Sulihírek 2014-2015

Sulihírek 2007-2008

Sulihírek 2008-2009

Sulihírek 2009-2010

Sulihírek 2010-2011

Sulihírek 2011-2012

Sulihírek 2012-2013

Sulihírek 2013-2014

Sulihírek 2014-2015

 

Kovács Veronika

 

Kovács Veronika – akit mindenki „Nokia”–ként ismert - 2007-ben végzett iskolánkban. Arról volt híres a diákok körében, hogy sokszor került lehetetlen helyzetbe, amiből minden esetben ügyesen, győztesként került ki. Különc volt kicsit a gondolkodásában, az öltözködésében, de céltudatosan tervezett mindent, soha nem várt és nem is nagyon fogadott el segítséget. Büszke volt arra, amit önerőből ért el. Ez most sincs másként: tudatosan, megküzdve mindenért, saját erejéből halad erőre, nem ismerve lehetetlent. Mint volt osztályfőnöke kértem, hogy írjon pár sort nektek, arról, hogy mi történt vele az elmúlt években.

 

„Kedves volt iskolám minden "lakója"!

 


 

2007-ben végeztem kereskedelmi technikus szakon, és azóta eltelt majdnem nyolc év. Erről szeretnék pár sort írni, miközben én is végiggondolom, mennyi minden történt velem az elmúlt években.

A szakmai vizsga után felvételt nyertem a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző karára, ahol sikeresen elvégeztem a Rekreáció szervezés és egészségfejlesztés szakot. Míg tanultam az egyetemen, nagy hasznát vettem kereskedelmi végzettségemnek, mert a békéscsabai és a szegedi OBI áruházban dolgoztam hétvégéken és szünetben, melyből a tanulmányaimat finanszíroztam.

Középiskolai éveim alatt is versenyszerűen sportoltam, imádtam a hosszútávfutást, és ez az egyetemi évek alatt is így volt. 2009-ben lettem magyar válogatott sportoló, a Magyar Rögbi Szövetség női csapatának voltam a 'futója'. Sajnos a pályafutásom egy súlyos sportsérülés következtében zátonyra futott. Így fél évet ki kellett hagynom, akkor elkezdtem komolyabban foglalkozni a német nyelvvel. A sportot sem hagytam abba, gyógyulásom után folytattam, mint országúti versenykerékpáros. 2011. májusában a Nemzetközi Szupermaratonon (205 km) 3. helyezést értem el a női mezőnyben. Azóta sorra nyerem a versenyeket országos szinten.

Egyetemi éveim után Magyarországon nem találtam meg a számításaimat, így jelenleg Ausztriában élek. Kereskedelmi tanulmányaim alatt megszerzett tudást egy grazi gyorséttermi lánc üzletében érvényesítem. Mellette két első osztályos ikerlányt oktatok matekból, olvasásból, írásból (német nyelven).

Elsődleges célom a német felsőfokú nyelvvizsga megszerzése, majd következő évben a tanulmányaimat a grazi egyetemen szeretném folytatni, egészségügy szakon. Ezért tanulmányaim megkezdése előtt az osztrák mentőállomás kurzusait végzem. Augusztusban, életemben először repülőre ültem és eljutottam Londonba.

Büszke vagyok mindarra, amit eddig elértem, képes vagyok magamnak mindent megteremteni a tanuláshoz és nyaraláshoz egyaránt.

Nincsen lehetetlen, csak amit megfestünk a képzeletbeli vásznunkon, azt tűzön-vízen át, de véghez kell vinnünk!

Baráti üdvözlettel: Kovács Veronika  J

***

Nemrég tudtam meg, hogy november 5-én kezdi Vera gyakorlatát a grazi mentőállomáson. Így jelenleg tanul, dolgozik és sportol – mindezt száz százalékos erőbedobással és hatalmas élet-kedvvel.

Zombainé Tarnótzky Krisztina (volt osztályfőnök)

 

 

 

 


Múltam és jelenem

 


Tanulmányaimat 2007-ben kezdtem meg a Göndöcs Benedek Középiskolában, ápolási asszisztens szakon.

Az iskolától 45 km–re laktam, ezért a kezdetben kollégista voltam.  Pár év elteltével mégis bejárós lettem. Iskolába menet mindig korán kellett felkelnem, sokat utaztam, de a tanórákra mindig lelkiismeretesen bejártam, hiszen nagyon érdekelt az egészségügy.

A szakmai gyakorlatokon igyekeztem mindig a legjobb tudásom szerint cselekedni. Ennek meg is lett az eredménye. A negyedik év végén kiemelkedő munkámért és elhivatottságomért elismerést kaptam.

Az iskola közösségi életében is szívesen tevékenykedtem, számos rendezvényre eljutottam. Segédkeztem a szalagavató ünnepségeken, részt vehettem az évente megrendezésre kerülő pályaválasztási vásárokon, ott lehettem az iskolai duatlonokon és az iskola jó hírét Gyula város környező településeire is elvihettem különböző rendezvények keretében.

A sikeres szakmai vizsgák után úgy döntöttem, hogy az iskolában folytatom a tanulmányaimat, beiratkoztam a gimnáziumba. Rengeteg segítséget, bíztatást kaptam az érettségi utáni tanulmányaimmal kapcsolatban a tanáraimtól.

Keményen tanultam és az utolsó évemben felvételiztem a Debreceni Egyetemre. 2014. májusában sikeres érettségi vizsgát tettem és el kellett búcsúznom az iskolától.

Néhány hét múltán megkaptam az értesítést, hogy felvettek a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karára. Szeptemberben kezdtem meg tanulmányaimat, mentőtiszt hallgatóként. Remélem, hogy négy év múlva megkezdhetem szolgálatomat, akár a gyulai mentőállomáson is.

Gulyás MagdolnaGyógymasszőr képzés

 


Tavaly végeztem a gyógymasszőr szakon a Göndöcs Benedek Középiskolában.

A képzés során minden segítséget megkaptam tanáraimtól. A szakmai felkészítés példa értékű volt. Olyannyira megtetszett a szakma, hogy a szakmai vizsgám után Tótkomlóson nyitottam egy saját masszázs szalont. Azóta is munkámat abból a képzésből merítem, amit az iskolában szereztem. Persze szeretnék még több rész szakképesítést szerezni, hogy minél jobb szakember válhasson belőlem.

Köszönöm tanáraimnak, hogy céltudatosan készítettek fel a szakmára.

Horváth AnettKitárult a világ előttem!

 


2007–ben végeztem a Göndöcs Benedek Középiskolában. Szakácsnak tanultam és sok hasznos tudást kaptam az iskolától. Tanulmányaim alatt nagyon törekvő voltam. Tanáraim értékelték ezt, így több országos versenyen is részt vehettem. Ezeken a nívós versenyeken minden alkalommal jó helyezéseket értünk el, ami számomra olyan motivációt adott, mellyel a szakma minél mélyebb elsajátítására törekedtem. 

A szakmai vizsgám után először szülőhazámban próbáltam szerencsét úgy, hogy jó állásajánlatokkal és munkahelyekkel büszkélkedhettem.

Ennek ellenére külföldön próbáltam szerencsét. Angliában, egy olasz étteremben főszakács helyettesként dolgoztam és rengeteget tanultam az évek folyamán. Jelenleg egy egyetem főszakácsaként dolgozom.

A munka kihívást és egyben rendkívül nagy előrelépést is jelent a szakmai életemben.

Azon értékek, amelyekkel külföldön is megállom a helyem, az iskolában kaptam meg. Minden diáknak ajánlom, hogy tanuljanak és az idegen nyelvek ismerete nem lesz hátrány az életük során.

Kurta JánosÉrdemes mindennapi elismerésért dolgozni

 


Szakácsként végeztem 2007-ben a Göndöcs Benedek Középiskolában.

Szakmai gyakorlatomat a békéscsabai Fiume Hotel és Étteremben töltöttem. A szakmai vizsga után a gyakorlati helyem meg volt elégedve a munkámmal és a hozzáállásommal, így munkát ajánlottak.

Természetesen sokat fejlődtem azóta, de azokat az alapokat, melyekre lehetett építeni, az iskolának köszönhetem.

Sokat segített, hogy az iskolai évek alatt több alkalommal vittek el országos versenyekre, ahol sokat lehetett tanulni és tapasztalni.

Jelenleg is szakácsként dolgozom, és a mindennapi elismerésért érdemes dolgozni.

Köszönöm, és mindig jó emlékekkel él bennem a középiskolai évek!

Serbán LászlóLampionos buli

 


Október 8-án lampionos bulit szerveztünk iskolánk kilencedikes diákjai részére. A tanévben ez már a harmadik nagyobb esemény volt, amely segített a hozzánk érkező diákoknak a beilleszkedésben.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, most is az iskolai sportudvar adott helyet a rendezvénynek. A vacsora is itt volt a kollégisták részére, melyet zsíros kenyér és tea is egészített ki, hogy a nem kollégisták se maradjanak éhen. Az est első részében a kilencedikes osztályok saját magukat mutatták be, majd a diákönkormányzat (DÖK) tagjai által kitalált feladatokat oldották meg. Az osztályokat, osztályfőnökeik is segítették a játékban. A feladatok végrehajtását a DÖK által felállított zsűri pontozta.

Az időjárás nagyon kegyes volt hozzánk, így minden feladatot végig játszhattunk a szabadban. A gumicukor keresés, a gumikesztyűfejés, a sminkelés, vagy karaoke és a többi játék is fergeteges versengést hozott.

A küzdelemben az 1/9/E osztály végzett az első helyen. A győztes osztály minden tagja egy éven keresztül mindenkor büszkén állíthatja magáról: ÉN AZ ELSŐK KÖZÉ TARTO-ZOM! Ezt egy kitűző is megerősítette, amelyen a felirat mellett iskolánk címere is látható. Második a 9/B, harmadik az 1/9/D osztály lett. Természetesen a vállveregetés mellett az osztályok egy – egy tortával is gazdagodtak.

Az eredményhirdetés után következett a kilencedikesek eskütétele és a felsőbb évfolyamosok befogadó rítusa. Természetesen nem maradhatott el az ilyenkor szokásos tűzugrás sem, mely a barátságot, az összetartozást hivatott megerősíteni. A lelkes ugrándozást csak nehezen unták meg a résztvevők.

Az est hátralévő részében meggyújtottuk az előre elkészített lampionokat és azok fényénél a GYIK vezetője, Áment Balázs segítségével szinte mindenki kipróbálhatta magát egy-egy táncos X BOX programban. 

Remek délutánt és feledhetetlen estét töltöttek együtt diákjaink.


Zahorán Kitti nagy győzelme

 

Zahorán Kitti, iskolánk tanulója szeptemberben elindult az Ippon Cup Berlin nemzetközi karate versenyen, amelyen magyar, lengyel, cseh, német, svéd és dán sportolók vettek részt. Kitti nagyszerűen szerepelt, a bunyóban (Kumite) az első, míg a forma-gyakorlatban (Kata), második helyezett lett.

Gratulálunk a kimagasló eredményhez!


Mérföldkő a duatlon megyei történetében

 


Szeptember 26-án negyedik alkalommal rendezte meg a Békés Megyei Diáksport Egyesület és a Göndöcs Benedek Középiskola a Duatlon Diákolimpi Békés megyei döntőjét. Idén 130 (80 fő általános iskolás és 50 fő középiskolás) tanuló vett részt a versenyen.

Mérföldkő volt ez a sportág szempontjából! Négy évvel ezelőtt iskolánk kezdeményezte a sportág újbóli versenyzési lehetőségét és tavaly már a diákolimpia részét képezte a verseny. A tanárok felismerték, hogy amatőr szinten is szép eredményeket lehet elérni ebben a sportágban. Idén a győztesek egyenes ágon jutottak tovább a rádpusztai országos döntőbe.

A verseny szervezése és lebonyolítása sikeres volt. A versenyzők betartva a sportszerűség szellemét, és a biztonsági szabályokat, jó hangulatban, élményeket szerezve vettek részt a megmérettetésen.

Iskolánk tanulói kiválóan szerepeltek, Dóczi Dorottya megnyerte a versenyt, a fiú csapatunk második, Juhász Tibor harmadik, Jónás Tamás negyedik, Orosz Imre ötödik helyezést ért el.

Gratulálunk a szervezőknek és a versenyzőinknek.

Fekete Szabolcs 

*****

Országos döntő, Balatonlelle-Rádpuszta

2014. október 12.

 


Festői környezetben rendezték meg az országos döntőt, amelyen való részvételre iskolánkból Dóczi Dorottya és Juhász Tibor szerzett jogot. 

A verseny előtt egészséges versenyláz uralkodott diákjainkon, ami pozitívan hatott a hangulatukra. Először Juhász Tiborék álltak rajthoz, majd indították Dóczi Dorottyáékat is.

Ezen az országos versenyen az iskolai amatőr diákokon kívül profi duatlonosok és triatlonosok is részt vettek. Dóczi Dorottya futásban, Juhász Tibor kerékpározásban jeleskedett. A verseny végére mindketten nagyon elfáradtak és összességében a középmezőnyben végeztek.

Köszönjük, hogy iskolánk lehetőséget adott a két sportolónak, hogy gazdagabbak legyenek azzal az élménnyel, melyet a verseny adott számukra.

Antal ZsoltTanévnyitó ünnepség

 

Tanévnyitó ünnepségünket szeptember 9-én a Nádi Boldogasszony Kegytemplomban tartottuk meg.

A szentmise után, melyet Mons. Kovács Péter Békés megyei helynök úr celebrált, az  ünnepségen megjelenteket Csengeri Mónika köszöntötte, majd Kiss Bianka (12/A) előadásában hallgattuk meg Juhász Gyula Ó ifjúság!… című versét. A műsor folytatásaként egy dal következett „Szívből szeretlek jó Uram” címmel, melyet a szerzők adtak elő, egy zenei pályázatra íródott és Don Bosco életét mutatja be. A dal zenéjét Bakné Kocsis Beáta és Magyar István, szövegét Czeglédi Katalin írta.

A dal után dr. Czirok Sándor igazgató úr ünnepi beszéde következett.

Az ünnepséget a Czeglédi Katalin tanárnő által vezetett énekkar dalai színesítették.

A tanévnyitó ünnepség is jelezte, hogy egy új tanév, a 2014/15-ös megkezdődött, mindenkinek sok sikert kívánunk!

Németh Tamás

Ne vesztegessétek az időtöket”*

 


Nagyon sok szeretettel köszöntök mindenkit iskolánk huszonharmadik tanévnyitó ünnepségén. Külön köszöntöm új osztályainkat, új diákjainkat, új munkatársainkat és vendégeinket.


 


A tanévnyitó ünnepség mindig különleges esemény, az öröm ünnepe, az egyes tanévek pedig az ember gazdagodásának, későbbi megélhetésének is fontos alapkövei. Ezekben az években teremthetjük meg, alapozhatjuk meg a tisztességben és becsületben leélt életet.

A tanévnyitót az öröm ünnepekét említettem. Don Bosco, akiről iskolánk kápolnája és sportcsarnokunk is a nevét kapta, árva gyermek volt, nagyon szegény, vidéki családból származott, apa nélkül nőtt fel, de nehéz gyermekkora ellenére, mindig jellemző volt rá a vidámság, az öröm, a jókedv amely édesanyjától, Margit mamától eredt. Később, felnőtt korában, a fiatalok nevelőjeként is jellemző volt rá ez az életfelfogás, mert úgy gondolta, hogy az ilyen felfogású környezetben mindannyian biztonságban és otthon érezhetjük magunkat. Meggyőződésem, hogy ez a ma is átsegíthet mindenkit a legnehezebb helyzeteken. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindig komédiázunk, viccelődünk, ám igyekszünk úgy irányítani a cselekedeteinket, hogy ilyen hangulatot árasszunk magunk körül. Mi azt szeretnénk, ha ez a tanév is sok vidámsággal és hasznosan telne el, úgy, hogy szinte észre se vegyük a 180 tanítási napot.

Don Boscónak voltak egyéb jótanácsai is, szívéből fakadó „jóéjszakátokat” mondott a fiataloknak, hogy azok minél jobban felkészülve az új tanévre, a tanulás hónapjait a legjobban használják ki. Íme Don Bosco kilenc jótanácsa. Féljétek az Istent, hogy sikeresek legyetek, mert az emberek bölcsessége Istentől ered. Ne vesztegessétek az időtöket, mert az idő nagyon drága. Ne szökjetek meg a kötelességeitek teljesítése elől. Szokjuk meg, hogy egyszerre csak egy dologgal foglalkozunk. Minden nap tanuljatok, mert ha elhanyagoljátok a tanulást, holnap dupla feladat vár rátok. Az arra alkalmas időben egyetek. Ne azért éljetek, hogy egyetek, hanem azért egyetek, hogy éljetek. A szorgalmas diákokkal barátkozzatok és hagyjátok a semmittevőket. Fontos a szervezett szabadidő, hogy fel tudjatok töltődni új energiákkal és jobban tudjatok tanulni. Amikor nehézségekkel találkoztok, ne bátortalanodjatok el. Nem szabad átsiklani a nehézségek felett, amíg le nem győztük azokat. Legyetek bátrak! Mindenekelőtt azokkal a dolgokkal kell foglalkozni, amelyek a tanulást érintik. Előbb teljesítsétek az iskolai kötelességeiteket! Folyamodjatok mindig Szűz Mária pártfogásáért. Mária a tudás székhelye, az iskolai feladataitok teljesítése előtt, ne feledjetek elmondani egy Ave Máriát. Fiaim, ne legyetek olyanok, mint a csirkék. Repüljetek magasan!

Egy ismert történet szerint a teknős és a nyúl versengett egymással, hogy melyikük a gyorsabb. A nyúl bízott a gyorsaságában, elhanyagolta a futást, leheveredett az út mellé és elaludt. A teknős viszont nem állt le, hanem a lassúsága ellenére szívósan folytatta a futást és megelőzte a nyulat és megnyerte a párviadalt, elnyerte a győzelemért járó díjat. Ebből a történetből is kitűnik, hogy a kitartó igyekezet, az állandó erőkifejtés elnyeri a jutalmát és mindenki eljuthat a céljának beteljesedéséig.

Kedves Diákok! Bízunk bennetek, bízunk abban, hogy Ti is ilyenek lesztek. Ígérem, segíteni fogunk Nektek a céljaitok elérésében! Ennek szellemében kívánok mindenkinek eredményes, vidám és sikerekben gazdag tanévet!

