátóan felelőtlenek, de végtelenül cinikusak is voltak. Mit sem törődtek nemzeti összetartozással, hagyományokkal, emberi sorsok millióival. Hallani sem akartak a területek sorsáról döntő népszavazásokról. Vonalakat húzgáltak a térképeken, és csak csekély mértékben fékezték szövetségeseik, a szomszéd államok mohóságát. A román, csehszlovák vagy jugoszláv alattvalóvá kényszeredett magyaroknak nap mint nap meg kellett élniük azt, hogy be akarják őket olvasztani, hogy egyre kevesebb alkalmuk van az anyanyelvükön tanulniuk, hogy hátrányok sorát kell elszenvedniük magyarságuk miatt.

Trianonnal, Trianon következményeivel együtt élünk azóta is. Jelenleg is két és fél millió magyar él a szomszédos országokban, az utóbbi évtizedekben is sokszor szorongattatásban, nem egyszer életveszedelemben, gondoljunk csak az 1990 tavaszán Marosvásárhelyen zajlott magyarellenes támadásokra vagy a háborús Szerbiából menekülő magyar fiatalokra, akik nem akartak a szerb hadsereg egyenruhába öltöztetve elesni egy olyan háborúban, ahol horvátokat vagy albánokat kellett volna gyilkolniuk, míg a horvátországi magyaroknak a horvát katonai behívó elől kellett elmenekülniük.

A Trianon utáni, felháborodott, megcsonkított Magyarországon voltak akadtak, akik azon is elgondolkodtak, volt-e, és ha igen, akkor mi volt a magyar politikai elit felelőssége az ország szétdarabolásában. A magyar vezetők aligha változtathattak volna azon, hogy a 19. és a 20. század során az önállósággal addig nem rendelkező európai népek mind létre akarták hozni a saját, önálló államukat, hogy a több állam területén élő népek egy államba akartak tömörülni. A nemzetiségekkel lehettek volna nagyvonalúbbak, rettenetes vétek volt az első világháborúba bevinniük az országot, a legnagyobb hibát azonban talán akkor követték el, amikor nem próbáltak a változások elé menni, a nemzetiségekkel, a szomszédos népekkel kiegyezni valahogy. Az elveszített első világháború után aztán már semmi esélyünk nem maradt arra, hogy a magyar érdekek is érvényesüljenek, Trianonban a magyar békeküldöttséggel érdemben alig tárgyaltak, a csehszlovák, a román és a jugoszláv állam vezetői pedig annyi területet igyekeztek elharácsolni, amennyit csak tudtak. Etnikai határokat, azaz a többségi elven alapuló határokat húzni nem engedtek. Egyedül Sopronnak és néhány környező falunak a hovatartozásáról dönthetett népszavazás.

Trianon után sokan kételkedtek abban, hogy a megmaradt, csonkának nevezett Magyarország életképes lesz. A meggyötört ország azonban képes volt talpraállni, lelki és gazdasági értelemben egyaránt. A magyarság létezni akart, és létezni akar ma is, ehhez az anyaországban élőknek és a kisebbségi sorsba jutottaknak egyaránt magyar államra van szükségük, amely támogatja és védi a határokon kívülre szorultakat is. Régi adósságát törlesztette a magyar állam akkor, amikor lehetővé tette, hogy a határokon túl élő magyarok a korábbinál egyszerűbben és gyorsabban vehessék fel a magyar állampolgárságot, így - ha jónak látják - kettős állampolgárok lehessenek.

2010 óta június negyedike a Nemzeti összetartozás emléknapja. Ez az emléknap nem csupán a trianoni sorstragédiára akar emlékeztetni, de arra is, hogy a világban élő magyarok egymásért felelősséggel tartoznak. A nemzeti összetartozás élménye békés, más népeket tiszteletben tartó gondolat, a kérdés csak az, alkalmasak vagyunk-e arra, hogy megéljük ezt az élményt, ismerjük-e eléggé a hazánkat, múltunkat, a családunkat, hagyományainkat, a jelen Magyarországát, képesek vagyunk-e eltanulni az előttünk járt nemzedékektől a hasznosat és a bölcset, felismerni, miben vétkeztek, kitartani itt, a hazánkban, a boldogulást itthon megkeresve, és képesek vagyunk-e  megtartó munkára és józan megállapodásokra.

Szabó Ferenc


Nemzeti Összetartozás Napja

 

A június 4-én, a trianoni diktátum évfordulója alkalmából rendeztek megemlékezést a Csiga-kertben, melyen kollégista tanulóink is részt vettek. Külön meg kell említenem, hogy iskolánk valamennyi kollégiumának diákjai jelen voltak az eseményen. Sajnálatos, hogy iskolánkon kívül csak egy általános iskola diákjaival találkoztunk a megemlékezésen.