Hajrá, Göndöcs! Hajrá, Göndöcsös diákok és tanárok!

Dr. Czirok Sándor igazgató

* Elhangzott a Tanévnyitó ünnepségenJapán vendégek fogadása

               


Szeptember 18-án Békés Megyei Japán Napnak adott otthont városunk. A rendezvényt megtisztelték a magyarországi japán nagykövetség magas rangú képviselői, delegációja is.

Iskolánk is kivette a részét az ide látogatók vendéglátásában a Vigadóban megtartott ebéd és a vár lovagtermében rendezett díszvacsora biztosításával. Nem csak magyar kulináris különlegességekkel, hanem japán gasztronómiai fogásokkal is kedveskedtünk a vendégek nagy örömére.

Köszönöm munkatársaimnak és diákjainknak az odaadó, szakszerű munkáját, amellyel hozzájárultak a városunkról és az iskolánkról alkotott pozitív élmények kialakulásához.

Dr. Czirok Sándor, igazgató


 

 

 

 


Mi is részt vettünk a Japán Napon

 


Békés Megyei Japán Napot rendezett szeptember 18-án a Magyar–Japán Baráti Társaság. A rendezvény alkalmából magas rangú japán küldöttség is érkezett városunkba.

A délutáni programon a Part utcai kollégium diákjaival mi is részt vettünk a várkertben, ahol japán sportokkal ismerkedhettünk meg, majd bepillanthattunk az ”életben tartott virágok az ikebana-készítés művészetébe”. A színpadon Baracsi István zenélt, majd a Kiyo-Kito Taiko dobzenekar adott érdekes koncertet. Ezen kívül láthattunk kimonó bemutatót, kóstolhattunk teákat, sushit.  A várborozóban egy japán grafikusművész alkotásaiból nyílt kiállítást is megtekintettünk.

Ez a délután is nagyon tartalmasan és kellemesen telt el, jól éreztük magunkat s közben ízelítőt is kaphattunk a Japán kultúra gyöngyszemeiből.

Remeczki Andrea, Marschal Nikolett, Kárnyáczki Balázs


Színjátszó szakkör

 


Valahányszor megnézek egy filmet, vagy elolvasok egy fantasztikus könyvet, minden egyes alkalommal úgy élem meg eme élményeket, mintha én lennék a főszereplő, s bizonyára ez a varázslatos fantáziaállapot nem csak az én esetemben fedezhető fel. Az ember az álmok, s a vágyak nélkül rideg és csodátlan életet élne, s talán éppen ezért is jelentkeztem a Színjátszó szakkörre! Mert ott a saját vágyaimat, álmaimat ölthetem valós tettekbe, amely oly élményt ajándékoz számomra, amit soha nem is akarok, és nem is tudok elfelejteni. Biztos vagyok benne, hogy már más is álmodozott arról, hogy király, királynő, spártai harcos vagy éppen Franciaországból származó pantomimes bőrébe bújhasson. Ez a jó a színjátszón, hogy az lehetsz, aki akarsz! Itt nem kell elviselned a fájdalmakat, a megvető pillantásokat, mert itt ledobhatod válladról a súlyos rabláncokat, melyet a valóság aggatott a nyakadba, s magadra öltheted a végtelen képzelet selymes jelmezét – még ha csak egy rövid időre is.

Pete László tanárurat az ember első ránézésre kissé furcsa személyiségnek véli, de véleményem szerint, csupán azért látjuk mi – nehéz valósághoz láncolt személyek – ezt, mert ő az egyike, azon kevés embereknek, akik életük napjait szerencsésen élhetik meg a saját maguk által teremtett álomvilágban, s ettől kissé bohókásak lesznek, nem úgy, mint a folyton robotoló embertársaik!

Sosem gondoltam volna, hogy milyen érzés magamra ölteni Mürchiné (Lüszisztráté) szerepét. A színjátszó szakkör záró előadásaként három darabot adtunk elő. Elsőként a Lüszisztráté című darabot mutattuk be csoporttársaimmal együtt a gyulai Vigadó termében.

Mürchiné egy ókori görög asszony volt, kinek fontos volt szerelmének élete, s ezért női társaival együtt esküt tesznek, hogy megvonják férjeiktől a testiség örömeit addig, míg dúl a háború, s a férfiak halomra pusztítják egymást! A darab során kiderül számunkra, hogy a férj mennyire befolyásolható, féltékeny és hajthatatlan. A feleség megleckéztette szerelmét, amiért azt gondolja róla, hogy hűtlen férjéhez. S eme megszállottsága miatt elhanyagolja a feleségét, de mint minden jó történetnek a vége ez is happy anddel záródik. Második bemutató darabunk A lakatos című mű, kissé pikáns, kissé bohókás története volt, mely megnevetette a közönséget.

Köszönöm azoknak, akik lehetőséget nyújtottak nekem arra, hogy ne csak a képzeletemben éljem át varázslatos álomvilágaim gyönyöreit, hanem ezt másokkal egyetemben tehessem, jó szórakozást nyújtva azoknak, akik még hódolnak a színházak csodás álom-világának!

Fehér Annamária (12/B)
Mi vagyunk…

 

A közösséggé válás útján egyik legfontosabb dolog, hogy kialakuljon bennünk egy egészséges „MI” tudat. Ezt a célt szolgálta az idei év első napján az osztályok „összetartása”, azaz a tömbösített osztályfőnöki óra, és a Várnapok rendezvénysorozata is.

Ide kapcsolódott a 11/Sz osztály esetében az a program melynek keretében ellátogattunk névadónk Göndöcs Benedek néhai apátplébános sírjához. Az osztály, mielőtt elindultunk, megismerkedett névadónk életútjával, különös tekintettel a szakképzés és a gimnáziumi oktatás terén végzett áldozatos munkájával.

A Szent Kereszt-temető közel van hozzánk, ezért gyalog indultunk oda. Megérkezve megismerkedtünk a temető történetével, annak felosztásával sajátos szinte az egész országra jellemző centrális szerkezetével. Névadónk sírja mellet tisztelegve nem feledkeztünk meg városunk sok más itt nyugvó jótevőjéről sem. A sort az Almássyak, Mogyoróssy János, a Ladicsok és az Erkelek nyughelyeinek megtekintésével folytattuk.

A látogatás végén jó érzésekkel tértünk vissza az iskolába. Formálódunk, előbb – utóbb mi leszünk a 11/Sz, annak pedig megtartó ereje van…

SzJArcok és tájak

 

„Ember hasonul a tájhoz,

táj az emberhez,

S mindkettő idomul

a Teremtő kezéhez…”

(Szép Mária Terézia mottója)

 

Szeptember 9-én az Erkel Ferenc Művelődési Központban Szép Zoltán és Szép Mária Terézia képeiből nyílt kiállítás Arcok és tájak címmel.

A tárlaton Szép Zoltán festőművész természetet, tájakat ábrázoló alkotásait, valamint Szép Mária Terézia arcokat és személyiségeket megjelenítő portréfestményeit tekintettük meg.

A művészházaspár kiállítását Széll János etnográfus nyitotta meg, aki elsőként a festőművészek mögött álló, nem szokványos életútról beszélt, hogy valamelyest ezáltal is közelebb vigye a kiállítást a látogatókhoz.

Széll János a későbbiekben Szép Zoltán, majd felesége Szép Mária Terézia munkásságának és festészetének bemutatásával folytatta megnyitóbeszédét, amelynek során kiderült, hogy a kiállított képek döntő többsége a Hargita vidékén készült, ahová rendszeresen visszajár a házaspár.

A beszédet követően Szép Mária Terézia festőművész is köszöntötte a jelenlévőket, valamint néhány bájos történetet és egy pár saját versét is megosztotta velük, így zárva le a megnyitó ünnepséget.

Török Dániel


Fut, robog a kocsi…

 

Már hagyománnyá vált csoportunkban, hogy minden tanév elején útra kelünk és a jellegzetes piros vonatra felülve megnézzük Gyula város fő utcáit, nevezetességeit. Az idén egy kicsit változtattunk az útvonalon, és mi határoztuk meg, hogy merre menjen velünk a kisvonat. A vártól elindulva Sarkad fele vettük az irányt, aztán hirtelen balra kanyarodva közeledtünk a vasútállomáshoz. A Béke sugárúton végig menetelve megcsodáltuk a hatalmas gesztenyefákat, és persze megmutattuk elsős diákjainknak, hogy hol található a Rendőrség, a Zöldkereszt, a Művelődési Ház…

Ezután Gyulavári felé haladtunk tovább, majd visszatértünk újra a belvárosba. Utazásunk nagyon jó hangulatban telt el, beszélgetve, zenét hallgatva közben.

Leány-Kollégium 4. csoport


Máramaros-Emberek és helyek, Arcok és tájak

 

Egy napsütéses szeptember végi délutánon a leány és fiú kollégistákkal egy képzőművészeti körutat tartottunk. Célunk a nagybányai fotóklub Máramaros-Emberek és helyek című kiállítása volt a Vigadóban, ahol nagybányai és máramarosi ihletésű művészi fotókban gyönyörködhettünk. A Nagybányai Fotóklub tárlatán kiállított képek Nagybánya és Máramaros tájait, környezetét, valamint a vidék mindennapjait, népszokásait és ha-gyományait mutatták be. Minden tanuló választott magának egy kedvenc fotót, melyet bemutatott a társainak és elmondta, hogy számára mit fejez ki és milyen hatással van rá az adott művészeti alkotás.

Következő állomásunk Szép Zoltán és Szép Mária Terézia képeiből nyílt kiállításának megtekintése volt, melyet  Arcok és tájak  címmel az Erkel Ferenc Művelődési Központban tekintettünk meg. A tárlaton Szép Zoltán festőművész természetet, tájakat ábrázoló alkotásait, valamint Szép Mária Terézia arcokat és személyiségeket megjelenítő portréfestményeit néztük meg a tanulókkal.

A képzőművészeti alkotások után, levezetésképpen a Göndöcs-kert fái alatt beszélgettünk az élményeikről.

Marschal Nikolett, Kárnyáczki Balázs


Szilencium kicsit másképp

 


A 4-es csoport az utolsó szeptemberi délutánon gondolt egyet és Emese néni szervezésében a Part utcai kollégium előtti füves pályán egy játékos vetélkedőn mutatta meg, hogy ki, miben ügyeskedik.

A játékok során megtanultunk csapatként együttműködni. Erre szükség is volt, mert több olyan feladatot kellett végrehajtanunk, amelyben össze kellett fognunk, másképpen nem sikerült volna teljesíteni.

A délután során közelebb kerültünk egymáshoz, megismertük a másik erősségeit és gyengeségeit, ebben segítségünkre volt a jó idő, a jókedv, na és persze a nagyszerű, mókás feladatok.

Azt kívánom, hogy több ilyen rendkívüli délutánon vehessünk részt, hiszen a közös programok által rengeteg emléket szerezhetünk. Erre szükségünk is van, hiszen egyszer lesznek gyermekeink, majd unokáink, akiknek büszkén mesélhetjük, hogy milyen is volt Göndöcsös kollégistának lenni.

Kiss Bianka (12/A)

 

 


Sikeres szereplés Makón

 


Október 2-ára a meghívást kaptunk Makóra, a Pulitzer József Központi Kollégium megrendezésében sorra kerülő kollégiumi kupára. A verseny három sportágban (fiú- és leány labdarúgás) és egy szellemi vetélkedőben („Ismerd meg Makót!”)  lett meghirdetve.

A kupán 4 város (Csíkszereda, Gyula, Makó, Szentes) 5 iskolájának tanulói vettek részt. A verseny szervezése és lebonyolítása nagyon körültekintő és precíz volt. A szervezők minden tanuló és kísérő tanárra gondolva szervezték meg a versenyt. Élményekben gazdag rendezvényen vettünk részt.

A fiú labdarúgó csapatunk (Balogh Bence, Szűcs Damján, Tóth Dániel, Vincze Gyula, Patkás Gergő, Tamás Gergely, Danka Szabolcs) négy győzelemmel megszerezte az első helyet, leány labdarúgó csapatunk (Hídvégi Rita, Kurta Ágnes, Sánta Julianna, Tábori Fanni, Simon Melinda, Erdélyi Angéla, Gulyás Kitti)  második helyezést szerezte meg. Asztaliteniszezőink közül Mátyási Henrietta az abszolút első helyet szerezte meg, míg Petróczki Dániel negyedik, Házse László pedig ötödik lett.

Fekete Szabolcs


Vajdasági szakmai kirándulás

 


Örömmel értesültünk, hogy a Rákóczi Szövetség Október 23-i Diákutaztatási Programjára benyújtott pályázatunk kedvező elbírálásban részesült. A megnyert összeg, amelyet a diákok utaztatására fordíthattunk, eredményesen alakította, erősítette a tanulók történelmi szemléletét, nemzeti elkötelezettségét, a Vajdaságban élő fiatalokkal, iskolájukkal való kapcsolatokat.  Az Október 23-i megemlékezés és az erre való felkészülés is őseink életének, bátorságának, teljesítményeinek elismerésére, tiszteletére hívja fel a figyelmüket.

A programot a Petőfi Sándor Általános Iskolával közösen bonyolítottuk le, amely három település (Hajdújárás-Királyhalom-Nosza) közigazgatásilag egységes intézménye.

Október 15-én iskolánk 46 tanulójával és 2 fő felnőtt kísérővel indultunk el, hogy az Október 23-i ünnepre megemlékezve és új ismeretségeket szerezve töltsük el a napot. A történelmi vonatkozások, a területi elhatárolódások következményei a tanulók nagy részének ismert volt, viszont szinte ismeretlen volt a határon túli magyarság mindennapi élete.

Megérkezésünk után az iskola igazgatónője, Szűcs Anna és az iskola diákjai fogadtak bennünket. A tervezett programot a fogadó iskola diákjai kezdték, nagyon lelkiismeretesen bemutatták a három települést, az otthonukat, a szokásaikat, a lehetőségeiket. Általuk átfogó képet kaptunk a térségről, az oktatási színvonalról és a magyarság megőrzéséről.

A mi a fogadók nagy izgalommal várták. A közel 70 diákot 10 csoportra osztottuk, melyekben mindkét intézmény tanulói vegyesen kaptak helyet. A csoportok egy Magyarországról szóló általános kvízjátékot játszottak először. A kérdéseket úgy állítottuk össze, hogy a mai és a történelmi Magyarországról egyaránt legyenek kérdések. A csapatok nagyon jó hangulatban, egymással jól kommunikálva oldották meg a feladatot. A második programban minden csoport kapott egy témát (szabadidő, nemzeti ünnepek, iskola, szórakozás, sport stb.), melyekben  össze kellett gyűjteni a hasonlóságokat és a különbségeket a két ország között. Miután elkészültek, a csoportoknak be is kellett mutatni ezeket, rengeteg hasznos információval gazdagítva a diákokat.

A következő programként Szabó Hunor történész szakos tanár tartott előadást az Október 23. történésekről, majd egy kiselőadást hallgattak a diákok a magyarországi ünnepségek menetéről, szokásairól.

A program zárásaként két szekció közül választhattak a tanulók. Az egyikben diákjaink betekintést nyerhettek egy alsós osztály magyar órájába, ami nagyon jól sikerült. A kisdiákok nagy szeretettel és büszkeséggel számoltak be tudásukról. Olvastak, írtak és verseket szavaltak el, diákjaink pedig nagy örömmel hallgatták őket. A másik szekcióban az igazgatónő és két diák kezdeményezett beszélgetést a tanulókkal. a mindennapi élet nehézségeit tárták fel. Diákjaink „megdöbbenve” hallgatták, hogy a mindennapokban milyen nehéz érvényesíteni a magyarságot egy szomszédos országban. Meggyőződésem, hogy a leghasznosabb és egyben a leginkább szemléletformáló programnak ez a szekció bizonyult, teljes mértékben átértékelve diákjaink szemléletét, önbecsülésüket, magyarságtudatukat.  

A programok végezetével egy közös fotó után a jövőbeni együttműködés lehetőségeiről beszéltünk, majd Szabó Hunor történész felajánlásaként egy kis kitérőt tettünk a hazautazásunk előtt Szabadkára, megnézve a város nevezetességeit. Nagyon örültünk ennek a lehetőségnek is, hiszen rengeteg új, számunkra ismeretlen történelmi vonatkozást tudtunk meg a patinás épület megtekintése közben.

Nagyszerű élményekkel, sok új és hasznos tudással tértünk haza. Köszönjük a lehetőséget iskolánknak és a Rákóczi Szövetségnek!

Fekete Szabolcs 


A Don Bosco Kollégium megemlékezése a vértanúkról

 

Megemlékezésünk középpontjában a tábornokok gyulai tartózkodása állt. Sorra jártuk az itt elszállásolt katonák emlékhelyeit. A közlegények táborhelye a templom körül volt.  A tisztek lakhelyeit márványtábla jelzi.

A jelenlegi Várszínház helyén például Kiss János lakott, aki békési főszolgabíró volt. Ő fogadta be rokonát, Kiss Ernő tábornokot.

A magyar tisztek itt, Gyulán tették le fegyvert, nem Világosnál. Ők úgy remélték, hogyha az oroszoknak adják meg magukat, azok nem szolgáltatják ki őket az osztrákoknak. Sajnos tévedtek.

 Az oroszok nem vették el a fegyvereiket, csak a közlegényekét és a zászlókat. A magyar tisztek még karddal az oldalukon sétálhattak Gyula utcáin. Damjanich tábornok felesége itt vendégeskedett grófi rokonainál, így a férje meg is látogathatta. A visszaemlékezések szerint Weinckheim József szintén vendégül látta a nála elszállásolt foglyokat. Essen szó még egy bátor gyulai orvosról, Csausz Lajosról, aki úgy próbált segíteni, hogy azt írta Damjanichról, hogy nincs szállítható állapotban. 

1849. aug. 21-én megérkezett egy osztrák tábornok és ő azonnal elrendelte a fegyverletételt. A szomorú esemény a vár körül történt. A foglyok menete augusztus 23-án indult Aradra.

Hiába reménykedtek némi kegyelembe, Ferenc József nem irgalmazott. Október 6-án kivégezték Őket.

A megemlékezésen elmondtuk a 13 aradi vértanú nevét, mert egyenként is megérdemlik az elismerésünket és a hálánkat.

Végül párhuzamot vontunk az osztrákok megtorlása  (ami 500 halálos ítélettel zárult) és az 1956-os forradalom között, amit a halálos ítéletek többszöröse követett.

Beszéltünk arról is, hogy jó, ha tudjuk, kiknek is tartozunk hálával, azért, hogy most szabadságban élhetünk.

Máté János


Labdacica ügyességi játékot játszottunk  

 

Egy szép októberi napos, meleg délutánon a Don Bosco Kollégiumból kimentünk a vár előtti csodálatos helyszínen labdacicát játszottunk.

A játék a következőről szól. Kell hozzá egy labda és egy „cica". Hogy ki legyen a cica, azt kiszámolóval döntjük el. Amíg többiek nagy körbe állnak, addig a cica bemegy a körbe. A játékosok egymásnak dobják a labdát, lehetőleg úgy, hogy a cica ne érje el. Mindig át kell hajítani a labdát a körön úgy, hogy a szomszédnak nem lehet passzolni! Akinek a dobott labdáját a cica elkapja, azzal helyet cserélnek. Az elgurult labdáért oda lehet szaladni, de ha a cica kapja fel, akkor is a dobó játékossal cserél helyet. Azért igyekezzünk elkapni a labdát, mert mi is lehetünk dobók, vagyis nem érdemes kitolni a másik játékossal! A cica kimehet a körből az elgurult labdáért, a játékosok azonban csak a körön belül futhatnak utána.

A játék során sokat nevettünk, ügyeskedtünk, kimelegedtünk és végül jól kifáradtunk. Mindenkinek tetszett ez a jó kis ügyességi játék!

Bujdosó Dávid


Tájak, emberek, állatok című festménykiállítás

 

Október 13-án, Szénási Mihály gyulai születésű festőművész kiállítását néztük meg a Don Bosco Kollégium kollégistáival az Erkel Ferenc Művelődési Központban.

A művész festményei a természet alkotta csodákat, művészi részletességgel megörökített állatokat és magukkal ragadó, érzelmekkel teli tekinteteket tárnak a látogatók elé.

A festő kedvenc témakörei az ember, az állatvilág, a természet, a puszta, a vidék élete.

Sok időt tölt erdőn, mezőn. Szívesen alkot közvetlenül a földi műteremben, a szabad ég alatt. Hitvallása szerint figuratív, realisztikus stílusban fest, az olajképeket kedveli.

Gémes Róbert


Kovács Tibor Kerékpáros Emléktúra és a Gyulai Kolbászváltó

 

Kellemes, napsütéses őszi reggelen, október 18-án 7.30 órakor indult kis csapatunk kerékpárral Békéscsabára, ahol csatlakoztunk a túra többi résztvevőjéhez. 9 órakor már Békés felé vettük az irányt és a Gerla-Szanazug útvonalon keresztül, nem sokkal 11 óra után érkeztünk Gyulára a vár elé.

Rövid pihenő után 12 órakor kezdődött a Kolbászváltó, amelyen a középiskolás leányaink és fiaink is képviseltették magukat egy-egy öt fős csapattal. A váltó csapat minden tagjának egy 500 méteres kört kellett futnia a tó körül. Ezután egy ízletes ebédet fogyaszthattak el a résztvevők, majd a kerékpár túra indult vissza Békéscsabára. Csapatunk számára itt értek véget a feladatok, hiszen „aki korán kel, hamarabb végez”.

Kerékpáros csapatunk tagjai voltak: Bágy Zsuzsanna, Harmath Renáta (1/13/SV), Papp Ferenc, Kun Norbert (11/B). Kolbászváltó leánycsapatukat Nagy Dóra, Kiss Bianka, Dóczi Dorottya (12/A), Bágy Zsuzsanna, Harmath Renáta (1/13/SV) alkották. Kolbászváltó fiúcsapatunk tagjai Farkas János, Kovács Krisztián (12/B), Tóth Dániel, Tamás Gergő, Patkás Gergő (2/14/GYS) voltak.                  

Váltó csapataink a harmadik helyezéseket szerezték meg és érmeket kaptak, iskolánk pedig elismerő oklevélben részesült. Minden résztvevőnk szívvel-lélekkel képviselte iskolánkat ezen az emlékezetes napon!

Muszka Attila testnevelő

Október 23-ai ünnepség

 

Iskolánkban idén is megemlékeztünk az 1956-os forradalom és szabadságharcról. Ünnepi műsorunkat iskolánk udvarán tartottuk.

A Himnusz eléneklése után Csirik Margit köszöntötte az igazgató urat, a tanárokat és diáktársait. Ezt követte Szabó Ferenc tanár úr ünnepi beszéde, majd meghallgattuk iskolánk tanulóinak műsorát. Csengeri Mónika, Kiss Bianka, Németh Tibor és Balogh Bence segítségével a dicső napokat idéztük fel. A magyar történelemnek azt a pillanatát, amikor a világnak immár nem először példát mutatva, a nemzet kiegyenesítette idegen és belső elnyomók által megtiport gerincét, s békés megoldás híján fegyverrel lépett fel demokratikus jogaiért, a nemzeti függetlenség kivívásáért.

Köszönjük az énekkarnak és vezetőjének, Czeglédi Katalinnak tanárnőnek  a műsorban való közreműködését.

Petrás Márta Beatrix


Labdarúgó tábor

 


Szarvason, a válogatott táborában negyvenöten vettünk részt, ebből hárman a gyulai Grosics Gyula Labdarúgó Akadémiához tartozunk. A város egyik szállodájában voltunk elszállásolva öt napon át.

Amikor megérkeztünk mindennapos edzések vették kezdetét. Napi háromszoros étkezés volt biztosítva számunkra.

Nagyon sok élménnyel gazdagodtunk. Talán a legnagyobb élmény az volt számunkra, hogy részt vehettünk a július 31-én Budapesten, a Szusza Ferenc Stadionban megrendezett U19-es Németország-Portugália EB döntőn.

A bevonulásnál az UEFA zászlóját nagy örömmel lengettük. A mérkőzés győztese Németország lett. Jó magatartásunk miatt a bevonulásra kapott mezeket megtarthattuk.

A tábor minden tagja nagyszerűen érezte magát. Ez volt az a nyári tábor, amelyről minden focista gyermek álmodik.

Ovszák DávidSzegedi múzeumlátogatás

 


A tizenegyedik évfolyam emelt szintű történelemre járó diákjaiként, az egyik tétel témájához kapcsolódóan Szegedre mentünk Németh Tamás tanár úrral, hogy megnézzük a város három múzeumában megrendezett egyiptomi kiállítást.

A Balzsamozás termében (Fekete Ház) azt láttuk, hogyan mumifikáltak régen Egyiptomban, hogyan balzsamozták be az embereket miután meghaltak. Itt igazi holttesttel is találkoztunk.

Betekintést nyertünk a Kass Galériában  abba is, hogy milyen is egy igazi egyiptomi sírkamra, miket temettek el régen a fáraókkal. Ezen a helyen láttunk szarkofágot, különböző szobrokat és rajzokat is a falon.

A végére hagytuk a legnagyobb kiállítást,  a fáraók Egyiptoma címet viselő kiállítást a Móra Ferenc Múzeumban. Itt régi viseletek láttunk, amelyeket fel is próbálhattunk. Beleülhettünk és lefeküdhettünk az ott kiállított székekre, ágyra. Láttunk nagyon érdekes kőtáblákat is,  amelyekre hieroglifával írtak és régi edényeket is bemutattak.

Megnéztük a Móra Múzeum állandó kiállításait is. A végén pedig közösen megebédeltünk.

Nagyon jól éreztük magunkat. Rengeteget tanultunk abból, amit láttunk és jól is szórakoztunk. Jó hangulatban telt az egész utazás.

Remélem lesz még ilyen kirándulásban részem, mert amellett, hogy tanulságos, ez össze is hozza a csapatot.

Karsai Rózsa


III. Gyulai 56-os Művészeti Emlékverseny

 


November 7-én a Mogyoróssy János Városi Könyvtár Simonyi-termében a gyulai Október 23. Alapítvány által a gyulai 1956-osok szellemiségének és hőseinek tiszteletére került megrendezésre a művészeti emlékverseny.

Nyolc város – Debrecen, Medgyesegyháza, Balatonfüred, Komádi, Elek, Békés, Budapest és Gyula – diákjai három művészeti kategóriában: szavalás, versmegzenésítés, versillusztráció mutatták be, miként örökíthető át leginkább a forradalom szellemisége. A megnyitón az Október 23. Alapítvány kuratóriumának elnöke, Bagyinszki Zoltán elmondta, az alapítvány célja az, hogy az ’56-os ügy jobban előtérbe kerüljön. Kónya István alpolgármester úr örömét fejezte ki, hogy a tanulók az internetezés vagy egyéb szórakoztató tevékenységek helyett ezt a méltó programot választották.

Iskolánkból Fehér Annamária (12/B), Pándi Rita Anita (1/13/Gy), Acikgöz Halime (11/A, Krattinger Edit volt a felkészítő tanár) tanulónk a szavalás kategóriában képviselték intézményünket.

Az esemény zárásaként a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az Október 23. Alapítvány egy közös ismerkedős, zenés vacsorával invitálta az est résztvevőit.

Rágyanszkiné Harmath Krisztina felkészítő tanárSzent Márton-nap

 


Idén is ellátogattunk, november 11-én, a Szent Márton-napi rendezvényre.

A lampoinos felvonulás előtt a Németvárosi Óvoda udvarán megvendégeltek bennünket különböző Márton-napi finomságokkal, melyet ezúton szeretnénk megköszönni. A hagyomány szerint ilyenkor sült libafalatok kerülnek az asztalra, mivel, aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik. Meleg teát és forralt bort is kínáltak a kedves vendég-látók, mert a néphagyomány szerint ilyenkor kóstolták meg az újbort, ami Márton napjára forrt ki.

A megvendégelés után szebbnél szebb világító lampionokkal, közös éneklés közepette vonultunk el az óvodából az Apor térig, ahol színvonalas műsor fogadott bennünket. Útközben találkozhattunk Libu gúnárral a legnehezebb lúd díjának nyertesével.

Az Apor téren Gyula város polgármestere, dr. Görgényi Ernő mondott ünnepi beszédet, azután következett az Implom József Általános Iskola diákjainak német nyelvű műsora. Átadták a legnehezebb lúd díját, majd a Mártonokat köszöntötte Mittag Mónika iskolánk pedagógusa, a Gyulai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Végül megtekintettünk egy Szent Mártonról szóló árnyjátékot.

Kellemesen és hasznosan telt ez a délutánunk, reméljük jövőre is részt vehetünk ezen a csodás programon.

Marschal Nikolett, Kárnyáczki Balázs nevelőtanárokPályaválasztási vásár


Coca Cola Kupa

 


November 12-én, kellemes őszi időben, a békéscsabai Mester Club műfüves pályáján került megrendezésre az amatőr fiúk alaptornája, amelynek folytatása tavasszal lesz.

Lelkes csapatunkon látszott az összeszokottság hiánya, de tavaszra biztosan sikeresek lehetnek, ha részt vesznek az edzéseken. Ebben a körben 2-0-ra és 4-1-re győztek le ellenfeleink, de a fiúk játéka biztató volt a folytatásra.

Jól szervezett és jó hangulatú tornán vehettünk részt!

Muszka Attila testnevelőIsmét városi bajnok V. korcsoportos foci csapatunk

 

November 10-én, 17-én és 24-én iskolánk Don Bosco Sportcsarnokában került megrendezésre négy csapat részvételével az idei megmérettetés. Csapatunk mindhárom ellenfelét magabiztosan, nagy fölénnyel győzte le és megnyerték a bajnokságot. Valamennyi játékosa bizonyította, hogy ott a helyük a nagyobbak között. 2008 óta rendez a polgármesteri hivatal bajnokságot és eddig minden évben iskolánk győzedelmeskedett.

Eredményeink: Göndöcs Benedek KI-Har-ruckern János KI 11-2, Göndöcs Benedek KI-Román G. 6-1, Göndöcs Benedek KI-Erkel Ferenc G  9-3. Csapatunk névsora: Valach Virgil, Nagy Zoltán, Koncz Krisztofer, Tokaji Zsolt (9/B), Csóka Bence, Kriska Norbert, Barbu Roland, Povázsai Zsolt, Gyöngyösi Gergő, Farkas Norbert (10/B), Szűcs Damján (11/C).

Muszka Attila testnevelésZahorán Kitti remekelt

 

November 15-én rendezték meg  az A.J.K.A. által szervezett Országos Shotokan Karate Bajnokságot, amelyre Békés megyéből, Gyuláról is jöttek versenyzők. Kitti a +18 éves korosztályban, az  „A”-csoportban formagyakorlatból a harmadik, küzdelemből pedig az első helyezést érte el.

Október 11-én, Békéscsabán részt vett az Andó László Emlékversenyen, amelyet volt edzője tiszteletére rendezték meg. Nemzetközi verseny volt, mivel Romániából is jöttek versenyzők. Ezen a versenyen a korosztályában nem voltak lányok csak fiúk, ezért ellenük kellett versenyeznie. Formagyakorlatból a +18 éves korosztályban a második helyezést, küzdelemben pedig az első helyezést szerezte meg. Csapatban, formagyakorlatban második helyezett, küzdelemben pedig első helyezést ért el.


Sarkadi pályaválasztási nap

Vendégségben a mormonok földjén

 

Elindult a Mogyoróssy János Könyvtár őszi előadássorozata.

Kollégiumunk érdeklődő fiataljai; Török Dániel, Bujdosó Dávid, Csordás Krisztián, Nagy Tamás, Buliska György, Cetinsoy Attila, Takács János, Markó Tamás ellátogattak a Világjáró gyulaiak előadására. Az Utazó Vendég Dr. Árpási Zoltán volt. Tanulóink figyelmét már az előadás címe - Utah: Vendégségben a mormonok földjén - is felkeltette.

Megtudtuk, hogy Árpási Zoltán középiskolás korában nyelvtanulás miatt 10 hónapot töltött itt, egy mormon családnál. Most, 20 év múlva, felnőttként járt náluk vendégségben.

Az előadás során részletes leírást kaptunk diavetítés keretében Utah államról. Megismerkedtünk a mormon élet sajátosságaival, a közösségi életükkel, a vallásukkal, a családhoz való viszonyukkal. Megcsodáltuk az épületeiket. A családfakutatásuk pedig az egész világra kiterjed.

A fiúknak nagyon tetszett az előadás, amely hosszabb időre beszédtémául szolgált számukra.

Máté JánosA Magyar Nyelv Napja

 

„Amennyi fűszál van a tarka mezőbe

amennyi csepp víz van a tenger medribe,

Annyi áldás szálljík szent nyelvünk fejire!

Szívesen kívánom!”

 

Jeles alkalomból gyűltünk össze november 13-án iskolánk kápolnájában, ünnepelni „szent nyelvünket”, a magyar nyelvet.

Ez a nap ismét alkalmat adott arra, hogy tudatosan gondoljunk életünk egyik legtermészetesebbnek tartott részére: anyanyelvünkre.

Különleges volt az idei magyar nyelv napja, hiszen városunk rendezvényeivel (Balatonfüred, Debrecen, Nagyszalonta mellett) az országos és határon túli rendezvénysorozathoz csatlakozva még színesebbé, emlékezetesebbé tette az ünnepet. Városszerte a jeles alkalomhoz kapcsolódó nyelvi játékok, beszélgetések zajlottak, közös versmondás, rendhagyó irodalomóra, zenés programok és barangolás a nyelvjárások között.

Iskolánkban a hét első napjától Széll János tanár úr tartott előadást Színes nyelvi szőttes címmel, és hívta az osztályokat barangolásra a nyelvjárások világába.

Anyanyelvünk napjának délelőttjén a magyar nyelv gazdagságát, színeit, zamatát bemutató népköltészeti alkotásokból állítottunk össze rövid műsort. Az alkalomhoz illően népies invitálással, köszöntővel hívtuk beljebb vendégeinket, így kezdvén a megemlékezést, a „vendégséget”. Hallhattunk a naptári év jeles napjaihoz kötődő énekeket, köszöntőket, rigmusokat. De elhangzottak más népköltészeti műfajhoz tartozó darabok: csúfolódók, gyerekdalok, mondókák, népi szólások, közmondások, találós kérdések is. Vidám népmesékkel: A bika a templom tornyán, A nagyotmondó obsitos történetével sikerült jobb kedvre hangolni minden diákot.

Ezután népdalcsokor következett: a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium néhány tanulója énekelt, előadásuk mindenkit megörvendeztetett.

A műsor és a „vendégség” végét közös versmondás zárta, együtt szavaltuk Petőfi Sándor Jó költőnek tartanak című művét. Ezzel készültünk a városi rendezvényre a Petőfi-szobornál, ahol Gyula város diákjai, polgárai több százan egyszerre, Bartus Gyula irányításával olvasták fel Petőfi költeményét. Iskolánkat a 11/A, 11/B, 11/SZ osztályok tanulói lelkesen, illő módon képviselték.

Köszönetet érdemel a szereplésért Acikgöz Halime, Diriczi Krisztina, Karsai Rózsa, Pál Petra, Simon Melinda, Kovács István, Salamon Sándor Bálint.

Köszönjük a Belvárba járó lányok előadását: Berényi Anna, Berényi Flóra, Berényi Luca, Polczer Szabina és Zsiga Karolina énekeltek. 

Végezetül Örkény István újszülött fiához írt szavai álljanak tanácsként előttünk: „Válaszd meg mestereidet. A holtaktól tanulj: Csokonaitól, Aranytól, Petőfitől és József Attilától. Az élőktől is tanulj, a szíve szerint beszélő néptől, melynek nyelvtana óránként és falvanként és kilométerenként változik, mint az eleven víz. … A természettől tanulj. A hullám ritmusát, a szél dudorászását lesd, hozzád ők is magyarul beszélnek. …Mindig mondd ki bátran, amit magadban gondolsz. Magyarul sokféleképpen lehet beszélni, de csak bátran érdemes. S élni is úgy.”

Krattinger Edit


Márai Sándor publicisztikája

 

November 18-án, a városi könyvtárban Mészáros Tibor és Bod Péter színvonalas előadását hallgattuk meg a publicista Márairól, akit eddig csak a szépirodalmi alkotásairól ismertünk.