Ez a dátum 2010 óta emléknap Magyarországon, méghozzá a Nemzeti Összetartozásé. A park és a nemzeti színű lobogókkal díszített székely kapu valódi ünnepi hangulatot teremtett a résztvevők számára. Az esemény alkalmából fellépett az Erkel Kórus Perlaki Attila vezetésével.

Az ünnepségen a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd Bálint Gergely előadásában hallgattuk meg Reményik Sándor Erdély magyarjaihoz című költeményét.

A rendezvény szónoka Török László, Nagyszalonta város polgármestere volt, akitől a mában és a mának is érvényes történelmi visszaemlékezést hallhattunk.

Az Erkel Ferenc Vegyes Kar műsora után a történelmi egyházak képviselőinek gondolatai, szolgálata következett, majd elénekeltük a Székely Himnuszt.

Ráadásként Bálint Gergely tolmácsolásában meghallgattuk Vass Albert Adjátok vissza a hegyeimet című versét. A műsor végeztével elhelyeztük el a megemlékezés virágait és gyertyáit e mindenkit megérintő rendezvényen.

T.R.


Kenutúra

 

Kezdődik a nyár, lassan itt van a nyári szünet is, ezért úgy döntöttünk a gyerekekkel, hogy a tanév utolsó programjaként, június 1-jén elmegyünk egy kenutúrára az Élővíz-csatornára.

A túra a Gyula Wellness Hoteltől indult, és a Csaba Gyöngye Kulturális Központnál ért véget. A két pont között rengeteg akadállyal kellett megküzdenünk. Elsőnek megemlíthetem, hogy a kormányzás tudományával nem sokan dicsekedhettek... Emiatt el is maradt (a fizikából jól ismert) egyenes vonalú egyenletes mozgás, helyette a taktikai mozgás dominált, ami a mi esetünkben cikcakkban történt; természetesen a menetidőt megdobva egy-két órával. Majd jöttek a gátak, ahol közös erővel kellett átcipelni a kenukat a másik oldalra, hogy tovább tudjuk folytatni az utunkat. Voltak olyan akadályok is, amiket a természet maga állított elénk. Ebben az esetben a vihar bedöntött egy fát a csatornába. Csak úgy tudtunk tovább haladni, ha néhányan kiszálltunk a hajóból, ráálltunk a fára, ezzel a víz alá süllyesztve a farönköt, így megnyitva az utat a kenuk előtt.

Az idő nem volt a legjobb, hisz volt ránk eső, szél, igaz a végére jutott egy kis napsütés is. Mindennek ellenére nem sikerülhetett volna jobban a kaland, hiszen a tanulók máris szervezték a következő túrát.

Vigh Balázs


Év végi elmélkedés

 

Végre itt a jó idő és elérkezett az év vége. Ez minden tanév legszebb pillanata: elmúltak a téli depressziós tünetek és az időjárás megváltozásával a borút derű váltja föl. Legalábbis jó esetben. A verőfényes napsütés nem mindenkinek hozott ragyogó bizonyítványt. Persze tudjuk, hogy ezért nem az időjárás a felelős, hanem csakis mi, akik általában nem szeretjük megfogni a dolgok másik végét, mert nem mérjük fel és nincs kedvünk erőfeszítéseket tenni, hogy felálljunk, talpra álljunk.

Pedig mindeközben többre vágyunk, nem értékeljük a meglevőt, de tenni érte lusták vagyunk. Előbb utóbb mindenkinek rendeznie kell elvarratlan szálait, ezért augusztusban néhányan esélyt kapnak. Ők nézzék a dolog napos oldalát (tudással felvértezve kezdjük a szeptembert) - még akkor is, ha az pont a túloldal - és tegyenek meg mindent azért, hogy a következő tanévet azok körében folytassák, akik már közel állnak hozzájuk. Mert valljuk be őszintén, ahogy közeleg a szeptember, kezdjük érezni, mennyire hiányoztunk egymásnak, hiszen iskolába szeretünk járni, csak az a tanulás…

De itt a nyár, a szabadság, pihenés, nyári munka, az öröm, a jókedv. Ezért szerezzük meg azokat az élményeket, amelyek erőt fognak adni ahhoz, hogy fel tudunk nézni a felhőtlen, gondtalan égboltra, és ne üljünk otthon töprengve a kérdéssel fejünkben: mit lehetett volna másképpen?

Kiss Bianka és Csengeri Móni (11/A)


 
Dr. Czirok Sándor igazgató

 

Sulihírek 2007-2008

Sulihírek 2008-2009

Sulihírek 2009-2010

Sulihírek 2010-2011

Sulihírek 2011-2012

Sulihírek 2012-2013

Sulihírek 2013-2014

Sulihírek 2014-2015