Jelentős volt a háborús publicisztikája és korának irodalmáról is érzékletesen tudósított. 1928-ban hazaköltözik Párizsból. Lapja, az Újság rendszeresen közli tárcáit, cikkeit, amely köré jelentős olvasótábor szerveződik. Témái sokszínűek voltak (bűnügyi, közéleti, politikai).

Kollégiumunk diákjainak sikerült árnyaltabb képet kapni Márai Sándorról.

Máté JánosAz I. Világháború mai szemmel

 

Kollégiumunk érettségire készülő diákjai a városi könyvtárban, előadáson vettek részt. Az előadást Dr. Szabó Ferenc, iskolánk történelem tanárának édesapja tartotta az I. Világháborúról.

Az előadásnak sikerült ezt a minden szempontból „nehéz” iskolai tananyagot közel hozni a mai fiatalokhoz. Beszélt a háború kirobbanásának igazi okáról, a szemben álló felek erejéről, a katonák szenvedéseiről. Végül a számunkra tragédiával záródó békeszerződésről.

Köszönjük ezt a tartalmas, érdekes előadást, amelyből, reméljük, majd hasznuk származik az érettségi folyamán.

Máté JánosMagyar Nyelv Napjáról emlékeztünk meg az Ifjúsági Központban

 

1844. november 13-án V. Ferdinánd magyar király szentesítette azt a törvényt, amely a magyart államnyelvvé tette. 2011 óta erre a törvényre emlékezve november 13. a Magyar Nyelv Napja.

A Magyar Nyelv Napja hazánkban évről évre alkalmat ad az oktatási, tudományos és a kulturális intézményeknek, a médiának, az anyanyelvápolással foglalkozó civil szervezeteknek a magyar nyelv megünneplésére, a hagyományőrzéssel kapcsolatos rendezvények megtartására, és újabb kezdeményezések, mozgalmak elindítására.

Ennek kapcsán a fiúkollégista diákokkal a Gyulai Ifjúsági Köz-pontba látogattunk el, ahol egy pódiumbeszélgetés keretén belül az Y-generáció és az internetes kommunikáció volt a téma. Az előadók közül az egyik iskolánk tanára, Szász András volt, akit nagy örömmel fogadtak diákjaink.

A beszélgetésből kiderült, hogy, nem a nyelvvel van baj, hanem nagyon sok esetben a nyelvhasználókkal. A nyelvhasználat módja mögött egy általános kultúra és kulturális magatartás áll. A nyelv azt a célt szolgálja, hogy azzal fejezzük ki gondolatainkat, érzelmeinket, vall rólunk, mint beszélőkről. Az igényes beszéd ezért mindig igényes gondolkodás- és magatartásmód.

Gémes Róbert


Hegedűs Endre a Gyulai Várszínház kamaratermében

 

November 3-án este Hegedűs Endre, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas világhírű zongoraművész látogatott el a várszínház kamaratermébe. Koncertjét telt ház fogadta, melynek kollégistáink is részesei voltak.

A Hódmezővásárhelyen született 60 éves zongoraművész Johann Sebastian Bach, Ludvig van Beethoven, Frédéric Chopin, Liszt Ferenc és Richard Wagner műveivel ismertetett meg bennünket.

Elsőként egy „könnyedebb”, kellemes hangzású darabot, Bach kantátájának nyugalmat sugárzó korálját hallgathattuk meg, majd egy kissé nehezebben emészthető remekmű, Beethoven 23 perces szonátája került terítékre, melynek tételei érzelmektől, viharoktól, kétségbeeséstől és szenvedélytől túlfűtött dallamok voltak. A művek között a művész mindig megosztott egy-két aranyos történetet és fontos tudnivalót velünk, miközben kedvesen, szívhez szólóan és szeretetteljesen beszélt zongorájáról.

Hegedűs Endre a zenét egy csodálatos gyógyszernek nevezte és elmondta, számára fontos, hogy ezt a csodát másokkal, velünk is megoszthassa.

Nagyon színvonalas, igényes előadásnak voltunk részesei.

Remeczki Andrea


Mesehősként élni…

 

"Az én utam a mesehős útja" című előadást tekintették meg a Don Bosco kollégium diákjai. Az egészséghét programjainak keretén belül Dr. Kádár Annamária a mesék világán keresztül vezette el hallgatóságát egy szebb, tisztább és igazabb élet felé november 25-én kedden este a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. A Mesepszichológia című könyv szerzője kifejezte: úgy érzi, hogy egész életünk egy mese, egy történet. Nem mindegy, hogy ezt a mesét hogyan adjuk tovább. Az egyik igen fontos módszer az érzelmi intelligencia fejlesztésében a mese.

Előadását Kádár Annamária a klasszikus varázsmesére építette fel. A mesehős elhagyja a családi fészket; ott van életében az áldás, az útravaló: a hamuban sült pogácsa, a megtett út, a különböző próbatételek, a sárkányok, akikkel találkozik, illetve a segítőtársak – és ott van a mese végén a célba érkezés. „A mesében minden mi vagyunk. Nemcsak a mesehőssel tudunk azonosulni, hanem az egyes mesei elemekkel is. Az elindulás a saját komfortzónánknak az elhagyása, hisz csak akkor fejlődhetünk, ha kihívásokkal, próbatételekkel szembesülünk” – emelte ki a pszichológus.

A mesében az áldás, a hamuban sült pogácsa a saját erőforrásaink, amiket útravalóként viszünk magunkkal. A sárkányok sok esetben a saját félelmeink, szorongásaink; a királykisasszony megtalálása a saját jobbik felünknek a felfedezése; míg a célba érkezést értelmezhetjük a saját önmegvalósításunknak is – derült ki az előadásból.

Befejezésül egyik kedvenc meséjét, a kisködmön történetét osztotta meg a hallgatósággal az egyetemi adjunktus.

Gémes RóberZacher Gábor toxikológus előadása

 

Dr. Zacher Gábor toxikológus érdekes előadását hallgattuk meg november 27-én, amelyen iskolánk is részt vett ezen 60 diákjával. 

Az előadás egy óra hosszú volt, amely magába foglalta, miért is kell vigyázni a drog használatával, de nemcsak a drog használatról volt szó, hanem a függőségről is.

Elsősorban a telefon függőségről volt szó, amelyre a legjobb példa az volt, hogy a Gladiátorok, akik a tanárok, hogy küzdenek kint a táblánál, mikor a diák, a pad alatt nyomja a telefont. Sajnos igaza van, hisz nem telik el úgy egy óra, hogy a diák ne nézné meg a telefonjára érkezett üzenetet, amely némi hanggal is jár, ami megzavarja az óra menetét. De ez nem csak az iskolai létre van negatív hatással, ahol egyszerűen nem figyelünk az órán, hanem akár az otthoni életre vagy társaságra is. Így szűnnek meg a személyes kapcsolatteremtések.

Ezután ízelítőt kaptunk az alkohol fogyasztásáról és függőségéről, majd megérkeztünk a célhoz, a kábítószerekhez. A különböző szerek használatát képekből állította össze, amelyhez egy beállt pók volt segítségére. A pók, amely alanyunk volt a kísérletben, olyan módon mutatta meg a drog következményeit, hogy minden egyes hálót máshogy szőtt meg. Szegény pók biztos becsavarodott a végére, amíg nem végeztek a kísérlettekkel.

Néhány példa miket is tartalmazhatnak az egyes kábítószerek:  amit ma extasynek neveznek, drogok széles skáláját tartalmazhatja: LSD-t, kokaint, heroint, amfetaminokat és metamfetaminokat, patkánymérget, koffeint, állatféregtelenítő szereket stb. Ez azért már nem hangzik olyan jól, mint a különböző hatások, amiket elérhetünk velük. Sok fiatal nincs tisztában azzal, mit is fogyaszt és milyen káros hatásai lehetnek. Túlzott fogyasztásuk halált okozhatnak, ahonnan már nincs lehetőség visszafordulni.

Az előadás alatt szerzett tanulságokat köszönjük Dr. Zacher Gábor főorvos toxikológusnak és az utána következő koncert előadóinak, a Sztereo 2.0-nak.

Lovas Gergő (11/SZ)Ki mondja szebben

 

November 28-án rendezte meg a Békés-Csongrád Megyei Német Iskolaegyesület a már hagyományos „Ki mondja szebben” prózamondó versenyt a Mogyoróssy Könyvtárban. Ismét nagy érdeklődésre tett szert a verseny mind három kategóriában (almafa, fűzfa, tölgyfa).

Mint tavaly, ebben az évben is képviseltette magát iskolánk ezen a nívós megmérettetésen. Intézményünkből Karsai Rózsa (11/A) nevezett be, az „Almafa” kategóriában (15-24 éves korosztály). Igényes és hosszú szöveget választott, melyet kívülről, német nyelven adott elő, gratulálunk a kiváló teljesítményéhez!Adventi készülődés

 

Mit várunk a Karácsonytól? Amikor megkérdem a diákoktól, de akár felnőttektől is, többnyire közhelyeket kapok válaszul. „Együtt a család, Szeretet ünnepe, jó ételek, ajándékok, stb.”

A Megszületendőről nem sok szó esik. Ha esik is, csak kis mesék képében.  Angyalkák, Jézuska, csillogás…

Régebben (nem is annyira rég) ez a várakozás teljesen áthatotta az emberek életét, életvitelét. Eszerint keltek-feküdtek. Népszokások, paraliturgiák egész sora társult a várakozás idejéhez.  Kitakarították az egész házat, tiszta díszes textilneműk kerültek sorra a lakásban. A ház környéke, sőt az istállók is „tisztába lettek rakva”. Rendezték az emberi kapcsolatokat, adósságokat. Végül a lelkek is megtisztultak az adventi szentgyónás által. Hajnalonta Rorátéra jártak, és csak azután kezdtek neki bármilyen tevékenységhez.

Az Advent a böjt ideje is volt, felkészülés az eljövendő bőségre. Erre utal például a karácsonyesti halfogyasztás. Levágták a disznót, hogy az ünnep megkezdtével bővelkedjenek egész farsangfarkáig. Nemcsak étellel böjtöltek azonban, hanem a mulatságoktól való tartózkodással is: ebben az időszakban tilos volt minden zenés-táncos mulatság (akárcsak Nagyböjtben), nem lehetett lakodalmat tartani.

Advent egyik jelzése az adventi koszorú: a három lila és egy rózsaszín gyertya egyre növekvő fénye jelzi az Ünnep közeledtét. Hit, Remény, Szeretet és Öröm a gyertyák neve - Öröm a rózsaszíné. Harmadik vasárnap gyújtjuk meg, a színe a Szűzanyára is utal. Kedves szokásként meghonosodott az adventi naptár gyerekek számára: huszonnégy kis ablak, mindegyike egy-egy falat édességet rejt, „ára” pedig egy-egy jócselekedet. naponta kinyílik egy ablak, egyre közelebb kerülve időben is a Karácsonyhoz.

A falusi kultúrában gyakori volt a Szentcsaládjárás, a Szent Családot ábrázoló képet vagy szobrocskát hordták házról házra, és előtte közösen imádkoztak. Arra emlékeztek, hogy Szűz Mária és Szent József ugyanígy jártak házról-házra szállást keresve. Sok Helyen ezzel a szöveggel kopogtattak be: „Szállást keres a Szent Család…”

Gondolkodjunk el, vajon méltóan készülünk-e, vajon mi befogadjuk-e otthonunkba a Szent Családot, a születendő Kisdedet, vagy a várakozással, ünnepléssel csak a saját vágyainkat elégítjük-e ki? Hol töltjük időnket: templomokban vagy áruházakban, palotában vagy istállóban? Belső szobánkban pedig ki a főszereplő: a születendő Megváltó vagy mi magunk?

Karsai Gyöngyi

„Megrendültség”

 

A „megrendülni” fogalma a teológiában nem mást jelent, mint felismerni Isten létét, megtapasztalni a Szentháromságos egy Istent és új életet kezdeni, melynek a középpontjában Krisztus a megváltó a „mester” áll.

 

2014. december 3-án volt iskolánk lelki napja, amelynek fő meghívottja Olasz Lajos atya, intézményünk egykori, Göndöcs Benedek Díjas diákja volt. Iskolánkban találkozott először a krisztusi hittel, s vált kereszténnyé, majd később az érettségi bizonyítvány megszerzése után felvételizett a Debreceni Egyházmegye Egerben lévő szemináriumába (papi képző). Olasz Lajos nagy odaadással és buzgó szívvel végezte az egri szemináriumot nagyon szép eredménnyel. 2014 júniusában szentelték pappá. A lelki nap kapcsán kértünk interjút Lajostól.

§  Rendkívül büszkék vagyunk, hogy iskolánkból kikerült az első áldozópap. Milyen érzésekkel és gondolatokkal jöttél hozzánk, amikor megkaptad a meghívót?

Nagy várakozással és izgalommal készültem erre a napra. Jó szívvel tértem vissza iskolánkba, ahol mindig nagy szeretetet, odaadást,  s nem utolsó sorban támogatást és megértést kaptam tanáraimtól. Emlékek kavarogtak bennem melyek jó érzéssel töltöttek el és mintha „siettették” volna ezek az emlékek az időt, hogy minél hamarább érkezzem meg kedves iskolámba.

§  Milyen volt újra belépni iskolánk épületébe és találkozni a volt tanárokkal?

Nagyon, de nagyon jó volt újra megtapasztalni azt a gyermekközpontú szeretetet, amellyel tanáraim mindig körülvettek, de egyben nagyon, de nagyon izgalmas is, mivel nekem kellett megtartanom a tanárok számára a lelki napot… Olyan volt mintha ismét vizsgáztam volna.

§  Hogy látod, milyenek a mai diákok? Mit tapasztaltál a bemutató szentmisén?

A diákokra nézve és velük beszélgetve ugyanazt a békét és nyugalmat árasztó légkört találtam, mint amikor kiléptem az iskola kapuin… Az oltárnál állva eszembe jutott, hogy nemrég még én ültem a padokban, és hallgattam az  akkori plébános urat, Kovács József atyát prédikálni, akinek nagyon sokat köszönhetek a hivatásom tisztázásában. Az jutott eszembe, hogy vajon van-e még a padokban ülők között, olyan, akit elhív Jézus Krisztus az Isten szolgálatára.

§  Mit üzensz a mai Göndöcsös diákoknak?                                                                

Legyenek bátrak megismerkedni Jézus Krisztussal, és ahhoz is legyenek bátrak hogy el tudják hagyni régi életüket, és egy új életet fogadjanak el Krisztustól a mi Urunktól. Az Isten kegyelme hatalmas, és ha ráhagyatkozunk, nagyon gyorsan közel kerülünk Istenhez. Csodálatos megtapasztalni az istengyermekség elnyerését és azt, hogy mi mindent felkínál Isten az embernek… Megtisztít, meggyógyít, és fokozatosan tesz gyermekévé és teljesen új emberré. Kívánom továbbá, hogy tanuljanak és tanuljanak, mert ez az egyetlen lehetőség a jövőjük számára. Bárkiből is bármi legyen, tanulás nélkül nem maradhat meg jó szakemberként, jó emberként a társai, a közösség, és a társadalom számára.

§  Mit üzensz pedagógusainknak?

Tudom, hogy a köszönet szavai nem lehetnek elegek mindazért, amit kaptam tanáraimtól, de azért mégis elsősorban hálás köszönetet tolmácsolok feléjük,  ha azzal a jósággal és gondoskodó odafigyeléssel veszik körül tanítványaikat, mint egykor minket, akkor biztos vagyok benne, hogy ebből az iskolából csak jó és a jövőtől nem félő embereket engednek ki kezükből.

§  Mi is hálás szívvel köszönjük neked, hogy elfogadtad meghívásunkat és köszönjük Istennek, hogy betöltötted reményeinket és az Ő határtalan jóságával áldjon meg téged és munkádat!

Karsai Károly, diakónus

*****

2014. június 29-én hivatalosak voltunk Olasz Lajos atya primiciájára (első miséjére). Az első mise minden pap életének egy igen jelentős állomása, tulajdonképpen egyenrangú a házasság szentségét felvevők esküvőjével és az utána következő lakodalommal…

A szentmisén több mint tucatnyi paptárs vett részt, köztük a plébánosa, szemináriumi paptanárai, de főhelyet volt tanára, Karsai Károly diakónus kapott a szentmise szolgálatban is.

A szentmise után, amikor Lajos atya megköszönte mindazoknak, akik valamilyen formában eljuttatták hivatásához, meglepetésünkre szülei után elsőként volt tanárát, Karsai Károly diakónust szólította a köszönet és hála szavaival, vele együtt egykori iskoláját.

A szentmisét követő vacsorán kötetlen beszélgetésben sokat megtudhattunk volt diákunk hivatásáról, gondolatairól. Isten áldja, és kísérje őt hivatásában egész életén át!

Karsai Gyöngyi, hittanár

Iskolánkban is járt a Mikulás…

 

December 5-én délután iskolánk munkatársainak gyermekeihez is ellátogatott a Mikulás. A Mikulást váró ünnepséget a kollégium tanulói és nevelői nagy szeretettel és lelkesedéssel készítették elő, hogy a gyermekeknek minél nagyobb élményben legyen részük.

Vendégeink nagy várakozással érkeztek meg a Don Bosco Kollégium ebédlőjébe, ahol a kollégista lányok kedves kis ajándékkal és nagy szeretettel fogadták őket. A Mikulás érkezése előtt kollégista diákjaink szórakoztatták a várakozó tekintetű gyermekeket. A Mikulás ajándéka című színdarabot adták elő nagy sikerrel, miközben a gyerekeket is bevonták a műsorba, közösen énekeltek az énekkarosokkal és mondókákat szavaltak együtt. A színvonalas műsor szereplői a következő tanulóink voltak: Kiss Bianka (11/A), Tóth Claudia (1/11/E), Földvári Anna (1/11/E), Vincze Péter (11/B), Deák Krisztina (2/12/D).

A műsor után énekekkel csalogattuk be a várva várt Mikulást, aki sok-sok csomaggal érkezett meg közénk, ügyes kis krampuszai segítségével. A sok vidám gyermek szép dalokkal, versekkel köszöntötte a Mikulást, mikor egyenként szólította őket, hogy átadja nekik a jól megérdemelt csomagjaikat.

A csomagok kiosztása után elköszöntünk a Mikulástól és énekkel búcsúztunk el tőle, a jövő évi viszontlátás reményében.

Köszönet mindenkinek, akik közreműködtek abban, hogy az ünnepségről a gyermekek vidáman, élményekkel tele, feltöltődve induljanak haza.

Marschal NikolettKiváló szereplés a III. Illéssy Gasztro Kupán 

 

Az országos verseny december 6-án került megrendezésre, Kisújszálláson.  A versenyen szakács és  pincér tanulóink vettek részt.

A megmérettetésen a hagyományos hidegkonyhai kategóriák mellett, élőmunkás verseny is volt a diákok számára. A magas színvonalú elméleti és gyakorlati versenyen tanulóink kitettek magukért.

A szakács melegkonyhai ételkészítés kategóriában Seprenyi Nikolett aranyérmet szerzett (felkészítője Nyári János /Elizabeth Hotel/ volt. Tornyi Terézia Cecília bronzérmet, míg Papp Máté Zoltán diplomát kapott. Mindkét tanulónk felkészítő tanára Fodor Imre szakoktató volt.

Pincér tanulóink, csapatban  (Csillag Dóra és Nagy Tamás) bronzérmet ért el (felkészítő tanáruk Kubik Sándor szakoktató volt).

Diákjaink ügyesen helytálltak, boldogan és elégedetten tértek haza, kitűzve maguk elé a jövő évi még sikeresebb szereplést.

Fodor Imre és Kubik Sándor szakoktatókNémet nyelvű akadályverseny

 

Már negyedik alkalommal rendeztük meg december 10-én a karácsonyi, játékos német versenyünket. Ismét nagyon sok 6. és 7. osztályos diák érkezett a megyénkből (Békéscsabáról, Elekről, Gyuláról, Kevermesről, Sarkadról, Vésztőről). Összesen 17 csapatot köszöntöttünk kísérőikkel együtt a rendezvényen. Csapatonként négy fő vett részt a versenyben.

A verseny 10 órakor, a hivatalos megnyitóval indult, amikor is Dr. Czirok Sándor   igazgató úr köszöntötte a diákokat és kísérőiket. Beszédében a német nyelv tanulásának fontosságára hívta fel a figyelmet, majd a verseny szervezője, Mittag Roland tanár úr köszönte meg a diákok és tanárok segítségét a német nyelv népszerűsítésében.

A résztvevőknek hat akadályt kellett teljesíteniük időre. A feladatok az Osztrák Képzési Központ (ÖSB) játékgyűjteményéből és az iskolában tanító némettanárok által összeállított feladatokból álltak. Nem csak tudásra, hanem ötletességre, kooperatív munkára, gyorsaságra és a szerencsére is szükségük volt a versenyzőknek a győzelemhez.

A kifáradt diákokat és pedagógusokat finom ebéddel is vendégül láttuk, és bemutattuk gyönyörű, modern iskolánkat is vendégeinknek. Az ebédet az eredményhirdetés követte, ahonnan minden diák ajándékokkal távozhatott. A versenyt a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Általános Iskola nyerte meg. Második helyezett a gyulai Magvető Református Általános Iskola, a harmadik a békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános Iskola, a negyedik a vésztői Szabó Pál Általános Iskola, míg az ötödik a Sarkadi Általános Iskola csapata lett.

Gratulálunk a nyerteseknek!Megvédte címét a VI. korcsoportos futsal csapatunk

 

Öt fordulóban (november 5., 12., 20., 27. és december 3.), kiváló játékkal, hibátlan teljesítménnyel nyerte meg „A”-csapatunk a városi bajnokságot és védte meg címét, amelyet 2007 óta őriz. Már hagyomány, hogy a Polgármesteri Hivatalban a Göndöcs csapatait szólítják az első helyen. Ezek a szép sikerek reményt adnak a megyei tornákon való jó szereplésre is. Kiválóan teljesített „B”-csapatunk is, megszerezvén a második helyet.

Eredeményeink: Göndöcs B KI „A”-Kará-csonyi J KG 3-2, Göndöcs B KI „A”-Göndöcs „B” 11-3, Göndöcs B KI „A”-Harruckern J KI 15-0, Göndöcs B KI „A”-Román G 13-1, Göndöcs B KI „A”-Erkel F G 8-2, Göndöcs B KI „B”-Román G 7-2, Göndöcs B KI „B”-Karácsonyi J KG 1-3, Göndöcs B KI „B”-Erkel F G 5-4, Göndöcs B KI „B”-Harruckern J KI 5-3.

„A”-csapataink tagjai: Zádori Krisztián, Lipták Ákos, Mákos Dávid, Bosnyák Krisztián, Pintér Kristóf (11/C), Vörös Márk, Gyevi-Nagy Balázs (12/A), Rebők Imre (1/13/VS)

„B”-csapatunk tagjai: Patkás Robin (2/12/G), Marczy Tamás, Jónás Tamás, Nemes Etele, Kobela Ákos (11/C), Kovács Ferenc, Rajna Lóránt, Karkus István, Balogh Bence (12/A), Danka Szabolcs (2/12/E), Tamás Gergő (2/14/GYS).

Sok sikert csapatainknak a megyei bajnokságban!

Muszka Attila testnevelőGyőztünk a Prohászka Zsolt Emlékversenyen

 

Kiváló csapatot állított ki iskolánk, a színvonalra sem lehetett panasz, december 7-én izgalmas mérkőzéseket láthatott a közönség.

Csapatunkat nem sikerült ellenfeleinknek megszorítania, száz százalékos teljesítménnyel végzett az első helyen, megszerezve a Kölyök Kupát és a legjobb felkészítő tanárnak járó díjat is. A torna egyben felkészítő is volt a megyei futsal bajnokságra.

Eredményeink: Göndöcs B KI-Karácsonyi JKG 4-0, Göndöcs B KI-Román G 8-1, Göndöcs B KI-Erkel F G 10-0. Csapatunk tagjai voltak: Lipták Ákos, Kajári Attila (11/C), Vörös Márk, Rajna Lóránt (12/A), Rebők Imre, Erdős Márk, Zabari Dávid (13/VS). Gratulálunk csapatunknak!

Muszka Attila testnevelőFutsal labdarúgó bajnokság megyei elődöntők

Gyulán megnyertük a csoportot

 

Az idén négy csoportban küzdenek a csapatok és a győztesek jutnak a megyei döntőbe, annak győztese pedig az országosba. A rendezvénysorozaton iskolánk két csapattal képviselteti magát.

December 10-én „A”-csapatunknak nagyon jól sikerült a bemutatkozása. Hazai környezetben, fergeteges hangulatban játszottak, amit iskolatársaik biztosítottak, síppal, dobbal, nádi hegedűvel és akinek nem jutott, az üres műanyag palackokkal. Meg is hálálta csapatunk a szurkolást, hiszen mind a négy vetélytársát legyőzve, nagy fölénnyel jutott a megyei döntőbe.

Eredményeink: Göndöcs B KI „A”–Erkel F G 3-0, Göndöcs B KI „A”–Andrássy Gy G 5-0, Göndöcs B KI „A”–Széchenyi I SZKI 6-1, Göndöcs B KI „A”–Gépészeti SZKI         2-0.

A csapat névsora: Szabó Csaba, Lipták Ákos, Kajári Attila (11/C), Vörös Márk, Rajna Lóránt (12/A), Rebők Imre, Zabari Dávid, Erdős Márk (1/13/VS).         

Szarvas

„A”-csapatunk továbbjutása után reménykedtünk, hogy „B”-csapatunk, Szarvason, december 11-én is ki tudja harcolni ugyanezt. Egy ellenfelünket azonban nem tudtuk legyőzni, így a második helyen végzett csapatunk, ami nagyon szép teljesítmény. Szomorúságra semmi okunk, hiszen második vonalunk is nagyon erős és ők a biztosítékok a jövőbeni sikerek eléréséhez.

Eredményeink: Göndöcs B KI „B”-Székely M KI 1-2, Göndöcs B KI „B”-Kemény G SZKI 6-0, Göndöcs B KI „B”-BÉKSZI Kós K Tagint 6-0, Göndöcs B KI „B”- Vajda P Ev G 2-1

Csapatunk névsora: Zádori Krisztián, Ne-mes Etele, Mákos Dávid, Pintér Kristóf, Bosnyák Krisztián, Jónás Tamás, Kobela Ákos (11/C), Gyevi-Nagy Balázs, Kovács Ferenc (12/A), Ta-más Gergő (14/GYS).

Muszka Attila testnevelő

Gyertyafényes karácsonyi ünnep

 

Advent, december utolsó hetei: a várakozás, készülődés, a békesség ideje és a várvavárt karácsonyi szüneté.

Lélekben és hangulatban készülve az ünnepekre december 16-án délután a Várszínház Kamaratermében gyülekeztünk: diákok és tanárok egyaránt izgalommal.

Vendégünk volt Kovács Péter plébános úr, aki megosztotta velünk gondolatait az ünnepi várakozásról. Ezután Dr. Czirok Sándor igazgató úr a diákok munkáját méltató beszéde következett, majd hangos tapsvihar, lelkes helyeslés közepette sok ajándékkönyv talált gazdára.

Ezek után az ünnepi műsorra került sor. Iskolánk énekkara több csodálatos dallal szerepelt. Duettet hallhattunk Czeglédi Katalin tanárnő és Gergely Vivien (10/A) előadásában. Busi Anikó szólót énekelt, és Lavrincsik Katalin (11/SZ) karácsonyi népdalcsokrot adott elő citerán. Gratulálunk!

Irodalmi műsorunk részeként fontos kiemelni Muszka Hunor és Karsai Anna előadását. Munkatársaink gyermekeinek szereplését mindig nagy szeretettel, meghatottsággal figyeli mindenki. Hunor egy szép karácsonyi mesét, Anna a Karácsony felé című dalt énekelte szívet melengetően.

A karácsonyi verseket, versrészleteket a 11/A osztály tanulói tolmácsolták lelkesen, színvonalasan. Külön köszönet a szép felkészülésért Diriczi Krisztinának, Acikgöz Halimének, Pál Petrának, Karsai Rózsának, Gargya Andreának, Kasra Imennek, Szőke Márknak, Burgel Krisztiánnak, Major Márknak. Ügyesek voltak!

Akinek a munkája nélkül nem jöhetett volna létre ez az emlékezetes este: Bagosi Róbert tanár úr. Köszönjük segítségét, türelmét!

Áldott, békés Karácsonyt, jó pihenést kívánok mindenkinek!

Krattinger EditKiváló diákjainkat és felkészítőiket köszöntöttük

 


December 17-én, ünnepélyesen köszöntöttük az országos szakmai, a közismereti versenyeken kiváló eredményeket elérő tanulóinkat, a sportban kitűnő diákjainkat és felkészítő tanáraikat. A gyulai középiskolák között idén is diákjaink szerezték a legtöbb érmes helyezést. Kiválóságaink arany-, ezüst-, illetve bronz oklevél minősítésben részesültek. Arany oklevél elismerést 34 tanulónk, ezüst oklevelet 13, míg bronz oklevelet 11 diákunk kapott. A díjazottak között 20 fő sportolónk kapott elismerést teljesítményéért.

A nagyszerű eredmények elérését 25 fő felkészítő tanár, illetve edző segítette.

A kitüntetetteket Karsai Károly, állandó diakónus és Dr. Czirok Sándor igazgató köszöntötte.

Arany oklevelet kapott: Balogh Gusztáv, Bánhegyi Zita, Csiaki Tímea, Czirok József, Danka Szabolcs, Dóczi Dorottya, Erdős Márk Szabolcs, Fórizs Elek, Földvári Anna, Gregus Evelin, Hegedűs Martin, Horga Leonetta, Horváth Kristóf, Juhász Tibor, Kovács Balázs, Lestyán Lionel, Manga Zsolt, Manga Milán, Mannheim Dorián, Muszka Milán, Ovszák Dávid, Petrovszki Dániel, Racskó Ramóna, Rebők Imre Gergely, Reszelő József, Sebők Alexandra, Seprenyi Nikolett, Szabó Csaba, Szerencsés Mónika, Szűcs Dániel, Tóth Claudia, Tóth Dániel, Zabari Dávid, Vincze Gyula.

Ezüst oklevélben részesült: Csengeri Mónika, Csillag Dóra, Erdélyi Angéla, Laurencsik Melinda, Lovas Gergő, Gulyás Kitti Szabina, Nagy Tamás, Pribék Tamás, Rácz Mónika Erzsébet, Sánta Julianna, Tornyi Gergő József, Török Andrea, Varga Lajos Botond.

Bronz oklevelet vett át: Benkő Tímea, Borsos Afrodité Vivien, Csikós Kitti Vanessza,  Kiss Tamás, Kovács Júlia,  Molnár Ilona, Morár Fruzsina, Nagy Dóra, Sánta Dóra, Szabó Boglárka Fatime, Tornyi Terézia Cecília.

Kiváló felkészítő tanári, edzői munkát elismerő oklevelet kapott: Antal Zsolt, Bagosi Kinga, Dobi Róbert, Doktor Zoltán, Fekete Szabolcs, Fodor Imre, Hajdú Katalin, Kern Szilárd, Kikity Márió, Klausz László, Kónya Margit, Kotroczó Béla, Krajcsiné Sócó Edit, Kubik Sándor, Marschal Ákos, Máté János, Misák Edina, Monostori Lujza, Muszka Attila, Nagy Jánosné, Nagy József, Nagy Károly, Novákné Kiss Mária, Petrás Márta Beatrix, Takács László.

A rendezvényen köszöntöttük munkaközösség-vezetőket is, akik a háttérből segítették a nagyszerű eredmények elérését. Külön elismertük munkatársainknak, Doktor Zoltánnak és Karsai Károlynak a munkáját, valamint Steigerwald Ernőnek, a Grosics Gyula Labdarúgó Akadémia létesítményvezetőjének az egész éves segítő együttműködését.

Fekete Szabolcs munkaközösség-vezető a versenyzők és a felkészítők nevében köszönte meg Dr. Czirok Sándor igazgató úrnak azt, hogy lehetővé tette a versenyekre való felkészülést, a versenyeken való részvételt.

Ünnepségünk végén állófogadással is megtiszteltük kitűnőségeinket.

Harmadszor is az országos döntőben csapatunk

 


A megyei döntőt Szarvason, december 18-án a négy elődöntő győztese vívta. A torna, hasonlóan az elmúlt évekhez, igen magas színvonalú volt.

Az erős mezőnyben a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium csapatával kezdtünk és leírhatatlan küzdelemben Rebők Imre góljával, amit négy perccel a befejezés előtt szerzett, 1-0 arányban nyertünk.

A második mérkőzésünk a hazai Székely Mihály Szakképző Intézmény ellen már sima volt, hiszen nagyon fegyelmezett taktikával 4-1-re hoztuk meccset. Ezután sem lazíthattunk, hiszen a szeghalmi Péter András Gimnázium váratlanul 6-1-re elpáholta a csabaiakat és, ha bennünket is legyőznek, ők nyernek. Erre azonban nem került sor és esélyt sem adva győztünk 9–0-ra, megnyerve döntőt. Játékosaink szívvel-lélekkel, az utolsó pillanatig maximálisan koncentrálva érték el zsinórban harmadszor ezt a kiváló eredményt, amelyre még nem volt példa.

Mindenki elismeréssel nyugtázta, hogy ebben a tanévben is az arra legméltóbb csapat képviselheti megyénket a Zalaegerszegen megrendezésre kerülő országos döntőben, amelyre eredményes játékot és sok sikert kívánunk csapatunknak.

Csapatunk tagjai Kriska Norbert (10/B), Szabó Csaba, Lipták Ákos, Szűcs Damján, Kajári Attila (11/C), Vörös Márk, Rajna Lóránt (12/A), Rebők Imre, Zabari Dávid (1/13VS)   voltak.

Muszka Attila testnevelő„Jó házigazdák voltunk!”

 


Már hagyomány, hogy iskolánk ad otthont a gyulai oktatási intézmények közötti pedagógus labdarúgó kupának. Így volt ez idén is, december 18-án, amelyre négy csapat nevezett be.

A rendezvény - mint minden évben - baráti és jó hangulatban telt el. A mérkőzések mindegyike szoros küzdelemben zajlott, fej-fej mellett haladtak a csapatok.

Minden versenynek van győztese és résztvevője, így egy rangsor is kialakult a végére. A végeredmény: I. helyezett: Erkel Ferenc Gimnázium, II. helyezett: Harruckern Közoktatási Intézmény, III. helyezett: GYAKI–Implom Általános Iskola-5-ös számú Általános iskola, IV. helyezett: Göndöcs Benedek Középiskola.

Fekete Szabolcs


Karácsonyi Istentisztelet

Megköszöntük munkatársaink munkáját

 

December 19-én, a téli szünet előtti utolsó napon a hagyományainkhoz híven ünnepi Istentiszteletünk volt, amelyet Karsai Károly állandó diakónus úr tartott meg iskolánk kápolnájában. Az Istentiszteletet kihangosítottuk, így azon azok is "részt vehettek" azon, akik nem fértek be a Don Bosco kápolnába.

Ezen a napon köszönte meg Dr. Czirok Sándor igazgató úr több munkatársunknak is az egész éves munkáját. Elismerő oklevelet kapott: Boncsér Dezső, Fekete Szabolcs, Fenyvesi Tibor, Gedeon Éva, Gombos Katalin, Havas Istvánné, Hupli Titanilla, Karsai Károly, Kissné Szabó Anita,  Krajcsiné Sócó Edit, Mittag Roland, Novákné Kiss Mária, Regele Piroska, Rágyanszkiné Harmath Krisztina, Simonfi Margit, Szabó Ferenc, Szabóné Erdődi Mária, Szerb Károlyné, Széll János, Zombainé Tarnótzky Krisztina.

A munkatársak nevében Szabóné Erdődi Mária köszönte meg igazgató úrnak az egész éves fáradozásait, segítségét.

Dr. Czirok Sándor igazgató


 

Kitüntetésben részesült Regele Piroska tanárnő

 

Nagy elismerésben részesült pedagógusunk, Regele Piroska, akit Gyula Város Önkormányzata Gyula Város Sportjáért kitüntetésben részesítette városunk sportéletében végzett odaadó tevékenysége elismeréséül. A díjat Dr. Görgényi Ernő polgármester úr adta át január 31-én munkatársunknak.

Regele Piroska középiskolás korában - édesapjának köszönhetően, aki nagyon szerette a sportot - a gyulai úszóegyesületnek volt tagja és már ekkor alkalma nyílt arra, hogy jobban bekapcsolódjon  a gyulai úszó és műugró életbe, alapfokú úszó versenybíró képesítést is szerzett. A megyében édesapja szervezte az úszó versenyeket, amelyeken Gyulán versenybíróként rendszeresen közreműködött.

1969-től rendelkezik az atlétika sportágban is versenybírói képesítéssel. Ennek köszönhetően a városi  atlétikai versenyek rendszeres és aktívan résztvevője volt. Alap-, majd középfokú sportvezető képzőt, alapfokú úszó oktatóit és úszómesteri tanfolyamot is végzett. 1990-ben a triatlon sportágban is letette a versenybírói vizsgát. Édesapja, Dr. Regele Károly több éven keresztül volt a Békés megyei Úszószövetség elnöke, aki mellett Regele Piroska a titkári feladatokat látta el, majd édesapja halála után 1996-2002-ig elnöke volt a megyei szövetségnek.

Az 1996-ban megalakult Dr. Regele Károly Szenior Úszóklub elnökeként, amely évekig megyei működésű klub volt, szervezi a szenior versenyeket, a szenior úszók programjainak a lebonyolítását. Legismertebb rendezvényeik a januárban megrendezésre kerülő két napos Várfürdő Masters Verseny, valamint az augusztusi, három napos Országos Szenior Úszó Bajnokság, amely ebben az évben 45. alkalommal kerül megrendezésre. Ezen a versenyen több száz sportoló - a családi váltók miatt egész családok is - vesznek részt nagyszülőktől az unokákig.

1999-től négy évig volt az Önkormányzat mellett működő sportszaktanácsadó testület tagja is.

Gratulálunk munkatársunknak, nagyon megérdemelte a kitüntetést és kívánjuk, hogy még sokáig szolgálja városunk spotéletét, örömet szerezve rengeteg fiatalnak és idősebbnek egyaránt.

Dr. Czirok Sándor


Második helyezés az országos csapatversenyben

 

Decemberében indult a "Sorsfordító Évfordulók" országos történelmi csapatverseny, amelyen iskolánk csapata Karsai Rózsa (11/A), Kiss Bianka (12/A) Muszka Milán, Horváth Kristóf (11/B), Petrovszki Dániel (12/B) is részt vett.

A csoport tagjai közösen dolgoztak, azonban voltak olyan feladatok, amelyeknél egyéni tapasztalataikra, véleményeikre voltak kíváncsiak a szervezők. Az egyéni munka során a csapattagok dolgozatokat, majd közösen „A berlini fal lebontása és ennek következményeiről"  power pointos bemutatót készítettek.

Iskolánk csapat kiválóan szerepelt, hiszen az országos versenyben második helyezést értek el, megelőzve olyan iskolák csapatait, mint a budapesti Fasori Evangélikus Gimnázium, a szegedi Deák Ferenc Gimnázium, a váci Boronkay György Szakközépiskola és Gimnázium. Diákjainkat Petrás Márta tanárnő készítette fel a versenyre.

További hasonló szép eredményeket kívánunk!


Siker a vers- és prózamondó versenyen

 

Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően az orosházi könyvtárban vers- és prózamondó versenyt rendeztek. A könyvtár névadója, Justh Zsigmond, író, irodalomszervező, előtte tisztelegve, születésének évfordulója alkalmával február 16-án került sor a vetélkedésre.

Békés és Csongrád megye középiskoláiból most is sok diák vett részt a megmérettetésen, színvonalasan előadott versekkel, prózai művekkel. A versmondók két kategóriában indulhattak: a 9-10. és a 11-12. évfolyamosok csoportjában.

Iskolánkat három tanuló képviselte: Csirik Margit (11/SZ), Horváth Kristóf (11/B) és Szőke Márk a (11/A) osztályból. Mindhárman a második fordulóban szerepeltek, először Margit, majd Kristóf és Márk következett.

A verseny színvonalát és nehézségét jelzi, hogy a szentesi Horváth László Gimnázium drámatagozatos diákjai mindegyik kategóriában szép számmal indultak.

Tanulóink így is jól szerepeltek, a verseny színvonalának megfelelően, ügyesen alkalmazkodva adták elő a műveket. Margit és Kristóf egy-egy Arany-verset, Márk Mécs László költeményét szavalta.

A végeredmény számunkra is sikert hozott, hiszen Szőke Márk a vers üzenetének hiteles közvetítéséért különdíjat kapott. Margit és Kristóf oklevelet vettek át, méltóképp képviselve iskolánkat.  Gratulálunk!

Krattinger Edit


Harmadszor is az országos futsal döntőben csapatunk

 

2015. január 30. és február 1. között rendezték meg az V.-VI. korcsoportos Teremlabdarúgás–Futsal Diákolimpia® Országos Döntőjét, Zalaegerszegen.

A futsal a népszerű sportágak közé tartozik a Diákolimpia® versenyek sorában. Az előző évek magas nevezési száma az idei tanévben tovább emelkedett. Rekord számú iskolacsapat – 354 együttes – küzdött meg a megyei és a budapesti előversenyek során az országos döntőbe jutásért. Megyénkből 19 csapat nevezett és nagy örömünkre iskolánk vívta ki ebben az évben is a részvételt ezen a rangos eseményen, immár harmadszor egymás után.

Hatalmas volt a tét, hiszen nemcsak a diákolimpiai bajnokság és az aranyérem sorsa dőlt el Zalaegerszegen, hanem a győztes csapat képviselheti Magyarországot az Iskolai Futsal Világbajnokságon (ISF) is.

Iskolánk csapata a „D”-jelű, úgynevezett „halál” csoportba került. Óriási izgalmakat hoztak a csoportmérkőzések. Csapatunk két győzelemmel és két vereséggel nem jutott a legjobb nyolc közé, egyetlen ponttal maradtunk le a továbbjutásról. Csoportunkban a negyedik helyet szereztük meg és összességében a 12-15. helyen végeztünk. Szereplésünk így is tisztességes volt, hiszen legyőztük a későbbi harmadik és a hatodik helyezett csapatokat. Csapatunkból a jók közül is kiemelkedett Zabari Dávid, aki öt góljával a legeredményesebb játékosunk lett.

Eredményeink: Göndöcs- Nyíregyházi Vasvári 1:1 (B:2:3), Budapesti TE Gyakorló-öndöcs 3:2, Debreceni Balásházy-Göndöcs 1:1 (B:5:6), Göndöcs- Pécsi Deák 5:3,

A csapat tagjai Rajna Lóránt, Vörös Márk, Gyevi-Nagy Balázs (12/A), Lipták Ákos, Zádori Krisztián, Szabó Csaba (11/C), Rebők Imre, Erdős Márk, Zabari Dávid (1/13/SV) voltak.

Gratulálunk játékosainknak a tisztességes helytállásukért, sok sikert és eredményességet kívánunk nekik, a klubjaiknak és edzőiknek. Köszönjük iskolánknak, hogy részt vehettünk ezen a fontos rendezvényen.

Muszka Attila testnevelő


Megnyertük a Hajnal Imre Matematikai Tesztversenyt

 

A Bolyai János Matematikai Társulat Békés Megyei Tagozata március 21-én rendezte meg a Hajnal Imre Matematikai Tesztversenyt. A tanulók kategóriánként különböző feladatlapon 90 perc alatt kellett 25 feladatot megoldaniuk.

A szakiskolás kategóriában tanulóink nagyon eredményesen szerepeltek, hiszen Hajnal Dominik első, míg Földvári Bence harmadik helyezést ért el. Mindketten 9. évfolyamos tanulók. Felkészítő tanáruk Dr. Márkusné Kósa Ágnes volt.

Gratulálunk a versenyzőknek!

Novákné Kiss Mária


Farsangi bál

 

Tizennyolcadik alkalommal rendeztük meg farsangi bálunkat, amelyet Dr. Czirok Sándor igazgató úr köszöntője és a Himnusz eléneklése után a Palotással nyitottunk meg.  Hagyományaink szerint keringővel kezdtük meg a táncot.  Rágyanszkiné Harmath Krisztina konferálása mellett Czeglédi Katalin operett slágereket adott elő, majd Király Endre és barátai társastánc bemutatót tartottak. A program második részében néptánc bemutató, majd a Berill tánccsoport zárta a remek műsort.

Az estén végig kiváló hangulat volt, énekeltük, táncoltunk, örültünk egymásnak.

A táncot megszakító szünetben tombolát húztunk. Nagyon sok nyeremény volt, szinte senki nem ment üres kézzel haza. Ismét emlékezetes estével búcsúztattuk a telet.


Németvárosi disznótorSzalagavató

 

Szalagavató ünnepségünkre január 30-án került sor iskolánk Don Bosco Sportcsarnokában. Az ünnepségen nyolc végzős osztály tanulói, közel kétszáz diák emlékezett az együtt töltött évekre.

A Himnusz közös eléneklése után Arany János Domokos napra című remekműve szolgált szellemi útravalóul az ünnepelteknek.

A végzős tanulók nevében Csengeri Mónika búcsúzott, köszönetet mondva a tanároknak, szakoktatóknak, az oly sok áldozatot vállaló szülőknek.

Az alsóbb éves diákok nevében Busi Anita mondott búcsúbeszédet, majd városunk alpol-gármestere, Kónya István is köszöntötte a diákokat és a szülőket.

Igazgatónk, dr. Czirok Sándor búcsúztató szavait követően az ünnepelt osztályok vonultak a színpadra. A szalagokat Karsai Károly tanár úr, állandó diakónus áldotta meg, majd a délután legünnepélyesebb eseménye, a szalagtűzés következett.

A műsor második részében Czeglédi Katalin tanárnő, Gergely Vivien, Márk Cintia énekszámai szórakoztatták a nézőket. Az énekes-gitáros Magyar István után a búcsúzó osztályok filmösszeállításait láthattuk, amelyekben középiskolás éveik legkedvesebb pillanatait gyűjtötték csokorba.

Czeglédi Katalin újabb, nagy tetszéssel fogadott szólóéneke után végzős tanulóink keringője zárta a szalagavatót, vastapsra késztetve a szép számú vendégsereget.

Szabó Ferenc


Hagyj nyomot magad után*

Kedves Diákok! Egy nagyon ősi beavatás jelenkori megvalósulásának vagytok a főszereplői azzal, hogy a szívetek fölé tűzzük az önállósodást, a felelősségvállalást, a jövőt a múlttal összekötő, de egy közösséghez, egy erős kötelékhez, a  Göndöcshöz való tartozást is jelképező szalagot és iskolánk címerét. Remélem, mindkettőt büszkén, méltósággal fogjátok viselni és a bennük rejlő üzeneteket sem fogjátok elfelejteni soha!

Hamarosan egy fontos próbatételre, az érettségi-, vagy a szakmai vizsgára kerül sor, amelyet, mint kihívást komolyan kell venni, hiszen annak az eredménye az egész további életetekre kihatással lehet. Nagy butaság lenne, ha ennek az időszaknak felelőtlenül vágnátok bele. Ezt a csatát egyedül is meg lehet vívni, de azért vannak a társaitok, a tanáraitok a szüleitek, hogy ebben segítsenek benneteket, mert együtt többre lehet jutni és jóval kisebb lesz az elbukás veszélye is. Tanuljatok összefogást a kanadai vadludaktól, amelyek együtt akár 70%-kal is hosszabb távolságot képesek megtenni, mint egyedül. Mindezt a közösen megtett szárnycsapásaiknak és az emiatt megnőtt felhajtóerőnek köszönhetik. Rájöttek, ha együtt repülnek, a társak erőfeszítése által az is vissza tud kerülni a sorba, amelyik egyébként lemaradna a többitől. Ha a vadlibáknak van ennyi eszük, akkor nekünk is megéri összefogni a céljaink elérése érdekében. Meggyőződésem, hogy a közösségben, a közösségért is tevékenykedve bontakoztathatjuk ki egyéniségünket, valósíthatjuk meg önmagunkat. Gróf Széchenyi István szavaival: "Az ember csak annyit ér, amennyi hasznot hajt embertársának, hazájának, s ezáltal az egész emberiségnek..."

Kedves Végzősök! Négy dolog létezik, amit soha nem tudunk visszahozni; a szót, miután kimondtuk, a kő nyomát, amit eldobtunk,  az alkalmat, amit elszalasztottunk, az időt, ami már elmúlt. Ezekről  a szalagavató az ünnepi pillanataiban se feledkezzetek meg. Ennek szellemében, az értékeink megőrzésével végezzétek minél jobban a munkátokat, éljétek az életeteket úgy, ahogy ez az alábbi történet is üzeni nekünk!

Egyszer egy gyermek megkérdezte a nagyapját, hogy mit ír egy lapra. Rólad írok, de a szavaknál fontosabb a ceruza, amivel írok. A gyermek értetlenkedve nézett rá. A ceruzának öt értéke van - mondta a nagyapa. Az első érték: Tehetsz nagy dolgokat, de soha nem feledd, hogy létezik egy, a lépteinket vezető Kéz. Ezt a kezet Istennek nevezzük és Ő vezet minket mindig a kívánsága szerint. A második érték: Időnként abba kell hagynom az írást, hogy meghegyezzem a ceruzát, amely kevés fájdalmat okoz a ceruzának, viszont az annál élesebb lesz. Ez azt jelenti, hogy el kell tudnod viselni a fájdalmakat, mivel ezek jobbá tesznek téged. A harmadik érték: A ceruza megengedi a radír használatát, hogy kitörüljük azt, ami téves. Kijavítani egy dolgot, nem jelent feltétlenül rosszat, a legfontosabb az, hogy megmaradjunk az igaz, egyenes úton. A negyedik érték: A ceruzának nem a fája, vagy a külső formája a fontos, hanem a benne lévő grafit. Ugyanígy gondozd azt, ami benned történik. Végül az ötödik érték: Mindig hagyj nyomot! Tudnod kell, bármit teszel is életedben, nyomokat fogsz hagyni, ezért meg kell próbálnod minden tettedet tudatosan és a lehető legnagyobb odafigyeléssel tenned.

Kedves Diákok! Nagyon örülnénk, ha ezeket az értékeket sikerülne  még jobban tudatosítanotok, megtartanotok és ezáltal olyan emberré válnotok,  aki az egész életében békében él a világgal, akire büszke lehet a családja, a gyermekei,  az egykori iskolája, a tanárai és hazánk is.

Dr. Czirok Sándor, igazgató

*Elhangzott a Szalagavató ünnepségen
Angol akadályverseny

 

Negyedik alkalommal hirdette meg iskolánk február 18-án a Kreatív Kalandtúra a Grimm testvérek nyomában című vetélkedőt. Ebben az évben a Holle Anyó című mese került feldolgozásra angol, néprajz, testnevelés, matematika, informatika, vendéglátás és egészségügyi ismeretek tantárgyak keretében.

A több mit 70 versenyző a megye különböző iskoláit képviselte, Gyula,  Csanádapáca, Sarkad, Elek. A verseny célja, hogy a gyerekek ne csak a tantárgyi ismereteiket használják, hanem képesek legyenek együttműködve, kreativitásukat kihasználva játékos feladatokat megoldani. Angol nyelvből a Holle anyó mesét dolgozták fel angolul. Néprajzból anyagokat és régi eszközöket kellett felismerni, vendéglátásból marcipángolyókat kellett készíteni, 30 különböző magot kellett felismerni, egészségügyi ismeretekből a mesében történt baleset által történt sebet kellett ellátni. Matematikából a mese történetében előforduló gyümölcsökkel, kenyérrel számításokat végeztek, informatikából játékos feladatokon keresztül bizonyíthatták tudásukat a diákok számítógépes ismeretből, testnevelésből a meséhez kapcsolódó sportos feladatokat oldottak meg a részt vevők. A kifáradt diákokat ebéddel vendégelte meg iskolánk. 

A versenyen első helyen végeztek a Dürer Albert Általános Iskola (Gyula) diákjai, második helyen a Bay Zoltán Általános Iskola (Gyula), harmadik helyen végeztek holtversenyben a Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola (Csanádapáca) és az 5. számú Általános Iskola (Gyula) diákjai. Gratulálunk a nyerteseknek és minden résztvevőnek.


A Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja

 

Február 25-e hazánkban a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja. A városi megemlékezésen iskolánk pedagógusát, Mittag Mónikát, önkormányzati képviselőt kérték fel, hogy emlékezzen az áldozatokra.

 


A világtörténelem legszörnyűbb diktatúrájának áldozataira emlékezik ma Magyarország. Amikor majd a jövő nemzedékének fiataljai, történelmi tanulmányaik során eljutnak a 20. századig, valószínűleg csodálkozó iszonyattal fognak visszatekinteni a korszak történetére.

A lenyűgöző technikai fejlődés mellett minden bizonnyal a pusztítás és a barbár kegyetlenség időszakát is jelenti majd a magunk mögött hagyott század. Különösen tragikus a mérleg, amikor hazánk 20. századi történetén tekintünk végig:

Két modern háború példátlan pusztítása és embervesztesége, az 1919-es forradalmi és az azt követő ellenforradalmi terror, a trianoni országcsonkítás máig ható következményeivel; a holokauszt iparszerű tömeggyilkossága, a nyilas rémuralom, majd a néhány évvel később kiépülő kommunista diktatúra, amely első másfél évtizedében Rákosi és Kádár vezetése alatt ma már nehezen képzelhető terrorral tartotta rettegésben a társadalmat.

Sokan megkérdezik: mi értelme van újból és újból felidézni a történelem sötét árnyait, felhánytorgatni a múltat? Nem volna-e üdvösebb, ha a szörnyűségek emléke századunkkal és az eseményeket átélő nemzedékekkel együtt enyészne el, és a jövő fiataljai tiszta lappal indulhatnának a 21. századnak? A gondolkodó, társadalmi folyamatokat figyelő ember számára egyértelműen nem a válasz.

Több okunk is van arra, hogy ne hagyjuk feledésbe merülni múltunknak ezeket a tragikus fejezeteit.

Elsőként, mert a múlt akarva-akaratlanul is velünk és bennünk él gesztusainkban gondolkodásunkban, erkölcseinkben és szokásainkban, sokszor irányt szab cselekedeteinknek még akkor is, ha ennek nem vagyunk tudatában. Mindaz, ami elődeink, nagyszüleink és szüleink nemzedékével történt, valamiként része nemcsak a mi, de gyermekeink és unokáink életének is. A nem-tudás tehát nem segíthet ezen, sőt gátolja a felnövekvő nemzedék önismeretét, társadalmi tisztánlátását.

Hazánk sajnos azon kevés országok közé tartozik, amelynek több hullámban is meg kellett tapasztalnia az önjelölt vörös népboldogítók „szép új világát”. Magyarországon először 1919 tavaszán került hatalomra a szélsőbal-oldal. A kommunista rémuralom 133 napja alatt 590 ember életét oltották ki, bár elképzelhető, hogy ennél valamennyivel több az áldozatok száma. A második világháborút követő évtizedek rengeteg mártírja mellett hajlamosak vagyunk elfeledni, hogy a ma rájuk is emlékezünk.

A kommunizmus tulajdonképpen attól a pillanattól kezdve újra szedte áldozatait, ahogyan a szovjet csapatok 1944-ben magyar földre léptek. A Vörös Hadsereg Magyarországot meghódított – s így szabadon kirabolható – tartományként kezelte.

Gyulán szinte nincs olyan németvárosi család, amelynek legalább egy hozzátartozóját nem hurcolták volna el 1945-ben sok évi „málenkij robotra”, de többeket meggyilkoltak vagy megerőszakolták a szovjet katonák. A német származású, illetve annak vélt férfiakat 17–45 éves korig, a nőket 18–30 éves korig begyűjtötték. Gyuláról 550 főt, az országból pedig 130 ezer embert deportáltak a Szovjetunióba, ahol az embertelen körülmények és a rettenetesen kemény fizikai munka nagyjából egyharmadukat el is pusztította. A 70 évvel ezelőtt történt eseményekre még ma is félelemmel emlékeznek a túlélők és családtagjaik. Nekünk fiatal generációnak, mégis emlékeznünk kell, megköszönve a városvezetésnek, hogy szembenézett a múlttal és ennyi év után végre emlékművet avathattunk a Németvároson a „málenkij robot”-ra elhurcoltak emlékére.

Most viszont egy másik emlékműnél állunk. 1947. január 31-én dr. Erdődi Lajos házánál is megállt az a bizonyos fekete autó. Az államvédelmisek és két szovjet katona „tanúkihallgatásra” vitte Budapestre. Ott átadták a szovjet állambiztonsági szerveknek. Hosszas kihallgatás és kínzás után a szovjet csapatok budapesti helyőrségének hadbírósága 10 év szovjetunióbeli átnevelő munkatáborban letöltendő szabadságvesztésre ítélte dr. Erdődi Lajost, aki eszméit, népét soha nem tagadta meg, de mivel mindig kora előtt járt egyetlen politikai rendszerben sem volt elfogadott.

Minden megpróbáltatást vállalva harcolt a kiszolgáltatott, jogfosztott, szeretett népének felemeléséért. A II. világháború alatt ezért kommunistának bélyegezték, és bebörtönözték. Hamar rájött azonban, hogy a kommunizmus nem járható út, és Magyarországnak demokratikus és független államnak kell maradnia. Így a világháború után, amikor Magyarországon épp csak elkezdődött a kommunizmus, ő már rég nem akart kommunista lenni. Nem volt hajlandó a megszálló, diktatórikus, bolsevista hatalom szolgálatába állni. Ezért átnevelő munkaszolgálatra ítélték, melyet a szovjet Gulag táboraiban töltött.

Az 1945 első heteiben felállított népbíróságok által elítélt mintegy 27 ezer vádlott jelentős része is a kommunizmus áldozatának tekinthető. A zsidóság üldözésében és deportálásában jelentős szerepet játszó politikusokon és tisztviselőkön, illetve a nyilas terrorlegényeken kívül ugyanis e testületek működésük kezdetétől fogva számtalan teljesen ártatlan, haragosai által feljelentett, illetve politikailag megbízhatatlannak, „reakciósnak” vélt embert hurcoltak meg. Néhány hónap alatt teljesen világossá vált, hogy a háború utáni számonkérés célja nem a valódi bűnösök felelősségre vonása, hanem az egész Horthy-korszak és annak elitjének vádlottak padjára ültetése volt.

Az emléknap sajátossága, hogy a múlt felidézése mellett kegyelettel emlékezünk azokra, akik áldozatul estek a kommunista diktatúráknak, akik ártatlanul elszenvedték az elnyomást és terrort, vagy tevőlegesen szembeszálltak vele, mint 1956-os forradalmunk mártírjai, Mány Erzsébet és Farkas Mihály is, akiket gyorsított eljárásban ítéltek halálra.

Emlékezünk mindazokra, akiket a lenini és sztálini elveken fölépülő hatalmi rendszerek megfosztottak életüktől, akiket bebörtönöztek, táborokba hurcoltak vagy internáltak, de ideszámítanak azok is, akiknek a hatalom tönkretette az egészségét, egzisztenciáját, akik nem tanulhattak tovább, akiket bepofoztak a téeszekbe, öngyilkosságba kergettek, stb., mert a kommunista diktatúrát sokan és sokféleképpen szenvedték meg.

Bizonyos értelemben egész nemzetünk áldozata a kommunizmusnak, nemcsak a sötét ötvenes évek miatt, de amiatt is, ami utána jött: a Kádár-rendszer puhának mondott, lassan szétzüllő diktatúrája, amelynek nyomán gazdasági válság, szegénység és morális meghasonlás maradt századunk utolsó évtizedére.

2000 június 13-án az első Orbán kormány kezdeményezésére február 25-e a kommunizmus áldozatainak emléknapja. Az új évezredben, ha tiszta légkört akarunk, ha valóban erős nemzet akarunk lenni, és a 20. század után meg akarunk békélni a történelmünkkel, mindenekelőtt emlékeznünk kell, emlékeznünk és törekednünk arra, hogy a 20. század bűnei soha ne ismétlődhessenek meg.


Február 25-e, a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja*

 

1947. február 25-e éjszakáján szovjet katonák dörömböltek Kovács Bélának, a Független Kisgazdapárt főtitkárának ajtaján.  A politikust elhurcolták, később a Szovjetunióba vitték, éveken át a családja sem tudott arról, hogy hol raboskodik, életben van-e még egyáltalán.

Kovács Béla azok közé a bátrak közé tartozott, akik szót emeltek a Rákosi Mátyás vezette Magyar Kommunista Párt hatalmaskodásai ellen. A szovjet diktátor parancsait megvalósító kommunista párt akkor már egy korlátlan diktatúra bevezetésére törekedett. Ennek a végzetes tervnek útjában álltak mindazok, akik a szabad szólás és gondolkodás, a szabad választások, a nemzeti függetlenség, a vallás és a tulajdon szabadságának szószólói voltak. Őket akarták megfélemlíteni azok, akik a szovjetektől megrendelték Kovács Béla letartóztatását. Ez az országos felháborodást kiváltó eset sokak számára mutatta meg azt, hogy Sztálin és magyar kiszolgálói számára a demokrácia legfeljebb lenézett színjáték.

Ami megtörtént egy országosan ismert politikussal, az még könnyebben megtörténhetett névtelen közemberekkel. A már 1945-től Rákosiék kezében lévő politikai rendőrség már ekkor ezreket juttatott börtönbe, internálótáborba azok közül, akik valamelyik demokratikus politikai irányzatot képviselték.

1949-re Magyarország a sztálini birodalom részeként a harmadik világháborúra készült, a szovjet diktátor terveinek megfelelően. Európa Sztálin uralta országai, a Szovjetunió már évtizedek óta rabságban tartott népei, a Mao Ce-tung uralma alatt senyvedő, ötszázmilliós Kína mind egy elnyomástól mentes életet ígérő, tömeggyilkossá züllött ideológia rabságába süllyedtek. A sztálinizmus, még ha puhább diktatúrák formájában is, Sztálin halála után is fennmaradt. A Szovjetunióban Gorbacsov reformjai bomlasztották fel a diktatúrát, Kelet-Közép-Európában az 1980-as évek végi rendszerváltások során szenvedtek ki az elaggott diktatórikus rendszerek, köztük a Kádár János nevével összefonódott magyar diktatúra. Ha a kommunista diktatúrák embertelenségeinek özönét vizsgáljuk, akkor az emberi áldozatok, a politikai okból meggyilkoltak, a kényszermunkatáborban halálra gyötörtek, az éhhalálba kényszerítettek irtóztató tömege a legszembeötlőbb. A áldozatok száma talán a százmilliónál is magasabb. A szovjet és a kínai lágerekben tízmilliók tűntek el nyomtalanul. A Kambodzsában uralomra került Pol Pot irányította vörös khmerek az ország teljes népességét zárták táborokba, néhány év alatt a kambodzsaiak legalább harminc százalékát gyilkolva le. Kínában ma is kommunista párt kezében van minden hatalom, mely ellenfeleit ma is börtönnel, átnevelő táborokkal, a hazájukból való elüldözéssel tartja félelemben. Észak-Koreában egy önmagukat istenséggé nyilvánító diktátorcsalád rémuralma tart rettegésben és a mindennapos éhezés állapotában közel húszmillió koreait.

Mi, magyarok is megtanulhattuk, hogy a diktatúra hosszabb távon zsákutcát, a problémák elkendőzését, vérontást hoz, ígérjenek bár behízelgő viselkedésű képviselői igazságosságot, jólétet. Azt szokták hirdetni, hogy nem kellenek az időt rabló viták, nem kell a sokszínűség, a dolgok egyszerűek, a leghelyesebb ha az emberek lemondanak arról, hogy az életük terheivel, a saját ügyeikkel foglakozzanak, majd ők mindent villámgyorsan megoldanak. Hamis ígéretekre a jövőben is lehet számítani. Józan észre, éberségre mindig szükségünk lesz, ha időben el akarjuk hárítani azokat a veszélyeket, amelyeket az előttünk járóknak meg kellett szenvedniük.

Szabó Ferenc

*Elhangzott az iskolai megemlékezésen.


Mint aki a sínek közé esett

 

 

Február  15.-én Mint aki a sínek közé esett című előadásra látogattunk el a városi könyvtárba a Don Bosco Kollégium diákjaival. Tény, hogy néhány évvel ezelőtt egy szavazás alkalmával Kosztolányi Dezső Hajnali részegség című versét választották minden idők legszebb magyar versének. Az is tény, hogy ha valaki az Esti Kornél vagy Édes Anna nevet említi, a hallgatóság nagy része tudja, melyik íróról van szó. Ezek alapján ki gondolná, hogy Kosztolányi Dezsőről, aki novellái és versei nyomán egyik legolvasottabb alkotónk, igazából még nem született összefoglaló életrajzi könyv. A tavaly megjelent Bíró-Balogh Tamás-kötet sem erre vállalkozik, ám számos érdekességet megtudhatunk belőle Kosztolányi Dezsőről, olykor kevéssé tudott nézeteit is megismerve. Ennek részleteit fejtette Kiss László és Bíró-Balogh Tamás beszélgetése.

Gémes Róbert


Síelés az Aranyos völgyében

 

Február 22-én izgatottan, de  jókedvűen indultunk úti célunk felé. Amikor megérkeztünk csodálatos látványban volt részünk. Az Aranyos völgyében (ma Románia-szerk.) voltunk, a sípálya alja kb.1150 m, a teteje 1400 m magas (magasabb, mint a Kékes-tető).

Lehetett síelni, szánkózni, snowboard-ozni. Néhányan túráztak, mint mi is. A legmókásabb elfoglaltság szerintünk a szánkózás volt, melyet nem csak kisgyerekek élvezhetnek. A felszerelések bérlése egyáltalán nem volt drága, de muszáj lei-jel fizetni. Voltak bazárok, ahol kisebb csecsebecséket, sapkákat lehetett kapni.

Úgy elfáradtunk, hogy a fél busz már az út első órájában "kidőlt". Szeretnénk jövőre is elmenni, mert garantált a szórakozás és tuti, nem bánjátok meg, szóval ne legyetek lusták, gyertek sokan jövőre is!

Purecse Vivien és Csikós Kitti


Keresztút

 

Február 27-én pénteken iskolánk tanárai és tanulói vettek részt a keresztútjáráson, a németvárosi Szent József templomban. Hosszú évek óta szokás ugyanis, hogy a plébániához tartozó iskolák, illetve a különböző közösségek egyike vezeti a keresztutat a nagyböjt péntekjein.

A keresztút során végigelmélkedjük Krisztus Urunk kínszenvedését, a stációk, vagyis állomások mindegyike a keresztút egy-egy evangéliumi eseményét eleveníti fel, kezdve Jézus elítélésétől, egészen a sírba tételéig. Az utolsó évtizedekben szokássá vált, hogy megjelenik a tizenötödik állomás, amely a feltámadást ábrázolja, felhívva a hívek figyelmét arra a reményre, hogy ha Krisztussal élünk és szenvedünk, vele együtt mi is fel fogunk támadni.

Külön érdemes megemlíteni a Szentföldön, Jeruzsálemben zajló keresztútjárást, ahol a hívek a valódi helyszíneken járják végig Krisztus Urunk szenvedéseinek tizennégy állomását, illetve a Nagypénteki római Keresztutat, amelyet a Szentatya vezetésével imádkoznak át a hívek, ennek helyszíne a Colosseum.

Karsai Gyöngyi

Másokon segíteni nagyszerű érzés

 

A 2014-2015–ös tanévben már három alkalommal segítettek  a diákok és a kollégáink,  összesen 89-en.

Február 25-én ismét véradásunk volt, amelyen 36-an jelentek meg. 17 fő volt első véradó.

Volt olyan első véradó békéscsabai diákunk, akinek az édesapja is eljött a véradásra, ő is most adott első alkalommal vért. Szám szerint kilencen adtak vért kollégáink közül is. Nagyon jó érzés, hogy olyan pedagógusokkal dolgozom együtt, akiknek nem kell szólnom, tudják a dolgukat. Kukár István óraadó kollégánk éppen itt volt iskolánkban, és természetesen ő is beállt a segítők sorába.

Tanáraink közül huszonháromszoros és ötvenháromszoros véradó is volt. Április 14–én lesz a következő véradásunk. Köszönet minden résztvevőnek!

Szabóné Erdődi MáriaIdegen nyelvi háziversenyek

 

Márciusban újra megrendezésre kerültek a már hagyományos angol és német háziversenyek. A kezdő, középhaladó, illetve haladó csoportok mellett, idén először a nyelvvizsgára készülők is összemérhették tudásukat, a számukra külön megszervezett versenyfeladatok keretén belűl. Íme az idei eredmények:

Kezdő csoportok

Német nyelv: 1. hely: Kiss Tamás, Mihály Félix, Tóth Krisztián (10/A), 2. hely: Karsai Gergő, Kiss Gergő, Kocsor Ádám (9/A), 3. hely: Nyerges Mihály, Sándor János (1/9/E)         

Angol nyelv: 1. hely: Resetár Szandra, Tóth Károly (9/A), 2. hely: Arató Vivien, Szekeres Richárd, Váczi Nikolett (1/9/E), 3. hely: Bányai Viktor, Habóczki Ibolya,  Lastyik Adél (9/C)

Középhaladó csoportok

Német nyelv: 1. hely: Domokos Fanni, Búzás Zsuzsanna (10/B), 2. hely: Szűcs Ákos,  Kajári Attila,  Jónás Tamás (11/C), 3. hely: Kis Petra,  Gyöngyösi Gergő (10/B)                      

Angol nyelv: 1. hely: Bodzás Brigitta, Poos Csaba, Szabó Csilla (1/11/D), 2. hely: Miklya Márk, Csirik Margit, Lavrincsik Katalin (11/SZ), 3. hely: Domokos Viktor,  Varga Nikolett, Varga Mónika (10/B)

Haladó csoportok:

Német nyelv: 1. hely: Kovács Ferenc, Tanner Gergő (12/A), 2. hely: Nagy Antal,  Varga Zoltán (12/A)

Angol nyelv: 1. hely: Szántó Melinda, Házse László (12/B), Kiss Dániel, Kecskeméti János (11/B), 2. hely: Fodor Martin, Harmath Zoltán, Sütő Károly (11/B), 3. hely: Sonkoly Lili, Balogh Diána, Törőcsik Szilvia, Bankó Vivien (11/C)

Nyelvvizsgázók csoportjai

Német nyelv: 1. hely: Karsai Rózsa Mária, Rácz Mónika Erzsébet (11/A), 2. hely: Szász Tamás, Acikgöz Halime (11/A), 3. hely: Erdős Diána,  Gargya Andrea (11/A)

Angol nyelv: 1. hely: Horváth Kristóf (11/B), Hanzo Dorina (10/A), 2. hely: Csengeri Mónika, Baksa Ágnes (12/A), 3. hely: Pocsai Edina,  Németh Tibor (12/A) , Veres Enikő, Veres Annamária (10/B)

Nyári Rudolf
Don Bosco Kollégiumi Labdarúgó Vándor Kupa

 

Március 4-én szerdán fejeződött be a kollégiumok közötti futballdöntő. A döntőbe négy csapat került.

Nagy küzdelem jellemezte az összecsapásokat sok szurkoló előtt. Győzött a Don Bosco Kollégium „7-es FC csapata. A csapat tagjai Varga Zoltán, Danka Szabolcs, Németh Tibor, Cetinsoy Attila, Szőnyi Ádám Bence, Kovács Ferenc, Tanner Gergő voltak. Második a „17-es FC”, harmadik a „C”-Kollégium csapata, negyedik a „15-ös FC” lett. A gólkirályi címet Tanner Gergő szerezte meg 6 góllal. A bajnokság legjobb játékosa Szűcs Damján, a legjobb kapusa Varga Zoltán volt.

Az első helyezett értékes kupát vehetett át, mely három kupagyőzelem után válik véglegessé.

Máté János


Kapcsolódj Be Te is

Szeged, 2015 március 16-21.

 

Iskolánk vezetőségének jóvoltából hat tanuló; Hrivnák Barbara (11/B), Bodzás Brigitta, Nagy Tamás (1/11/D), Burzás Barbara (2/10/F), Gargya Andrea és Szőke Márk (11/A) vehetett részt ezen a szegedi programon, amelynek célja a középiskolások szociális érzékenységének fejlesztése volt, hogy a fiatalok megismerjék a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló, a peremre került csoportokat, közösen keressék a megoldási módokat és azt, hogy a fiatalok felelősen tudják alakítani a jövőjüket.

A szegedi Belvárosi Plébánia és a dortmundi "Lelket Európának" Szociális Akadémia munkatársai a résztvevő 21 diák számára rendkívül komplex programot biztosítotak. A központi téma a mélyszegénység, a cigányság helyzete és az öregség volt.

Az első napon a szegedi Katolikus Házban ismerkedtünk a többi résztvevővel, majd Gyulay Endre nyugalmazott püspök úr szentmisével nyitotta meg a rendezvényt. Szentmisén minden nap reggel és este is részt vettünk, napjainkat az aznapot meghatározó mottóval indítottuk.

Kedden autisták élettörténeteivel ismerkedtünk meg. Délután hajléktalanszállón a hajléktalanok szomorú történeteit hallgattuk meg.

Szerdán rendőrhölgy drogokról és a bűncselekményekről tartott előadást. Utána cigányemberek beszéltek életükről és a tanulással kapcsolatos terveikről. Kifejezetten kérték, hogy ne a roma szót használjuk megnevezésükre, hanem a cigányt. Délután Bakson, a cigánytelepen egy gazdag és egy mélyszegénységben élő családot látogattunk meg. Este cigánybálon vettünk részt.

Csütörtökön a függőségekről hallgattunk meg egy előadást. Délután idősek otthonába mentünk. Az idősekkel beszélgettünk, játékos foglalkozásokon, valamint közös szentmisén vettünk részt. Egy volt drogossal is találkoztunk, aki megrázó történeteket mesélt akkori életéről.

Pénteken eljött hozzánk az „élőkönyvtár” is. Ők olyan emberek, akiktől tabuk nélkül bármit kérdezhettünk. Kérdéseinkre nyílt és őszinte válaszokat kaptunk. Ebéd után a 25km-re levő bivalyrezervátumhoz kerékpároztunk,  a délután hátralevő részét bowlingozással töltöttük el. Az esti záróbulin jelentették be, hogy a Fazenda Esperanca programon, Berlinben akár újra találkozhatunk.

Szombaton átbeszéltük a hét eseményeit, felidéztük a történteket, majd a finom ebéd után könnyes búcsút vettünk egymástól.

Nagyon köszönjük a szervezőknek, az iskola vezetőségének, tanárainknak hogy részt vehettünk a programsorozaton. Rengeteg tapasztalatot szereztünk, új barátokat találtunk, érdekes embereket ismertünk meg.

Gargya Andrea, Szőke Márk (11/A)


Zúgj március!

 

Iskolánkban a 2015. évben engem ért a megtiszteltetés, hogy az 1848. évi forradalom és szabadságharc emlékére ünnepi műsort állítsak össze, a vállalkozó szellemű- és kedvű diákokkal közösen március 11-én.

Egy, a jól ismerttől különböző műsor összeállítására törekedtem, a cél és a koncepció az volt, hogy a rendelkezésünkre álló téren és eszközökkel eljátsszuk a 167 évvel ezelőtt történt eseményeket, valahogyan úgy, ahogy történhetett, ezáltal egy kicsit közelebb hozva az egész eseménysort a nézőkhöz.

A diákok lelkesen vettek részt a közös munkában és a 23 szereplő legnagyobb része a legelső hívó szóra önként jelentkezett, csak, hogy benne lehessen a "játékban", többen közülük kimondottan a nagyobb, sok szöveg megtanulásával járó szerepek iránt érdeklődtek.

A műsor középpontjában egy úgynevezett Mesélő karakter állt. Ő volt, aki olyan, az aktuális eseményekhez illő verseket mondott el, melyeket a később élő költők szereztek a szabadságharc tiszteletére. Aztán persze meg-volt a magunk Petőfije is, aki mágnesként vonzotta a tömeget és átszellemülten szavalta a Nemzeti dalt, majd az  egyéb, vonatkozó költeményeit. A műsorban látott események a Pilvax kávéházból indultak, majd a nyomdán át Táncsics börtönén keresztül, a Nemzeti színháznál ért véget az út, közben a közönség is megkapta a „forradalmároktól” a maga kokárdáját és végül optimista "felütéssel" zárult a műsor.

Az előadás, mondhatom azt, hogy elnyerte a közönség tetszését, ami a szereplő diákok érdeme, akik ügyesen, fegyelmezetten, nagy szívvel játszották szerepüket. Nem szeretnék külön kiemelni egyetlen tanulót sem, a 23 fős közösség homogén módon együtt tudott működni, olajozottan, hiba nélkül játszottak, élmény volt nekik és bízom benne, hogy élményt adtak a nézőknek is.

A megemlékezés végén az énekkar előadását hallgathattuk meg. Az ünnepség a Szózattal zárult.

Mányoki-Gera Andrea


Közösen ünnepeltünk Nagyváradon

 

Március 12-én diákjaink a Rákóczi Szövetség jóvoltából Nagyváradra utaztak, hogy a Március 15-i nemzeti ünnepünket ottani kortársaival közösen ünnepelje meg, ezáltal is megtapasztalva, erősítve identitásunkat, a nemzeti együvé tartozás érzését.

 

Nagyvárad  (Oradea) alig 75 km-re van Gyulától. Megérkezésünk után a püspöki palota kertjén át indultunk partnereink, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumba, ahol velünk egyidős diákokkal ismerkedhettünk meg. A fogadtatás nagyszerű volt és közvetlen. Az iskola kápolnájában kaptunk ízelítőt az iskola történetéről és mai életéről. Ezután mi is bemutattuk iskolánkat. Sok hasonlóságot véltünk felfedezni a két intézmény között.

Ezt követően mentünk át a díszterembe, ahol közös játékos programok segítségével ismerhettük meg még jobban egymást. A témák a szokásokról, ünnepekről, hagyományokról szóltak. Nem meglepő, hogy közös érdeklődési körökben mozogtunk. Nagy különbséget nem véltünk felfedezni, de mégis a mi iskolánk gazdagabb felszereltséggel, és szélesebb tanulási lehetőségekkel rendelkezik.

Az iskolai program után a Püspöki Palotába, a pápai díszterembe látogattunk és kaptunk sokoldalú tájékoztatást Szent Lászlóról, a Nagyváradi Püspökségről és a püspöki palotáról. Innen a Bazilikába mentünk, ahol szintén nagyszerű tájékoztatásban volt részünk.

Az éltető ebéd után indultunk el a város felfedezésére. A sokszínű építészeti emlékek láttunk, találkozhattunk szerényebb és díszesebb épületekkel. Azt megállapítottuk, hogy a magyaros szecessziónak Nagyváradon több emléke látható, mint egész Magyarországon.

Az állami színház felújítva pompázott a sétáló utca melletti téren. Az impozáns gyönyörű épületekkel körül ölelt főtér teljesen fel van túrva. A Váradi polgárok örülnek a felújításnak, mert így visszakerülhet eredeti helyére Szent László király egész alakos lovas szobra. Utunkat a felújított zsinagóga felé vettük. A Garasos-hídon visszamentünk a Körös jobbpartjára és meglátogattuk Szacsvay Imre szobrát, aki az 1849-es debreceni országgyűlés trónfosztásról szóló határozatát formába öntötte tettéért 1849. október 24-én kivégezték. A Kanonok soron megvártuk a buszunkat és sok-sok élménnyel gazdagodva indultunk hazafelé.

Köszönjük iskolánknak a rólunk való gondoskodást és hogy ilyen emlékezetes kirándulásban lehetett részünk.

Lovas Gergő (11/Sz)Március 15-ei kollégiumi megemlékezés

 

A Don Bosco kollégium diákjaival március 16-án,  az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére, megemlékezést tartottunk.

A március 15-ei események felidézését először a kollégiumban kezdtük el, ahol egy tesztet töltöttek ki a diákok. Ezek után ünnepi zenéket hallgatunk meg, majd közösen elindultunk a Petőfi szoborhoz, ahol az akkori eseményekről beszélgettünk.

A mai nemzedéknek a feladata nem más, mint szem előtt tartani az elmúlt több mint másfél évszázadot. Úgy kell irányítanunk sorsunkat, hogy a legnagyobb nemzeti ünnepünkre mindig szabadon tudjunk emlékezni. Az ifjúságnak biztosítanunk kell a hazafias nevelését, hogy legyen, aki tovább vigye '48 szellemiségét a magyarok későbbi nemzedékeinek.

Gémes Róbert
A Víz Világnapjára emlékeztek a fiú kollégisták

 

A Don Bosco Kollégium lakóival március 18-án a környezetvédelem szakkör keretén belül kilátogattunk a Vártóhoz. Március 22-e, „A Víz Világnapja”, jó alkalmat teremt arra, hogy végiggondoljuk, mit jelent számunkra a víz, mint az élet jelképe, melyet joggal tekinthetünk az élet bölcsőjének is.

A tudományos eredmények bizonyítják, hogy az első élő szervezetek is vízben alakultak ki, ugyanúgy, mint ahogy a magzatból embrióvá fejlődő ember is vizes közegben fejlődik újszülötté.

Ebből látható, hogy a tiszta víz, minden élőlény számára elengedhetetlenül fontos lételem. Nélküle nincsen élet.

Sajnos a mai ember sokszor abban a tévhitben él, hogy bőséges mennyiségben áll rendelkezésére ez a végtelenül fontos kincs, hiszen a csapból annyi vizet folyatunk, amennyi csak kell, viszont bele kellene gondolni abba is, hogy személy szerint milyen mértékben szennyezzük környezetünket, tehát mekkora az „ökológiai lábnyomunk”. Az ökológiai körforgásba visszakerülő víz mentes kellene, legyen minden szennyeződéstől, ami megfertőzhetné az élővilágot, de a helyzet sajnos másképp áll.

Mindennapi cselekedeteinkkel, mi is szennyezzük a vizeket. Gyakran pazaroljuk, nem vigyázunk környezetünk-re, ezáltal a felszíni és a  felszín alatti vizeinket is szennyezzük, ami beláthatatlan következményekkel járhat. Jelenünk, és az eljövendő generációk sorsa többek között azon is múlik, hogy miképpen gazdálkodunk a Földön meglévő vízkészleteinkkel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk vizeinket. Szerencsére már Magyarországon is egyre nagyobb gondot fordítunk a környezetvédelemre. A környezettudatos nevelésnek köszönhetően pedig érezhetően változik a fiatalok szemléletmódja és a  vízzel kapcsolatos attitűdje is.

A megemlékezést és a sétánkat a táj- és víztörténet bemutató háznál zártuk.

Gémes Róbert
Új trendek az online kommunikációban

 

A Mogyoróssy János Városi Könyvtár is csatlakozott az Internet Fiesta a könyvtárakban című országos rendezvénysorozathoz, amelynek célja a  világháló lehetőségeinek népszerűsítése, ismerőinek és használói körének bővítése. Ennek jegyében került sor március 19-én iskolánk közgazdász tanárjának, Szász Andrásnak az online kommunikáció új trendjeit bemutató előadására. Hasznos információkat tudtunk meg többek között arról, hogy a közösségi média új trendet jelent azon cégek számára is, amelyek online, vagy offline csatornán keresztül próbálnak kommunikálni fogyasztóikkal. Egyes cégek egyre növekvő mértékben használnak közösségi média eszközöket (Twitter, Facebook, Youtube, vállalati blogok) kommunikációs kampányaikban.

A tanár úr nagy örömmel fogadta, hogy a Don Bosco kollégium diákjai szép számban jelentek meg az előadáson.

Gémes RóbertSzent József búcsú a Németvároson

 

Március 22-én tartotta meg a gyulai római katolikus plébánia a józsefvárosi Szent József templom búcsúját, amelyen a szentmisét Bielek Gábor Gyulamonostori címzetes apát celebrálta, aki tíz évig volt Gyulán plébános.

A templombúcsú a templom védőszentjének ünnepe, ahol búcsút lehet nyerni. A búcsú korábban olyan egyházi ünnep is volt, ahol összejöttek a családok és együtt adtak hálát a saját és a vallásos közösségük életé-ért. Régen a napján tartották, csak a kommunizmus évei alatt kerültek vasárnapra a búcsúk. A védőszentek ma is példaként szolgálnak, hogy az érdemeiket kövessük és segítsenek nekünk.

Gábor atya a prédikációjában kitért arra, hogy az első német telepesek 1724-ben érkeztek Gyulára, az első kápolna 1736-ban épült meg, ez már a 241. búcsúja a németvárosi közösségnek és 149.  a mai Szent József templomnak, amivel jubileumi évbe is léptünk.

Vallásos nép élt itt. A legsűrűbben előforduló férfi keresztnév a József volt, ezért is lett Józsefváros a településrész neve. Azért választották az itt élők Szent Józsefet a templom védőszentjévé, mert a családapák védőszentje volt, aki vállalta a gyermek Jézus felnevelését. Szegény, de szorgalmas emberként élete példájával nevelt, ugyanakkor emigráns is volt, mint az itt élő német származásúak ősei, hiszen a szülőhelyéről Ő is elköltözött. Iparos is volt, mint a józsefvárosiak nagy része, akik közül sokan a földművelés mellett egyszerre több mesterséget is gyakoroltak. Érdekesség, hogy a régi kápolna védőszentjei Szent József mellett Rozália, Fábián, Rókus és Sebestyén voltak, ami német szokás volt. A leány keresztnevek közül korábban az Anna és az Erzsébet, míg a Mária keresztnév 1858-tól, a Szűzanya lourdesi jelenése után  terjedt el a Németvároson.

Gábor atya nagy érdemnek tartja, hogy Apor Vilmos szovjet katonák általi meggyilkolása után, Magyar-országon csak Gyulán mertek róla elnevezni közterületet, az Apor Vilmos teret, ahol a Szent József templom is áll. Ez a példa, az akkori vezetőknek, az itt élőknek és a közszellemnek gyönyörű megnyilvánulásaként áll előttünk. Ugyancsak nagy eredményként könyvelhető el a józsefvárosi templom megmaradása is, mert a kommunista évtizedek alatt ki nem mondott szándék volt a templom meg-szüntetése.

A vallásosság csodálatos megnyilvánulásaként a málenkij robotból visszajövő, rendkívül sokat szenvedők  első útja a Szent József templomba vezetett hálát adni a hazajövetelükért, s csak azután mentek haza, az otthonukba.

A Józsefváros több papot is adott az egyháznak. A legismertebbek Lindenberger János, apostoli kormányzó, a Braun testvérek, Implom Péter, Schriffert János és Gróh Ferenc voltak. A legszeretettebb németvárosi káplán Steib János volt, aki németül misézett és ő volt az, aki kezdeményezte, szervezte, hogy a józsefvárosiak rendszeresen menjenek - évtizedekig fennmaradó hagyományként - a dobozi Szent Kereszt Felmagasztalásának Ünnepére, a szeptember 14-ei búcsúba. Különösen odaadó közösséget alkottak a templomot gondozók, akik szolgálatnak tekintették a munkájukat, nagyon szerették a templomukat, kiemelkedő volt közülük is Hack József és Schriffert Mihály.

"A józsefvárosi közösség felgyalogolt a Kálvária-dombra a szenvedései által, s legyenek áldottak azoknak az emlékei, akik mint névtelen hősök, ezért a népért és hazájukért is sokat tettek!" - zárta gondolatait Gábor atya.

Dr. Czirok Sándor


Jó játék, vidám hangulat…

 

Március 26-án sokadik alkalommal lett megtartva az 1996-ban indult iskolai néprajzi vetélkedő. Ez iskolánk újkori történetének legrégebbi, a legtöbb osztályt és a legtöbb diákot érintő rendezvénye.

Az előző évekhez hasonlóan az idén is nagy várakozás, készülődés előzte meg a versenyt. A néprajzot már nem tanuló osztályok diákjai egymásnak adták a kilincset és vitték a „fekete” és a „zöld” könyvet, hogy minél eredményesebben készülhessenek fel a megméretésre. A felsőbb évfolyamosok tudják, hogy a vetélkedőnek vannak állandó elemei – térképismeret, kalendárium, alapfogalmak –, melyek komoly lehetőséget jelentenek a jobb helyek meg-szerzésében. Ennek pedig nem csak az első három helyezett, hanem egészen a tizenkettedik csapatig nagy jelentősége van, mivel ők egy egész napos tanulmányi ki-ránduláson vehetnek részt az iskola jóvoltából.

Az idei versenyen 27 csapat indult. A rendezvényt a diákok nagy bánatára idén más elfoglaltsága miatt nem Dr. Czirok Sándor igazgató úr nyitotta meg. A diákok ugyanis mindig igazgató úrtól tudják meg, hogy az adott évben mely tájegységre lesz szervezve a néprajzi kirándulás. Így ez az idén még várat magára.

A nyolcfordulós vetélkedő lebonyolítását nagyon sokan segítették. A technikai feltételeknél a kollégiumi nevelők, Bagosi Róbert tanár úr, Fenyvesi Tibor, Jámbor Attila tanárurak segédkeztek. A zsűri elnöke Németh Tamás tanár úr, tatjai Szász András, Gémes Róbert, Szabuka Ildikó, Mányoki-Gera Andrea voltak. A játékot, mint mindig Széll János tanár úr vezette. A lebonyolítást Balogh Anita, Tóth Emese és Regele Piroska tanárnő segítette.

A végig jó hangulatú vetélkedőn az első helyezést a 16. számú csapat  (Barna Zsófia, Szendrei Erika, Veres Annamária, Zsilka Lilla /2/14/K/) szerezte meg.

Második az 1. számú csapat (Petrovszki Dániel, Bánhegyi Zita, Zombori Enikő, Szerencsés Mónika /12/B/), a harmadik a 15. számú csapat (Varga Nikolett, Varga Mónika /10/B/, Kiss Bianka /12/A/, Kiss Marica /1/13/SV/)  lett. Ők könyvjutalomban részesültek. A napot közös fényképezéssel zártuk az udvaron.

Köszönjük mindenkinek ezt a szép napot és lehetőséget, mely feledhetetlen élményekhez juttatott bennünket.

Lovas Gergő 11/Sz


Sulihírek 2007-2008

Sulihírek 2008-2009

Sulihírek 2009-2010

Sulihírek 2010-2011

Sulihírek 2011-2012

Sulihírek 2012-2013

Sulihírek 2013-2014

Sulihírek 2014-2015